Μετά και τις νέες κυρώσεις που ανακοινώθηκαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις ΗΠΑ, στη Ρωσία, η κατάσταση δεν είναι όπως πριν. Η Μόσχα αναμένεται να απαντήσει (είχε απειλήσει με κυρώσεις που αφορούν τον εναέριο χώρο της). Το σίγουρο είναι πως απ’ αυτή την «ανταλλαγή» κυρώσεων επωφελούνται κυρίως οι ΗΠΑ και σίγουρα δεν κερδίζουν οι λαοί της Ευρώπης και της Ρωσίας.
Ευρωπαϊκή Ένωση – Ρωσία – ΗΠΑ – Ουκρανία
Οι Βρυξέλλες, μεταξύ άλλων, ανακοίνωσαν περιορισμούς στη χρηματοδότηση ρώσικων εταιρειών, «πάγωμα» περιουσιακών στοιχείων, στην Ευρώπη, Ρώσων πολιτικών και ταξιδιωτικές απαγορεύσεις. Οι ανακοινώσεις αφορούν κυρίως το περιβάλλον του Πούτιν, αλλά όχι μόνο, όπως και τους ηγέτες των ρωσόφωνων στην Ουκρανία. Στόχος είναι οι επιχειρήσεις που ασχολούνται με την άμυνα (OPK Oboronprom, United Aircraft Corporation και Uralvagonzavod) και την ενέργεια.
Παράλληλα, η κυβέρνηση των ΗΠΑ ανακοίνωσε κυρώσεις, στη Ρωσία, με στόχο τις βιομηχανίες άμυνας (π.χ Rostec)και πετρελαίου, αλλά και τις τράπεζες. Αξίζει να σημειωθεί η περίπτωση της μεγαλύτερης ρωσικής τράπεζας Sberbank, αφού απαγορεύεται σε αμερικανικές εταιρείες και πολίτες να κάνουν συναλλαγές διάρκειας μεγαλύτερης του ενός μήνα.
Η ανακοίνωση των κυρώσεων είχε επιπτώσεις στο ρωσικό νόμισμα, αφού η ισοτιμία του δολαρίου αυξήθηκε κι έφθασε τα 37,72 ρούβλια.
Οι κυρώσεις ανακοινώθηκαν,τελικά, με επιχείρημα τη συμμετοχή της Ρωσίας στις συγκρούσεις στην ανατολική Ουκρανία, κάτι που η Μόσχα αρνείται. Να σημειώσουμε πως τυπικά, αυτή την περίοδο, υπάρχει εκεχειρία, στην περιοχή. Σημαντικό ρόλο, στη «διαδρομή» για τις ανακοινώσεις, έπαιξε και η πρόσφατη σύνοδος του ΝΑΤΟ, στην οποία η Δύση (με κυρίαρχο ρόλο των Αμερικανών) αποφάσισε να κάνει επίδειξη ισχύος, απειλώντας τη Ρωσία, αλλά και ανακοινώνοντας δύναμη ταχείας επέμβασης που θα αναπτύσσεται όπου χρειαστεί…
Όπως είναι λογικό ο πρόεδρος της ακροδεξιάς κυβέρνησης της Ουκρανίας, Πέτρο Ποροσένκο, σημειώνοντας πως πρόκειται για ευρωπαϊκή αλληλεγγύη προς το Κίεβο. Ο Φρανσουά Ολάντ, πρόεδρος της Γαλλίας, μετά από συνομιλία με τον Ποροσένκο, δήλωσε πως μαζί με την καγκελάριο της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ επιδιώκουν να διοργανωθεί νέα συνάντηση Πούτιν – Ποροσένκο, για την εκεχειρία στην ανατολική Ουκρανία. O πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, δήλωσε, μεταξύ άλλων πως εξετάζεται η απάντηση στις κυρώσεις.
Αυτά που συμβαίνουν στην ανατολική Ουκρανία είναι σύνθετα. Είναι ένα κλασικό παράδειγμα, στο οποίο οι ειδήσεις κρύβονται πίσω από τις επίσημες ανακοινώσεις. Έχει σημασία η καταγραφή τους, αλλά δεν φτάνει. Θα επανέλθουμε.
Επιμέλεια – Κείμενα: Γεράσιμος Χολέβας
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.