Τετάρτη 3 Σεπτεμβρίου 2014

Το αφήγημα του Παρισιού


Τρεις μέρες συζητήσεων δεν τις λες και «μαραθώνιο», όταν έχουν προηγηθεί διαπραγματεύσεις μηνών με την Τρόικα στους προηγούμενους ελέγχους εφαρμογής του προγράμματος προσαρμογής. Αλλά ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης είναι νέος στη δουλειά και τα βλέπει όλα καινούργια. Έτσι, μετά την πρώτη συνάντηση της ελληνικής αντιπροσωπείας με τους εκπροσώπους των πιστωτών στο Παρίσι χθες το βράδυ δήλωσε: «Είναι μαραθώνιος. Έχουμε δρόμο μπροστά μας, μιλήσαμε για τα νούμερα του προϋπολογισμού, για τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και τη δουλειά που κάναμε όλο το καλοκαίρι και συνεχίζουμε. Όλα αυτά οι συνομιλητές μας τα καταλαβαίνουν και τα συζητάμε, όμως έχουμε δρόμο αύριο και μεθαύριο».

Η ελληνική πλευρά ζητά πράσινο φως από την Τρόικα για να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ το Σάββατο τη μείωση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης, την αύξηση των δόσεων για την καταβολή των χρεών στις εφορίες και τα ασφαλιστικά ταμεία, τη μείωση της έκτακτης εισφοράς κατά 50% από το 2015, τη μείωση του ΕΝΦΙΑ για τους περισσότερους ιδιοκτήτες ακινήτων.

Στο Μέγαρο Μαξίμου αντιλαμβάνονται ότι, διαφορετικά, η κάθοδος της ΝΔ θα γίνει ασυγκράτητη και εξετάζουν ακόμη και σενάριο να γίνουν ανακοινώσεις μονομερώς, εφόσον δεν υπάρξει η συγκατάθεση των πιστωτών. Μέχρι στιγμής, υπάρχει πρόβλημα σε σχέση με τις δικαστικές αποφάσεις που υπαγορεύουν αυξήσεις και αναδρομικά για τα ειδικά μισθολόγια. Δεν έχει βρεθεί τρόπος κάλυψης της τρύπας και δεν έχει εξασφαλιστεί η ανοχή των δανειστών.

Το χειρότερο για την κυβέρνηση είναι ότι ακόμη δεν έχουν κάποια ημερομηνία έναρξης των συζητήσεων για την απομείωση του χρέους. Όλα σπρώχνονται για τέλος Οκτωβρίου και βλέπουμε, ενώ κανείς από τους πρωταγωνιστές (Βερολίνο, Βρυξέλλες, ΔΝΤ) δεν λέει κάτι συγκεκριμένο. Η ανησυχία δεν δηλώνεται αλλά είναι πραγματική, αφού αν οι εταίροι δεν δείξουν με σαφήνεια διάθεση στήριξης, τότε καίγεται το μεγάλο χαρτί της κυβέρνησης που έχει κατασκευάσει μια ολόκληρη ιστορία γύρω από το πρωτογενές πλεόνασμα και τα θαύματα που θα φέρει για την ελληνική οικονομία.

Εξάλλου, το αφήγημα του Παρισιού έχει κοντά ποδάρια αφού μετά τα μέσα Σεπτεμβρίου οι εκπρόσωποι των πιστωτών θα έρθουν στην Αθήνα για τον κανονικό έλεγχο και θα μπαινοβγαίνουν στα υπουργεία όπως πάντα.

Αυτό για το οποίο ασφαλώς και δεν συζητούν οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι που ασχολούνται με το μνημόνιο είναι το λαθρεμπόριο καυσίμων που εξακολουθεί να οργιάζει παρά την εξίσωση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης που έγινε, υποτίθεται, ακριβώς γι’ αυτό το σκοπό, προκαλώντας στη συνέχεια φοβερά κοινωνικά προβλήματα και οικολογική καταστροφή.

Στο θέμα αυτό αναφέρονται σε πρωτοσέλιδα δημοσιεύματα η Καθημερινή και το Έθνος. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Καθημερινής, «πλήρως ανενεργός παραμένει ο νόμος για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου στην αγορά καυσίμων, σχεδόν δυόμισι χρόνια μετά την ψήφισή του (Απρίλιος 2012). Ακόμη και το μέτρο της εγκατάστασης εισροών-εκροών στα πρατήρια που ξεκίνησε να εφαρμόζεται με αυστηρά, υποτίθεται, χρονοδιαγράμματα και υπό την απειλή του «λουκέτου» για όσα δεν ανταποκριθούν στον νόμο, παρά τις συνεχείς παρατάσεις (από τις 31 Μαρτίου του 2013 αρχικά, στις 27 Αυγούστου 2014 καταληκτική ημερομηνία), δεν έχει καταφέρει μέχρι στιγμής να ολοκληρωθεί. Συμβαίνει, μάλιστα, κανένα από τα συναρμόδια υπουργεία (Οικονομικών, Ανάπτυξης και Μεταφορών) να μη γνωρίζει σε τι ποσοστό έχουν εγκαταστήσει τα πρατήρια τα εν λόγω συστήματα!».

Και στο ρεπορτάζ του Έθνους επισημαίνεται: «Στο απυρόβλητο παραμένει το λαθρεμπόριο των υγρών καυσίμων, που στερεί 1 δισ. ευρώ ετησίως από τα δημόσια έσοδα, καθώς εδώ και 12 χρόνια, με αποκορύφωμα τα τελευταία πέντε, δεν εφαρμόζονται νόμοι και δεν εκδίδονται οι απαραίτητες υπουργικές αποφάσεις για τα μέτρα αντιμετώπισής του. Σύμφωνα με όσα καταγγέλλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων, ακόμη και το πρώτο από σειρά μέτρων για την αντιμετώπιση της παράνομης διακίνησης, που είναι η τοποθέτηση συστημάτων εισροών-εκροών βενζίνης και ντίζελ στα βενζινάδικα, δεν έχει ολοκληρωθεί παρά τη θέσπισή του από το 2009».

Πηγή:http://tvxs.gr/news/ellada/afigima-toy-parisioy

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.