Δευτέρα 15 Σεπτεμβρίου 2014

Μπίζνες και πολιτική στα συριακά ερείπια!


Πάνω από 200 δισεκατομμύρια δολάρια θα απαιτηθούν για την ανοικοδόμηση της Συρίας, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα. Ποια κράτη υπέγραψαν συμφωνίες με την κυβέρνηση Άσαντ. Οι τομείς ενδιαφέροντος. Ανασταλτικός παράγοντας οι τζιχαντιστές.
Η οικονομία τής Συρίας είναι σε εξαιρετικά δεινή θέση. Η πλειοψηφία των πετρελαϊκών κοιτασμάτων της χώρας, κάποτε η ψυχή τής οικονομίας (μαζί με τη γεωργία), βρίσκονται υπό τον έλεγχο της εξτρεμιστικής οργάνωσης «Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και την al-Sham» (ISIS), επίσης γνωστής ως Ισλαμικό Κράτος (IS), στερώντας από τη χώρα περίπου 2 εκατομμύρια δολάρια την ημέρα.

Εν τω μεταξύ, η Παγκόσμια Τράπεζα εκτιμά, ότι το κόστος της ανοικοδόμησης όσων έχουν ήδη καταστραφεί στη Συρία, θα είναι πάνω από 200 δισεκατομμύρια δολάρια. Η έκθεση Doing Business 2014 του οργανισμού κατατάσσει τελευταία τη χώρα στην κατηγορία της «αντιμετώπισης των οικοδομικών αδειών», η οποία μετρά τα διαδικαστικά και οικονομικά εμπόδια προς την οικοδόμηση μιας απλής αποθήκης.

Ο Άσαντ φαίνεται να κατανοεί ότι οι τρέχουσες οικονομικές σχέσεις της χώρας θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στον προσδιορισμό της μελλοντικής πολιτικής γραμμής της και έτσι επέτρεψε στην Κίνα, το Ιράν, τη Βόρεια Κορέα και τη Ρωσία, να καλύψουν το κενό. Το Δεκέμβριο του 2013, η ρωσική εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου Soyuzneftegaz συνήψε μια συμφωνία 90 εκατομμυρίων δολαρίων με το Υπουργείο Πετρελαίου της Συρίας, για εξερεύνηση και παραγωγή στα ύδατα της Μεσογείου (μεταξύ των οχυρών τού Άσαντ, Ταρτούς και Μπανιάς). Η αξία των συμβάσεων της Συρίας με τη ρωσική αμυντική βιομηχανία (η Ρωσία είναι ένας από τους μεγαλύτερους προμηθευτές όπλων προς το καθεστώς), εκτιμάται ότι υπερβαίνει τα 4 δισ. δολάρια.

Περίπου την ίδια εποχή, μια βορειοκορεατική αντιπροσωπεία συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό της Συρίας, για να συζητήσουν την διαδικασία ανοικοδόμησης.

Λίγο μετά την επίσκεψη των Βορειοκορεατών, ο Κινέζος πρεσβευτής στη Συρία, εξέφρασε την υποστήριξή του για την ανάπτυξη συνεργασιών στον τομέα της ενέργειας. Η Κίνα, επιδιώκει να διατηρήσει τις εξαγωγικές αγορές της στη Μέση Ανατολή. Εκτός από το να είναι ο «νούμερο ένα» εμπορικός εταίρος της Συρίας το 2011, η κρατική China National Petroleum Corporation από το 2012 κατέχει μετοχές σε δύο από τις μεγαλύτερες εταιρείες πετρελαίου τής Συρίας και έχει υπογράψει συμφωνίες πολλών εκατομμυρίων δολαρίων με αυτές.

Το Ιράν φλερτάρει με την ιδέα να αναλάβει ηγετικό ρόλο στην βιομηχανία τσιμέντου της Συρίας - έναν τομέα που θα είναι κεντρικής σημασίας, καθώς η χώρα προσπαθεί να ανοικοδομήσει την υποδομή της. Σημειώνεται ότι το Ιράν, είναι η τέταρτη μεγαλύτερη παραγωγός τσιμέντου στον κόσμο.

Απο την άλλη πλευρά, σύμφωνα με δημοσιεύματα σε εφημερίδες της περιοχής, οι εταιρείες που εδρεύουν σε χώρες τού Περσικού Κόλπου και υποστηρίζουν την αντιπολίτευση, έχουν στείλει απεσταλμένους στο Λίβανο, για να διερευνήσουν το πώς θα μπορούσαν να διαδραματίσουν εποικοδομητικό ρόλο στην ανασυγκρότηση της συριακής οικονομίας.

Αλλά αυτές οι προσπάθειες είναι επίσης σε πολύ πρώιμα στάδια. Πρός το παρόν, ο Άσαντ φαίνεται ότι έχει αποκτήσει το πλεονέκτημα «της πρώτης κίνησης» για την ανοικοδόμηση της οικονομίας τής Συρίας. Η συριακή κυβέρνηση άλλωστε χρειάζεται τόσο πολιτική, όσο και οικονομική βοήθεια, και τα ιρανικά, ρωσικά, κινεζικά, βορειοκορεατικά και των άλλων συμμάχων συμφέροντα, μπορούν να της "συμπαρασταθούν".

[Πηγή: EURO2day, 10/09/2014]

Πηγή: Premium.paratiritis.gr

Πηγή:http://partisangr.blogspot.gr/2014/09/blog-post_14.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.