Δευτέρα 10 Νοεμβρίου 2014

Μεγάλη η επιτυχία της ημερίδας για το χρέος και τις τράπεζες


ΚΑΤΑΜΕΣΤΟ ΜΕ ΟΡΘΙΟΥΣ ΤΟ ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ ΤΟΥ ΠΑΝΤΕΙΟΥ  

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΕΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ- ΠΛΟΥΣΙΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ

Στην κατάμεστη και πλημμυρισμένη με όρθιους αίθουσα Σάκη Καράγιωργα του Παντείου Πανεπιστημίου πραγματοποιήθηκε την Κυριακή (9/11) με μεγάλη επιτυχία η Ημερίδα που συνδιοργάνωσαν η Πρωτοβουλία των 1000, το Δίκτυο οικονομολόγων RMF (Research on Money and Finance) με έδρα το Λονδίνο και οι ιστοσελίδες Ιskra και Rproject, με το άκρως επίκαιρο και κρίσιμο θέμα : ''ΧΡΕΟΣ ΚΑΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ''.

Στο πρώτο μέρος της ημερίδας αναπτύχθηκαν επιστημονικά τεκμηριωμένες και ιδιαίτερα εμπεριστατωμένες εισηγήσεις από τους Duncan Lindo (RMF/Leeds University), Daniel Munevar (RMF/CADTM), Θόδωρο Μαριόλη (Πάντειο Πανεπιστήμιο), Γιάννη Τόλιο (Διδάκτoρα Οικονομικών) και Λεωνίδα Βατικιώτη (Οικονομολόγο). Στις εισηγήσεις αυτές οι ομιλητές τεκμηρίωσαν με ουσιαστική επιχειρηματολογία γιατί το χρέος είναι απολύτως μη βιώσιμο και γιατί είναι δυνατή και αποτελεσματική μια αγωνιστική στάση για τη διαγραφή του ή τουλάχιστον τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του, ως μόνη θετική διέξοδος για τη χώρα μας.


Στις εισηγήσεις τους, επίσης, οι ομιλητές τεκμηρίωσαν με εμπεριστατωμένες αναλύσεις την αναγκαιότητα να περάσουν υπό δημόσια ιδιοκτησία και δημοσιά κοινωνική διεύθυνση οι τράπεζες, προκειμένου να καταστούν εργαλείο άσκησης μια νέας προοδευτικής πολικής διεξόδου και ανασυγκρότησης.

Στη διάρκεια και μετά τις ως άνω εισηγήσεις διεξήχθη πλούσιος διάλογος ανάμεσα στο κοινό και τους εισηγητές, όπου απαντήθηκαν ερωτήματα και ακούστηκε πλούτος απόψεων.

Στο δεύτερο μέρος της Ημερίδας, μετά τις 6μμ, ακολούθησε μεγάλο τραπέζι με θέμα :'' ΚΡΙΣΗ, ΧΡΕΟΣ, ΤΡΑΠΕΖΕΣ, ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΠΡΟΕΚΤΑΣΕΙΣ'' στο οποίο συμμετείχαν οι Παναγιώτης Λαφαζάνης (κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ), Πέτρος Παπακωνσταντίνου (δημοσιογράφος, συγγραφέας), Αντώνης Νταβανέλλος (μέλος Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ), Σεραφείμ Σεφεριάδης (Πάντειο Πανεπιστήμιο) και ο Κώστας Λαπαβίτσας (Πανεπιστήμιο του Λονδίνου -SOAS).

Όπως ήταν αναμενόμενο οι ενδιαφέρουσες εισηγήσεις των ομιλητών επεκτάθηκαν στα πιο σημαντικά πολιτικά επίδικα της περιόδου και στις πιο κρίσιμες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Αριστερά στην ιστορική αυτή συγκυρία.

Οι εισηγήσεις στο δεύτερο μέρος ήταν και αυτές άκρως ενδιαφέρουσες, ανέπτυξαν ουσιαστικές οπτικές για την αντεπίθεση της Αριστεράς και εξέφρασαν την κοινή αγωνία για το πως η Αριστερά στην παρούσα φάση θα ανταποκριθεί επιτυχώς στο αίτημα της προοδευτικής ανατροπής και στο πως θα κατορθώσει να εφαρμόσει αποτελεσματικά ένα πρόγραμμα προοδευτικής αναγέννησης της χώρας με σοσιαλιστική προοπτική.

Μετά τις εισηγήσεις αναπτύχθηκε στην αίθουσα ένας πολύωρος και ιδιαίτερα ουσιαστικός και ζωηρός διάλογος με τους παρευρισκόμενους, ο οποίος, ταυτόχρονα, αποσαφήνισε και αρκετές από τις τοποθετήσεις, ενώ ανέδειξε τη σημασία αλλά και τη δυνατότητα της κοινής δράσης και συνεργασίας της Αριστεράς.

