Πέμπτη 24 Ιουλίου 2014

Σκάνδαλο:το λιμάνι του Πειραιά στην Cosco

ΔΗΛΩΣΗ ΤΩΝ Π.ΛΑΦΑΖΑΝΗ ΚΑΙ Θ. ΔΡΙΤΣΑ ΓΙΑ ΤΟ "ΦΙΛΙΚΟ ΔΙΑΚΑΝΟΝΙΣΜΟ"
ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΟ ΤΑΙΠΕΔ ΑΝΤΙΔΡΑ ΣΤΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΚΑΙ ΤΗ ΜΕΘΟΔΕΥΣΗ
ΣΤΟ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΚΑΙ ΟΙ ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ-ΜΩΡΑΛΗΣ

Η κυβέρνηση μετά από αυτό που εκείνη βάφτισε έγκριση του «φιλικού διακανονισμού» που έχει υπογραφεί μεταξύ του ΟΛΠ και της Cosco, ανοίγει το δρόμο στον κινεζικό επιχειρηματικό όμιλο για παραπέρα κερδοφόρες «μπίζνες» στο λιμάνι του Πειραιά. Ρήγμα, όμως, φαίνεται να υπάρχει ανάμεσα στην κυβέρνηση και στο ΤΑΙΠΕΔ, με το τελευταίο να αμφισβητεί τις προεκτάσεις του διακανονισμού στη νομιμότητα του μελλοντικού διαγωνισμού για την πώληση του λιμανιού του Πειραιά και με το Μαξίμου να εμμένει στην έγκριση του διακανονισμού.

Υπενθυμίζουμε ότι η «COSCO» ελέγχει ήδη, μέσω της σύμβασης παραχώρησης του 2008, τη λειτουργία του προβλήτα ΙΙ και της ανατολικής πλευράς του προβλήτα ΙΙΙ, κατέχοντας το 70% της εμπορικής δραστηριότητας του λιμανιού.
Πλέον, με βάση τις προβλέψεις του «φιλικού διακανονισμού», η «COSCO» θα προχωρήσει στην κατασκευή και την εκμετάλλευση της δυτικής πλευράς του προβλήτα ΙΙΙ, γεγονός που θα της επιτρέψει να ελέγξει ακόμα μεγαλύτερο κομμάτι - έως και το 80% - της εμπορικής δραστηριότητας του λιμένα Πειραιά.

Ταυτόχρονα, ο κινεζικός επιχειρηματικός όμιλος, με το πρόσχημα των «επενδύσεων ύψους 230 εκατ. ευρώ» ουσιαστικά απαλλάσσεται ακόμα και από τα ψίχουλα που πλήρωνε μέχρι τώρα στον ΟΛΠ ως «ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα».

Ουσιαστικά, λοιπόν, μέσω αυτού του "φιλικού διακανονισμού", η κυβέρνηση ξεπουλά σχεδόν εξ ολοκλήρου το λιμάνι του Πειραιά στην Cosco, καθώς παραχωρώντας της την κατασκευή και την εκμετάλλευση της "μερίδας του λέοντος" θα επιτρέπει στην Cosco τον έλεγχο έως και του 80% της εμπορικής δραστηριότητας του λιμανιού. 
Μετά την ανακοίνωση της έγκρισης από την Κομισιόν, η κυβέρνηση θέλοντας να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα έσπευσε να αναφέρει ότι «η επένδυση αυτή αποδίδει τεράστια οφέλη για τη χώρα μας», ενώ έκανε λόγο για διπλασιασμό των θέσεων εργασίας, με 700 νέες θέσεις και άλλες 1.500 «έμμεσες θέσεις εργασίας».

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΤΑΙΠΕΔ ΓΙΑ ΤΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΚΑΙ ΤΗ ΜΕΘΟΔΕΥΣΗ
ΣΤΟ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΟΙ ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ-ΜΩΡΑΛΗΣ

Το ΤΑΙΠΕΔ που έχει, ως γνωστό, αναλάβει το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας αναφέρει ότι η κινέζικη εταιρεία αποκτά κυρίαρχο ρόλο στο λιμάνι, αφήνοντας αιχμές ότι μπορεί και να τινάξει στον αέρα τον εν εξελίξει διαγωνισμό.
Σύμφωνα με πληροφορίες το ΤΑΙΠΕΔ θέτει ευθέως θέμα νομιμότητας του “φιλικού διακανονισμού”, καθώς θεωρούν ότι η εφαρμογή του και η ενίσχυση της θέσης της «COSCO» στον Πειραιά, θα επηρεάσει αρνητικά το διαγωνισμό για την πώληση του 67% της ΟΛΠ ΑΕ που βρίσκεται σε εξέλιξη και στον οποίο συμμετέχει και η «COSCO».
Πάντως ενδεικτική του κλίματος η παραίτηση από το Δ.Σ. του ΟΛΠ της εκπροσώπου του Ταμείου κ. Ελισ. Αργυροπούλου.
Από την πλευρά της, η κυβέρνηση δείχνει να επείγεται να προχωρήσει την πώληση του ΟΛΠ.
Στα πλαίσια αυτά και στην προσπάθεια να διασπαστεί το “μέτωπο” των φορέων της πόλης που εναντιώνονται στην πώληση του ΟΛΠ ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς κάλεσε σε συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου τον νεοεκλεγέντα δήμαρχο Πειραιά, Γιάννη Μώραλη. Ο τελευταίος στις δηλώσεις του, μετά τη συνάντηση, επανέλαβε τη θέση του για τη διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα του λιμανιού αλλά άφησε “παράθυρο” διαλόγου λέγοντας χαρακτηριστικά ότι προέχει...το συμφέρον της πόλης και όχι οι προγραμματικές δεσμεύσεις.

ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ ΤΟ ΔΣ ΤΟΥ ΟΛΠ

Πλέον, μετά την έγκρισή του από την Κομισιόν, ο «φιλικός διακανονισμός» θα συζητηθεί την Πέμπτη στο ΔΣ του ΟΛΠ, ώστε να εγκριθεί το σχέδιο του “φιλικου διακανονισμού” για την εκ νέου υποβολή στο Ελεγκτικό συνέδριο για τη δινέργεια προσυμβατικού ελέγχου.
Βασική πηγή:"Ριζοσπάστης"

 Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΞΕΠΟΥΛΑΕΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΑ, ΜΕΣΩ ΤΟΥ "ΦΙΛΙΚΟΥ ΔΙΑΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ", ΣΤΗΝ COSCO ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ

Είναι προφανές, σημείωναν πολιτικοί κύκλοι στον Πειραιά, ότι ο «φιλικός διακανονισμός» κυβέρνησης - Cosco δεν συνιστά μόνο μια χαριστική εμπορική παραχώρηση προς την τελευταία αλλά στην ουσία αποτελεί και μεθόδευση φωτογραφικής, προνομιακής και χαριστικής εκχώρησης όλου του λιμανιού του Πειραιά στην Cosco, αφού είναι αυτονόητο ότι, μετά και το «φιλικό διακανονισμό», γίνεται σχεδόν ασύμφορη και απαγορευτική η συμμετοχή οποιουδήποτε τρίτου σε διαγωνισμό για την πώληση του λιμανιού του Πειραιά.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα και αυτό το εξωνημένο ΤΑΙΠΕΔ έφτασε στο σημείο να αντιδράσει στη σκανδαλώδη μεθόδευση κυβέρνησης - Cosco, θεωρώντας ότι ενδεχόμενη έγκριση του «φιλικού διακανονισμού» καθιστά διαβλητό, αν όχι και στημένο, οποιοδήποτε διαγωνισμό για την πώληση του Λιμανιού του Πειραιά.

Να σημειώσουμε, πάντως, ότι την κυβέρνηση στα ύποπτα αυτά παιχνίδια της φαίνεται ότι ακολουθεί, δεν ξέρουμε με τι ανταλλάγματα, και η νέα δημοτική αρχή του Πειραιά, η οποία αντιθέτως είχε ταχθεί στην προεκλογική περίοδο κατά της πώλησης του Λιμανιού.
Η iskra στη συνέχεια παραθέτει τη δήλωση των Παναγιώτη Λαφαζάνη, Βουλευτή Β΄ Πειραιά & Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ και Θοδωρή Δρίτσα, Βουλευτή Α΄ Πειραιά & Νησιών & Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ, σχετικά με το θέμα του λεγόμενου «φιλικού διακανονισμού» μεταξύ Ο.Λ.Π. και COSCO.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 Η κυβερνητική εμμονή να επικυρωθεί, μετά και από τη φερόμενη ως έγκριση της ΕΕ, ο λεγόμενος «φιλικός διακανονισμός» με την Cosco, αποτελεί μια προνομιακή και άκρως επιζήμια για το δημόσιο παραχώρηση προς την τελευταία και συνιστά μέγα σκάνδαλο.
Στην ουσία, μέσω της μεθόδευσης του «φιλικού διακανονισμού», η κυβέρνηση εκχωρεί φωτογραφικά και έναντι «ανύπαρκτου» τιμήματος, στην Cosco, όλο το λιμάνι του Πειραιά, αφού μετά από αυτόν το σκανδαλώδη διακανονισμό, ακυρώνεται στην πράξη κάθε ίχνος διαγωνιστικής διαδικασίας, για μια ούτως ή άλλως απαράδεκτη εκποίηση, του στρατηγικότερου λιμανιού της χώρας.

Η κυβέρνηση, δεν έχει κανένα δικαίωμα και καμία νομιμοποίηση να προβαίνει σε πράξεις και αποφάσεις που ξεπουλάνε τη χώρα και υποθηκεύουν το μέλλον της, ενώ το Δ.Σ. του Ο.Λ.Π., εντεταλμένο να προασπίσει το λιμάνι του Πειραιά και το δημόσιο και κοινωνικό προσανατολισμό του, δε διαθέτει καμία εξουσιοδότηση να τις επικυρώνει, παραβιάζοντας το καθήκον του και κάθε έννοια νομιμότητας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, θα υπερασπίσει και τώρα ως αντιπολίτευση και γρήγορα ως κυβέρνηση και με όλα τα δημοκρατικά μέσα που διαθέτει, το δημόσιο χαρακτήρα και τον κοινωνικό προσανατολισμό του λιμανιού του Πειραιά, μέσα από ένα σχέδιο ανασυγκρότησης και αναβάθμισής του.***

 24/07/2014 Το Γραφείο Τύπου
Πέμπτη 24 Ιουλίου 2014

Πηγή:http://iskra.gr/index.php?

***Σχόλιο ιστολογίου: Λόγοι  ανευ ουσιαστικού αντικρύσματος...Τα ίδια ακριβώς ελέχθησαν και για το θέμα της μικρής Δ.Ε.Η.. Το "με όλα τα δημοκρατικά μέσα που διαθέτει'' τα λέει όλα...Μια αποφασιστικής σημασίας παρέμβαση για να σωθεί ότι απέμεινε απο τη δημόσια περιουσία θα ήταν να δηλώσει η αξιωματική αντιπολίτευση οτι οι υποψήφιοι "επενδυτές" που θα επιχειρήσουν να επωφεληθούν, απλώς θα χάσουν τα λεφτά τους...Γιατί δεν το κάνει?


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.