Κυριακή 21 Σεπτεμβρίου 2014

Συγκλονιστικό: Η ολοκληρωτική απόδειξη της πλήρους απεμπόλησης της εθνικής κυριαρχίας


Όπως ήταν αναμενόμενο τις παρακάτω συγκλονιστικές εξελίξεις και ειδήσεις τα καθεστωτικά ΜΜΕ τις έθαψαν. Ωστόσο και στο διαδίκτυο δεν βρήκαν την διάδοση που τους έπρεπε…****

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΟΗΕ (9/9/14)

Του Μπάμπη Μιχάλη

Ηχηρό χαστούκι προς τους κερδοσκόπους, τους τοκογλύφους, τους δικαστές που δικαιώνουν με τις αποφάσεις τους τις ληστρικές πρακτικές αυτών και τις κυβερνήσεις που παραμένουν υπόδουλες στα λόμπι και τα συμφέροντα του παρασιτικού χρηματοπιστωτικού τομέα έδωσε  η Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (9/9/14).
Εκατόν είκοσι τέσσερις χώρες απ’ όλον τον κόσμο αναγνώρισαν με απόφασή τους ότι η αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους αποτελεί κυριαρχικό δικαίωμα ενός κράτους, που δεν μπορεί ούτε να ματαιωθεί ούτε να εμποδιστεί από ένα άλλο κράτος ή ιδιώτες πιστωτές, όπως οι γνωστοί μας «γύπες».
Δηλαδή, τα ακραία κερδοσκοπικά hedge funds, που αγοράζουν σε εξευτελιστικές τιμές «σκοτωμένα» κρατικά ομόλογα στις δευτερογενείς αγορές και διεκδικούν την αποπληρωμή τους στο ακέραιο μέσω δικαστικών αγωγών. Funds όπως αυτά οδήγησαν νωρίτερα φέτος την Αργεντινή στη δεύτερη χρεοκοπία της την τελευταία 12ετία, ενώ έπαιξαν και κέρδισαν τα μαλλιοκέφαλά τους στην ελληνική κρίση χρέους.

Το ψήφισμα υποστηρίχθηκε κυρίως από αναπτυσσόμενες και φτωχές χώρες του πλανήτη (G77), που αγωνίστηκαν για περισσότερα από 10 χρόνια προκειμένου να περάσει ένα παγκόσμιο κανονιστικό πλαίσιο το οποίο θα τις βοηθήσει να απεξαρτηθούν από τα δυσβάσταχτα χρέη τους και τους τοκογλύφους. Η δημιουργία ενός δίκαιου, ανεξάρτητου και διαφανούς τρόπου διαιτησίας των χρεών όταν οι κυβερνήσεις αδυνατούν να πληρώσουν είναι άλλωστε προς όφελος όλων των λαών και κρατών του κόσμου.

Ενα από τα σημαντικότερα σημεία της απόφασης είναι ότι επισπεύδει τις διαδικασίες. Προβλέπει ότι οι λεπτομέρειες των διακυβερνητικών διαπραγματεύσεων και το κείμενο του πολυμερούς νομικού πλαισίου θα καθοριστούν πριν από το τέλος του 2014, στο κυρίως μέρος της 69ης συνόδου της Γ.Σ. του ΟΗΕ.
Η απόφαση τονίζει ακόμη την ιδιαίτερη σημασία της έγκαιρης, αποτελεσματικής, ολοκληρωμένης και βιώσιμης λύσης στα προβλήματα χρέους των αναπτυσσόμενων χωρών για την προώθηση οικονομικής ανάπτυξης χωρίς αποκλεισμούς.

Η Ελλάδα απείχε από τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων της!!
Ολως περιέργως όμως, μεταξύ των 124 χωρών που ενέκριναν την απόφαση 68/304 του ΟΗΕ -και η οποία ανοίγει τον δρόμο για τη «δημιουργία ενός πολυμερούς νομικού πλαισίου για τις διαδικασίες αναδιάρθρωσης κρατικού χρέους»- δεν βρισκόταν η υπερχρεωμένη Ελλάδα.
Η αντιπροσωπεία της χώρας μας στον ΟΗΕ «επέλεξε» – όπως και ακόμη 40 χώρες – να απόσχει από τη σχετική ψηφοφορία που πραγματοποιήθηκε χθες τα ξημερώματα στην έδρα του ΟΗΕ.

Εντεκα ακόμη χώρες, μεταξύ των οποίων και οι ΗΠΑ, η Γερμανία, η Ιαπωνία, η Βρετανία, ο Καναδάς και η Αυστραλία (σχεδόν όλο το G7 δηλαδή), καταψήφισαν.

Εξηγώντας τους λόγους της αποχής της Ελλάδας – που για πολλούς ισοδυναμεί με καραμπινάτη απεμπόληση εθνικών συμφερόντων – η Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας ισχυρίστηκε προχθές ότι «συντάχθηκε με τη συντριπτική πλειοψηφία των κρατών-μελών της Ε.Ε. που απείχε στην υιοθέτηση ενός απλού ευχολογίου χωρίς καμιά νομική αξία, που βρίθει ασαφειών και το οποίο κατατέθηκε στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ εσπευσμένα και πρόχειρα».

