Πέμπτη 4 Σεπτεμβρίου 2014

Το Πατριαρχείο κατατρώει τη δημόσια γη με …«Χρυσόβουλλα»


Toυ Ουνούφριου Σκώπτη

Βοήθεια μας, αδελφοί…

Νάτο, ψήνεται σιγά-σιγά το νέο σκάνδαλο Βατοπαιδίου. Τώρα, που τίθενται εκ νέου οι βάσεις για την αρπαγή δημόσιας γης, τα τηλεοπτικά κανάλια σιωπούν. Όταν χρειαστεί, για πολιτική αξιοποίηση, ένα σκάνδαλο οι τηλεοπτικοί αστέρες μας θα φρυάξουν, με πολύωρες εκπομπές, με «αποκαλύψεις» και δραματική  μουσική υπόκρουση, χωρίς ποτέ να φτάνουν στην ουσία του ζητήματος. Για την ώρα κάνουν γαργάρες …Τριερβελέρ.

Από τη χθεσινή διαδικτυακή ειδησεογραφία – για όποιον θέλει να καταλάβει – διαφαίνεται με ποιόν τρόπο το ελληνικό δημόσιο απογυμνώνεται, «νομότυπα», από τα δικαιώματα του:

«Παρέμβαση κατά του Δημοσίου και υπέρ της ισχύος τωνΧρυσοβούλλων Λόγωνκαι των Πατριαρχικών Σιγγιλίων της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου, κατέθεσε τη Δευτέρα, 1η Σεπτεμβρίου, στο Εφετείο Θράκης για τη γνωστή υπόθεση, το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως.Στο δικαστήριο αυτό δικάζεται τον Οκτώβριο η έφεση της Ιεράς Μονής κατά της πρωτόβαθμης απόφασης, η οποία είχε αποφανθεί κατά πλειοψηφία το 2008 ότι οι τίτλοι της Μονής, δηλαδή οι Αυτοκρατορικοί Χρυσόβουλλοι Λόγοι, αλλά και τα Πατριαρχικά Σιγγίλλια, που τους ερμηνεύουν και εφαρμόζουν, δεν προσπορίζουν κυριότητα, πριν συμπληρωθούν οι προϋποθέσεις της χρησικτησίας».


Δηλαδή το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως παρεμβαίνει στα ελληνικά δικαστήρια και ζητεί να αναγνωριστούν τίτλοι που είχαν εκδοθεί πριν από τη συγκρότηση του νεοελληνικού κράτους, το οποίο μετά την επανάσταση του 1821 είχε καταργήσει τους προγενέστερους τίτλους (Βυζαντινούς ή μεταβατικούς οθωμανικούς) και είχε κηρύξει την αγροτική γη σε «Εθνικές Γαίες»*. Και συνεχίζει η χθεσινή ειδησεογραφία:

«Με σχετική ανακοίνωση, το Οικουμενικό Πατριαρχείο στηρίζει, επίσης, την κυριότητά του σε τέτοιους ακριβώς τίτλους και για τον λόγο αυτό – όπως αναφέρει – έχει έννομο συμφέρον να μην επικυρωθεί η εν λόγω άποψη από το Εφετείο, η οποία είναι μεμονωμένη και καινοφανής. Για τους ίδιους λόγους έχει ασκήσει παρέμβαση υπέρ της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου και ηΙερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος».

«Υπενθυμίζεται ότι τοΠολυμελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης απέρριψε προ μηνός τις αγωγές του Δημοσίου κατά της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου, τρίτων αγοραστών και Τραπεζών, με τις οποίες το Δημόσιο ζητούσε την επιστροφή των ακινήτων που είχαν ανταλλαγεί έναντι παραλιμνίων εκτάσεων της Λίμνης Βιστωνίδας».

Αμφισβητεί τα θεμέλια του νεοελληνικού κράτους

Στην ουσία η παρέμβαση Πατριαρχείου και Ιεράς Συνόδου κατατείνουν σε αμφισβήτηση των θεμελίων συγκρότησης του νεοελληνικού κράτους το οποίο διακήρυξε την ασυνέχεια του με τη Βυζαντινή και την Οθωμανική Αυτοκρατορίες αλλά και κατήργησε τους τουρκικούς τίτλους ιδιοκτησίας. Πέρα βέβαια από το γεγονός πως τα χρυσόβουλλα για να έχουν ισχύ έπρεπε να ανανεώνονται κάθε 30 χρόνια. Κι απ΄ ό,τι γνωρίζω ο τελευταίος Βυζαντινός αυτοκράτορας πέθανε πριν από 561 χρόνια.

Για αυτό εξάλλου οι ανάλογες απαιτήσεις της Εκκλησίας απερρίπτοντο μέχρι το σωτήριον έτος 2000. Τότε δημιουργήθηκαν οι ευνοϊκές συνθήκες για να αναγνωριστεί η κυριότητα της Βιστωνίδας με βάση …βυζαντινούς τίτλους**. Χρειάστηκε εξάλλου η γνωμοδότηση πανεπιστημιακού καθηγητή, άμεσα σχετιζόμενου με την Εκκλησία της Ελλάδος, για να συντελεστεί η σκανδαλώδης αρπαγή. Αυτά βέβαια καθόλου δεν απαλλάσσουν τις τότε κυβερνήσεις από τις ευθύνες τους για τους άθλιους και φαύλους χειρισμούς τους. Όμως οι ρίζες του σκανδάλου ήταν πολύ βαθύτερες.

Σε μια εποχή που οι διεθνείς κερδοσκόποι και οι «γύπες» αρπάζουν την περιουσία του ελληνικού λαού …μπιρ παρά, έρχονται και μεγαλόσχημοι εκκλησιαστικοί παράγοντες να συμπληρώσουν τη λεηλασία δίνοντας χρυσόβουλλα και σιγγίλια…

(*) Η Β΄ Εθνοσυνέλευση, το 1823, αποφάσισε την πρώτη εκποίηση «Εθνικών Γαιών» για την «εξασφάλισητων εξόδων του εθνικού αγώνος». Ο Κολοκοτρώνης αντέδρασε: «Εψήφισαν να εκποιήσουν την γην με σκοπόν να βγάλουν ό,τι είχαν εξοδεύσει, όσα ήθελαν και ν΄ αποζημιωθούν εις γην και ν΄ αφήσουν τον λαόν γυμνόν». Ο Καποδίστριας επεχείρησε να διανείμει τα δημόσια κτήματα (υπολογιζόμενα σε 10 εκατομμύρια στρέμματα) σε ακτήμονες.

(**) Η Πάτμος εξάλλου έχει επίσης παραχωρηθεί με βυζαντινό χρυσόβουλλο. Μήπως ήρθε η σειρα της;

Πηγή:http://www.imerodromos.gr/xrysovoula/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.