Πέμπτη 4 Σεπτεμβρίου 2014

Γιατί "Παρών" κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ για τις μεμονωμένες φοροαπαλλαγές μοναχών;


Του Σπύρου Γουδέβενου

Τι αφορούσε η τροπολογία για το Άγιο Όρος που πήρε το ''Παρών'' του ΣΥΡΙΖΑ

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας αναφέρεται πως είναι «άνευ αντικειμένου και σκοπού» η κατάθεση φορολογικών δηλώσεων Ε9, δεδομένου ότι προβλέπεται ήδη η απαλλαγή από τον ΕΝ.ΦΙ.Α των νομικών προσώπων και οντοτήτων των γνωστών θρησκειών και δογμάτων, για κτίρια που χρησιμοποιούνται από τους ίδιους για λατρευτικό, θρησκευτικό ή κοινωφελή σκοπό, όπως και για τις Ιερές Μονές του Αγίου Όρους που υπόκεινται σε ειδικό συνταγματικό καθεστώς, όσο και για τα ακίνητα ιδιοκτησίας του, ακόμη και εάν δεν βρίσκονται εντός Αγίου Όρους.

Επίσης η τροπολογία προβλέπει τη μη υποχρεωτική υποβολή φορολογικών δηλώσεων για τους κανονικούς - μη δόκιμους - μοναχούς οι οποίοι εισπράττουν συντάξεις με ετήσιο ύψος έως 9.500 ευρώ. Να σημειωθεί ότι το ποσό αυτό είναι αφορολόγητο χωρίς την απαίτηση προσκόμισης αποδείξεων. Στην αιτιολογική έκθεση σημειώνεται πως το ποσό των 9.500 είναι χαμηλό και ότι τα χρήματα χρησιμοποιούνται ως επί τον πλείστον για επισκευαστικές εργασίες σε κελιά.

Επιπλέον προβλέπεται η απαλλαγή τέλους χαρτοσήμου για τις Ιερές Μονές, όπως επίσης δε θα γίνεται παρακράτηση φόρου για τα μισθωτά πρόσωπα που παρέχουν κάθε είδους εργασία στις Ιερές Μονές.


Και γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ δεν καταψήφισε, παρακαλώ;
Η τροπολογία αφορούσε την θέσπιση αφορολόγητου 9.500 ευρώ στους μοναχούς...ΜΟΝΟ ΣΤΟΥΣ ΜΟΝΑΧΟΥΣ! 

Η θέση του ΣΥΡΙΖΑ είναι θέσπιση γενικού αφορολόγητου στα 12.000, που προφανώς αν ίσχυε θα κάλυπτε και τους μοναχούς. Αλλά τώρα, μισθωτοί, συνταξιούχοι, άνεργοι έχουν μηδέν αφορολόγητο, και έρχεται η κυβέρνηση να ικανοποιήσει μία μικρή μερίδα πολιτών που αποτελεί εκλογική πελατεία της ΝΔ σε μεγάλο μέρος. Όπως ακριβώς έκανε με τους αστυνομικούς την Άνοιξη. Με λίγα λόγια ο ΣΥΡΙΖΑ δεν εναντιώθηκε αφήνοντας πάλι την Εκκλησία και τους λειτουργούς της να είναι "πιο ίση" από τους υπόλοιπους πολίτες, και να επιβάλλουν τα αιτήματα τους σε αντίθεση με καθαρίστριες, εκπαιδευτικούς, συνταξιούχους που πέφτουν στον τοίχο των μνημονιακών προαπαιτούμενων πολλούς μήνες τώρα.

Θα πρέπει να γίνει αντιληπτό και εντός ΣΥΡΙΖΑ, ότι ο διαχωρισμός Πολιτείας-Εκκλησίας απαιτεί πρώτα την αντιμετώπιση της δεύτερης με τον ίδιο τρόπο που αντιμετωπίζονται οι υπόλοιπες κοινωνικές ομάδες. Και στο κάτω-κάτω αν οι μοναχοί του Αγίου Όρους και όλης της χώρας θέλουν αφορολόγητο να δεχθούν ως λειτουργοί του "Κυρίου" ότι το ίδιο δικαίωμα έχουν όλοι οι Έλληνες πολίτες και να μαυρίσουν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ στις επόμενες εκλογές, αφού ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δεσμευθεί για θέσπιση γενικού αφορολόγητου στα 12.000 ευρώ!

Και αν νομίζουν κάποιοι εντός ΣΥΡΙΖΑ, ότι με το "Παρών" έγιναν αρεστοί στους μοναστικούς κύκλους, διαβάστε ΕΔΩ, το καυστικό άρθρο εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ από το "Αγιορείτικο Βήμα". Τον κατηγορούν οι μοναχοί γιατί δεν ψήφισε "ΝΑΙ"! Καμία αναφορά τους όμως για το δικαίωμα του αφορολόγητου χαμηλόμισθων, χαμηλοσυνταξιούχων και ανέργων!


Πηγή: http://anemosantistasis.blogspot.com/2014/09/blog-post_69.html#ixzz3CLOJ1aWs

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.