Σάββατο 24 Οκτωβρίου 2015

Και δεν ανοίγει η γη να σε καταπιεί;


Του Γιώργου Αλεξάτου

«Έχετε δίκιο, αλλά τα χέρια μου είναι δεμένα, ο Τσίπρας έχει υπογράψει τα πάντα», είπε ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, στους εκπροσώπους των φαρμακοποιών, που βλέπουν να μπαίνει λουκέτο στα φαρμακεία τους προς όφελος των μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων.

Κι αφού αναγνωρίζεις πως έχουν δίκιο, ποιος σε υποχρεώνει να μένεις με τα χέρια δεμένα, επειδή ένας ξεφτιλισμένος εγκληματίας "υπέγραψε τα πάντα";

Συναινείς κι εσύ με τη δική σου υπογραφή στην καταστροφή χιλιάδων ανθρώπων, μόνο και μόνο για να κρατήσεις την υπουργική καρέκλα;

Και δεν ανοίγει η γη να σε καταπιεί;
____________________________

 Για απεργίες διαρκείας προειδοποιούν οι φαρμακοποιοί

Με απεργίες διαρκείας προειδοποίησε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Κώστας Λουράντος, δηλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό «Πρακτορείο 104,9», ότι «δεν έχουμε να χάσουμε τίποτα, έτσι και αλλιώς είμαστε χαμένοι».

Ο κ. Λουράντος επισήμανε ότι «προκειμένου να μας πάρουν τα φαρμακεία, αυτοί που θέλουν να δημιουργήσουν αλυσίδες, προτιμούμε να τα κλείσουμε μόνοι μας», ενώ διευκρίνισε ότι κατά τη διάρκεια των απεργιών, οι πολίτες θα εξυπηρετούνται από τα διανυκτερεύοντα και εφημερεύοντα φαρμακεία.


«Θέλουν να υπάρχει μια απελευθέρωση, να μπορεί ο καθένας να ανοίγει φαρμακείο, παίρνοντας έναν φαρμακοποιό ως υπάλληλο, κατά τα συμφέροντά του. Αυτό το καθεστώς δεν υπάρχει στην Ευρώπη» τόνισε χαρακτηριστικά, αναφερόμενος στις αλλαγές που περιλαμβάνει η συμφωνία με τους δανειστές.

Ο κ. Λουράντος διευκρίνισε ότι «δεν ποινικοποιούμε το κέρδος, αλλά το φάρμακο είναι κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα».

Καταλήγοντας, εκτίμησε σε περίπτωση αλλαγής στο ιδιωτικό καθεστώς θα πληγούν καίρια και οι ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες, παρά το γεγονός ότι το ελληνικό φάρμακο είναι από τα καλύτερα στην Ευρώπη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή:http://tsak-giorgis.blogspot.de/2015/10/blog-post_153.html

...//...

Απελευθερώνεται κατά το ήμισυ το ιδιοκτησιακό καθεστώς των φαρμακείων

Δυνατότητα ίδρυσης φαρμακείου από οποιονδήποτε ιδιώτη, με την προϋπόθεση ότι θα συμμετέχει στο μετοχικό κεφάλαιο και φαρμακοποιός κατά τουλάχιστον 20%-30% (σ.σ. έως χθες το βράδυ δεν είχε καθοριστεί το ακριβές ποσοστό), είναι η λύση που προκρίνει η ελληνική κυβέρνηση για το ιδιοκτησιακό των φαρμακείων. Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόταση τη κυβέρνησης περιλαμβάνει επιπλέον ότι κάθε ιδιώτης θα μπορεί να μετέχει έως και σε πέντε φαρμακεία, ενώ δεν θα επιτρέπεται Α.Ε. ως εταιρική μορφή.

Όπως υποστήριξε χθες υψηλόβαθμος παράγοντας του υπουργείου Οικονομίας, οι εκπρόσωποι των δανειστών φέρεται να αποδέχονται αυτήν τη «συμβιβαστική» –όπως τη χαρακτήρισε– πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης, που «απελευθερώνει» το ιδιοκτησιακό, ορίζει ωστόσο ότι ένας μη φαρμακοποιός δεν μπορεί να είναι ο αποκλειστικός μέτοχος-ιδιοκτήτης φαρμακείου. Η σχετική κοινή υπουργική απόφαση ήταν έως χθες το βράδυ στο στάδιο της τελικής διατύπωσης, καθώς έμεναν σημεία ακόμη ανοιχτά προς διαπραγμάτευση.

Για τις εξελίξεις ενημέρωσε χθες το απόγευμα ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός τους εκπροσώπους των φαρμακοποιών –κατόπιν απαίτησής τους– που ετοιμάζονται για δυναμικές κινητοποιήσεις διαρκείας. Το Δ.Σ. του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) αποφάσισε να συγκαλέσει γενική συνέλευση το ερχόμενο Σάββατο με κεντρική εισήγηση τη διενέργεια κυλιόμενων 24ωρων κινητοποιήσεων από την προσεχή Δευτέρα. Οπως άλλωστε δήλωσε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου Κωνσταντίνος Λουράντος κατά την έξοδό του από το υπουργείο Υγείας, «η κυβέρνηση του ΟΟΣΑ υπερίσχυσε της ελληνικής. Εμείς θα κλείσουμε τα φαρμακεία και δεν θα τα πουλήσουμε σε καρτέλ».

Επιπλέον, το Δ.Σ. του ΠΦΣ προτίθεται να προσφύγει σε ευρωπαϊκά δικαστήρια κατά της υπουργικής απόφασης, αμέσως μόλις εκδοθεί, με το σκεπτικό ότι αντίκειται στην ευρωπαϊκή νομοθεσία. Αλλωστε, η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης είναι πολύ μακριά από όσα ζητούν οι φαρμακοποιοί. Ο ΠΦΣ είχε ζητήσει αρχικά την εφαρμογή του γερμανικού μοντέλου. Σύμφωνα με αυτό, ιδιοκτήτης μπορεί να είναι μόνο φαρμακοποιός ο οποίος μπορεί να ανοίξει έως τέσσερα φαρμακεία. Η μόνη παραχώρηση που ήταν διατεθειμένοι να κάνουν ήταν να μπορούν να συμμετέχουν και ιδιώτες (πλην γιατρών, φαρμακευτικών επιχειρήσεων και φαρμακαποθηκών) στο μετοχικό κεφάλαιο ενός φαρμακείου σε ποσοστό έως 49%.

Πηγή:http://www.kathimerini.gr/835773/article/epikairothta/ellada/apeley8erwnetai-kata-to-hmisy-to-idiokthsiako-ka8estws-twn-farmakeiwn

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.