Σάββατο 16 Αυγούστου 2014

Η διαρκής ομερτά… του καρτέλ των ΜΜΕ



Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης με επιστολή του προς το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης ζητά την παρέμβασή του για τις τροπολογίες της κυβέρνησης που αφορούν τον χώρο της ενημέρωσης.

Του Δημήτρη Τρίμη

Την παρέμβαση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης για τον τρόπο δημοσιογραφικής κάλυψης της όλης πολιτικής αντιπαράθεσης για τη χαριστική προς το καρτέλ της Διαπλοκής, γνωστής (τουλάχιστον στους αναγνώστες μας) τροπολογίας που ψήφισε η κυβέρνηση για τα ΜΜΕ, ζήτησε χθες με επιστολή του προς τον πρόεδρο και τα μέλη του ΕΣΡ ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης.
Το περιεχόμενο και της χθεσινής πρωτοβουλίας του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία αποκαλύπτει τεκμηριωμένα την ομερτά των βαρόνων της Ενημέρωσης, απέκρυψαν και χθες τα ΜΜΕ της Διαπλοκής -αν και η επιστολή ΣΥΡΙΖΑ δόθηκε εγκαίρως, χθες στις 13.37 και από το Αθηναϊκό Πρακτορείο- ομολογώντας την υπόγεια συναλλαγή τους με τη συγκυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου και επιβεβαιώνοντας, χωρίς καμιά αμφιβολία, ότι οι αντισυνταγματικές και χαριστικές ρυθμίσεις που ψήφισαν Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ συντάχτηκαν εν λευκώ και εξ ολοκλήρου από το… νομοπαρασκευαστικό χέρι της Διαπλοκής.

Η επιστολή

Για την κατανόηση του σκανδάλου παραθέτουμε ολόκληρη τη σχετική επιστολή προς το ΕΣΡ, αναμένοντας την απάντησή του, όποτε, και αν βεβαίως συζητήσει το «ευαίσθητο» αυτό θέμα.


Προς

τον πρόεδρο του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης κ. Ι. Λασκαρίδη
και τα μέλη του ΕΣΡ

Κύριοι,

Οπως έχει γίνει γνωστό, η κυβέρνηση προώθησε στη Βουλή ήδη από την Παρασκευή 1η Αυγούστου, όπου και ψηφίστηκε την Τρίτη 5 Αυγούστου, τροπολογία νόμου για τα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας σε νομοσχέδιο με τίτλο «Κύρωση της Σύμβασης Δωρεάς μεταξύ της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας Αττικής, του Γενικού Ογκολογικού Νοσοκομείου Κηφισιάς «Οι Αγιοι Ανάργυροι» και του ΝΠΙΔ με την επωνυμία «ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΙΛΩΝ ΓΕΝΙΚΟΥ ΟΓΚΟΛΟΓΙΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΚΗΦΙΣΙΑΣ ΟΙ ΑΓΙΟΙ ΑΝΑΡΓΥΡΟΙ» του υπουργείου Υγείας.

Θα θέλαμε να σας επισημάνουμε ότι οι τηλεοπτικοί σταθμοί εθνικής εμβέλειας, καθώς και οι ειδησεογραφικοί ραδιοφωνικοί σταθμοί, από τα δελτία Ειδήσεων που εκπέμπουν δεν προέβησαν σε κανενός είδους δημοσιογραφική προβολή του νέου νόμου για τα ΜΜΕ, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων.
Την παρατήρησή μας αυτή επισημαίνει με ανακοίνωσή της και η Ενωσις Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΣΗΕΑ), με Ανοικτή Επιστολή της προς τους διευθυντές Ειδήσεων και Ενημέρωσης, την Παρασκευή 8 Αυγούστου 2015, όπου μεταξύ άλλων σημειώνει: «Το συγκεκριμένο θέμα υποβαθμίστηκε παρά τη σπουδαιότητά του και τη σφοδρότητα της κριτικής» και παρακάτω «…θέματα όπως η συγκέντρωση ελέγχου στα Ενημερωτικά Μέσα και οι συμπράξεις επιχειρήσεων Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης είναι θέματα ουσιαστικά, που πρέπει να τύχουν της κατάλληλης προβολής στην κοινωνία. Οχι για εμάς, αλλά για τους πολίτες και τη δημοκρατία».

