Τετάρτη, 25 Μαΐου 2016

Επωλήθη...


Του Θοδωρή Αθανασιάδη

Αν με το κείμενο "Δημοσιονομικό Συμβούλιο: μια πρώτη γνωριμία" αγανακτήσατε και με το χτεσινό "Εξάρτηση από τους ανεξάρτητους" μείνατε με την εντύπωση ότι η χώρα προδίδεται, υποψιάζομαι πως σήμερα θα πειστείτε ότι η χώρα δεν προδίδεται απλώς αλλά πωλείται και, μάλιστα, σε τιμή ευκαιρίας. Προχτές, την Κυριακή, η βουλή έφτιαξε και το μαγαζί που θα κάνει την πώληση. Μαγαζί γωνία. Ξόδεψε 40 εκατομμύρια για να το στήσει (τόσο είναι το μετοχικό του κεφάλαιο, που το βάζει όλο το ελληνικό δημόσιο αφού αυτό είναι ο μόνος μέτοχός του) και του έβαλε και ταμπελίτσα, αν και όχι πολύ πιασάρικη: "Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας Α.Ε. (ΕΕΣΠ)". Έτσι, υλοποιείται και ο καημός τού Σώυμπλε, ο οποίος ανέκαθεν ονειρευόταν αυτό το μαγαζί. Το ήθελε τόσο κολασμένα ώστε στις περυσινές συζητήσεις περί Grexit η ίδρυση αυτού του μαγαζιού ήταν ο βασικώτερος όρος που έβαλε προκειμένου να μη μας πετάξουν από την Ευρωζώνη.

Αλλά, τί είναι η ΕΕΣΠ; 

Σύμφωνα με το άρθρο 184 του πολυνομοσχεδίου (*), τυπικά είναι μια ανώνυμη εταιρεία η οποία "δεν ανήκει στο δημόσιο ή ευρύτερα δημόσιο τομέα", άρα "οι διατάξεις που αναφέρονται σε δημόσιες επιχειρήσεις δεν εφαρμόζονται" (**). Ο σκοπός της είναι διττός: "(α) συνεισφέρει πόρους για την υλοποίηση της επενδυτικής πολιτικής της χώρας και για την πραγματοποίηση επενδύσεων που συμβάλλουν στην ενίσχυση της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας και (β) συμβάλλει στην απομείωση των οικονομικών υποχρεώσεων της Ελληνικής Δημοκρατίας".

Παρένθεση: Αν ο συντάκτης του νομοσχεδίου δεν έχει πρόβλημα με τα ελληνικά του, γιατί μιλάει για επενδύσεις που "συμβάλλουν στην ενίσχυση της ανάπτυξης" και δεν λέει απλώς "συμβάλλουν στην ανάπτυξη"; Μήπως επειδή οι επενδύσεις που θα κάνει το δημόσιο θα λειτουργούν ενισχυτικά ως προς τους ιδιώτες που θα αναλάβουν εργολαβικά την ανάπτυξή μας; Διεστραμμένο μυαλό έχω, ό,τι θέλω σκέφτομαι και κλείνω την παρένθεση.


Πώς θα τα κάνει όλα αυτά η ΕΕΣΠ; 

Διαχειριζόμενη την περιουσία της κατά το δοκούν: θα την πουλάει, θα την χαρίζει, θα την νοικιάζει, θα την καίει... ό,τι θέλει θα την κάνει, αρκεί να πείθει ότι οι αποφάσεις της εξυπηρετούν τον σκοπό της. 

Και τώρα, παρακαλώ, την προσοχή σας:

Ας πούμε ότι η ΕΕΣΠ αποφασίζει να πουλήσει ένα περιουσιακό της στοιχείο. Ο νόμος προβλέπει ότι "πριν από την αξιοποίηση οποιουδήποτε περιουσιακού στοιχείου της εταιρείας (...) απαιτείται να γίνει αποτίμηση της αξίας του". Λογικό και διαφανές. Έλα, όμως, που αμέσως μετά ανοίγει διάπλατα κι ένα παράθυρο για να βολευόμαστε όλοι: "Με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου (...) είναι δυνατόν, αντί της αποτίμησης (...) να δοθεί αιτιολογημένη γνώμη πιστωτικού ιδρύματος ή τράπεζας επενδύσεων για το δίκαιο και το εύλογο της προτεινόμενης συναλλαγής". Ωραία πράγματα, έτσι; Θα ζητήσει η Πειραιώς να αγοράσει ένα ακίνητο και θα μας πει η Εθνική αν τα λεφτά είναι καλά. Μετά θα γνωματεύσει η Eurobank για την Εθνική και μετά η Πειραιώς για την Deutsche Bank και μετά...

