Πέμπτη 15 Ιανουαρίου 2015

Νέα Φιλαδέλφεια: Αντώνης Νταβανέλος: "Το Ρυθμιστικό πρέπει να επανεξεταστεί με κυρίαρχο κριτήριο τις ανάγκες της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας"


Ο υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στη Β΄ Αθήνας Αντώνης Νταναβέλος, βρέθηκε στην πόλη σε εκδήλωση της τοπικής οργάνωσης, και μας παραχώρησε την παρακάτω αποκλειστική συνέντευξη.

Ερ. Θα μας πείτε ποια ριζοσπαστικά μέτρα θα πάρετε σε περίπτωση που γίνεται κυβέρνηση;
Οι δέσμευσες  στη ΔΕΘ  λένε: αποκατάσταση κατώτατου μισθού και 13η σύνταξη, αποκατάσταση της ισχύος των ΣΣΕ, αφορολόγητο στα 12 χιλ. ευρώ κατάργηση ΕΝΦΙΑ και φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης.

Μπορεί να μοιάζουν λίγα, αλλά μέσα στη συγκεκριμένη συγκυρία αποτελούν μήνυμα: ότι αρχίζει η αντιστροφή, η ανατροπή των πολιτικών λιτότητας και το μήνυμα αυτό έχει και ντόπιους και διεθνείς αποδέκτες. ..

Ερ. Άλλα γενικότερα μέτρα που σχεδιάζετε;

Η ανατροπή της λιτότητας έχει ως προϋπόθεση μια διαρκή επέκταση ή ριζοσπαστικοποίηση, μια «μεταβατικότητα» του προγράμματος του Σύριζα και της κυβέρνησης της αριστεράς . Αυτή η  κατεύθυνση στηρίζεται και στις συνεδριακές αποφάσεις του Σύριζα,  που μιλούν για εθνικοποίηση των τραπεζών, για σταμάτημα των ιδιωτικοποιήσεων, για επανάκτηση από το δημόσιο (δημοκρατικό ή εργατικό) έλεγχο μεγάλων επιχειρήσεων όπως η ΔΕΗ, ο ΟΤΕ, ο ΟΠΑΠ  κ.ο.κ
Πρόκειται για πολιτική  που, με έναν σταδιακό ή μεταβατικό τρόπο, οδηγείται στη σύγκρουση με τις «ελευθερίες» που το κεφάλαιο έχει εγκαταστήσει στην Ευρωζώνη μέσα στα τελευταία 20-30 χρόνια της  κυριαρχίας του.

Ερ. Όπως ξέρετε η πόλη μας βρίσκεται αντιμέτωπη με μεγάλα συμφέροντα που χρησιμοποιούν ως δούρειο ίππο το γήπεδο της ΑΕΚ. Τι λέτε εσείς γι΄ αυτό και πως κρίνετε τη στάση της δημοτικής πλειοψηφίας;

Η ΑΕΚ έχει ασφαλώς το δικαίωμα να χτίσει γήπεδο, μέσα στα όρια του νόμου και των σχετικών προϋποθέσεων. Σε αυτό, όπως ήδη έχει δηλωθεί, θα έχει τη βοήθεια και του δήμου και της κυβέρνησης. 

Όμως το αίτημα για χρηματοδότηση του έργου από δημόσιους πόρους και για «ελαστικότητα»  σχετικά με τους δημόσιους χώρους, εγείρει άλλα ζητήματα: μια κυβέρνηση της Αριστεράς δεν μπορεί παρά να έχει ως προτεραιότητα την αντιμετώπιση της κρίσης και να αφιερώσει όλους τους σήμερα διαθέσιμους πόρους στις βασικές κοινωνικές ανάγκες. Την ώρα που καταρρέει το δημόσιο σχολείο και νοσοκομείο, δεν είναι δυνατόν να διατεθούν πόροι για άλλες δαπάνες. Και η απάντηση αυτή πρέπει να αφορά όλους όσους παίρνουν σειρά με αιτήματα χρηματοδότησης από τα δημόσια ταμεία. Πραγματικά ανεξάρτητα από το χρώμα…

Επίσης στη σημερινή τραγική Αθήνα δεν μπορεί να συνεχίσει η άγρια εκμετάλλευση των λιγοστών πλέον ελεύθερων δημόσιων χώρων. Το Ρυθμιστικό πρέπει να επανεξεταστεί με κυρίαρχο κριτήριο τις ανάγκες της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας. 

