Πέμπτη 15 Ιανουαρίου 2015

Πως μια απόφαση Ευρωδικαστηρίου μπορεί να διαλύσει την τρόικα


Αρχή του Τέλους;

Εκτός τρόικας ενδέχεται να τεθεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σε περίπτωση που υπάρξει θετική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τη νομιμότητα του προγράμματος αγορών ομολόγων (ΟΜΤ) της ΕΚΤ. Μάλιστα η θετική απόφαση φαίνεται αυτή τη στιγμή ως πιθανότερη καθώς υπήρξε θετική εισήγηση του γενικού εισαγγελέα του Ευρωδικαστηρίου. Αν και η εισήγηση του δεν είναι δεσμευτική είθισται οι δικαστές να ακολουθούν τη συλλογιστική του γενικού εισαγγελέα. Η αποχώρηση της ΕΚΤ διαλύει την τρόικα, δηλώνει ο Όλι Ρεν. 

 Σύμφωνα με τον γενικό εισαγγελέα Pedro Cruz Villalón το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων είναι συμβατό με την Ευρωπαϊκή Συνθήκη, ενώ παράλληλα σημείωσε πως εάν η ΕΚΤ ενεργοποιήσει κάποτε το πρόγραμμα αγορών ομολόγων Outright Monetary Transactions (OMT), «πρέπει να απέχει από οποιαδήποτε άμεση ανάμιξη  σε πρόγραμμα χρηματοπιστωτικής βοήθειας που εφαρμόζεται σε ενδιαφερόμενο κράτος».


Όπως αναφέρει το Euro2Day, ο Όλι Ρεν, πρώην επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, μιλώντας στους Financial Times δήλωσε ότι η γνωμοδότηση σηματοδοτεί το τέλος της αποκαλούμενης «τρόικα» -ΕΚΤ, Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ΔΝΤ- που εποπτεύει όλα τα μνημόνια μετά το 2010. «Η έκθεση του ευρωπαϊκού δικαστηρίου είναι κατηγορηματική και προφανώς θα λήξει την συμμετοχή της ΕΚΤ στην τρόικα, εφόσον ενεργοποιηθεί το ΟΜΤ», τόνισε ο Όλι Ρέν και πρόσθεσε: «Αυτό θα σημαίνει προφανώς την αρχή του τέλους για την τρόικα στην σημερινή μορφή της, γεγονός που με την σειρά του θα υποχρεώσει την ευρωζώνη σε νέα σημαντική θεσμική μεταρρύθμιση».

Η γνωμοδότηση του γενικού εισαγγελέα έρχεται ως απάντηση στην αγωγή που έχουν καταθέσει Γερμανοί που αντιδρούν σε μια επιθετική νομισματική πολιτική, υποστηρίζοντας πως το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων από την ΕΚΤ παραβιάζει τη συνθήκη της ΕΕ

Πηγή:http://tvxs.gr/news/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.