Τις αιτιάσεις αυτές αποδόμησε άμεσα χθεσινό δημοσίευμα της γερμανικής «Deutsche Welle» που χαρακτήρισε τη συνεδρίαση της Γ.Σ. του ΟΗΕ «ιστορική, καθώς ανοίγει τον δρόμο για την καλύτερη προστασία των χρεοκοπημένων κρατών». «Ο ΟΗΕ αποκτά λόγο και ρόλο στην αντιμετώπιση της πτώχευσης μιας χώρας, σπάζοντας επί της ουσίας το μονοπώλιο που είχαν μέχρι σήμερα οι πιστωτές, δηλαδή το ΔΝΤ και η Λέσχη των Παρισίων», αναφέρει.

Γιούργκεν Κάιζερ 
Επίσης, αντίθετα με όσα περί ασάφειας του ψηφίσματος ισχυρίστηκε η ΓΓΕΕ, ο Γιούργκεν Κάιζερ, συντονιστής του μεγαλύτερου συνδέσμου αναπτυξιακής πολιτικής erlassjahr.de τόνισε (σε σχετική συνέντευξή του στο γερμανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο) τόνισε ότι «σπάνια τα ψηφίσματα του ΟΗΕ είναι τόσο δεσμευτικά και σαφή».

Ας σημειωθεί ότι το ψήφισμα διακηρύσσει ξεκάθαρα πως «η αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους αποτελεί κυριαρχικό δικαίωμα ενός κράτους». Δικαίωμα που, όπως φαίνεται από τη στάση της, η σημερινή ελληνική κυβέρνηση δεν επιθυμεί.

Ο Κάιζερ εξήγησε ακόμη ότι με τη νέα διαδικασία ελεγχόμενης πτώχευσης, που θα εκπονηθεί, σύμφωνα με το ψήφισμα του ΟΗΕ, ώς το τέλος του έτους, οι χρεοκοπημένες χώρες δεν θα είναι αναγκασμένες να περιμένουν υπερβολικά μέχρι την αναδιάρθρωση του χρέους τους. «Σήμερα η διαδικασία αυτή δεν είναι ανεξάρτητη, αφού οι πιστωτές είναι εκείνοι που καθορίζουν τι θα γίνει. Οπως όμως ισχύει στην πτώχευση μιας επιχείρησης ή ενός νοικοκυριού και στην περίπτωση χρεοκοπίας ενός κράτους δεν θα πρέπει οι πιστωτές να αποφασίζουν αλλά οι λύσεις να δίνονται με αντικειμενική διαδικασία».

Ο Γερμανός ειδικός μίλησε και για την Ελλάδα και το ενδεχόμενο μιας νέας αναδιάθρωσης του χρέους υπογραμμίζοντας την ανάγκη να υπάρξει μια ανεξάρτητη μελέτη που θα καθορίσει το ακριβές ύψος του κουρέματος που χρειάζεται.

«Παρά τις αναδιαρθρώσεις του χρέους της, η χώρα δεν έχει ακόμη ανακτήσει τη φερεγγυότητά της. Προς το παρόν συνεχίζεται η συζήτηση αν και πότε η Ελλάδα θα χρειαστεί μια νέα αναδιάρθρωση.

Αν αποφασίσει π.χ. το ΔΝΤ υπό την πίεση της Ε.Ε. για το ύψος του κουρέματος που χρειάζεται το ελληνικό χρέος, τότε αυτό δεν επαρκεί για να επανακτήσει η χώρα ευχέρεια κινήσεων.

Σε περίπτωση, όμως, που υπάρξει νέος γύρος διαπραγματεύσεων για ένα ακόμη κούρεμα, τότε θα βοηθούσε πολύ αν υπήρχε μια ανεξάρτητη πραγματογνωμοσύνη, που να καθορίσει το πραγματικό ύψος του κουρέματος που απαιτείται έτσι ώστε να μη χρειαστεί η χώρα σε δύο χρόνια μια νέα αναδιάρθρωση».

Πηγή:http://sxoliastesxwrissynora.wordpress.com/


****Σημείωση ιστολογίου: Το ιστολόγιο απο την επομένη της ψηφοφορίας στον Ο.Η.Ε. προσπάθησε να αναδείξει το θέμα λόγω της μεγάλης, νομίζουμε, σημασίας που έχει για τη χώρα μας. Μπορείτε να δείτε : 


>>>Διαβάστε τη χθεσινή απόφαση σταθμό του ΟΗΕ στο πρόβλημα του Δημοσίου χρέους των κρατών μελών του


>>>Λάρτζ


>>>Τι θέση παίρνει η ΕΕ σχετικά με το Ψήφισμα του ΟΗΕ για τα χρέη; (ηχητικό)


>>>Μούγκα στη στρούγκα του χρέους

>>>Η Αργεντινή παρ' ημιν: γλώσσα και πολιτική




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.