Κύριοι

Επειδή η υποβάθμιση, πολύ περισσότερο η παντελής έλλειψη προβολής, ανάδειξης και σχολιασμού, ειδήσεων αποτελεί σοβαρή παράλειψη των ΜΜΕ και αφορά τη λειτουργία των θεσμών και της δημοκρατίας

Επειδή συχνά στο παρελθόν αποφάσεις του Συμβουλίου σας σχετικές με την πολιτική πολυφωνία στα Δελτία Ειδήσεων έχουν εκπέσει στο Συμβούλιο της Επικρατείας για διαφορετικούς λόγους, συχνά αναγνωρίζοντας το δικαίωμα των δημοσιογράφων να αξιολογούν τα προς μετάδοση γεγονότα

Επειδή η δημόσια Ανακοίνωση της νταβατζήδες των ΜΜΕ , της συνδικαλιστικής και επαγγελματικής Ενωσης των δημοσιογράφων, λαμβάνοντας υπόψη το καταστατικό και τους κώδικες δεοντολογίας, απεφάνθη ότι πρόκειται περί «ουσιαστικού θέματος» το οποίο «υποβαθμίστηκε»

Επειδή τα ηλεκτρονικά ΜΜΕ το διάστημα από 1/8 έως 4/8 καθώς και στις 6/8/2014 αγνόησαν παντελώς και δεν ενημέρωσαν ως όφειλαν το τηλεοπτικό και ραδιοφωνικό κοινό τους για μια σειρά επίμαχων θεμάτων όπως:

● Την κατάθεση του σχετικού νομοσχεδίου στη Βουλή
● Σχετική ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ της 4/8/2014 με τίτλο «Να αποσυρθεί αμέσως το κυβερνητικό μπόνους προς τη μιντιακή διαπλοκή» (επισυνάπτεται)
● Τη συζήτηση του νομοσχεδίου στη Βουλή, τις αντιδράσεις των κομμάτων και την ψήφισή του από την κοινοβουλευτική πλειοψηφία.
● Τους λόγους της απεργίας των εργαζομένων στα ΜΜΕ στις 5 Αυγούστου, καθώς και τις σχετικές ανακοινώσεις τους

Ζητούμε από το Συμβούλιό σας να εξετάσετε τα πραγματικά περιστατικά στις παραπάνω ημερομηνίες για τα Δελτία Ειδήσεων των τηλεοπτικών σταθμών Πανελλαδικής εμβέλειας και των ειδησεογραφικών ραδιοφωνικών σταθμών, και να αποφανθείτε εάν η μη μετάδοση της είδησης είναι σύμφωνη ή όχι με την ισχύουσα ραδιοτηλεοπτική νομοθεσία».

*****

Εσωτερική αντιπολίτευση

Αξιοσημείωτη είναι και η «εσωτερική αντιπολίτευση» που ασκείται στον πρωθυπουργό από τους φίλους του. Πρώτα η εφημερίδα «Δημοκρατία» κι ύστερα ακόμα πιο σκληρά η ιστοσελίδα antinews.gr έχουν ξεκινήσει νέο πόλεμο κατά των «νταβατζήδων» και της σκανδαλωδώς συνεχιζόμενης διαπλοκής τους με τη συγκυβέρνηση Σαμαρά. Βλέπετε θέλουν κι αυτοί μια ανάλογη… υποστήριξη. Ενα μεγαλύτερο κομμάτι χρηματοδότησης και αγοράς, έστω. Ιδού ορισμένα χαρακτηριστικά αποσπάσματα από χθεσινό κείμενο του antinews.gr:

