Δευτέρα 15 Σεπτεμβρίου 2014

Οι Γερμανοί εξάγουν...οργάνωση νεολαίας


Του Διονύση Ελευθεράτου

Αιφνιδιάζονται οι «σκεπτικίστριες» Κασσάνδρες που υποστηρίζουν ότι σε λίγο το βαλάντιο των κοινών θνητών στη Νότια Ευρώπη δεν θα επαρκεί στο ελάχιστο για αγορές γερμανικών αυτοκινήτων ή ηλεκτρικών συσκευών. Δέσμιοι του χυδαίου υλισμού τους, αδυνατούν οι γκρινιάρηδες να αντιληφθούν πως το γερμανικό μεγαλείο τροφοδοτεί την εξαγωγή ιδεών, αντιλήψεων και - άμα λάχει- «οργανώσεων Νεολαίας».

Συγκροτείται, λεει, στην Ελλάδα οργάνωση Φιλελεύθερης Νεολαίας, την «γενεσιουργό» συνδιάσκεψη της οποίας (Θεσσαλονίκη, 26-27 Σεπτεμβρίου) διοργανώνει το Ίδρυμα Φρίντιχ Νάουμαν. Πρόκειται για think tank του γερμανικού κόμματος των Φιλελευθέρων, του FDP. Θα θυμάστε ασφαλώς τον άλλοτε αρχηγό του, τον Ράσλερ με τα κάπως σχιστά, «ασιατικά» ματάκια, να διερωτάται γιατί η Ελλάδα δεν είχε ακόμη «κινεζοποιηθεί» πλήρως στα εργασιακά, γιατί οι μεταρρυθμίσεις άφηναν επιζώντες, γιατί, γιατί...

Η εξαγωγή φιλελευθερισμού, όμως, δεν επιδέχεται «γιατί». Τα πράγματα είναι καθαρά: «Εξαφανίστηκε» στις εκλογές το FDP, άρα τα ιδεολογικά του προϊόντα, που τώρα μένουν στα αζήτητα της εσωτερικής αγοράς (άτιμη Μέρκελ, δεν αφήνεις χώρο στα παιδιά), έπρεπε να βρουν το δρόμο προς το εξωτερικό. Στην Ελλάδα, πάλι, παρατηρείται τεράστιο, διαχρονικό  έλλειμμα στην αυτοτελή, πολιτική εκπροσώπηση των καθαρόαιμων φιλελεύθερων: από το αλήστου μνήμης βοοειδές («Ταύρος») του Στέφανου Μάνου μέχρι τις «Δράσεις», τις «Φιλελεύθερες Συμμαχίες» και της «Δημιουργίες - Ξανά», «Ξανά - Μανά», «Ματά- Ξανά - Μανά»,  τίποτα δεν στεριώνει. «Ανακατεύτηκε» αρκετές φορές η ομάδα,  μήπως και βρεθεί το κατάλληλο σχήμα, αλλά τζίφος.


Υπάρχει λοιπόν λόγος σοβαρός να διοχετευθούν εδώ τα αδιάθετα κατασκευάσματα του Ιδρύματος Νάουμαν. Πώς θα μετασκευαστούν; Υπό ποια μορφή θα καταφθάσουν; Οργανωτικό «know how»; Νέες ιδέες; Βρε, μπας και χρειάζεται ένα μανιφέστο περισσότερο «φλογερό»; Μήπως παραείναι ήμεροι οι Μάνοι και οι Τζήμεροι; Όπως κι αν είναι, άκρως λογική δείχνει τούτη η γερμανική εξαγωγική δραστηριότητα. Μέχρι να αγοράσει πάλι η Ελλάδα πχ γερμανικά τανκ, θα εξάγονται εξαρτήματα των think tank του, παγκοσμίως φημισμένου για την εμβριθή πολιτική του σκέψη, FDP. Έως ότου έρθουν ξανά «Λέοπαρντ», θα χορτάσουμε από εκδηλώσεις και ομιλίες που θα ενθουσιάζουν ντυμένες σε ακριβά «λεοπαρδαλέ» κυρίες.

Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ, ο σχεδιασμός περιλαμβάνει περισσότερα πανεπιστημιακά σεμινάρια και επιδοτούμενα ταξίδια. Ναι, επιδοτούμενα... Το πράγμα ήδη κινείται, με εκδηλώσεις του γερμανικού Ιδρύματος. Κι όπως αναφερόταν σε αναλυτικό ρεπορτάζ του Ν. Σβέρκου στην «Εφημερίδα των Συντακτών», υπήρχε - και υπάρχει- δέλεαρ: «Φοιτητές, προκειμένου να συμπληρώσουν το βιογραφικό τους, ενθαρρύνονται να συμμετάσχουν σε εκδηλώσεις του Ιδρύματος». Αδιάσειστη απόδειξη - κι αυτή- της απύθμενης απέχθειας που νιώθουν οι φιλελεύθεροι για «πελατειακές σχέσεις» και ποικίλα ρουσφέτια...