Κοινό συμπέρασμα των διοργανωτών υπήρξε η ανάγκη τέτοιου είδους συζητήσεις για επίκαιρα θέματα να πολλαπλασιαστούν και να επεκταθούν όσο το δυνατόν περισσότερο και βεβαίως να συνδυαστούν με κοινές δράσεις και πρωτοβουλίες για την ανασυγκρότηση και ανάπτυξη του εργατικού-λαϊκού και νεολαιίστικου κινήματος.

Η Iskra σύντομα θα αναρτήσει σε video τις παρεμβάσεις των ομιλητών στην Ημερίδα.

Παραθέτουμε στη συνέχεια ορισμένα σημεία της παρέμβασης του Παναγιώτη Λαφαζάνη από σχετικό δελτίο τύπου που εξεδόθη :

«Η Ελλάδα έχει συσσωρεύσει με ευθύνη της πολιτικής και οικονομικής κυρίαρχης τάξης ένα άδικο, βαθύτατα ταξικό, δυσβάστακτο αλλά και αβίωτο χρέος. Αυτό το χρέος συνιστά θηλιά στο λαιμό της χώρας και αν συνυπολογίσουμε και το δυσθεώρητο ιδιωτικό χρέος, τότε μπορούμε να μιλάμε για μια κατάσταση πραγματικό εφιάλτη για το παρόν και το μέλλον της Ελλάδας.

Απέναντι σε αυτή τη ζοφερή εικόνα η μόνη ρεαλιστική απάντηση και διέξοδος είναι η διαγραφή τουλάχιστον του μεγαλύτερου μέρους του χρέους, μια απάντηση που μπορεί να γίνει αφετηρία για ανάλογες λύσεις στο σύνολο της Ευρώπης, ιδιαίτερα στο λεγόμενο ευρωπαϊκό Νότο. Η διεκδίκηση της διαγραφής του μεγαλύτερου, τουλάχιστον, μέρους του χρέους, παρ΄ότι δύσκολη, είναι δυνατή και μπορεί να γίνει πράξη από μια κυβέρνηση της Αριστεράς που είναι αποφασισμένη να αγωνισθεί σε αυτήν την κατεύθυνση με όλα τα δυνατά δημοκρατικά μέσα που διαθέτει, στηριγμένη πρώτα απ' όλα στη θέληση και τους αγώνες του ελληνικού λαού. Το γεγονός ότι το μεγαλύτερο μέρος του χρέους είναι χρέος προς «θεσμικούς» πιστωτές όχι μόνο δεν καθιστά ανυπέρβλητη τη διαγραφή χρέους αλλά μάλλον προσφέρει πρόσθετες πολιτικές δυνατότητες για την διεκδίκηση και υλοποίησή της, ενώ την ίδια ώρα η Ελλάδα πρέπει να διεκδικήσει μαζί με τις γερμανικές επανορθώσεις και την έντοκη επιστροφή του διεθνώς αναγνωρισμένου κατοχικού δανείου».

Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης αναφερόμενος στο ζήτημα των τραπεζών τόνισε μεταξύ άλλων:

«Όσο οι τράπεζες θα παραμένουν κάτω από ιδιωτικό έλεγχο και διαχείριση, τόσο η πολιτική κατεύθυνση της χώρας θα υπερκαθορίζεται από το τραπεζικό κεφάλαιο με την πολιτική σε «ομηρία». Θεμελιώδεις προϋπόθεση για να μπει η χώρα σε μια κατεύθυνση προοδευτικής διεξόδου είναι η πολιτική να τεθεί πάνω από τις τράπεζες, πράγμα που σημαίνει να περάσουν οι τελευταίες κάτω από δημόσια ιδιοκτησία και δημόσια διαχείριση υπό ουσιαστικό κοινωνικό έλεγχο. Η μετάβαση των τραπεζών σε δημόσια ιδιοκτησία, δημόσια διεύθυνση και κοινωνικό έλεγχο συνιστά το θεμέλιο για να εφαρμοσθεί μια νέα χρηματοπιστωτική πολιτική με αποκλειστικά αναπτυξιακά, παραγωγικά και κοινωνικά κριτήρια καθώς και για να αντιμετωπισθεί σε όφελος της οικονομίας και της κοινωνίας ή «γάγγραινα» των κόκκινων δανείων».

Πηγή:http://www.iskra.gr/

Σημείωση ιστολογίου: Για τον λαφαζάνη: Στις ημερίδες λέμε λόγια ,λόγια...χορτάσαμε απο λόγια,στην πράξη τί κάνεις παναγιώτη, μια και το ίδιο σου το κόμμα άλλα πρεσβεύει  για τα θέματα των τραπεζών...ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.