Tι ακριβώς επιδιώκουν κάποιοι κύκλοι με τις κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας;
Washington’s Blog
Απόδοση: Ας Μιλήσουμε Επιτέλους!
Ποιος είναι ο πραγματικός χαμένος από τις κυρώσεις των ΗΠΑ εναντίον της Ρωσίας; Σε πρώτη φάση, φυσικά, ο αμερικανικές επιχειρήσεις.
Ας δούμε κάποιες αποδείξεις.
1. Δύο κολοσσιαίοι αμερικανικοί επιχειρηματικοί όμιλοι, το U.S. Chamber of Commerce («Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο») και National Association of Manufacturers («Εθνική Ένωση Κατασκευαστών των ΗΠΑ»), έβαλαν πρόσφατα διαφημίσεις στις εφημερίδες New York Times, Wall Street Journal και Washington Post, διαμαρτυρόμενες για τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Οι δύο αυτοί όμιλοι δεν είναι τυχαίοι, ούτε είναι γνωστοί για τις φιλολαϊκές πολιτικές τους. Ακριβώς το αντίθετο. Είναι συντηρητικοί και σκληροπυρηνικοί όμιλοι, που πάντα στήριζαν τα εταιρικά συμφέροντά τους.
Σε σημερινό της δημοσίευμα, η εφημερίδα New York Times αναφέρει:
«Δύο μεγάλοι αμερικανικοί επιχειρηματικοί όμιλοι έχουν εκφράσει την έντονη αντίρρησή τους στις μονομερείς κυρώσεις που έχουν επιβληθεί εναντίον της Ρωσίας, υποστηρίζοντας ότι τα μέτρα αυτά θα βλάψουν αποκλειστικά και μόνο τις εγχώριες επιχειρήσεις, ενώ οι ευρωπαϊκές ανταγωνιστικές εταιρείες θα έχουν μια τέλεια ευκαιρία να εκμεταλλευθούν την κατάσταση. Εκπρόσωπος της «Εθνικής Ένωσης Κατασκευαστών» δήλωσε σε δημοσιογράφους τα εξής: «Είναι λυπηρό να βλέπει κανείς την κυβέρνηση των ΗΠΑ να επιδιώκει ουσιαστικά την επέκταση των κυρώσεων με ολοένα και πιο μονομερείς τρόπους, κυρώσεων οι οποίες είναι βέβαιο ότι θα υπονομεύσουν την εμπορική δραστηριότητα στις ΗΠΑ και θα γίνουν αιτία να μειωθεί τελικά η αποτελεσματικότητα των μέτρων που επιβλήθηκαν».2. Σε άρθρο της η ιστοσελίδα ZeroHedge υπογραμμίζει ότι οι κυρώσεις δεν φαίνεται να έχουν πλήξει τη Ρωσία σε μεγάλο βαθμό:
«Οι ΗΠΑ παρουσιάζουν μειωμένες επιδόσεις έναντι της Ρωσίας σε ποσοστό σχεδόν 20%, από την ημερομηνία της εξαγγελίας της πρώτης δέσμης των κυρώσεων κατά της Ρωσίας και των εντολών προς τις επιχειρήσεις»....3. Το περιοδικό “U.S. News and World Report” τόνιζε σε δημοσίευμά του με τίτλο «Πώς οι κυρώσεις θα γίνουν μπούμερανγκ», τον Απρίλιο:
«Η επιβολή κυρώσεων με σκοπό να πληγεί ο ενεργειακός τομέας της Ρωσίας είναι μια κάκιστη ιδέα, η οποία δεν θα βλάψει την Ρωσία παρά μόνο οριακά. (….) Η Ρωσία είναι η τρίτη σε κατάταξη χώρα στην παραγωγή πετρελαίου στον κόσμο, με αποτέλεσμα οι κυρώσεις των ΗΠΑ και της ΕΕ εναντίον της να προκαλέσουν μια δραματική μείωση της παγκόσμιας προσφοράς, αυξάνοντας έτσι και τις τιμές του πετρελαίου σε παγκόσμια κλίμακα».4. Επίσης, η ιστοσελίδα του Bloomberg αναφέρει ότι:
«Οι αμερικανικές μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στρέφονται προς τη Ρωσία σε μια κίνηση απελπισίας, λόγω έλλειψης άνθρακα στις ΗΠΑ».5. Η επιβολή κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας έχει επίσης αναγκάσει τη χώρα αυτή να παρακάμψει εντελώς τα ελεγχόμενα από τις ΗΠΑ συστήματα παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου, εξωθώντας την να πλησιάσει την Κίνα και το Ιράν , φέρνοντας τελικά αυτές τις χώρες πιο κοντά.
6. Η Wall Street Journal αναφέρει ότι, σύμφωνα με μια νέα έρευνα, οι κυρώσεις κατά του Ιράν κόστισαν στις ΗΠΑ 175,3 δισ. δολάρια, λόγω της απώλειας ευκαιριών για εξαγωγές, μέσα σε διάστημα 18 χρόνων.
Με άλλα λόγια, η τακτική των ΗΠΑ να δαιμονοποιεί χώρες, αντί να επιδιώκει εμπορικές συναλλαγές μαζί τους με ειρηνικά μέσα, τις έχουν μετατρέψει σε αυτοκαταστροφική χώρα, όσον αφορά στον επιχειρηματικό / εμπορικό τομέα.
Αλλά εδώ δεν πρόκειται για ένα μεμονωμένο πρόβλημα...
Ο γνωστός για τις δημοκρατικές αρχές του Ρεπουμπλικανός πολιτικός Ron Paul έχει δηλώσει ότι οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας και του Ιράν είναι πράξεις πολέμου. Κάποιοι πολιτικοί αναλυτές ασπάζονται την άποψή του, ενώ άλλοι διαφωνούν.
Όπως και να έχουν τα πράγματα, είναι πλέον σαφές ότι η επιθετική, ιμπεριαλιστική πολιτική των ΗΠΑ έχει πάψει να είναι προς όφελός της:
α) Αποτελεί γεγονός τεκμηριωμένο ότι ο πόλεμος που ήδη ξεκίνησε έχει φρικτές επιπτώσεις στην αμερικανική οικονομία, ενώ παράλληλα ωφελεί μόνο μια μικρή ομάδα τραπεζιτών και βιομηχάνων στον τομέα της άμυνας (Αλλά, όπως παραδέχθηκε υψηλόβαθμος αξιωματούχος της κυβέρνησης Μπους, μια ολιγαρχία ελέγχει την πολιτική άμυνας των ΗΠΑ).Όπως σχολίασε εύστοχα ο Πρόεδρος Πούτιν στις 17 Ιουλίου, ο μόνος και μεγάλος χαμένος σε αυτό το παιχνίδι είναι – και θα εξακολουθήσει να είναι – ο αμερικανικός (και όχι μόνο) λαός.
β) Με τον ίδιο τρόπο, η πολιτική των μαζικών παρακολουθήσεων πολιτών από την Εθνική Υπηρεσία Ασφάλειας (NSA) καταστρέφει την οικονομία, ενώ συγχρόνως διευκολύνει μια μικρή ομάδα προνομιούχων να κολυμπάει στο χρήμα.
Πηγή: Ας Μιλήσουμε Επιτέλους!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.