Τρίτη 26 Απριλίου 2016

Αξιωματούχος στο Reuters: Αν δεν έχουμε συμφωνία, τον Ιούνιο χρεοκοπούμε...


Τα ταμειακά διαθέσιμα αρκούν μέχρι αρχές Ιουνίου, μετά έρχεται η χρεοκοπία, αν δεν υπάρξει λύση, ομολογεί στο Reuters Ελληνας αξιωματούχος.
Παραδέχθηκε δε ότι η κυβέρνηση χρησιμοποιεί τα ταμειακά αποθέματα φορέων του δημοσίου, προκειμένου να πληρώσει τις υποχρεώσεις της, εξαιτίας της καθυστέρησης στην αξιολόγηση.  

«Η κατάσταση δεν είναι ευχάριστη, αλλά δεν είναι τόσο δραματική όσο πέρυσι», δήλωσε στο Reuters κυβερνητικός αξιωματούχος, ο οποίος αρνήθηκε να κατονομαστεί. «Ομως, όσο περισσότερο περνά ο καιρός χωρίς να καταλήγει η αξιολόγηση, θα μπορούσαμε να βρεθούμε με την πλάτη στον τοίχο», παραδέχθηκε ο ίδιος.

«Υπήρξαν σκαμπανεβάσματα από τα μέσα Απριλίου, αλλά η Ελλάδα μπορεί να τα καταφέρει και να μην χρεοκοπήσει μέχρι τα τέλη Μαΐου ή τις αρχές Ιουνίου, χρησιμοποιώντας επίσης τα ταμειακά αποθέματα των ασφαλιστικών ταμείων και συσσωρεύοντας ληξιπρόθεσμες οφειλές αν χρειαστεί», ανέφερε υψηλόβαθμος κυβερνητικός αξιωματούχος στο Reuters.

Φορείς, ανάμεσά τους η Βουλή και ο ΟΑΕΔ, έχουν καταθέσει περίπου 500 εκατ. ευρώ στην Τράπεζα της Ελλάδος αυτόν τον μήνα, αναφέρουν αξιωματούχοι. Πέρα από τα αποθέματα που φορείς του δημοσίου δεν έχουν καταθέσει στην ΤτΕ, υπάρχουν μερικά δισ. ευρώ που τα ασφαλιστικά ταμεία έχουν σε καταθέσεις σε εμπορικές τράπεζες, τα οποία θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν μέσω ρέπος, ανέφεραν επίσης αξιωματούχοι.

Πηγή: http://www.iefimerida.gr/news/264123/axiomatoyhos-sto-reuters-den-ehoyme-symfonia-ton-ioynio-hreokopoyme#ixzz46x9RrvFI

ΣΧΟΛΙΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ: Τώρα θα χρεοκοπήσουμε;!!! Από το 2010 είμαστε ήδη  χρεοκοπημένοι!!! (...εντελώς!!!).

ΣΧΕΤΙΚΑ:http://monaxeros.blogspot.gr/2016/04/blog-post_33.html

....................................................

To ΔΝΤ επιμένει: Νομοθετήστε προληπτικά μέτρα 3,6 δις ευρώ

Σε νέο θρίλερ εξελίσσεται η διαπραγμάτευση κυβέρνησης – δανειστών για το πρόσθετο, «εφεδρικό» πακέτο των 3,6 δις ευρώ, με το ΔΝΤ να επιμένει στην προληπτική νομοθέτηση έκτακτων μέτρων και την κυβέρνηση να δίνει μάχη αντικατάστασής του με τον λεγόμενο Μηχανισμό Εξισορρόπησης.

Η τελική (;) πράξη του δράματος θα παιχτεί απόψε στο Hilton, στη νέα συνάντηση των υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου και Γιώργου Σταθάκη με τους εκπροσώπους του κουαρτέτου, όπου και θα κριθεί εάν τελικά θα συγκληθεί ή όχι έκτακτο Eurogroup την Μεγάλη Πέμπτη για να κλείσει η αξιολόγηση.

«Εκλεισε το πακέτο των 5,4 δις»

Σύμφωνα με πηγές του Μαξίμου η διαπραγμάτευση έχει κλείσει ως προς τα μέτρα 3% του ΑΕΠ (5,4 δις ευρώ) που προβλέπει η συμφωνία του περασμένου Ιουλίου, με στόχο πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2018.  Όμως, παραμένει ανοιχτό το πρόσθετο «πακέτο» των 3,6 δις ευρώ που το ΔΝΤ, με τη στήριξη της Γερμανίας, αξιώνει να νομοθετηθεί προληπτικά για την περίπτωση που δεν πιαστούν οι δημοσιονομικοί στόχοι – ένα πακέτο, στο οποίο σύμφωνα με πληροφορίες το Ταμείο εντάσσει και απαιτήσεις για μειώσεις κύριων συντάξεων και μισθών στο Δημόσιο.