Εμείς, όμως, το δηλώνουμε: θα πληρώναμε και εισιτήριο - μη επιδοτούμενο- για να ακούσουμε ορισμένους από τους «γενάρχες» του φιλελευθερισμού στην Ελλάδα να δίνουν διαλέξεις σε μέλη και φίλους της υπό σύσταση Νεολαίας. Για συγκεκριμένα θέματα, όμως. Τον Στέφανο Μάνο, πάλαι ποτέ υπουργό Οικονομίας του Μητσοτάκη, τον φανταζόμαστε να αναπτύσσει το εξής θέμα: «Ο εγκληματικός δημοσιονομικός εκτροχιασμός και το λαμπρό, ημιτελές έργο μιας κυβέρνησης που παρέλαβε το δημόσιο χρέος στο 70% του ΑΕΠ και σε τρία χρόνια το άφησε στο 111%». Εάν σε μια τέτοια εκδήλωση υπάρχει γαλαρία και μπορεί να εκφραστεί, χωρίς τον κίνδυνο να επέμβουν τίποτα γερμανοί «σεκιουριτάδες», τη φανταζόμαστε να αναπαράγει φωναχτά τη γνωστή, κινηματογραφική ατάκα της Μάρως Κοντού και του Λάμπρου Κωνσταντάρα: «Ο Στέφανος δεν θα το' κανε ποτέ αυτό...».

Τον Ανδρέα Ανδριανόπουλο, πάλι, τον σκεφτόμαστε να μιλά για την «πολιτική τέχνη των προβλέψεων». Δηλαδή, πώς είναι να εξηγείς σε πρωτοσέλιδο άρθρο γιατί οι Αμερικανοί δεν θα επέμβουν στο Ιράκ («Εστία», Φεβρουάριος 2003) και μέχρι να αφομοιώσει ο αναγνώστης τα «επιχειρήματά» σου να έχει γίνει η επίθεση. Πώς είναι να εξελίσσεται σε  παγκόσμιο «τσουνάμι» η κρίση που εκδηλώθηκε με την κατάρρευση των αμερικανικών επενδυτικών τραπεζών, χωρίς να έχουν προλάβει να μπαγιατέψουν τα άρθρα σου εκείνα, τα οποία διαβεβαίωναν πως θα συνέβαιναν άλλα... Πώς είναι, εν ολίγοις, να έχεις χρεωθεί άφθονους τέτοιους προγνωστικούς «θριάμβους», αλλά να παραμένεις επιτομή του οξυδερκούς αναλυτή.

Κατά τ' άλλα, διαβάζουμε ότι συμμετέχουν στις δραστηριότητες του Ιδρύματος Νάουμαν καθηγητές που πρόσκεινται ή ανήκουν στην «Ελιά» και το «Ποτάμι». Ουδεμία έκπληξη. Ούτε πιστεύουμε πως ελλοχεύει κίνδυνος να γίνουν και για αυτό «μαλλιά κουβάρια» οι «βενιζελικοί» και οι «παπανδρεϊκοί», δοθέντος ότι ο Γιωργάκης ήταν εκείνος που «έχωσε» στο Ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ το 2004 τους Μάνο - Ανδριανόπουλο. Όλα καλά, λοιπόν.

Η χώρα ανανεώνεται. Γαλλικό, Ρωσικό και Αγγλικό Κόμμα υπήρχαν πριν από κάτι αιώνες. Τώρα οδεύουμε προς Φιλελεύθερη Νεολαία εκ Γερμανίας εισαγόμενη. Γερμανική προτροπή- εξαγωγή, τα σκυλιά δεμένα κι οι Σκυλακάκηδες αμολυμένοι, εμψυχωμένοι. Από τον Φρίντμαν μέχρι τον ... Φούχτελ, το «φφφφ» διαρκείας που ακούγεται είναι ο ήχος του  ξεφουσκώματος.  Καταφθάνει επειγόντως γερμανική τρόμπα, για μην γίνει ο εγχώριος, μορφοποιημένος φιλελευθερισμός, τελείως ρόμπα. Αν δεν είναι, ήδη, αργά...

* Δημιοσιεύθηκε στο "Πριν", την Κυριακή 14 Σεπτεμβρίου 2014

Πηγή:http://iskra.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.