Κυριακή 13 Μαρτίου 2016

Αρχή αξιολόγησης και στο βάθος πολυνομοσχέδιο "σκούπα"...


Του Λεωνίδα Βατικιώτη

Η διακαής επιθυμία της κυβέρνησης υλοποιήθηκε και οι εκπρόσωποι των πιστωτών ήρθαν στην Αθήνα για να ξεκινήσουν την αξιολόγηση παρότι μείζονα ζητήματα, όπως η συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, ακόμη δεν έχουν λυθεί. Η εκκίνηση ωστόσο της διαδικασίας αξιολόγησης επιταχύνει τις εξελίξεις τόσο εκτός της Αθήνας, στην κατεύθυνση άμβλυνσης των διαφορών μεταξύ Ευρωπαίων και ΔΝΤ, όσο κι εντός καθώς το τέλος των διαπραγματεύσεων θα επισφραγιστεί με ένα πολυνομοσχέδιο – σκούπα όπου θα συμπεριληφθούν όλα τα νέα αντιλαϊκά μέτρα.
Μέχρι στιγμής τέσσερα είναι τα θέματα που θα μονοπωλήσουν τις συζητήσεις μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών: το δημοσιονομικό κενό, το φορολογικό, το συνταξιοδοτικό και τα κόκκινα δάνεια.
Για το δημοσιονομικό ζήτημα ο πήχης τέθηκε στα …ουράνια με το άρθρο που έγραψε ο Πολ Τόμσεν στην ιστοσελίδα του ΔΝΤ, όπου περιγράφηκαν και τα δεδομένα του προβλήματος. Εν ολίγοις, νέα μέτρα ύψους 9 δισ. ευρώ για να μπορέσει η Ελλάδα να εμφανίσει πρωτογενές πλεόνασμα το 2018. Η συζήτηση θα διεξαχθεί επί πραγματικών δεδομένων στο τέλος Μαρτίου, οπότε θα έχουν δημοσιοποιηθεί τα οριστικά στοιχεία για την εκτέλεση του προϋπολογισμού το 2015.
Σε κάθε περίπτωση όμως η γραμμή της κυβέρνησης «τίποτε παραπάνω από τα μέτρα που περιλαμβάνονται στο Μνημόνιο Τσίπρα» έχει ήδη σαρωθεί λόγω της επιδείνωσης που εμφανίζουν όλα τα μεγέθη του 2015, σε σχέση πάντα με τις ανθηρές προβλέψεις που διατυπώνονταν ένα χρόνο πριν. Συμφωνώντας επομένως η κυβέρνηση Τσίπρα στους στόχους του προγράμματος δε θα δυσκολευτεί να αποδεχθεί και τα νέα μέτρα, πιθανά στο μέσο των εκτιμήσεων ΔΝΤ κι ευρωπαίων (γύρω στα 7 δισ. ευρώ)παραβιάζοντας κι αυτές τις «κόκκινες γραμμές». Δε θα είναι άλλωστε η πρώτη φορά που εξαπατά τον ελληνικό λαό…
Ο ακριβής προσδιορισμός του «δημοσιονομικού κενού» θα ορίσει και την έκταση των αντιλαϊκών αλλαγών στη φορολογία και τις συντάξεις. Η «κόκκινη γραμμή» της κυβέρνησης (να μη θιγούν οι συντάξεις κάτω των 1.300 ευρώ) δεν πρόκειται να αντέξει ούτε μία εβδομάδα, καθώς οι περικοπές στις συντάξεις είναι η πιο εύκολη λύση για να εξοικονομηθούν επιπλέον χρήματα, πέραν των 14 δισ. ευρώ που έχουν μέχρι στιγμής εξοικονομηθεί από τις αντι-ασφαλιστικές παρεμβάσεις των προηγούμενων κυβερνήσεων. Θέμα χρόνου θεωρείται κι η ανακοίνωση περικοπών στις επικουρικές, από 10% το ελάχιστο μέχρι 30% το ανώτερο, που θα αιτιολογηθεί στη βάση του ελλείμματος που εμφανίζει το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης, τουλάχιστον 200 εκ. ευρώ κατ’ έτος από φέτος μέχρι και το 2018. Η δεύτερη εύκολη λύση είναι η φορολογία. Παρουσιάζει μάλιστα εξαιρετικό ενδιαφέρον το γεγονός ότι όλες οι προτάσεις που έχουν ρίξει στο τραπέζι οι δανειστές (μείωση έως και κατάργηση της έκπτωσης φόρου, αλλαγές στα φορολογικά κλιμάκια, κ.α.) πλήττουν όσους έχουν εισόδημα μεταξύ 7.000 και 25.000 ευρώ. Όσους δηλαδή ακόμη εξακολουθούν να εργάζονται. Αν ο εναπομείναν, μεταλλαγμένος ΣΥΡΙΖΑ θέλει να δείξει ότι είναι αριστερό κόμμα γιατί δε μεταφέρει τις επιβαρύνσεις στα ανώτερα εισοδηματικά κλιμάκια;
Ξεχωριστή σημασία έχουν οι αλλαγές που θα ζητήσουν οι πιστωτές στο καθεστώς μεταπώλησης από τις τράπεζες των κόκκινων δανείων. Οι πιστωτές, που από την πρώτη στιγμή εμφάνιζαν την πώληση των μη εξυπηρετούμενων δανείων ακόμη και με έκπτωση 70%, ως σωτηρία για τις τράπεζες τώρα θα επικαλεστούν την εξαΰλωση των τιμών των τραπεζικών μετοχών ως έναν επιπλέον λόγο για να καταργηθούν όποιοι περιορισμοί είχε θέσει η κυβέρνηση. Στο τέλος των διαπραγματεύσεων θα επιτραπεί το ξεπούλημα από τις τράπεζες κάθε είδους δανείου (επιχειρηματικού, καταναλωτικού και στεγαστικού ακόμη και πρώτης κατοικίας) ως το τελευταίο μέσο για τη διάσωσή τους ή ακόμη και για την αποφυγή της κατάσχεσης καταθέσεων, καθώς από 1 Ιανουαρίου 2016 έχει απαγορευτεί κάθε άλλη οδό ανακεφαλαιοποίησης των χρεοκοπημένων τραπεζών…
Πηγή: https://leonidasvatikiotis.wordpress.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.