Παρασκευή 12 Σεπτεμβρίου 2014

Το βρώμικο μυστικό


Του Ιάκωβου Ιωάννου

«Στην .πραγματικότητα, τα πράγματα είναι πάρα πολύ απλά - με την έννοια πως όλα όσα συμβαίνουν στον πλανήτη, έχουν στόχο την απόκτηση δύναμης και ενεργειακών πόρων. Σε έναν κόσμο λοιπόν, στον οποίο η επιβίωση στηρίζεται στα τρόφιμα, στην ενέργεια, καθώς επίσης στις πρώτες ύλες, οι συγκρούσεις είναι πρακτκά αναπόφευκτες.
Μπορούμε να αδιαφορήσουμε, να μην δώσουμε καμία σημασία στο συγκεκριμένο γεγονός, κρύβοντας το κεφάλι μας στην άμμο, να μην το πιστέψουμε ή να το αποδεχθούμε -
προετοιμαζόμενοι όσο καλύτερα μπορούμε για το αναπόφευκτο, για το αδιανόητο, για το μοιραίο» (Μ. Καtusα)

Άποψη

Οι συνεχώς αυξανόμενες γεωπολιτικές εντάσεις σε ολόκληρο τον πλανήτη τεκμηριώνουν ότι, πολύ σύντομα θα φτάσουμε σε εκείνο το χρονικό σημείο, όπου θα υπερβούμε τα ανώτατα όρια της αντοχής του συστήματος. Πόσο μάλλον όταν δεν υπάρχει απολύτως καμία, κατοικημένη από ανθρώπους, περιοχή της γης, η οποία δεν βιώνει θεμελιώδεις αλλαγές: η Ευρώπη, η Μέση Ανατολή, η Ασία, η Ιαπωνία, η Αφρική, η νότια και η βόρεια Αμερική - οι αλλαγές συμβαίνουν παντού και ταυτόχρονα.


Η προσπάθεια να κατανοήσει κανείς αυτές τις αλλαγές μπορεί να είναι αποθαρρυντική - χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι, όλα αυτά τα συμβάντα, όλα τα γεγονότα που παρατηρούνται, δεν είναι σε άμεση σχέση μεταξύ τους. Τα αποτελέσματα τους δε θα επηρεάσουν σίγουρα το μέλλον της Δύσης και του πλανήτη, όσο περισσότερο «βυθιζόμαστε» στον 21ο αιώνα.

Για να μπορέσουμε να καταλάβουμε τι ακριβώς συμβαίνει σήμερα στη μεγάλη σκακιέρα της ιστορίας του πλανήτη, θα πρέπει να κλείσουμε ερμητικά τα αυτιά μας - έτσι ώστε να μην επηρεαζόμαστε από τα δίκτυα της «μιντιακής προπαγάνδας», τα οποία έχουν απλώσει τα πλοκάμια τους σε όλες τις χώρες.

Αμέσως μετά θα πρέπει να επικεντρωθούμε στην εξέταση των «κινητήριων αιτιών», καθώς επίσης των κινήτρων, τα οποία κρύβονται πίσω από τα εξωτερικά γεγονότα - έτσι ώστε να «συλλάβουμε» το πραγματικό τους νόημα.

Τότε θα ανακαλύψουμε το «βρώμικο μυστικό» όλων των κυβερνήσεων του πλανήτη - το ότι δηλαδή στο παρασκήνιο, μακριά από τα βλέμματα των «θεατών», μαίνεται ένας μυστικός, σιωπηλός πόλεμος, όπως συνέβαινε ανέκαθεν στην ιστορία. Πρόκειται για έναν πόλεμο, με στόχο τον έλεγχο των φυσικών πόρων του πλανήτη - των τροφίμων, της ενέργειας και των πρώτων υλών.

