Πέμπτη 6 Νοεμβρίου 2014

«Κόκκινα» δάνεια: το μεγάλο κόλπο για την προεκλογική ομηρία δεκάδων χιλιάδων επιχειρήσεων



ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΕΝ ΛΕΥΚΩ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΟΥΣ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΥ ΧΑΡΤΗ

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΝΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΟΛΙΓΟΠΩΛΟΥΝΤΑΙ 
ΟΙ ΝΕΥΡΑΛΓΙΚΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΙ ΤΟΜΕΙΣ

Toυ Χρήστου Γιαννιώτη

Μόνο ως μεγάλο προεκλογικό κόλπο θα μπορούσε να χαρακτηριστεί το νομοσχέδιο εξπρές της κυβέρνησης για τα «κόκκινα» δάνεια, που έχει ως κύριο στόχο την πελατειακή προεκλογική ομηρία από κυβέρνηση και τραπεζίτες δεκάδων χιλιάδων μικρών και μεσαίων αλλά και πολλών μεγάλων επιχειρήσεων και των εργαζόμενων σε αυτές, οι οποίες έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τις τράπεζες.

Το μεγάλο αυτό κόλπο, πρωτοφανές σε μέγεθος, σε έκταση και βάθος, αναθέτει εν λευκώ, με αφορμή την αντιμετώπιση της γάγγραινας των «κόκκινων» δανείων, σε κυβέρνηση και τραπεζίτες τη ριζική αναδιαμόρφωση του επιχειρηματικού χάρτη της χώρας σε όφελος της παλιάς και νέας διαπλοκής και στην κατεύθυνση της περαιτέρω συγκέντρωσης και του ολιγοπωλιακού ελέγχου νευραλγικών κλάδων και τομέων της οικονομίας.

Με το νομ/διο για τα «κόκκινα» δάνεια που συζητιέται, άκουσον-άκουσον, ως τροπολογία σε άσχετο νομοσχέδιο και μάλιστα εκπρόθεσμη, δεν ανοίγει κανένας απολύτως έλεγχος για το κατά πόσον τα χορηγηθέντα δάνεια δόθηκαν με νόμιμους όρους ή υπήρξαν «θαλασσοδάνεια» ούτε προβλέπεται κανένας, επίσης, έλεγχος για το κατά πόσο τα δάνεια κατευθύνθηκαν στους σκοπούς για τους σκοπούς για τους οποίους εδόθησαν.

Ακόμα χειρότερα, για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που οι τράπεζες κρίνουν οι ίδιες ότι θεωρούν βιώσιμες, αποφασίζουν, πάλι οι ίδιες, εν λευκώ, όλες τις κινήσεις για την αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων, από τη διαγραφή μέρους τους, μέχρι και κάθε μορφής αναδιάρθρωσή τους, επαναδιαμορφώνοντας κατά το δοκούν την υποβαλλόμενη αίτηση του οφειλέτη.

Πολύ πιο αυθαίρετα κινούνται οι τράπεζες απέναντι στις επιχειρήσεις που δεν θεωρούν, πάλι εν λευκώ, οι ίδιες ως οικονομικά βιώσιμες.

Τις επιχειρήσεις αυτές οι τράπεζες θα μπορούν να τις οδηγούν, κάτω από αυθαίρετες δικές τους προϋποθέσεις και μόνο με κανόνες που αφορούν τις ισορροπίες και τα συμφέροντα των πιστωτών, είτε σε ειδική εκκαθάριση είτε σε πώληση μέρους ή του συνόλου της επιχείρησης είτε σε μετοχοποίηση χρεών κλπ.

Οι τράπεζες για τις ενδεχόμενες διαγραφές χρεών επιχειρήσεων θα μπορούν να έχουν ως «αντιστάθμισμα» και «φορολογικό δώρο» αντίστοιχη έκπτωση από τα ακαθάριστα έσοδά τους κατανεμημένη σε 15 ισόποσες ετήσιες δόσεις.

Ταυτόχρονα, κατά πρωτοφανή και σκανδαλώδη τρόπο, οι οφειλέτες που θα είναι συνεπείς στη ρύθμιση που τους επέβαλλαν οι τραπεζίτες, θα μπορούν να ρυθμίζουν αυτόματα τις ενδεχόμενες οφειλές τους σε δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία μέχρι 100 δόσεις και με πρόσθετη κατά 20% διαγραφή προστίμων και προσαυξήσεων.

Έτσι στην ουσία υποβαθμίζεται σε όφελος των τραπεζών και ο πρόσφατα ψηφισθείς νόμος για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές στο δημόσιο.

Είναι κάτι παραπάνω από προφανές ότι η τροπολογία για τα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια παραδίδει 110 – 120 χιλ. μικρομεσαίους αλλά και μεγάλους επιχειρηματίες, στο έλεος και την προεκλογική ομηρία τραπεζιτών και κυβέρνησης, σε ένα βρώμικο παιχνίδι ελέγχου των πολιτικών εξελίξεων.

Ταυτόχρονα, τράπεζες και κυβέρνηση αποκτούν τη δυνατότητα να ξαναγράψουν εν λευκώ τον επιχειρηματικό χάρτη της χώρας στην κατεύθυνση της διαπλοκής, της συγκέντρωσης και του ελέγχου του, με μόνα εμπόδια τα προβλήματα που έχει η τροπολογία – νομοσχέδιο να εφαρμοστεί στην πράξη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.