Τρίτη, 5 Απριλίου 2016

«Βροχή» οι αιτήσεις ασύλου από τους μετανάστες...(και ένα ερώτημα)


Πώς με αυτή τη διαδικασία γλιτώνουν την επιστροφή στην Τουρκία 

Η ραγδαία αύξηση των δηλώσεων βούλησης παροχής ασύλου από τους μετανάστες που βρίσκονται υπό περιορισμό στα hot spots της Λέσβου και της Χίου προβληματίζει διωκτικές αλλά και πολιτικές αρχές.

Στην ουσία με τον τρόπο αυτό ακυρώνεται η διαδικασία των επανεισδοχών, αφού με την υποβολή της δήλωσης η διαδικασία «παγώνει». Όσοι υπέβαλαν την αίτηση παραμένουν στα hot spots, με αποτέλεσμα την αύξηση των υπό περιορισμό κρατουμένων σε αυτά, αλλά και κατ’ επέκταση τη δυσχερή θέση όσων πραγματικά έχουν την ανάγκη ασύλου.

Το παραπάνω προέκυψε την Κυριακή το απόγευμα τόσο στη Μυτιλήνη όσο και στη Χίο, αφού η ανακοίνωση της προοπτικής επανεισδοχής προκάλεσε σειρά τέτοιων δηλώσεων που ακύρωσαν τις 12 προγραμματισμένες επανεισδοχές 1.000 συνολικά μεταναστών το τριήμερο Δευτέρα 4 με Τετάρτη 6 Απριλίου. Και τελικά έγινε η επανεισδοχή μόνο 136 ατόμων από τη Λέσβο και 66 από τη Χίο, ενώ άγνωστο παραμένει πότε θα γίνει η επόμενη επανεισδοχή. Χαρακτηριστικά να αναφερθεί ότι τουλάχιστον 600 δηλώσεις πρόθεσης υποβλήθηκαν την Κυριακή στο hot spot της Λέσβου και 150 στη Χίο.


Συνολικά στη Λέσβο από τους 3.021 διαμένοντες σήμερα στο hot spot, τη σχετική δήλωση έχουν υποβάλλει 2.800 άτομα, ενώ στη Χίο από τους 1.766 μετανάστες και πρόσφυγες -πολλοί εκ των οποίων έχουν διαφύγει στην πόλη και στο δημοτικό καταυλισμό της πόλης-, δήλωση έχουν υποβάλλει περίπου 600.

Οι υποβληθείσες δηλώσεις βούλησης παροχής ασύλου εξετάζονται από υπηρεσίες ασύλου που βρίσκονται μέσα στα hot spots. Η στελέχωση τους από τις ελληνικές αρχές δεν μπορεί να ανταποκριθεί στον όγκο της δουλειάς που έχει συγκεντρωθεί, ενώ η ευρωπαϊκή ενίσχυση, αποτελούμενη από περίπου 30 εμπειρογνώμονες, με καθυστέρηση αναμένεται να φθάσει αύριο Τετάρτη, και στην καλύτερη των περιπτώσεων να λειτουργεί από την Παρασκευή.


Πηγή: www.iefimerida.gr/news/260402/vrohi-oi-aitiseis-asyloy-apo-toys-metanastes-pos-me-ayti-ti-diadikasia-glitonoyn-tin#

ΣΧΟΛΙΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ: 

Υπόθεση εργασίας: Εστω οτι η διαδικασία εξέτασης των αιτημάτων ασύλου ομαλοποιείται, αλήθεια με εκείνους που κρίνεται οτι δεν δικαιούνται ασύλου τι θα γίνεται; Θα συλλαμβάνονται (σε περίπτωση που δεν αποδεχθούν την απόφαση) και θα προωθούνται αναγκαστικά στην Τουρκία; Και απο εκεί;;;;

[Eνημέρωση 6/4]:

Καζάνι που βράζει το στρατόπεδο της Μόριας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.