Όμως πρόσφατα στην περιοχή έχει δημιουργηθεί ένα κρίσιμο θέμα δημοκρατίας: οι τραμπούκικες επιθέσεις και η επιβολή σχεδίων δια της οργανωμένης βίας, δεν μπορεί και δεν πρέπει να γίνει ανεκτή. Η δημοτική πλειοψηφία δεν είναι μόνη και όποιοι το παρερμηνεύουν αυτό θα κάνουν σοβαρά πολιτικά λάθη…

Ερ. Θα συγκρουστείτε με τους ολιγάρχες; Θα τους φορολογήσετε σύμφωνα με τον πλούτο τους;

Ένα κρυμμένο μυστικό στην ελληνική οικονομία είναι η «μαύρη επιχειρηματικότητα», η λαθρεμπορία στα καύσιμα, στον καπνό, στο αλκοόλ κλπ. Πρόκειται για τομείς με θηριώδεις κερδοφορίες και μηδενική φορολόγηση. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δεσμευτεί ότι θα επιχειρήσει άμεσα να σπάσει το απόστημα αυτό.
Όμως ένα δεύτερο μυστικό είναι η υποφορολόγηση της λεγόμενης «λευκής επιχειρηματικότητας». Ο Σαμαράς πρόσφατα εξήγγειλε ότι θα μειώσει την φορολόγηση των κερδών των επιχειρήσεων από το 25% στο 15% (!), ενώ αρνείται πεισματικά οποιοδήποτε μέτρο χαλάρωσης της υπερφορολόγησης των μισθωτών και λαϊκών μαζών. Ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να κινηθεί στην ακριβώς αντίστροφη κατεύθυνση. 

Ανάλογα μέτρα σημαίνουν σύγκρουση με τους ντόπιους ολιγάρχες και τους διεθνείς υποστηρικτές και συμμάχους τους. Σύγκρουση που για να είναι νικηφόρα έχει ως προϋπόθεση τη συμμετοχή και την κινητοποίηση του ίδιου του κόσμου της εργασίας. 

Ερ. Και τι σημαίνουν αυτά για τις σχέσεις με την ευρωζώνη και το ευρώ;

Σημαίνουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να υποστηρίξει σταθερά το πρόγραμμά του και πάνω σ’ αυτό να συγκροτήσει μιαν πλατιά εργατική και λαϊκή συμμαχία, ακυρώνοντας τα μνημόνια και τους συνοδευτικούς νόμους. Όπως σωστά έχει δηλωθεί, το μόνο επίδικο στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές είναι το χρέος και η Δανειακή Συμφωνία. Σε αυτά ο ΣΥΡΙΖΑ θα προσέλθει με αίτημα τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους, το «μορατόριουμ» πληρωμής τόκων μέχρι την έξοδο από την κρίση, την αποπληρωμή του υπόλοιπου με ρήτρα ανάπτυξης. 
Τελευταία εμφανίζονται ρωγμές και διασπάσεις στο διεθνές κυρίαρχο σύστημα, φωνές που αναγνωρίζουν το μη-βιώσιμο του ελληνικού, αλλά και γενικότερα του νοτιοευρωπαϊκού, χρέους. Αν, παρελπίδα, η διαπραγμάτευση καταλήξει σε αδιέξοδο και εκβιασμό, ο ΣΥΡΙΖΑ θα οφείλει να επιμείνει στο πρόγραμμά του, υποστηρίζοντάς το με κάθε αναγκαίο μέσον. Και υπολογίζοντας στην αλληλεγγύη των ευρωπαϊκών κινημάτων και λαών…

Ερ. Ποιος είναι ο ρόλος του κινήματος σε αυτές τις συνθήκες;

Καθοριστικός. Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ θα εξαρτηθεί από τον βασικό παράγοντα της κινητοποίησης των μαζών. Ο κόσμος σήμερα μπορεί να καθορίσει τον χαρακτήρα της αυριανής κυβέρνησης, δίνοντας αυτοδυναμία στην Αριστερά, αποκλείοντας τις «ομηρείες» παρά φύση συμμάχων. 

Μπορεί, όμως, και αύριο να καθορίσει με τη δράση του την ταχύτητα και τον ριζοσπαστισμό των αλλαγών που θα επιδιώξει η κυβέρνηση της Αριστεράς. 

Γι’ αυτό άλλωστε ένα μεγάλο τμήμα των μελών του ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει συστηματικά την ενότητα στη δράση μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ-ΚΚΕ-ΑΝΤΑΡΣΥΑ, σαν τον μοναδικό δρόμο για την τελική νίκη των εργαζομένων και των λαϊκών δυνάμεων.

Πηγή:http://krisseis.blogspot.gr/2015/01/blog-post_6.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.