Πέμπτη 31 Μαρτίου 2016

Ενοικίαση διαμερισμάτων σε πρόσφυγες - Μεγάλο ενδιαφέρον αλλά και αντιδράσεις...


Μεγάλο είναι το ενδιαφέρον από ιδιοκτήτες ακινήτων σύμφωνα με την ΠΟΜΙΔΑ, που επιθυμούν να ενοικιάσουν τα άδεια διαμερίσματα τους σε πρόσφυγες με επιδότηση απο την Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ. Υπάρχουν όμως και οι αντιδράσεις από επιτροπές κατοίκων. 
Από τη Μη Κυβερνητική Οργάνωση PRAKSIS  (www.praksis.gr) δημοσιοποιήθηκε η ακόλουθη πρόσκληση ενδιαφέροντος: 
«Το Σωματείο PR.A.K.S.I.S στα πλαίσια του Προγράμματος «RELOCATION SCHEME AND EMERGENCY REPORT» αναζητά προς μίσθωση διαμερίσματα, μονοκατοικίες σε όλη την Αττική με προδιαγραφές φιλοξενίας από 4 έως 6 άτομα. Να είναι άνω των 60 τ.μ, σε καλή κατάσταση, άμεσα διαθέσιμα, χωρίς οφειλές σε ΔΕΚΟ και κληρονομικές εκκρεμότητες. Μετά την εκδήλωση ενδιαφέροντος, ιδιωτών - ιδιοκτητών, επαγγελματιών και εταιρειών διαμεσολάβησης θα υπάρξει επιτόπια εκτίμηση και αξιολόγηση από ειδικευμένη ομάδα της PR.A.K.S.I.S. προκειμένου να εισηγηθούν την μίσθωση των ακινήτων. Περισσότερες πληροφορίες από τον υπεύθυνο ανεύρεσης ακινήτων Σταματονικολό Γεώργιο στο τηλ. 210 5205200  και  g.stamatonikolos@praksis.gr». 

Επειδή το πρόγραμμα αυτό που αφορά την προσωρινή στέγαση προσφύγων για το διάστημα που παραμένουν στη χώρα μας έως ότου μετακινηθούν προς άλλες χώρες, μπορεί πιθανώς να ενδιαφέρει ιδιοκτήτες κατοικιών που είναι μέλη της οργάνωσής μας, ιδίως κατά την περίοδο αυτή που η μισθωτική αγορά έχει τα γνωστά προβλήματα, η ΠΟΜΙΔΑ ζήτησε από τους υπεύθυνους της οργάνωσης περισσότερες πληροφορίες και διευκρινίσεις, από τις οποίες προκύπτουν τα εξής: 

-Χρηματοδότης του προγράμματος είναι η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ. 
-Οι μισθώσεις θα είναι διάρκειας κατ’ αρχάς έως 31/12/2016 και τα μισθώματα προκαταβάλλονται. Το μισθωτήριο συμφωνητικό έχει ως βάση του το πρότυπο μισθωτήριο κατοικίας της ΠΟΜΙΔΑ. 
-Η Οργάνωση θα μισθώνει κατά κανόνα ένα διαμέρισμα σε κάθε πολυκατοικία. -Θα μισθώνονται κενές κατοικίες, για τις οποίες η οργάνωση αναλαμβάνει να εγκαταστήσει την απαιτούμενη οικοσκευή. Στις επιπλωμένες κατοικίες θα καταγράφονται τα υπάρχοντα έπιπλα και ηλεκτρικές συσκευές για να επιστραφούν στον ιδιοκτήτη μετά τη λήξη της μίσθωσης. 
-Το μίσθωμα θα ανέρχεται κατ΄ανώτατο όριο στο ποσό των 400 ευρώ μηνιαίως για κατοικίες μεγάλου εμβαδού, το οποίο θα κλιμακώνεται προς τα κάτω ανάλογα με την επιφάνεια, την κατάσταση και τα χαρακτηριστικά κάθε προσφερόμενης κατοικίας. 
-Με το συμφωνητικό η PRAKSIS αναλαμβάνει πέραν του ενοικίου και τις δαπάνες κοινοχρήστων και ΔΕΚΟ καθώς και την αποκατάσταση τυχόν ζημιών που μπορεί να προκύψουν. 
-Η μίσθωση θα δηλώνεται στο TAXISNET. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να υπάρχει ενεργειακό πιστοποιητικό και πιστοποιητικό ηλεκτρολόγου σε ισχύ. 