Κατά τις ίδιες κυβερνητικές πηγές «το ΔΝΤ επιμένει ότι η Ελλάδα πρέπει να νομοθετήσει προληπτικά μέτρα, τα οποία θα ληφθούν σε περίπτωση απόκλισης από τον στόχο του προγράμματος».

Όπως επισημαίνει το Μαξίμου, «η ελληνική κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει ότι η νομοθέτηση υπό αίρεση είναι αντίθετη με το ελληνικό Σύνταγμα και με το διεθνές νομικό σύστημα. Οι νόμοι που ψηφίζονται στο ελληνικό κοινοβούλιο έχουν άμεση εφαρμογή και η ισχύς τους παύει μόνο με άλλον νόμο. Επιπλέον, η ελληνική κυβέρνηση έχει καταθέσει ολοκληρωμένη επιχειρηματολογία, με την οποία τεκμηριώνεται ότι η νομοθέτηση προληπτικών μέτρων είναι αρνητική για το οικονομικό κλίμα καθώς προεξοφλεί την αποτυχία του προγράμματος και αποτρέπει τις επενδύσεις».

Τι αντιπροτείνει η Αθήνα

«Η Ελλάδα», τονίζουν οι ίδιες πηγές, «έχει αντιπροτείνει την θεσμοθέτηση ενός μόνιμου μηχανισμού αυτόματης διόρθωσης των δημοσιονομικών μεγεθών, που θα ενεργοποιείται σε περίπτωση απόκλισης από τους στόχους».

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική πρόταση προβλέπει ότι θα κατατεθεί στη Βουλή νομοθετική διάταξη που θα προβλέπει ότι την άνοιξη του 2017 και την άνοιξη του 2018, με το που θα δημοσιεύονται τα τελικά στοιχεία για την πορεία του πρωτογενούς πλεονάσματος του προηγούμενου έτους από την ΕΛΣΤΑΤ αλλά και την Eurostat, o υπουργός Οικονομικών θα προχωρεί σε αυτόματη περικοπή των δημοσίων δαπανών σε περίπτωση αποκλίσεων έναντι των στόχων (1,75% πλεόνασμα το 2017 και 3,5% το 2018).

Η διάταξη θα προβλέπει αυστηρές κυρώσεις ακόμη και για τον ίδιο τον υπουργό Οικονομικών σε περίπτωση μη συμμόρφωσης με τη νομοθετική ρύθμιση, προκειμένου να ενισχυθεί η αξιοπιστία της ελληνικής πλευράς.
Προκειμένου να μην δεσμευτεί η ελληνική πλευρά ότι τα μέτρα θα προέρχονται αποκλειστικά από το σκέλος των δαπανών –κάτι που παραπέμπει ευθέως σε μειώσεις μισθών στο δημόσιο αλλά και συντάξεων- η ίδια διάταξη προτείνεται να εξουσιοδοτεί τον υπουργό Οικονομικών να προτείνει ισοδύναμα μέτρα και από το σκέλος των εσόδων (δηλαδή επιβολή πρόσθετων φόρων).

Με τη συγκεκριμένη πρόταση, η κυβέρνηση ελπίζει ότι θα αποφύγει την υποχρέωση να ονομαστικοποιήσει και να φέρει προς ψήφιση μέτρα ύψους 3,6 δισ. ευρώ, τα οποία θεωρείται δύσκολο να περάσουν από την κοινοβουλευτική πλειοψηφία των 153 βουλευτών.

Οι 4 προϋποθέσεις του Eurgroup

Κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν ότι η εν λόγω πρόταση «καλύπτει πλήρως τις τέσσερις προϋποθέσεις που έθεσε το Eurogroup» της περασμένης Παρασκευής και οι οποίες συνοψίζονται ως εξής: «Να υπάρξει η δυνατότητα κάλυψης ενδεχόμενων αποκλίσεων από τους στόχους, με τρόπο που θα είναι α) αυτόματος, β) αξιόπιστος, γ) αντικειμενικός και δ) θεσμοθετημένος».(ΣΗΜ. ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ:!!!!)


Οι ίδιες πηγές υπενθυμίζουν ότι «το ΔΝΤ, παραβλέποντας τα επίσημα στοιχεία της Eurostat, αμφισβητεί ότι με τα μέτρα αυτά είναι εφικτός ο στόχος για πλεόνασμα 3.5% στο 2018. Το ζήτημα αυτό, αποτελεί στοιχείο διαφωνίας ανάμεσα στο Ταμείο και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς».

Πηγή:http://tvxs.gr/news/ellada/dnt-epimenei-nomothetiste-proliptika-metra-36-dis-eyro



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.