Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 2015

Κλιμακώνεται ο ακήρυχτος εμφύλιος στις κουρδικές περιοχές της Τουρκίας


[Δήλωση της Π.Γ. του Ε.Πα.Μ. στο τέλος του άρθρου]

Του Αδάμ Γιαννίκου

Εμφυλιοπολεμικό παραμένει το κλίμα στη νοτιοανατολική Τουρκία, όπου εντείνονται οι συγκρούσεις των τουρκικών δυνάμεων ασφαλείας με Κούρδους μαχητές του PKK, τη στιγμή που το ενδιαφέρον της διεθνούς κοινής γνώμης έχει στραφεί μακριά από τις συγκρούσεις στη λεκτική αντιπαράθεση Ερντογάν-Πούτιν.
Όπως δήλωσαν Τούρκοι αξιωματούχοι το Σάββατο (19/12), εξήντα εννέα Κούρδοι μαχητές και δύο Τούρκοι στρατιώτες έχουν σκοτωθεί τις τελευταίες τέσσερις ημέρες στη νοτιοανατολική Τουρκία.
Οι επιχειρήσεις των τουρκικών δυνάμεων ασφαλείας στην επαρχία Σιρνάκ (Şırnak), που στην πλειοψηφία της κατοικείται από Κούρδους, ξεκίνησαν την περασμένη Τρίτη, ενώ από την προηγουμένη είχε απαγορευθεί η κυκλοφορία στις Τζιζρέ (Cizre) και Σιλώπη (Silopi), συνοριακές πόλεις της επαρχίας.
Την Παρασκευή, τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη που απογειώθηκαν από τη βάση τους στοΝτιγιάρμπακιρ (Diyarbakir) είχαν βομβαρδίσει στρατόπεδα και καταφύγια του PKK στο βόρειο Ιράκ.

Ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων, στρατηγός Χουλούσι Άκαρ (Hulusi Akar), επισκέφθηκε το Σάββατο τα στρατεύματα στην περιοχή και ενημερώθηκε για τις επιχειρήσεις, σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές.
Ο ένας Τούρκος στρατιώτης ή «μάρτυρας»όπως αναφέρεται στις σχετικές ανακοινώσεις, σκοτώθηκε σε συγκρούσεις στην περιοχή Σουρ (Sur), το ιστορικό κέντρο του Ντιγιάρμπακιρ, όπου είχε δολοφονηθεί στις 28 Νοεμβρίου ο Κούρδος πρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου της πόλης, Ταχίρ Ελτσί (Tahir Elçi).
Τις τελευταίες δύο εβδομάδες, η τουρκική αστυνομία έχει επιβάλλει απαγόρευση κυκλοφορίας στην ευρύτερη περιοχή του Ντιγιάρμπακιρ, όπου ο κουρδικός πληθυσμός βιώνει τη σκληρή απάντηση των κρατικών δυνάμεων ασφαλείας, μετά από την κατάρρευση το καλοκαίρι της διετούς εκεχειρίας με το PKK και την εκλογική επικράτηση του φιλοκουρδικού HDP στις κουρδικές περιοχές της νοτιοανατολικής Τουρκίας.
Ο άλλος Τούρκος στρατιώτης, που έχασε τη ζωή του, χτυπήθηκε στη συνοριακή πόλη Τζιζρέ, η οποία απέχει ελάχιστα χιλιόμετρα από το ομώνυμο κουρδικό καντόνι στη βορειοανατολική Συρία.
Οι 69 Κούρδοι μαχητές σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων στην Τζιζρέ, που βρίσκεται πάνω σχεδόν στα τουρκοσυριακά σύνορα, και στην πόλη Σιλώπη προς τα σύνορα με το Ιράκ.

