Πέμπτη 28 Αυγούστου 2014

Ας Αντισταθούμε

Του Γιάννη Σιδέρη*

Θεωρώ μεγάλη ατυχία το ότι πριν λίγες μέρες άκουσα τον Χρ. Πρωτόπαπα να μιλά στον Real Fm 97.8, στην εκπομπή του Μάνου Νιφλή και της Μαίρης Πολλάλη.

Ο εν λόγω “Έλληνας” βουλευτής, με περισσή θρασύτητα, αμετροέπεια και υπερφίαλο ύφος, σχεδόν επιτέθηκε στον Μάνο Νιφλή όταν τόλμησε να του μιλήσει για υπερφορολόγηση των ελλήνων πολιτών, προβάλλοντας το “Στουρνάρειο” επιχείρημα περί ευρωπαϊκού μέσου όρου φορολογίας!

Συγκεκριμένα δήλωσε μεταξύ άλλων: «Η πραγματικότητα σε κάθε φόρο είναι δύσκολη. Το θέμα είναι ότι αυτός ο φόρος έχει συνυπολογιστεί στον προϋπολογισμό και ήταν γνωστός ότι θα γίνει εδώ και έναν χρόνο», τόνισε ο κ. Πρωτόπαπας αναφερόμενος στον ΕΝΦΙΑ και υπογράμμισε ότι «ανάλογοι φόροι υπάρχουν σε όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες».

«Κανένας φόρος δεν είναι ευχάριστος. Ο ΕΝΦΙΑ θα συνεχίσει να υπάρχει όποια και αν είναι κυβέρνηση. Το θέμα είναι να είναι δίκαιος και να μπορεί να τον πληρώσει ο πολίτης ανάλογα με την πραγματική περιουσία του», συμπλήρωσε.

Δεν θα ασχοληθούμε εδώ με την συνταγματικότητα του συγκεκριμένου φόρου. Επιτέλους, ας δούμε κατά πόσο οι πολίτες της χώρας μας καλούνται να πληρώσουν φόρους σε σχέση με άλλες χώρες της ΕΕ.

ΦΠΑ τροφίμων
Αγγλία 0% Λουξεμβούργο 3% Ιταλία, & Ισπανία 4% Ιρλανδία 4,8% Κύπρος & Πολωνία 5% Γαλλία 5,5% Πορτογαλία & Ολλανδία & Βέλγιο 6 % Γερμανία 7%.
Στα είδη πρώτης ανάγκης λοιπόν, οι έλληνες πολίτες μάλλον πληρώνουν κάτι παραπάνω μια και το ΦΠΑ στα τρόφιμα είναι της τάξεως του 13%!

Φόροι ακινήτων
Τα στοιχεία προκύπτουν από τη συγκριτική μελέτη για την φορολογία των ακινήτων στην Ευρώπη, που συνέταξε ο Αναστάσιος Βάππας, Δικηγόρος ΜΔ – υπ. ΔΝ, Συντονιστής της Επιτροπής Φορολογίας της Διεθνούς Ένωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων (UIPI) και η οποία βασίζεται σε αναφορές ειδικών των εθνικών οργανώσεων ιδιοκτητών από 22 Ευρωπαϊκά κράτη (Αυστρία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Γαλλία, Γερμανία, Δανία, Ελβετία (Ζυρίχη), Ηνωμένο Βασίλειο, Ιρλανδία, Ισπανία, Ιταλία, Κύπρο, Νορβηγία, Ουγγαρία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σουηδία, Σλοβακία, Σλοβενία, Τσεχία, Φινλανδία). Η εν λόγω μελέτη παρουσιάστηκε στο πρόσφατο συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ).