«Βγήκε ξανά από το καβούκι της η διαπλοκή στα μέσα ενημέρωσης. Οι γνωστοί νταβατζήδες των ΜΜΕ οι οποίοι είχαν κρυφτεί για λίγο λόγω των υπέρογκων χρεών τους και της αδυναμίας τους να πληρώσουν ακόμη και τους μισθούς, επιστρέφουν δριμύτεροι. Προφανώς η σκανδαλώδης ρύθμιση που πέρασε πρόσφατα η κυβέρνηση με το αγγελιόσημο, το μοίρασμα της διαφημιστικής πίτας και τη δυνατότητα να συγχωνεύονται φαλιρισμένα μαγαζιά τούς έδωσε δύναμη και απειλούν. Ποιοι, αυτοί που πνέουν τα λοίσθια και ικετεύουν ή εκβιάζουν για μια ρυθμισούλα που θα τους δώσει ανάσες ζωής.

Βγήκε στο Βήμα της Κυριακής ο Σταύρος Ψυχάρης και με ένα ενυπόγραφο άρθρο επιτίθεται σε… μικροαπατεώνες της ενημέρωσης που εκβιάζουν για να πάρουν διαφημιστικό χρήμα. Λέει μάλιστα ότι πλέον υπάρχουν και οι «λιμοκοντόροι της νέας τεχνολογίας» εννοώντας φυσικά τα site/blogs και τονίζοντας ότι καλά κάνει η κυβέρνηση και τα ελέγχει (…) Είναι προφανές ότι τόσο ο ίδιος όσο και οι λοιποί «πατριάρχες» της ενημέρωσης όπως ο Μπόμπολας, ο Αλαφούζος κ.λπ. δεν μπορούν να συμβιβαστούν με το γεγονός ότι δεν είναι πια δικό τους, αποκλειστικό μαγαζί η ενημέρωση. Δεν είναι μόνοι τους να ανεβάζουν και να κατεβάζουν κυβερνήσεις για να μοιράζονται το κρατικό χρήμα.( …)

Ερωτήσεις χωρίς απαντήσεις

Ποιος χρωστάει πάνω από 1 δισ. ευρώ στις τράπεζες, αν όχι οι βασικοί, παραδοσιακοί «παίκτες» των ΜΜΕ; Ποιος έχει απλήρωτους τους εργαζόμενούς του ή ποιος απολύει κατά βούληση; Ποιος έφαγε τα λεφτά από τις απανωτές αυξήσεις κεφαλαίων και από τα Χρηματιστήρια;

Ποιοι είναι αυτοί που μοιράστηκαν το κρατικό χρήμα επί δεκαετίες; Που είχαν κάνει τον ΟΠΑΠ, τη ΔΕΗ, τον ΟΤΕ, τα ΕΛΠΕ, όλα τα υπουργεία «μαγαζάκια» που έμπαιναν όποτε ήθελαν κι έπαιρναν λεφτά με τη μορφή διαφήμισης;

Ποιοι άραγε είχαν… κοινό ταμείο με τις τράπεζες για να δίνουν προσφορές βιβλία, cd και άλλα είδη… περιπτέρου; Ποιοι έφτιαξαν δεκάδες ανύπαρκτα περιοδικά και εφημερίδες με ξένο χρήμα; Και ποιοι ακόμη και σήμερα ενώ θα έπρεπε να έχουν βάλει λουκέτο συνεχίζουν να κουνάνε το δάχτυλο σε μια χρεοκοπημένη Ελλάδα; Πήγε ποτέ η εφορία στα σπίτια του Μπόμπολα και του Ψυχάρη για να κάνει ελέγχους; Πήγαν ποτέ έστω και μια μέρα φυλακή για χρέη; Ή μήπως έβγαλαν τα λεφτά τους στο εξωτερικό και εξασφάλισαν άλλες τρεις γενιές;».

Τα συμπεράσματα δικά σας.

Πηγή:http://www.efsyn.gr/?p=224453



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.