Αποκατάσταση της δημόσιας ασφάλειας

Οι δυνάμεις ασφαλείας της Τουρκίας έχουν εντείνει τις επιχειρήσεις τους κατά του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) και, όπως αναφέρεται στη χθεσινή ανακοίνωση του τουρκικού Γενικού Επιτελείου, οι επιχειρήσεις κατά των «τρομοκρατών» του PKK θα συνεχιστούν «με σταθερό τρόπο έως ότου αποκατασταθεί η δημόσια ασφάλεια».
Το κοινό ανακοινωθέν των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, της στρατιωτικής αστυνομίας και της αστυνομίας, όπως καταγράφεται στο πρακτορείο Anadolu, αναφέρει ότι «προτεραιότητα των επιχειρήσεων που διεξάγονται στις πόλεις Τζιζρέ και Σιλώπη είναι η διασφάλιση της ασφάλειας τόσο των δυνάμεων ασφαλείας όσο και των πολιτών».
Σε άλλο σημείο αναφέρεται ότι οι κοινές επιχειρήσεις αποσκοπούν «στην εξουδετέρωση των μελών της αυτονομιστικής τρομοκρατικής οργάνωσης, που βρίσκει καταφύγιο σε κατοικημένες περιοχές», «στην αποκατάσταση της δημόσιας τάξης» και «στο να διευκολυνθούν οι άμαχοι ώστε να επανέλθουν σε κανονικές συνθήκες ζωής».
Διαφορετική γνώμη για τα τεκταινόμενα φαίνεται πως έχει η Κουρδική πλευρά. Τηλεγραφήματα του κουρδικού πρακτορείου Firat κάνουν λόγο, μέσα στην ίδια ημέρα χθες Σάββατο, για χτυπήματα από τουρκικά τανκς μέσα σε κατοικημένη περιοχή στο Σουρ, που κατέστρεψε τρία σπίτια· 250 πολίτες -ανάμεσά στους ηλικιωμένους και γυναικόπαιδα- που εγκατέλειψαν τα σπίτια τους στη Σιλώπη μετά από επιθέσεις αρμάτων μάχης και βρήκαν καταφύγιο σε υπόγειο τριώροφης οικοδομής στη Σιλώπη και όπου παραμένουν εγκλωβισμένοι χωρίς πρόσβαση σε νερό, φαγητό και ρεύμα· ανταρτοπόλεμο στην πόληΝουσαϊμπίν (Nusaybin), όπου επίσης έχει απαγορευθεί η κυκλοφορία και η οποία βρίσκεται ακριβώς απέναντι από το Καμισλί (Qamishli), την ντε φάκτο πρωτεύουσα του καντονιού Τζιζρέ των Κούρων της Συρίας· τον θάνατο δύο έφηβων Κούρδων, ύστερα από χτύπημα τουρκικού άρματος στο σπίτι όπου διέμεναν στη Σιλώπη· τον τραυματισμό και θάνατο παιδιών στο Τζιζρέ από πυροβολισμούς της αστυνομίας· την επίθεση με δακρυγόνα και υδροφόρα οχήματα της αστυνομίας σε εκατοντάδες κατοίκους γειτονικών χωριών που έκαναν πορεία προς τη Σιλώπη.
Η ένταση των γεγονότων δείχνουν πως η κατάσταση είναι μη αναστρέψιμη.
Πηγή:http://www.cnn.gr/news/kosmos/story/16008/klimakonetai-o-akiryxtos-emfylios-stis-koyrdikes-perioxes-tis-toyrkias
...//...
Δήλωση Πολιτικής Γραμματείας του ΕΠΑΜ για την κατάσταση στην Νοτιοανατολική Τουρκία
Δέκα χιλιάδες Τούρκοι στρατιώτες και αστυνομικοί, με συνοδεία αρμάτων μάχης επιτίθενται εδώ και τρεις εβδομάδες στην πόλη Sur, στην οποία έχει επιβληθεί απαγό-ρευση κυκλοφορίας, σφάζοντας έτσι τους Κούρδους κατοίκους της μέσα στα σπίτια τους, ενώ ο λαός προσπαθεί να σωθεί αμυνόμενος ένοπλα.

Στις 14 Δεκεμβρίου το καθεστώς απαγόρευσης κυκλοφορίας επεκτάθηκε στις πόλεις Cizre και Silopi, με ταυτόχρονη επέμβαση του στρατού και των τεθωρακισμένων .Τα θύματα από τον άμαχο πληθυσμό είναι αμέτρητα. Αυτά είναι τα δημοκρατικά δικαιώματα, όπως τα υπερασπίζεται η Ε.Ε.. Το δικαίωμα στην σφαγή στην Τουρκία, το δικαίωμα στον αυτοχειριασμό στην Ελλάδα και τις υπόλοιπες χώρες που υφίστανται με ή χωρίς μνημόνια τα προγράμματα προσαρμογής.

Το ΕΠΑΜ καταδικάζει τον νέο πόλεμο που πραγματοποιεί αυτή την στιγμή το καθεστώς του Ερντογκάν, κατά του Κουρδικού πληθυσμού της Τουρκίας. Καταδικάζει την αδράνεια της Ελληνικής Κυβέρνησης να διαμαρτυρηθεί για την σφαγή συνανθρώπων μας.

Αντίθετα, η κυβέρνηση συμφωνεί στην περαιτέρω χρηματοδότηση της Τουρκίας από την Ε.Ε. για να βοηθήσει την μείωση της ροής προσφύγων στην Ελλάδα, παραβλέποντας ότι προετοιμάζεται εισροή νέου προσφυγικού κύματος, αποτελούμενου αυτή την φορά από Κούρδους.

Αθήνα 22/12/2015
Η Πολιτική Γραμματεία του ΕΠΑΜ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.