Δευτέρα 18 Αυγούστου 2014

Ο Χρυσός Δολοφονεί το Περιβάλλον!

Περιβαλλοντικός εφιάλτης στον Καναδά από διαρροή αποβλήτων μεταλλείου Χαλκού-Χρυσού!

Απαγόρευση χρήσης ύδατος από λίμνες και ποτάμια

Κανένα από τα Ελληνικά Μέσα Μαζικής Εξαπάτησης δεν είπε λέξη γι’ αυτή την μεγάλη καταστροφή!

Τη Δευτέρα 4 Αυγούστου 2014, ένα φράγμα συγκράτησης αποβλήτων του μεταλλείου χαλκού-χρυσού Mount Polley στη Βρετανική Κολομβία (Καναδάς) κατέρρευσε. Υπολογίζεται ότι περίπου 10 εκατομμύρια κυβικά μέτρα μολυσμένου νερού και 4,5 εκατομμύρια κυβικά μέτρα τοξικής λάσπης κατέληξαν στη διπλανή λίμνη Polley, από εκεί στο ρέμα Hazeltine Creek και τελικά στη μεγάλη λίμνη Quesnel, κοντά στην πόλη Likely, σε μια απ” τις χειρότερες περιβαλλοντικές καταστροφές που έπληξαν ποτέ την περιοχή. Έσπασε το φράγμα στο μεταλλείο Mount Polley, της εταιρείας Imperial Metals. Το ρέμα … διαπλατύνθηκε από 1,2 σε 46μ. και η λίμνη γέμισε παρασυρμένα δέντρα. Τη σχετική είδηση μπορείτε να δείτε στον Καναδικό τύπο, μαζί μεπολλές φωτογραφίες και από αέρος βίντεο της καταστροφής.

Οι αρχές επέβαλαν απόλυτη απαγόρευση χρήσης του νερού από τις λίμνες και τα ποτάμια της περιοχής, που είναι εξαιρετικά αραιοκατοικημένη. Οι κάτοικοι που φωτογράφισαν νεκρά ψάρια να επιπλέουν στη λίμνη τα νερά της οποίας έχουν πάρει χρώμα «γαλακτώδες πράσινο» κάνουν λόγο για απίστευτη καταστροφή. Ο πρόεδρος της εταιρείας Imperial Metals ζήτησε συγγνώμη και δήλωσε ότι η εταιρεία αναλαμβάνει την ευθύνη για το ατύχημα του οποίου τα αίτια «δεν γνωρίζει». Ωστόσο, σύμφωνα με το Υπουργείο Περιβάλλοντος της Βρετανικής Κολομβίας, η Imperial Metals είχε προειδοποιηθεί επανειλημμένως ότι η στάθμη του νερού πίσω από το φράγμα ήταν επικίνδυνα υψηλή. Άρα η κατάρρευση δεν ήταν «κεραυνός εν αιθρία», η εταιρεία είχε γνώση της επικινδυνότητας του φράγματος και δεν έλαβε τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας.

Φυσικά δεν είναι όλες οι χώρες Μπομπολιστάν, γι’ αυτό και τα νέα στο διεθνή τύπο πέφτουν βροχή. Η περιοχή του Mount Polley στην επαρχία Cariboo της Βρετανικής Κολομβίας (British Columbia), όπου έγινε το βιομηχανικό ατύχημα, είναι σημαντικός βιότοπος αναπαραγωγής του σολωμού κι έρχεται η εποχή που τα ψάρια αρχίζουν ν” ανηφορίζουν τα ποτάμια για να αναπαραχθούν.

Μεταλλείο παρόμοιο με τις Σκουριές Χαλκιδικής

Το Mount Polley είναι ένα μεταλλείο πορφυρικού χαλκού-χρυσού, είναι δηλαδή ένα κοίτασμα παρόμοιο με τις Σκουριές. Τα τέλματα εμπλουτισμού του Mount Polley που διέρρευσαν στα ποτάμια και τις λίμνες είναι τα τέλματα των Σκουριών που θα είναι αποτεθειμένα στους χώρους απόθεσης αποβλήτων του Καρατζά και του Λοτσάνικου, πίσω από θηριώδη φράγματα ύψους 150 μέτρων, σε έδαφος με ιδιαίτερα μεγάλες κλίσεις.

Τι έχουν μέσα αυτά τα τέλματα; Επειδή εκεί είναι Καναδάς και όχι Ελλάδα και οι μεταλλευτικές εταιρείες έχουν την υποχρέωση να δηλώνουν τις ποσότητες των επικίνδυνων αποβλήτων που αποθέτουν, μαθαίνουμε ότι τα απόβλητα που παρήγαγε κατά το 2013 Imperial Metals Corp. από το μεταλλείο χαλκού-χρυσού του Mount Polley περιείχαν πολλές χιλιάδες τόνους τοξικών ρύπων. Παρόμοια θα είναι η σύσταση των αποβλήτων και από το πορφυρικό κοίτασμα των Σκουριών:

