Όταν είχαμε πάει πριν από πέντε χρόνια στη Σκοτία, δεν ξέραμε και πολλά για την ιστορία της: Μέρι Στούαρτ, Ουίλιαμ Γουάλας, γκάιντες, κιλτ, κάστρα, βασιλικό μίλι, άντε και Χαϊλάντερ.
Ο ξεναγός μάς είχε προειδοποιήσει να ελέγχουμε τα ρέστα μας, επειδή οι σκοτσέζικες λίρες ισχύουν μόνο εκεί και όχι στην υπόλοιπη Βρετανία. Βέβαια, οι έμποροι στραβομουτσούνιαζαν όταν τους τις επιστρέφαμε, αλλά δεν είχαμε καμιά όρεξη να πληρώσουμε τη διένεξή τους με το Λονδίνο.
Εδιμβούργο |
Τα σύνορα μού προκαλούν θλίψη. Σε έναν μικρό, εύθραυστο πλανήτη σαν τον δικό μας, τα σύνορα είναι κατάλοιπο βαρβαρότητας. Ανάμνηση πόνου και δυστυχίας.. Δυστυχώς, αντί να μειώνονται, μετά το 1989 πολλαπλασιάζονται. Ωστόσο, οι λαοί έχουν κάθε δικαίωμα για αυτοδιάθεση και αυτοπροσδιορισμό -τουλάχιστον, θα έπρεπε να έχουν.
Σήμερα διάβασα ένα πολύ καλό άρθρο της Ιωάννας Καρδάρα στο Πριν, για το δημοψήφισμα της 18ης Σεπτεμβρίου (μέχρι στιγμής, η εφημερίδα δεν το έχει ανεβάσει στο ίντερνετ).
Ξεκινάει με τη σαδιστική θανάτωση του αυτονομιστή Ουίλιαμ Γουάλας από τους Βρετανούς το 1305, ο οποίος μοιάζει να παίρνει σήμερα την εκδίκησή του, καθώς το "Ναι" στην ανεξαρτησία φαίνεται πολύ πιθανό, κυρίως χάρη στις 800.000 νέους ψηφοφόρους.
Υπενθυμίζει ότι η Σκοτία διαθέτει το 60% των πετρελαϊκών αποθεμάτων της ΕΕ, τα οποία σκοπεύει να αξιοποιήσει, όπως και η Νορβηγία, για το εθνικό συνταξιοδοτικό σύστημα και το κοινωνικό κράτος.
Η απώλεια ενός τόσο σημαντικού εσόδου δεν ενθουσιάζει τη Βρετανία, που προσπαθεί να αποτρέψει την απόσχιση με τη βοήθεια διασήμων όπως ο Μικ Τζάκερ και ο Ντέιβιντ Μπάουι, αλλά και ο φυσικός Στίβεν Χόκινγκ, ο οποίος μάλλον θα έπρεπε να ντρέπεται για τη συμμετοχή του.
Στην περίπτωση που υπερισχύσει το "Ναι", το νέο κράτος θα πρέπει να υποβάλει αίτηση για ένταξη στην ΕΕ, οπότε πιθανότατα θα ασκήσουν βέτο η Ισπανία και το Βέλγιο, που έχουν προβλήματα με αποσχιστικά κινήματα. Αντίθετα, η Γερμανία θα την υποστηρίξει, προκειμένου να εαποκτήσει πρόσβαση στα πετρέλαια της Μαύρης Θάλασσας.
Η Ουαλία κι η Β.Ιρλανδία έχουν επίσης κάποια θεματάκια, και μια αποδυναμωμένη Βρετανία δεν συμφέρει καθόλου τις ΗΠΑ.
Σε κάθε περίπτωση, ο Σεπτέμβρης προβλέπεται πολύ ενδιαφέρων, καθώς περιλαμβάνει επίσης εκλογές στη Σουηδία και την Αυστραλία.
Μετά, ίσως πάρουμε κι εμείς σειρά (η αλεπού στον ύπνο της...).
Πηγή:http://lotofagus.blogspot.gr/2014/09/blog-post_8.html
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.