Στα πλαίσια αυτά, θεωρείται σχεδόν βέβαιος ο θάνατος του δολαρίου, καθώς επίσης η απώλεια της ηγεμονικής θέσης των Η.Π.Α. - γεγονότα που όταν συμβούν, θα συνοδευτούν από μία εξαιρετικά επώδυνη «αλλαγή παραδείγματος», τα αποτελέσματα της οποίας είναι αδύνατον να προβλεφθούν.

Ειδικότερα, όλοι οι σύμμαχοι της υπερδύναμης, σε ολόκληρο τον κόσμο, δέχονται συνεχώς μεγαλύτερες πιέσεις εκ μέρους της Κίνας, καθώς επίσης της Ρωσίας - συμπεριλαμβανομένης της Ευρώπης, καθώς επίσης των χωρών παραγωγής πετρελαίου της Μέσης Ανατολής. Οι πιέσεις αυτές έχουν στόχο την αποδυνάμωση των Η.Π.Α. -όσον αφορά την ηγεμονική τους θέση στην οικονομία, στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, στο νόμισμα, καθώς επίσης στη μονεταριστική πολιτική.

Φαίνεται δε πως οι προσπάθειες της Ρωσίας και της Κίνας είναι μέχρι στιγμής επιτυχημένες - με πρόσφατες τις συναλλαγές στα εθνικά τους νομίσματα, την ίδρυση ενός δικού τους ΔΝΤ και μίας Παγκόσμιας Τράπεζας, καθώς επίσης την υιοθέτηση ενός άλλου συστήματος διακανονισμού πληρωμών (Swift), εντελώς ανεξάρτητου από το υφιστάμενο.
Επομένως, το τέλος του δολαρίου, ειδικά του πετροδολαρίου (μονοπώλιο στις συναλλαγές πετρελαίου), έχει ήδη ξεκινήσει - μαζί με μία θεμελιώδη αλλαγή των παγκοσμίων ισορροπιών, όσον αφορά την κατανομή της πολιτικής ισχύος.

Στην πραγματικότητα λοιπόν οι κυβερνήσεις της Ρωσίας, της Κίνας, της Ινδίας, της Βραζιλίας και της Νοτίου Αφρικής, μαζί με τις πολιτικές ηγεσίες χωρών όπως η Αργεντινή και η Σαουδική Αραβία (η οποία συζητά ήδη με τη Ρωσία για εξοπλιστικά και άλλα προγράμματα), προετοιμάζονται μυστικά για την αποδέσμευση τους από το δολάριο - ενώ, εντός των Η.Π.Α., διαπιστώνεται ήδη μία ανάλογη κίνηση (ανάλυση του κ. Βιλιάρδου), η οποία στηρίζεται σε πολύ καλά τεκμηριωμένα, εύλογα και ρεαλιστικά συμπεράσματα, από οικονομικής πλευράς.

Η αποδέσμευση από το δολάριο θα συμβεί - όχι τόσο εύκολα ή σύντομα, αλλά θα την βιώσουμε οι περισσότεροι. Το γεγονός αυτό θα προκαλέσει πολλά και σοβαρά προβλήματα στον πλανήτη - τα οποία κανένας σήμερα δεν μπορεί να φανταστεί.

Ανάλογα προβλήματα, ενδεχομένως ακόμη σοβαρότερα, θα προκαλέσει η «καθαίρεση» των Η.Π.Α. από το θρόνο του πλανήτη. Αρκεί να σκεφθεί κανείς τι θα συνέβαινε στο εσωτερικό ενός κράτους γεμάτου εγκληματίες, εάν για ένα μικρό έστω χρονικό διάστημα καταργούταν η αστυνομία, για να κατανοήσει το μέγεθος των προβλημάτων, με τα οποία θα βρεθούμε σύντομα αντιμέτωποι.

