Δευτέρα 18 Αυγούστου 2014

Η Γαλλία ζητάει υποτίμηση του Ευρώ

ΘΕΤΕΙ ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΟ ΕΡΩΤΗΜΑ Ο ΓΑΛΛΟΣ ΥΠ.ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

ΣΧΟΛΙΟ ΓΜ: ΤΟ ΕΥΡΩ ΔΕΝ ΔΙΟΡΘΩΝΕΤΑΙ ΑΛΛΑ ΚΑΤΑΡΓΕΙΤΑΙ

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν μέσω συνέντευξής του ζήτησε την αποδυνάμωση του ευρώ ώστε να βρεθεί το νόμισμα σε «ένα επίπεδο πιο φυσιολογικό».

«Οι αποφάσεις έχουν ληφθεί και πρέπει να εφαρμοστούν έως το τέλος, προκειμένου το ευρώ να διαμορφωθεί σε πιο φυσιολογικά επίπεδα, τα οποία αντιστοιχούν περισσότερο στην πραγματική του αξία στις διεθνείς αγορές», δήλωσε στο γαλλικό ραδιοφωνικό σταθμό RTL ο Σαπέν καλώντας την ΕΚΤ να προχωρήσει σε μέτρα για την αποδυνάμωση του ευρωπαϊκού νομίσματος. «Σε ευρωπαϊκό επίπεδο υπάρχουν ευθύνες και ανάμεσα σε αυτές τις ευθύνες είναι το νομισματικό ερώτημα», πρόσθεσε.

ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΜΥΡΤΑΙΟΥ

Η Γαλλία εδώ και καιρό περνάει περίοδο βαθιάς οικονομικής στασιμότητας, η οποία στο β' τρίμηνο του 2014 μετετράπη σε ύφεση, στην οποία βρέθηκε στο ίδιο διάστημα και η γερμανική οικονομία. Το γεγονός αυτό υποχρέωσε τον Γάλλο Υπουργό Οικονομικών να θέσει θέμα υποτίμησης του ευρώ, προκειμένου να βρει τρόπο να τονώσει τις εξαγωγικές επιδόσεις της Γαλλίας. Στο σημείο αυτό μοιάζουν να αποκλίνουν οι επιθυμίες της Γαλλίας με τη Γερμανία, αφού η τελευταία, βρέξει-χιονίσει, έχει ως δόγμα το σκληρό ευρώ, που το θεωρεί ως το θεμέλιο λίθο για μια μακροπρόθεσμη επιτυχημένη εξαγωγική πολιτική. Δεν ξέρουμε αν οι επιθυμίες της Γαλλίας θα βρουν αντίκρυσμα.
Το σίγουρο είναι ότι και η υποτίμηση του ευρώ, εφόσον πραγματοποιηθεί, δεν πρόκειται να απαντήσει στη μακροχρόνια στασιμότητα της γαλλικής οικονομίας ούτε φυσικά στην κατάρρευση των οικονομιών του ευρωπαϊκού νότου. Οι χώρες της ευρωζώνης χρειάζονται μεγάλη ρευστότητα , ένα ευρύ πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, μια γενναία διαγραφή των χρεών τους και ουσιαστικούς  ριζοσπαστικούς προοδευτικούς μετασχηματισμούς. Όλα αυτά δεν μπορούν να γίνουν στο πλαίσιο των συνθηκών που διέπουν την ευρωζώνη. Η μόνη διέξοδος από το τέλμα και την κρίση είναι η διάλυση της ίδιας της ευρωζώνης ,η επιστροφή στα εθνικά νομίσματα, η εφαρμογή νέων αντινεοφιλελεύθερων προοδευτικών πολιτικών και η πιο στενή και ισότιμη συνεργασία των ευρωπαϊκών χωρών στο πλαίσιο αυτών των κατευθύνσεων. Ήρθε ο καιρός να διαλυθούν οι ευρωζωνικές αυταπάτες.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΥΡΤΑΙΟΣ 

Δευτέρα 18 Αυγούστου 2014


Πηγή:http://iskra.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=17377:gallia-eyrw&catid=58:oikonomiki-politiki&Itemid=182

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.