Αρσενικό (και τις ενώσεις του) 406 τόνους

Μόλυβδο (και τις ενώσεις του) 177 τόνους

Nικέλιο (και τις ενώσεις του) 326 τόνους

Βανάδιο (και τις ενώσεις του) 5,047 τόνους

Ψευδάργυρο (και τις ενώσεις του) 2,169 τόνους

Κάδμιο (και τις ενώσεις του) 6 τόνους

Κοβάλτιο (και τις ενώσεις του) 475 τόνους

Φώσφορο (ολικό) 41.640 τόνους

Χαλκό (και τις ενώσεις του) 18.413 τόνους

Aντιμόνιο (και τις ενώσεις του) 14 τόνους

Μαγγάνιο (και τις ενώσεις του) 20.988 τόνους

Υδράργυρο (και τις ενώσεις του) 3 τόνους

Σελήνιο (και τις ενώσεις του) 46 τόνους

Μπορεί να συμβεί κάτι τέτοιο στη Χαλκιδική; Η Eldorado Gold λέει ότι θα κάνει «ξηρή απόθεση» των αποβλήτων και ισχυρίζεται ότι δεν υπάρχει καμία πιθανότητα καταστροφικής αστοχίας των δυο φραγμάτων των 150 μέτρων ύψος, που θα είναι πρωτοφανή τεχνικά έργα για τα Ελληνικά δεδομένα. Η επικινδυνότητα των φραγμάτων αυτών στη συγκεκριμένη θέση και με τον τρόπο που έχουν σχεδιαστεί αναδεικνύεται σε καταγγελία που αποστείλαμε στις 25/9/2013 στην αρμόδια για την έγκριση της Τεχνικής Μελέτης των φραγμάτων Διεύθυνση Μεταλλευτικών και Βιομηχανικών Ορυκτών του ΥΠΕΚΑ, Διαβάστε την καταγγελία στο: Φράγματα αποβλήτων της Ελληνικός Χρυσός στις Σκουριές: Τεχνικά έργα ή «ατυχήματα έτοιμα να συμβούν»; Τα φράγματα αυτά με τα 66 εκατ. τόνους αποβλήτων εμπλουτισμού, θα είναι μια μόνιμη απειλή για την κατάντι περιοχή και τον κόλπο της Ιερισσού. Δεν είναι τυχαίο ότι εδώ και πάνω από ένα χρόνο, η αρμόδια τεχνική υπηρεσία αρνείται να εγκρίνει την κατασκευή τους.

Δεν είναι είδηση για τα Ελληνικά ΜΜΕ η μεγάλη καταστροφή!

Στην Ελλάδα, από όσο είδαμε, δεν έχει γράψει κανείς μία γραμμή… Κανείς, πέρα από τα ιστολόγια που αναπαρήγαγαν το δικό μας άρθρο. Το θέμα δεν πέρασε απλά «στα ψιλά», πέρασε στην απόλυτη ανυπαρξία. Κανένα από τα Μέσα Μαζικής Εξαπάτησης δεν μετέφρασε έστω δυο γραμμές κάποιου από τα σχετικά άρθρα του πρακτορείου Reuters. Δεν τα είδαν; Βρήκαν ασήμαντο ένα περιβαλλοντικό ατύχημα που οι Καναδικές ειδησεογραφικές σελίδες λένε ότι είναι «ένα από τα χειρότερα στον κόσμο»; Θεώρησαν ότι δεν μας αφορά το θέμα γιατί δεν έχει σχέση με τίποτα που συμβαίνει ή πρόκειται να συμβεί στην Ελλάδα; H φράση «μεταλλείο χαλκού-χρυσού» δεν χτύπησε κάποιο καμπανάκι; Ή μήπως χτύπησε;

Είναι ολοφάνερη η σύνδεση της καταστροφής στον Καναδά με την καταστροφική «επένδυση» που ετοιμάζει η Καναδική εταιρεία μαζί με τον εθνικό εργολάβο – καναλάρχη – μεγαλοεκδότη στη Χαλκιδική. Δεν είναι τυχαία η εκκωφαντική σιωπή των διαπλεκόμενων ΜΜΕ. Ξέρουν ότι αυτή είναι μια είδηση που δεν πρέπει να φτάσει στα αυτιά του Ελληνικού κοινού, γιατί θα χαλάσει τη ρόδινη εικόνα που έχει δημιουργήσει η προπαγάνδα της ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ / ELDORADO GOLD. Θα καταστρέψει το παραμύθι της «ανάπτυξης», με τους δήθεν αυστηρούς περιβαλλοντικούς όρους που δήθεν θα τηρούνται με θρησκευτική ευλάβεια από την εξαιρετική Καναδική εταιρεία ενώ οι κρατικές υπηρεσίες με άγρυπνο μάτι θα ελέγχουν… Και μετά ξυπνήσαμε, όπως ξυπνήσαν και οι Καναδοί. Αλήθεια πιστεύει κανείς ότι οι Ελληνικές κρατικές υπηρεσίες, που δεν «βλέπουν» τις παρανομίες της εταιρείας όταν τις βάζεις μπροστά στα μάτια τους, θα καταφέρουν εκεί που απέτυχαν οι αντίστοιχες Καναδικές υπηρεσίες;

Είναι γνωστό το αυτό το παραμύθι και πριν από εμάς το άκουσαν και οι Καναδοί. Η καταστροφή είναι κάτι μακρινό και αόριστο, κάτι «που δεν μπορεί να συμβεί». Μέχρι που συμβαίνει. Και συμβαίνει πάντα, με μαθηματική ακρίβεια!


Δείτε επίσης:






Πηγή: http://www.biozo.gr/node/779

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.