Τρίτη 26 Αυγούστου 2014

Κόκκινα δάνεια: Ρυθμίσεις ομηρίας στά μέτρα των τραπεζών


Η ΤτΕ ΕΝΕΚΡΙΝΕ ΚΩΔΙΚΑ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ 
ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΕΣ ΣΤΟ ΕΛΕΟΣ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ

Iskra: ΜΟΝΗ ΛΥΣΗ Η ΕΘΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ 
ΚΑΙ ΜΙΑ ΝΕΑ ΣΕΙΣΑΧΘΕΙΑ

Στην τελική ευθεία μπαίνουν οι ρυθμίσεις για τα κόκκινα δάνεια μετά τη έγκριση ,χθες , από την Τράπεζα της Ελλάδος του Κώδικας Δεοντολογίας των Τραπεζών που πρόκειται να δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως το επόμενο διάστημα.
Συγκεκριμένα, με τον Κώδικα Δεοντολογίας, προβλέπονται τα βήματα, οι προθεσμίες και το ελάχιστο περιεχόμενο ενημέρωσης που οφείλουν να παρέχουν οι τράπεζες στους δανειολήπτες, και αντίστροφα.

Το σχετικό κείμενο έχει αποσταλεί στους δανειστές προκειμένου η κυβέρνηση να πάρει το “πράσινο φώς” της Τρόικας και στη συνέχεια το συγκεκριμένο νομοσχέδιο να κατατεθεί στη Βουλή πριν, αν καταστεί δυνατό, από τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, όπου και θα χρησιμοποιηθεί ως επικοινωνιακό πυροτέχνημα.
Σε ό,τι αφορά τα μη εξυπηρετούμενα επιχειρηματικά δάνεια, προωθείται νομοθετική ρύθμιση η οποία θα παρουσιαστεί επίσημα εφόσον λάβει την έγκριση της τρόικας.
Σημειώνεται ότι τα κόκκινα στεγαστικά δάνεια των νοικοκυριών ανέρχονται στα 10 δις ευρώ, ενώ αλλά 15 δις είναι καθυστερημένα.
Συνολικά τα κόκκινα δάνεια των τραπεζών υπολογίζονται στα 77 δις ευρώ.
ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΣΕ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟ ΜΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΜΟΥΣ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΕΣ ΚΑΙ ΕΥΛΟΓΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ

Οι κανόνες που θεσπίζει ο Κώδικας υπαγορεύουν στις τράπεζες να αναζητούν λύσεις σε συνεργασία με..τους “συνεργάσιμους” δανειολήπτες- ο Κώδικας προδιορίζει τις προϋποθέσεις χαρακτηρισμού σε συνεργάσιμο ή μη- έτσι αφενός το δάνειο να εξυπηρετείται και αφετέρου ο δανειολήπτης να μη βρεθεί στο δρόμο ενόψει και της αναμενόμενης άρσης της απαγόρευσης πλειστηριασμών από 1/1/2015.Ο συνεργάσιμος δανειολήπτης είναι δηλαδή αυτός που θα κάνει «τα πάντα» ώστε να αποπληρώνει τις δόσεις που θα καθορίζει η τράπεζα, μετατρεπόμενος στην ουσία σε όμηρό της με ουσιαστικά αόριστη ημερομηνία λήξης της ομηρίας του.

Οι διαδικασίες άρα είναι πιο απαιτητικές για τις περιπτώσεις δανειοληπτών των οποίων ο αποχαρακτηρισμός ως συνεργάσιμων μπορεί να έχει ως συνέπεια τον εκπλειστηριασμό της κατοικίας που μένουν
Οι όποιες ρυθμίσεις λοιπόν θα γίνονται στη βάση του Κώδικα Δεοντολογίας των τραπεζών, σε συνδυασμό με το πλαίσιο για τους συνεργάσιμους δανειολήπτες και τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης.
Ήδη το Συμβούλιο Ιδιωτικού Χρέους έχει καθορίσει τις εύλογες μηνιαίες δαπάνες διαβίωσης, οι οποίες για μια τετραμελή οικογένεια ανέρχονται στα (!!) 1.347 ευρώ καθαρά.

