Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου 2015

Στον ειδικό λογαριασμό και τα διαθέσιμα των... ΚΨΜ


Επιστολή με την οποία υπενθυμίζει στο υπουργείο Άμυνας και στις αρμόδιες υπηρεσίες του ότι έως τις 31 Δεκεμβρίου θα πρέπει να έχουν μεταφέρει τα ταμειακά τους διαθέσιμα στον ειδικό λογαριασμό του κράτους που τηρείται στην Τράπεζα της Ελλάδος έστειλε τις προηγούμενες ημέρες το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. 


Μεταξύ των υπηρεσιών που θα πρέπει να μεταφέρουν τα διαθέσιμά τους στον ειδικό λογαριασμό είναι τα πρατήρια του στρατού, οι λέσχες αξιωματικών και τα γνωστά ΚΨΜ. Το θέμα δεν είναι μόνο ότι πρέπει να μεταφερθούν τα ποσά αυτά στον λογαριασμό γιατί το προβλέπει ο νόμος. Το θέμα είναι ότι στο υπουργείο Οικονομικών βρίσκονται στα... όριά τους με το υπουργείο Αμυνας που έχει και άλλες υποχρεώσεις που εκκρεμούν, όπως ο προσδιορισμός της περικοπής των δαπανών του κατά 500 εκατ. ευρώ φέτος και το 2016.


Πηγή:http://www.kathimerini.gr/843625/opinion/oikonomia/epixeirhseis/ston-eidiko-logariasmo-kai-ta-dia8esima-twn-kym

Η απόφαση ΕΔΩ

ΕΔΩ μπορείτε να διαβάσετε την Αιτιολογική Έκθεση, την Έκθεση του ΓΛΚ καθώς και ολόκληρο το σχέδιο νόμου.


...//...

Στη χοάνη των εντόκων ρίπτονται τα ταμειακά διαθέσιμα της γενικής κυβέρνησης

Του Γιώργου Βάμβουκα
[15-10-2015]

Ως γνωστόν, το Υπουργείο Οικονομικών αποτελεί τον θεματοφύλακα του δημοσίου χρήματος, καθότι εντός των αρμοδιοτήτων του στη διαχείριση των Δημοσίων Οικονομικών, προβαίνει σε πληρωμές προς ξένους πιστωτές για την εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους. Για αυτόν ακριβώς το λόγο, το Υπουργείο Οικονομικών ως εκπρόσωπος του ελληνικού δημοσίου, διατηρεί λογαριασμό στην Τράπεζα της Ελλάδας με την ονομασία “γενική κυβέρνηση”. Ο λογαριασμός αυτός πάντοτε έχει ένα απόθεμα καταθετικών πόρων για πληρωμές του ελληνικού δημοσίου στο εξωτερικό και στο εσωτερικό της χώρας. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, τον Σεπτέμβριο του 2015 ο λογαριασμός “γενική κυβέρνηση”, που όπως προαναφέρθηκε το Υπουργείο Οικονομικών διατηρεί στην Τράπεζα της Ελλάδας, είχε καταθέσεις της τάξης των 8 δις ευρώ (€). Με βάση το πολυνομοσχέδιο, ο λογαριασμός αυτός θα μετονομαστεί σε “Ενιαίος Λογαριασμός Θησαυροφυλακίου”, δηλαδή «άλλαξε ο Μανωλιός και φόρεσε τη σκούφια του αλλιώς», όπως λέει και η λαϊκή παροιμία. Το ζητούμενο όμως δεν είναι η ονοματολογία του οποιουδήποτε λογαριασμού, που το Υπουργείο Οικονομικών τηρεί στην Τράπεζα της Ελλάδας. Το ουσιώδες ζήτημα είναι ο λογαριασμός αυτός να τροφοδοτείται με κρατικούς πόρους προερχόμενους από την αναπτυξιακή διαδικασία. Για παράδειγμα, αν η εθνική μας οικονομία αναπτυσσόταν με μέσους ετήσιους ρυθμούς 5%, ο κρατικός προϋπολογισμός θα ήταν πλεονασματικός και το Υπουργείο Οικονομικών θα τροφοδοτούσε τον λογαριασμό “Ενιαίος Λογαριασμός Θησαυροφυλακίου” με τους πλεονασματικούς του πόρους. Όταν όμως ο κρατικός προϋπολογισμός είναι ελλειμματικός, από θα μπορούσαν να εξευρεθούν οι χρηματικοί πόροι για να τροφοδοτηθεί ο  λογαριασμός του Υπουργείου Οικονομικών στην Τράπεζα της Ελλάδας; Εμφανές είναι ότι η τροφοδότηση του συγκεκριμένου λογαριασμού από ένα ελληνικό δημόσιο που έχει τεράστια δημοσιονομικά ελλείμματα, γίνεται με δανεικά προερχόμενα από ξένους και ντόπιους πιστωτές. 

Οι εγκέφαλοι του κυβερνητικού οικονομικού επιτελείου, που επινόησαν την πολιτική καταναγκαστικής δέσμευσης των αποθεματικών όλων των φορέων της γενικής κυβέρνησης σε λογαριασμό που τηρεί το υπουργείο Οικονομικών στην Τράπεζα της Ελλάδας, ουσιαστικά βάζουν τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Αξιοσημείωτο είναι ότι τα αποθεματικά όλων των φορέων της γενικής κυβέρνησης, θα μετατραπούν σε έντοκα γραμμάτια του ελληνικού δημοσίου τρίμηνης, εξάμηνης και ενδεχομένως ετήσιας διάρκειας. Δηλαδή, το υπουργείο Οικονομικών δεσμεύει καταναγκαστικά τα αποθεματικά όλων των φορέων της γενικής κυβέρνησης στον λογαριασμό “Ενιαίος Λογαριασμός Θησαυροφυλακίου”, δίνοντάς τους “κοπανιστό αέρα”, δηλαδή βραχυπρόθεσμους τίτλους ενός καταχρεωμένου και τυπικά χρεοκοπημένου κράτους. Τον Αύγουστο του 2015 ο βραχυπρόθεσμος δανεισμός του ελληνικού δημοσίου σε έντοκα γραμμάτια ανερχόταν σε 547 δις έναντι 65 δις € που ήταν την αντίστοιχη περίοδο του 2014. Γνωστό είναι ότι το βραχυπρόθεσμο χρέος των 547 δις € δεν συνυπολογίζεται στο επίσημο δημόσιο χρέος της Ελλάδας. Τα εναπομείναντα αποθεματικά των φορέων της γενικής κυβέρνησης εκτιμώνται σήμερα σε 3 δις €. Δυστυχώς και αυτά τα 3 δις € θα καταλήξουν στη χοάνη των εντόκων γραμματίων.

Πηγή:http://www.kontranews.gr/arthrografoi/item/131085-sti-xoani-entokwn-tameiaka-dia8esima

Σημείωση ιστολογίου: Ελα τώρα ...υπερβολές!!! Η αλήθεια είναι οτι ..."Ο υπουργός Οικονομικών μέσω του Ενιαίου Λογαριασμού θα μπορεί πλέον να παρακολουθεί και να προγραμματίζει με ενιαίο τρόπο τις ταμειακές ροές από και προς αυτόν τον λογαριασμό, να προσδιορίζει το ύψος των διαθεσίμων και τις ανάγκες δανεισμού και κυρίως να διαχειρίζεται τα διαθέσιμα πλεονάσματα..."!!!
Βοήθειά μας!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.