Περαιτέρω, εάν παρατηρήσει κανείς πολύ προσεκτικά τι ακριβώς διαδραματίζεται σήμερα στην Ευρώπη, καθώς επίσης στην Ασία, θα καταλάβει πως η ηγεμονία των Η.Π.Α. αμφισβητείται πλέον ανοιχτά - όχι μόνο από τη Ρωσία ή την Κίνα, αλλά και από χώρες όπως η Γερμανία, η Ιαπωνία (η οποία αναρωτιέται εάν η υπερδύναμη μπορεί ακόμη να της παρέχει προστασία απέναντι στον ανερχόμενο κίτρινο γίγαντα), ορισμένες άλλες ασιατικές κ.ο.κ.

To NATO δε έχει πάψει να είναι τόσο ισχυρό, όσο πριν από 30 ή 40 χρόνια, οπότε δύσκολα μπορεί να θεωρηθεί ασφαλές για τις Η.Π.Α. - οι οποίες, μεταξύ άλλων, έχουν χάσει την αξιοπιστία τους απέναντι στους συμμάχους τους, μετά τα ψέματα στο Ιράκ, στη Λιβύη, στην Ουκρανία και αλλού.

Από την άλλη πλευρά, λέγεται πλέον πως ο πρόεδρος των Η.Π.Α. χαρακτηρίζεται από μία ανόητη, τυφλή ενεργητικότητα, προσπαθώντας να μιμηθεί το «μάγο του Οζ» - ενώ ο Ρώσος πρόεδρος ανέβασε την αυλαία, πίσω από την οποία κρυβόταν ο αμερικανός, δείχνοντας σε ολόκληρο τον κόσμο ότι, ο ισχυρός μάγος είναι στην πραγματικότητα ένας «μπερδεμένος» άνθρωπος: πως ο βασιλιάς είναι γυμνός.

Αντίθετα, οι απόψεις για τον πρόεδρο της Ρωσίας διίστανται - με τους περισσότερους να θεωρούν πως είναι προσεκτικός, υπομονετικός, έχοντας τη δυνατότητα να κερδίσει πάρα πολλά χρήματα από τους φυσικούς πόρους της χώρας του, επενδύοντας τα στις σωστές ομάδες επιχειρηματιών και ηγετικών στελεχών της βιομηχανίας, για να τα πολλαπλασιάσει.

Με δεδομένο δε το ότι, η Ρωσία έχει διπλασιάσει την εξόρυξη πετρελαίου τα τελευταία είκοσι χρόνια, διαθέτοντας σχεδόν το 50% όλων των εγκαταστάσεων «εμπλουτισμού ουρανίου» παγκοσμίως (διπλασιάζοντας την ποσότητα παραγωγής στο Καζακστάν εντός μόλις δέκα ετών), η αύξηση της ισχύος της είναι αναμφίβολη.

Στα πλαίσια αυτά η ευρασιατική τελωνειακή ένωση που ξεκίνησε η Ρωσία, θα διαδραματίσει ένα σημαντικό ρόλο στα διεθνή τεκταινόμενα - οπότε δεν πρέπει να την υποτιμάει κανείς. Ολοκληρώνοντας, οι περισσότεροι θεωρούν πως υπάρχουν δύο εναλλακτικές δυνατότητες:

(α) είτε συνειδητοποιεί κανείς πως οι συσχετισμοί στον πλανήτη αλλάζουν ριζικά, προσπαθώντας να ωφεληθεί από τις καινούργιες συνθήκες,

(β) είτε συνεχίζει να πιστεύει πως οι Η.Π.Α. είναι η μοναδική παγκόσμια δύναμη - οπότε δεν πρέπει να ανησυχεί καθόλου για το μέλλον του πετροδολαρίου, του χρηματοπιστωτικού συστήματος, της αμερικανικής οικονομίας και της ειρήνης.


Η δεύτερη δυνατότητα πάντως δεν φαίνεται σήμερα σοφή - χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν κάνω λάθος αφού, όπως ανάφερα παραπάνω, σε μία εποχή αλλαγής παραδείγματος, οι προβλέψεις είναι κάτι περισσότερο από επισφαλείς.

Πηγή:http://www.analyst.gr/2014/09/11/to-vromiko-mystiko/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.