ΤΑ ΚΥΡΙΟΤΕΡΑ ΣΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΠΛΑΙΣΙΟΥ

- Η δυνατότητα μεταβίβασης της κυριότητας του ακινήτου (με την υπογραφή σύμβασης χρηματοδοτικής μίσθωσης και χρήσης για ελάχιστη χρονική περίοδο, συνήθως 5 έτη) με το δανειολήπτη να μετατρέπεται σε ενοικιαστή του σπιτιού του.
- Η δυνατότητα σε δανειολήπτες με οικονομικές δυσκολίες και υποθηκευμένη την κύρια κατοικία ή την επαγγελματική στέγη να την πουλήσει αγοράζοντας νέα χαμηλότερης αξίας.
- Ο ορισμός ενεργειών οριστικής διευθέτησης [πυ μπορεί να λαμβάνονται σε περιπτώσεις απουσίας ή εξάντλησης των εξασφαλίσεων και αφορούν στην εκκίνηση δικαστικών ενεργειών έναντι περιουσιακών στοιχείων του δανειολήπτη για την κάλυψη των απαιτήσεών του

Σε κάθε περίπτωση Τρόικα και κυβέρνηση σε αγαστή συνεργασία με τις τράπεζες πνίγουν ακόμα πιο δυνατά το λαό προσδοκώντας να υφαρπάξουν σταδιακά ότι μικροιδιοκτησία του απέμεινε..

ΛΥΣΗ ΕΙΝΑΙ Η ΕΘΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΚΑΙ ΜΙΑ ΝΕΑ ΣΕΙΣΑΧΘΕΙΑ

Οι «λύσεις» και οι «ρυθμίσεις» αυτές, όμως, δεν απαντούν στα προβλήματα των λαϊκών νοικοκυριών ούτε και των επιχειρήσεων που βουλιάζουν στα χρέη. Αντίθετα, τα αναπαράγουν, κρύβοντας τα «κάτω από το χαλί», με αποτέλεσμα αφενός η οικονομία να μην μπορεί να «ανασάνει» και αφετέρου οι δανειολήπτες να μην ανακουφίζονται πραγματικά και οριστικά.
Λύση, όμως, δεν αποτελεί ούτε η συγκρότηση του ενδιάμεσου δημόσιου φορέα για τη διαχείριση των "κόκκινων" δανείων, όπως προτείνει το Τμήμα Οικονομικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, διότι με τον τρόπο αυτό "εξυγιαίνονται" εν μέρει τα χαρτοφυλάκια των τραπεζών,που βρίσκονται σε ιδιωτική διαχείριση και ιδιωτικό έλεγχο, δηλαδή εξυπηρετούνται από τα πράγματα οι ιδιώτες τραπεζίτες,αλλά το βάρος της μερικής αυτής "εξυγίανσης" πέφτει στις πλάτες των φορολογουμένων και δη των πιο ανίσχυρων στρωμάτων της κοινωνίας.

Απέναντι σε αυτές τις επιλογές η Αριστερά πρέπει να προτείνει και ως κυβέρνηση να προχωρήσει στην εθνικοποίηση - κοινωνικοποίηση των τραπεζών και σε γενναία ριζοσπαστική αναδιάρθρωση των "κόκκινων" δανείων που θα φθάνει έως και τη διαγραφή τους για τις πιο ασθενείς και ευάλωτες κατηγορίες πολιτών και μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων.

Όσον αφορά τα "κόκκινα" δάνεια σε μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις, οι γενικές κατευθύνσεις πρέπει να έχουν ως κεντρικό στόχο την ανάπτυξη, την παραγωγική ανασυγκρότηση και την απασχόληση στη χώρα καθώς και τον εργατικό-κοινωνικό έλεγχο αυτών των επιχειρήσεων και όχι τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου, πρώτα απ’όλα του πολυεθνικού, και τις κερδοσκοπικές επιδιώξεις των τραπεζιτών.

Πηγή:http://www.iskra.gr/index.php?

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.