Η Ελλάδα σε σχέση με τα 22 εξεταζόμενα Ευρωπαϊκά κράτη

-Φόρος Εισοδήματος: Βρίσκεται μέσα στις έξι χώρες με τη μεγαλύτερη επιβάρυνση για τα φυσικά πρόσωπα.
-Είναι δεύτερη στην επιβάρυνση για τα νομικά πρόσωπα.
-Είναι μία από τις έξι χώρες στις οποίες επιβάλλεται φόρος ή τεκμήριο χρήσης ιδιόκτητης κατοικίας.
-Φορολογητέες αξίες: Είναι μία από τις δύο χώρες με φορολογητέες αξίες ακινήτων μεγαλύτερες από τις αγοραίες.
-Φόρος Περιουσίας: Έχει το μεγαλύτερο φόρο περιουσίας ανά τ.μ. σε σχέση με όλες τις χώρες που εφαρμόζουν ανάλογο σύστημα.
-Βρίσκεται μέσα στις έξι χώρες που έχουν φόρο περιουσίας υπολογιζόμενο επί της συνολικής αξίας της περιουσίας και όχι ξεχωριστά για κάθε ακίνητο.
-Βρίσκεται μέσα στις πέντε χώρες με τους μεγαλύτερους συντελεστές φόρου περιουσίας για περιουσίες συνολικής αξίας έως 1.000.000 ευρώ.
-Έχει τον δεύτερο μεγαλύτερο συντελεστή για περιουσίες συνολικής αξίας άνω των 5.000.000 ευρώ.
-Φόρος Κληρονομιών-Δωρεών: Βρίσκεται μέσα στις έντεκα χώρες που διατηρούν το φόρο μεταξύ συζύγων και γονέων-τέκνων.
-Έχει το έκτο μεγαλύτερο φορολογικό συντελεστή στην κληρονομιά και την δωρεά μεταξύ απώτερων συγγενών και ξένων.
-Φόρος Υπεραξίας: Βρίσκεται μέσα στις έντεκα χώρες στις οποίες επιβάλλεται φόρος υπεραξίας οποτεδήποτε κι αν πωληθεί κάποιο ακίνητο.
-Βρίσκεται μέσα στις πέντε χώρες που δεν αναγνωρίζουν καμία έκπτωση δαπάνης από το φόρο υπεραξίας.
Κατά συνέπεια βρίσκεται μέσα στην πρώτη δεκάδα των κρατών με την μεγαλύτερη φορολογική επιβάρυνση από φόρο υπεραξίας.
-Φόρος Μεταβίβασης Ακινήτων: Είχε τον δεύτερο μεγαλύτερο φόρο μεταβίβασης ακινήτων, ο οποίος όμως μειώθηκε από 1-1-2014.
-Φόρος Προστιθέμενης Αξίας: Βρίσκεται μέσα στις έξι χώρες με τον μεγαλύτερο Φ.Π.Α. σε υλικά και εργασίες κατασκευής και ανακαίνισης οικοδομών.
-Έχει τον δεύτερο μεγαλύτερο Φ.Π.Α. στην πώληση νεόδμητων οικοδομών.
(Πηγή Xe blog)

Καλό είναι ο “κύριος” Πρωτόπαπας να κοιτάξει τα παραπάνω στοιχεία και να μην εξαπατά τους πολίτες περί μη υπερφορολόγησης!

Έτσι και αλλιώς όμως, όσο και αν επιδιώκει η συγκυβέρνηση επικοινωνιακά να υποβαθμίσει το θέμα, οι πολίτες δεν μπορούν να το προσπεράσουν έτσι απλά, μια και η φοροδοτική τους ικανότητα έχει μειωθεί δραματικά!

“Τα 68 δισ. ευρώ προσέγγισαν στο τέλος Ιουλίου εφέτος, οι συνολικές ληξιπρόθεσμες οφειλές των φορολογούμενων προς το Δημόσιο, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) του υπουργείου Οικονομικών.
(Πηγή: sknews.gr)

Ο φόρος ακινήτων ΕΝΦΙΑ είναι αναμφισβήτητα απευθείας επίθεση εναντίον των πολιτών. Αυτό που περιμένουν πλέον είναι μια ξεκάθαρη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η οποία αποφεύγει να τους καλέσει σε στάση πληρωμών. Απεναντίας, δια στόματος του κ. Στρατούλη, ζητά την βοήθεια του λαού ώστε να μπορέσει μέσω αυτού να “παλέψει”, κοινοβουλευτικά πάντα, να πιέσει την συγκυβέρνηση να τον καταργήσει!

Για μια ακόμη φορά ο ΣΥΡΙΖΑ, αποποιείται των ευθυνών του, μετατοπίζοντάς τες στον χειμαζόμενο λαό συμπεριφερόμενος ως ένα ακόμη συστηματικό κόμμα που δεν επιδιώκει την “διακοπή” του υποτελούς “ελληνικού κράτους”, αλλά αντίθετα, εγγυάται την συνέχειά του μέσα σε αυτό το αποικιοκρατικό κλίμα!

Ας δώσουμε εμείς οι πολίτες την απάντησή μας αρνούμενοι να υποκύψουμε σε αυτήν την φοροεπιδρομή η οποία μας οδηγεί μαθηματικά στην εξαθλίωση και ας διεκδικήσουμε την αξιοπρέπειά μας αγνοώντας τα “χαράτσια” σε μια συντονισμένη συνειδητά πράξη αντίστασης, ακόμη και αν έχουμε να πληρώσουμε!

*Ο Γιάννης Σιδέρης είναι μέλος του ΕΠΑΜ Πάτρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.