Σάββατο 17 Ιανουαρίου 2015

Ο Κώστας Λαπαβίτσας στο BBC (video)


Αυτές είναι οι πιο σημαντικές εκλογές μετά τη δικτατορία, απαντά ο Κώστας Λαπαβίτσας στο δημοσιογράφο του BBC.  Το πρόγραμμα που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πολύ πιο λογικό, και από οικονομική σκοπιά, από το πρόγραμμα που επέβαλλε η Τρόικα στην Ελλάδα.

Ο δημοσιογράφος ρωτάει αν είναι κατάλληλη ώρα να "τζογάρει" η Ελλάδα τη στιγμή που βρίσκεται σε μια τόσο αδύναμη θέση. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν "τζογάρει" αυτή τη στιγμή, πιστεύει ο Κώστας Λαπαβίτσας, αλλά η Ελλάδα δεν αντέχει άλλο. Ο ίδιος ο λαός γνωρίζει οτι το πρόγραμμα που εφαρμόστηκε απέτυχε. Τίποτα δεν δουλεύει, η Ελλάδα καταστράφηκε οικονομικά, η κοινωνία έχει καταρρεύσει και οι Έλληνες θέλουν να ξεφύγουν και ακουμπούν τις ελπίδες τους στον ΣΥΡΙΖΑ. 

Ο δημοσιογράφος παρατηρεί πως στον ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν οικονομολόγοι που συχνά διαφωνούν μεταξύ τους και επισημαίνει πως ο Λαπαβίτσας θεωρεί οτι η παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη ήταν από τα μεγαλύτερα λάθη μετά την έναρξη της κρίσης. Αυτή δεν είναι η γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ, απαντά ο Λαπαβίτσας. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δυο πυλώνες στη στρατηγική του. Ο ένας είναι πως χρειάζεται κούρεμα χρέους, και ο δεύτερος πως χρειάζεται μια διαφορετική πολιτική, η πολιτική της λιτότητας που εφαρμόζεται δεν έχει νόημα. Πρόκειται στην ουσία για ήπιο Κεϋνσιανισμό.
Το ίδιο το ΔΝΤ, που είναι μέρος της Τρόϊκας, λέει πως η Ελλάδα χρειάζεται διαγραφή χρέους. Ο ΣΥΡΙΖΑ λέει το αυτονόητο, η Ελλάδα δεν μπορεί να πληρώσει. Στην παρατήρηση οτι οι Γερμανοί επιμένουν οτι η Ελλάδα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της, απαντά πως θεωρεί οτι θα υπάρξει σύγκρουση, θα υπάρξει σοβαρή και έντονη διαπραγμάτευση, γιατί προφανώς κανείς δε θέλει να χάνει λεφτά.

Ο Γιάννης Μηλιός, ρωτά ο δημοσιογράφος, ισχυρίζεται πως πρέπει να διαγραφεί το 50% του χρέους. Εσείς συμφωνείτε; Η Ελλάδα χρειάζεται διαγραφή των 2/3 του χρέους, απαντά. Αυτό είναι πολύ δύσκολο αλλά σίγουρα η χώρα χρειάζεται μια πολύ μεγάλη διαγραφή χρέους. Πώς θα το δεχτούν αυτό οι Πορτογάλοι και οι Ιρλανδοί που βιώνουν τη λιτότητα; Γι αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά μια πανευρωπαϊκή συνδιάσκεψη για το χρέος για να λυθεί το πρόβλημα του χρέους για όλους και γι αυτές τις χώρες. Αν λυθεί για την Ελλάδα δημιουργείται προηγούμενο και παράδειγμα για τους άλλους.

Σε ερώτηση σχετικά με τους ισχυρισμούς Σαμαρά οτι θα πάμε σε χρεοκοπία και θα υπάρξει φυγή καταθέσεων σε περίπτωση κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, η απάντηση είναι οτι σύμφωνα με την επίσημη θέση του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα γίνουν μονομερείς ενέργειες. O δημοσιογράφος διακόπτει λέγοντας πως αυτό μοιάζει σαν μπλόφα, οτι χωρίς μονομερείς ενέργειες το πλεονέκτημα θα το έχουν οι δανειστές. Τώρα ερχόμαστε σε κάτι πολύ δύσκολο, απαντά ο Λαπαβίτσας, και μπορώ να σας δώσω μόνο την προσωπική μου οπτική. Όλα εξαρτώνται από τον Ελληνικό λαό και για τι είναι έτοιμος και ποια θα είναι η στάση των δανειστών από την άλλη μεριά. Αν οι δανειστές θα είναι σκληροί και αρνηθούν διαγραφή μέρους του χρέους, θα υπάρξει σύγκρουση και τότε θα δούμε τι θα κάνουν οι Έλληνες.

