Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2017

Έρχεται πανευρωπαϊκή bad bank και για τα ελληνικά δάνεια


Του Κωνσταντίνου Μαριόλη

Τι και αν η ιδέα της κεντρικής bad bank που θα αναλάμβανε να διαχειριστεί τα «κόκκινα» δάνεια των ελληνικών τραπεζών, ελαφρύνοντας τους ισολογισμούς τους, δεν ευδοκίμησε στην Ελλάδα; Η Κομισιόν εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να προχωρήσει στη δημιουργία μίας πανευρωπαϊκής bad bank που θα αγοράσει, σε πρώτη φάση, περί τα 250 δισ. ευρώ μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs).

Σύμφωνα με πληροφορίες του liberal.gr, η ρηξικέλευθη πρόταση που κατέθεσε χθες ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής (EBA), Andrea Enria, στο πλαίσιο ομιλίας του στο Λουξεμβούργο, έχει εξεταστεί σοβαρά στην Κομισιόν και δεν αποκλείεται σύντομα να υπάρξουν εξελίξεις. Υπό την προϋπόθεση, βέβαια, ότι θα λυθεί το… αιώνιο ζήτημα του ποιος θα πληρώσει τον «λογαριασμό» και ότι θα καμφθούν οι όποιες γερμανικές αντιρρήσεις.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η γερμανική πλευρά είναι έτοιμη να πει το «ναι» αν διασφαλιστεί μία αυτοματοποιημένη διαδικασία μέσω της οποίας οι τράπεζες που δεν καταφέρνουν τα πιάσουν τους στόχους θα οδηγούνται σε bail-in.
Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Η Ευρώπη αναζητά εδώ και πολλούς μήνες τρόπους για να αντιμετωπίσει το φλέγον ζήτημα των «κόκκινων» δανείων. Βασική επιδίωξη τόσο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, όσο και της επιτροπής που ανέλαβε για λογαριασμό του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM), να βρει λύση, είναι η ελάφρυνση των τραπεζικών ισολογισμών έως ότου η οικονομική ανάκαμψη φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Ο μηχανισμός διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων που πρότεινε ο Enria και καλωσόρισε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Klaus Regling, είναι αρκετά απλός. Η Ευρωζώνη θα δημιουργήσει μία κοινή εταιρεία διαχείρισης απαιτήσεων στα πρότυπα των «bad bank», η οποία θα αναλάβει την «μεταπώληση» των δανείων.

Η bad bank θα καλύπτει τη διαφορά μεταξύ της τιμής που προσφέρουν τα funds και της «πραγματικής οικονομικής αξίας» - ήτοι μίας εκτιμώμενης αξίας - των NPEs. Θα πληρώνει τις τράπεζες την εκτιμώμενη τιμή και θα προσπαθεί σε διάστημα τριών ετών να «πιάσει» την τιμή αυτή από την αγορά. Αν στην τριετία η bad bank πουλήσει το δάνειο σε τιμή χαμηλότερη της τιμής που το αγόρασε από την τράπεζα, τότε θα ζητάει από την τράπεζα τη διαφορά. Έτσι η τράπεζα θα καταγράφει ζημιά και θα οδηγείται σε ανακεφαλαιοποίηση με τον κανόνα του bail-in σε πλήρη μορφή.

Στην ουσία, μέσω του σχεδίου οι ευρωπαϊκές τράπεζες παίρνουν τεράστια ανάσα για τρία χρόνια, ελπίζοντας ότι η οικονομική ανάκαμψη θα είναι τέτοια που θα επιτρέψει την πώληση των δανείων χωρίς ζημιά.

Όπως, μάλιστα, τόνισε ο Klaus Regling, στόχος είναι να μεταφερθούν σε πρώτη φάση δάνεια ύψους 250 δισ. ευρώ, που σημαίνει ότι θα πρέπει να μεταφερθούν εκατομμύρια δάνεια, αφού μόνο στην Ελλάδα τα προβληματικά επιχειρηματικά δάνεια ξεπερνούν σε αριθμό τις 500 χιλ. Πρώτη προτεραιότητα θα έχουν δάνεια από τις χώρες με τα υψηλότερα ποσοστά όπως η Ελλάδα, η Κύπρος, φυσικά η Ιταλία, η Ισπανία και η Πορτογαλία.

Ειδικότερα για τα ελληνικά δάνεια, εκτιμάται ότι αν η bad bank μπορούσε να λειτουργήσει μέσα στους επόμενους μήνες θα μεταφέρονταν μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα ύψους έως και 20 δισ. ευρώ, που αντιστοιχούν στο 50% του στόχου μείωσης στην τριετία. Καταλαβαίνει κανείς, ότι μία τέτοια εξέλιξη θα είχε μεγάλη σημασία για τις ελληνικές τράπεζες και σε συνδυασμό με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και την ένταξη της Ελλάδας στην ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ θα έδιναν τεράστια ώθηση στον κλάδο.

Αυτά, ωστόσο, είναι τα σχέδια επί χάρτου διότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάτι επίσημο, ενώ οι Ευρωπαίοι δεν έχουν καλή παράδοση στην ταχεία υλοποίηση των προτάσεων που προκύπτουν μετά από διαβούλευση. Τα τελευταία χρόνια δε, μένουν κατά κύριο λόγο στη διαβούλευση… Το μεγαλύτερο αγκάθι για την άμεση υλοποίηση του σχεδίου είναι ο «λογαριασμός». Ποιος θα πληρώσει τα δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ που θα χρειαστούν για την αγορά των δανείων;

Πηγές με γνώση των διεργασιών σε Βρυξέλλες και Φρανκφούρτη δηλώνουν στο liberal.gr, ότι το εγχείρημα θα μπορούσε να χρηματοδοτηθεί από την έκδοση ενός είδους ευρωομολόγου που εξετάζουν στην παρούσα φάση ξεχωριστές ομάδες εργασίας της ΕΚΤ και της Κομισιόν.

Οι προτάσεις αναμένεται να παρουσιαστούν τον ερχόμενο Μάρτιο και μέχρι τότε θα έχουν γίνει οι απαραίτητες προεργασίες για τη λειτουργία της bad bank. Παρ’ όλα αυτά, το χρονοδιάγραμμα για την πλήρη λειτουργία του μηχανισμού δεν είναι σαφές και κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά ότι τελικά θα πάρει το πράσινο φως, από τη στιγμή που η Ευρώπη βρίσκεται σε προεκλογικό πυρετό. Επίσης, η Γερμανία αντιδρά τόσο στην αμοιβαιοποίηση των τραπεζικών κινδύνων όσο και στην έκδοση ευρωομολόγου.

Πηγή:http://www.liberal.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.