Τί περιουσιακά στοιχεία θα έχει η ΕΕΣΠ; 

Η απάντηση είναι απλή: ολόκληρη την περιουσία τού ελληνικού κράτους, είτε υπάρχει σήμερα είτε θα αποκτηθεί στο μέλλον! 
Ο νόμος λέει ότι, με την σύστασή της, γίνονται αυτομάτως θυγατρικές τής ΕΕΣΠ: 
  • το ΤΑΙΠΕΔ, 
  • το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), 
  • η Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου (ΕτΑΔ) και 
  • η Εταιρεία Δημόσιων Συμμετοχών (ΕΔηΣ). 
Κι αν δεν αντιλαμβάνεσθε το μέγεθος αυτής της περιουσίας, να σας δώσω μερικά στοιχεία επί τροχάδην:

- ΤΑΙΠΕΔ: Το γνωστό μας αμαρτωλό ταμείο ιδιωτικοποιήσεων. Σ' αυτό ανήκουν όλα τα λιμάνια και τα αεροδρόμια της χώρας.
- ΤΧΣ: Το ταμείο που φορτώνεται τις ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών. Στην κατοχή του βρίσκονται το 40,4% της Εθνικής, το 26,4% της Πειραιώς, το 11% της AlphaBank και το 5% της Eurobank. 
- ΕτΑΔ: Εδώ βρίσκεται ή θα βρεθεί όλη η ακίνητη περιουσία του δημοσίου, η οποία υπολογίζεται σε 71.459 ακίνητα. Ανάμεσά τους, 277 τουριστικά (χιονοδρομικά κέντρα, μαρίνες, κάμπινγκ, ιαματικές πηγές, ξενοδοχεία, γήπεδα γκολφ κλπ) και 12 ολυμπιακά ακίνητα. Εκτός ΕτΑΔ μένουν κάποιοι αρχαιολογικοί χώροι και ορισμένοι αιγιαλοί, οι οποίοι είναι δύσκολο να αξιοποιηθούν από ιδιώτη.
- ΕΔηΣ: Η εταιρεία που συγκεντρώνει όλες τις συμμετοχές του δημοσίου, σε ΔΕΚΟ ή μη. Στα συρτάρια της βρίσκονται οι μετοχές τού δημοσίου σε ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, ΕΛΒΟ, ΟΣΕ, ΟΣΥ, ΕΛΤΑ, ΣΤΑΣΥ, Αττικό Μετρό κλπ. κλπ.

Αν αναρωτιέστε πώς συνιστούν "ξεπούλημα" όλα αυτά που είπαμε ως εδώ, περιμένετε πρώτα να σας πω ποιοι θα διοικούν την ΕΕΣΠ. Βλέπετε, αντίθετα απ' όσα ξέρουμε ότι συμβαίνουν στις ανώνυμες εταιρείες, το διοικητικό συμβούλιο της ΕΕΣΠ θα έχει πάνω από το κεφάλι του ένα πενταμελές Εποπτικό Συμβούλιο, το οποίο θα ελέγχει, θα εγκρίνει και θα απορρίπτει κατά την κρίση του τις αποφάσεις τού διοικητικού συμβουλίου. Μάλιστα δε, τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου θα ορίζονται από το Εποπτικό Συμβούλιο. Στην ουσία, δηλαδή, η ΕΕΣΠ θα διοικείται από τους πέντε νοματαίους τού εποπτικού συμβουλίου.
  

Και φτάσαμε στο κερασάκι: 

Ποιος αποφασίζει ποιοι θα είναι αυτοί οι πέντε νοματαίοι; Προσέξτε: απ' αυτούς τους πέντε, η Κομμισσιόν θα ορίζει τον πρόεδρο κι ένα μέλος ενώ το ελληνικό κράτος θα ορίζει τα άλλα τρία μέλη "κατόπιν σύμφωνης γνώμης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας". 

Το καταλάβαμε; Σίγουρα ναι, αλλά ας το ξαναπούμε με απλά λόγια: από τώρα και στο εξής την δημόσια περιουσία μας θα την διαχειρίζονται πέντε άνθρωποι: δυο εκλεκτοί της Κομμισσιόν και τρεις αποδεκτοί από την Κομμισσιόν. Απλούστατον.

Αν σας άρεσε το κερασάκι, να σας δώσω άλλο ένα: 

για να εξουδετερωθεί και η ελάχιστη πιθανότητα να πάει κάτι στραβά, οι αποφάσεις του εποπτικού συμβουλίου δεν λαμβάνονται με απλή πλειοψηφία 3-2 αλλά με ενισχυμένη πλειοψηφία 4-1. Παναπεί, για να "περάσει" μια πρόταση των τριών "δικών μας", πρέπει να συμφωνήσει τουλάχιστον ένας από τους διορισμένους της Κομμισσιόν. Καλό;

Και τώρα, ας βγάλουμε από το συρτάρι την πράξη σύστασης του ελληνικού κράτους, να βάλουμε την τελευταία σφραγίδα: ΕΠΩΛΗΘΗ.


ΥΓ: Κατά κάποιον τρόπο, υπάρχει και κάτι στο οποίο η κυβέρνηση κέρδισε τους "θεσμούς": η έδρα της ΕΕΣΠ θα βρίσκεται σε δήμο τού νομού Αττικής και όχι στις Βρυξέλλες ή στο Λουξεμβούργο, όπως ήθελαν οι εχθροί μας. Με εθνική περηφάνεια μπορούμε πλέον να βροντοφωνάξουμε ότι νενικήκαμεν και όλες οι πωλήσεις θα γίνονται από εδώ...

-----------------------------------------
(*) Σελ. 499 (στο συνδεδεμένο pdf αρχείο: σελ. 235)
(**) Παρά ταύτα, "η εταιρεία και οι άμεσες θυγατρικές της (...) απολαμβάνουν όλων των διοικητικών, οικονομικών, φορολογικών, δικαστικών, ουσιαστικού και δικονομικού δικαίου προνομίων και ατελειών τού Δημοσίου, πλην ΦΠΑ".

Πηγή:http://teddygr.blogspot.gr/2016/05/blog-post_24.html?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed:+blogspot/teddygr+(Cogito+ergo+sum)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.