Δευτέρα 5 Ιανουαρίου 2015

Εκνευρισμός στο Βερολίνο


Ο καταιγισμός δημοσιευμάτων στα γερμανικά ΜΜΕ για τις ελληνικές εκλογές και το ενδεχόμενο νίκης του ΣΥΡΙΖΑ προκαλεί εκνευρισμό στο Βερολίνο, ενώ δεν είναι λίγοι και εκείνοι που μιλούν για την ανάγκη αποδοχής της πραγματικότητας , ότι δηλαδή πρέπει να αλλάξει η πολιτική έναντι της χώρας μας. 

Το δημοσίευμα του Der Spiegel, ότι η Μέρκελ αλλάζει θέση και ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να προκαλέσει βλάβη στην ευρωζώνη αν αποχωρήσει προκάλεσε πολλές και άμεσες αντιδράσεις. Πρόκειται για την επανάληψη του εκβιασμού του 2012 ότι δηλαδή η ευρωζώνη έχει πάρει μέτρα και δεν μπορεί να προκληθεί βλάβη αν η χώρα μας αποχωρήσει από την ζώνη του ευρώ. Η ιδέα και μόνο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να δοκιμάζει τις αντοχές της ευρωζώνης προκαλεί τρόμο. Μετά τις αντιδράσεις μεταξύ  των οποίων και πολλών οικονομολόγων τα πράγματα προσπαθεί να διορθώσει εν μέρει μόνο  ο κυβερνητικός εταίρος της Μέρκελ, ο σοσιαλδημοκράτης Γκάμπριελ. 

Σύμφωνα με συνέντευξη Ζίγκμαρ Γκάμπριελ  στην εφημρίδα Hanoversche Allgemeine Zeitung η γερμανική κυβέρνηση επιθυμεί την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη και δεν υπάρχουν σχέδια έκτακτης ανάγκης περί του αντιθέτου. Απαιτεί όμως η επόμενη κυβέρνηση , να τηρήσει τις υποχρεώσεις που απορρέουν από το μνημόνιο. Πράγμα αδιανόητο για τον ΣΥΡΙΖΑ .

"Ο στόχος της γερμανικής κυβέρνησης, της ΕΕ, ακόμη και της ίδιας της κυβέρνησης της Αθήνας είναι να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη", υποστηρίζει ο ίδιος. Ωστόσο, σημειώνει  ότι "δεν υπήρχαν και δεν υπάρχουν άλλα σχέδια για το αντίθετο",  και επισημαίνει ότι η ευρωζώνη έχει γίνει πιο σταθερή τα τελευταία χρόνια. "Γι αυτό δεν μπορεί να εκβιαζόμαστε και γι αυτό αναμένουμε η ελληνική κυβέρνηση, όποιος κι αν είναι ο ηγέτης της, να τηρεί τις συμφωνίες που συνήφθησαν με την ΕΕ", προσθέτει αναφερόμενος στις βουλευτικές εκλογές της 25ης Ιανουαρίου και σε πιθανή αλλαγή κυβέρνησης.

Αυτή είναι η γραμμή του Βερολίνου. Που έχει στον πυρήνα της ως δεδομένη τη θέση της Ελλάδας στο ευρώ αλλά η τήρηση των υποχρεώσεων είναι ζήτημα προς διαπραγμάτευση. Και ο Γκάμπριελ δεν το λέει αλλά το υπονοεί. Κανείς στην Γερμανία δεν έχει αρνηθεί το δικαίωμα , με λαική εντολή μάλιστα στη νέα ελληνική κυβέρνηση να διαπραγματευθεί. 
Και όπως  όλα δείχνουν , στο τραπέζι σταδιακά δεν είναι μόνο το Μνημόνιο και το χρέος, είναι και SIEMENS, είναι και το κατοχικό δάνειο, θέματα που προκαλούν εφιάλτες στο Βερολίνο. 
      
Αλλαγή ζητούν οι ΝΥΤ

Εντύπωση όμως , θετική μάλιστα προκαλεί δημοσίευμα των New York Times, που με τίτλο: «Να αναβληθεί η αποπληρωμή των δόσεων του ελληνικού χρέους» προτείνει μια άλλη προσέγγιση.

Η τρόικα πρέπει να υιοθετήσει μια πιο ρεαλιστική προσέγγιση σε ό,τι αφορά το χρέος της Ελλάδας, αναφέρουν οι NYT σε άρθρο και προτείνουν  την αναβολή των αποπληρωμών των δόσεων που λήγουν τον επόμενο χρόνο.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι το πρώτο κόμμα στις επικείμενες εκλογές. Το αν ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να κάνει τη ζωή των πολιτών καλύτερη παραμένει ένα ανοικτό ερώτημα:
Το κόμμα και ο χαρισματικός ηγέτης του, Αλέξης Τσίπρας, έχουν υποσχεθεί μεταξύ άλλων να επαναδιαπραγματευθούν το δημόσιο χρέος και να μειώσουν τους φόρους. Ωστόσο για να επιτευχθεί αυτή η φιλόδοξη ατζέντα, ο κ. Τσίπρας θα πρέπει να πείσει τους ηγέτες της τρόικα για την ανακούφιση των όρων του χρέους της χώρας, αναφέρει το δημοσίευμα. Αυτό όμως δεν θα είναι ένα εύκολο έργο. Ο Β. Σόιμπλε έχει ήδη δηλώσει ότι οι εκλογές δεν θα αλλάξουν τίποτα στις συμφωνίες μεταξύ Ελλάδας και τρόικα.

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι ο Σόιμπλε υιοθετεί μια τέτοια «αδιαπραγμάτευτη» θέση πριν από τις εκλογές, ίσως σε μια προσπάθεια να πείσει τους Έλληνες να μην ψηφίσουν το ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνουν οι NYT.

Ωστόσο η επιμονή για το «σφοδρό βομβαρδισμό» της Ελλάδας δεν την βοηθάει για να προχωρήσει γρηγορότερα τις μεταρρυθμίσεις.

Οι ηγέτες της τρόικα πρέπει να υιοθετήσουν μια πιο ρεαλιστική προσέγγιση, για παράδειγμα να αναβάλουν τις αποπληρωμές των δόσεων του χρέους που λήγουν τον επόμενο χρόνο, τονίζουν οι NYT.

Πηγή:http://www.omegapress.gr/33-mainnews/355-2015-01-05-08-01-44

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.