Οι πολιτικές που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι απόλυτα λογικές σε αντίθεση με αυτές της Τρόικα που εφαρμόζονται στη χώρα. Η Ελλάδα έχει 25% συρρίκνωση του ΑΕΠ, αυτό δεν βγάζει πουθενά. Οι δημιουργικές στατιστικές που μιλάνε για σταθεροποίηση και ανάπτυξη δεν ευσταθούν. Έχουμε ύφεση. Όλα αυτά έγιναν για να πληρωθεί το χρέος που δεν μπορεί να πληρωθεί, όλα αυτά είναι παράλογα.

Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι μαρξιστικό επαναστατικό, πρόκειται για ήπιο Κεϋνσιανισμό προκειμένου να εγκαταλειφθεί η λιτότητα. 

Σε παρατήρηση σχετικά με τον φόβο ξένων επενδυτών να έρθουν και να επενδύσουν εξαιτίας της έλλειψης πολιτικής σταθερότητας, ο Λαπαβίτσας απαντά πως η Ελλάδα δεν αναπτύχθηκε ποτέ από ξένες επενδύσεις. Αλλά και γενικότερα δεν υπάρχει χώρα που να αναπτύχθηκε μέσω επενδύσεων ξένων κεφαλαίων που είναι πάντα μόνο συμπληρωματικές στην οικονομία μιας χώρας. Η Ελλάδα πρέπει να επανεκκινήσει τους δικούς της εγχώριους μηχανισμούς ανάπτυξης.

Και ο δανεισμός και οι αγορές χρήματος; Πώς θα δανείζεται η Ελλάδα στο μέλλον αν αρνηθεί τώρα να πληρώσει; Αυτό θα είναι δύσκολο πρόβλημα. Εκείνο που πρέπει να επισημανθεί είναι οτι περίπου το 80% του ελληνικού χρέους βρίσκεται σήμερα σε επίσημα χέρια. Το μέρος του χρέους που βρίσκεται σε ιδιώτες είναι πολύ μικρό. Η χώρα δανείζεται για να εξυπηρετεί το χρέος, δεν δανείζεται για να αναπτυχθεί ή για επενδυτικά προγράμματα. Αν αναδιαρθρώσει το χρέος της, η σχέση της με τις αγορές θα τοποθετηθεί σε νέα βάση, αλλά είναι πολύ κακά οικονομικά να κανονίζεις τις εσωτερικές υποθέσεις μιας χώρας με την οπτική των διεθνών αγορών, δεν γίνεται έτσι. Δεν μπορεί αυτό να είναι το κύριο κριτήριο με το οποίο οργανώνεις την οικονομία σου, είναι καταστροφή. 

Ο δημοσιογράφος αναφέρεται σε εκτιμήσεις Γερμανών αξιωματούχων που βλέπουν το φως της δημοσιότητας σύμφωνα με τις οποίες μια έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη δεν θα ήταν πρόβλημα, όπως ήταν το 2010-2011 και πως το Grexit θα είναι αναπόφευκτο αν ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίσει τις εκλογές. Ρωτά αν τελικά ο ΣΥΡΙΖΑ θα υποχωρήσει.

Ο Λαπαβίτσας θεωρεί οτι ο ΣΥΡΙΖΑ όταν αναλάβει την εξουσία θα αντιμετωπίσει τεράστιες πιέσεις, δεν θα είναι tea party όπως χαρακτηριστικά αναφέρει. Σου μιλάνε πολύ ευγενικά όταν είσαι στην αντιπολίτευση και πολύ διαφορετικά όταν είσαι στην κυβέρνηση και μάλιστα με τέτοιο πρόγραμμα. Κανείς δεν ξέρει ακριβώς τι θα συμβεί, είναι θολό αυτή τη στιγμή.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, καταλήγει η συνέντευξη, είναι με μια έννοια η τελευταία ελπίδα για την Ελλάδα αλλά και για την Ευρώπη καθώς η Ευρώπη δεν "δουλεύει", η νομισματική ένωση απέτυχε και η ανάπτυξη στην Ευρώπη είναι πάρα πολύ αδύναμη. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μια σοβαρή ελπίδα για την Ελλάδα. Αν δεν πετύχει ή καταρρεύσει τότε το μέλλον δεν φαίνεται πολύ ευοίωνο, αλλά "είμαι αισιόδοξος, πιστεύω οτι τουλάχιστον μια καλή αρχή μπορεί να γίνει για να αναστραφεί η καταστροφή που έχει συμβεί στην ελληνική οικονομία".

Στις 25 Ιανουαρίου θα ξέρουμε τι αποφάσισε ο ελληνικός λαός.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.