Πέραν αυτών, διευκρινίστηκαν και τα εξής: 

-Κατά τη διάρκεια της μίσθωσης μπορεί να υπάρξει εναλλαγή των ενοίκων καθώς οι πρώτοι θα προωθούνται σε άλλες χώρες και θα αντικαθίστανται από νέους που εισέρχονται στην Ελλάδα. 
-Στην περίπτωση στέγασης περισσότερων από μιας οικογενειών, λαμβάνονται υπόψη τα θρησκευτικά κλπ. χαρακτηριστικά τους ώστε να μην υπάρχουν εστίες προστριβών μεταξύ τους. 
-Σε κάθε μίσθωση ορίζεται υπεύθυνος ελεγκτής από το Σωματείο PRAKSIS με τον οποίο ο κάθε εκμισθωτής μπορεί να επικοινωνεί ανά πάσα στιγμή για οποιοδήποτε ζήτημα. 
- Στελέχη και εθελοντές της οργάνωσης θα πραγματοποιούν αιφνιδιαστικούς ελέγχους στις μισθωμένες κατοικίες για τυχόν στέγαση ξένων ή άγνωστων ατόμων, οι δε τυχόν παραβάτες θα αποβάλλονται από αυτές. 

Σημειώνεται τέλος ότι παρόμοιες προσκλήσεις ενδιαφέροντος για μισθώσεις κατοικιών στην Αττική ετοιμάζονται να δημοσιοποιήσουν και άλλες ΜΚΟ σε συνεργασία με το Δήμο Αθηναίων. 

Υπάρχουν όμως και ενστάσεις 

Με επιστολή που απέστειλαν προς την ΠΟΜΙΔΑ επιτροπές ακτοίκων αντιδρούν στο μέτρο αυτό. Η επίστολή των επιτροπών: 

Εμείς οι κάτοικοι του Κέντρου της Αθήνας στις περιοχές της Πλ. Αμερικής, Πλ. Βικτωρίας, Αγγελοπούλου, Αγιου Παντελεήμονα, Πλ. Κολιάτσου, Με λύπη και έκπληξη είδαμε να προωθεί ο Σύλλογός σας την ενοικίαση διαμερισμάτων στους μεσίτες της praksis.gr. ΄Oπως καταλαβαίνετε, θα ενδιαφερθούν να ενοικιάσουν τα διαμερίσματά τους ιδιοκτήτες που μένουν στην επαρχία και είτε έχουν άγνοια της κατάστασης, είτε δεν τους ενδιαφέρει η κατάντια της ζωής μας στην Αθήνα. 
Έτσι, μαζί με την ηθελημένη απραξία του κράτους, την ανοχή από τον Δήμο Αθηναίων και τον περιορισμό του έργου της Αστυνομίας, συμβάλλετε κι εσείς με τον τρόπο σας στην καταστροφή της πόλης και της ζωής των κατοίκων και την εκθέτετε ακόμη περισσότερο σε κινδύνους που πιθανότατα ούτε καν έχετε σκεφτεί. Για να σας διευκολύνουμε, μερικοί κίνδυνοι από εμάς που τους ζούμε και δεν τους φανταζόμαστε: Βρωμιά σε όλη την πολυκατοικία, κανένας σεβασμός στους κοινόχρηστους χώρους. Τα διαμερίσματα δεν καθαρίζονται, τρώνε στο πάτωμα και θα γεμίσουν σκουπίδια. 

Οι πολυκατοικίες που τους φιλοξενούν είναι γεμάτες κοριούς και κατσαρίδες, οι οποίοι μεταδίδονται στις διπλανά ακίνητα παρά την απολύμανση. Ασθένειες σοβαρές. και λιγότερο σοβαρές, π.χ. δερματίτιδες για τις οποίες κατακλύζουν τα φαρμακεία .

Αναίδεια, φωνές μέχρι τα ξημερώματα, μαχαιρώματα, μπουγάδες στις εισόδους. Τα διαμερίσματα είναι χώροι διερχόμενων (κανένας δεν φροντίζει το ακίνητο και δεν ενδιαφέρεται, δεν το θεωρεί δικό του, ούτε ότι θα κάτσει) και καταστρέφονται. Αρκετοί ασχολούνται με τη διακίνηση ναρκωτικών, λαθραίων προϊόντων, κ.ά. Μερικοί πωλούν στις παρα-λαϊκές τον ρουχισμό που παίρνουν ή τους δίνουν για τους ίδιους, όπως και τα τρόφιμα που παίρνουν σε σακκούλες. Έχουν δωρεάν περίθαλψη, σχολείο, φαγητό. Είναι δυνατόν να στεγάσει η Αθήνα και η Ελλάδα όλη την Ασία και την Αφρική; 

Kαι το τελευταίο, Έχετε σκεφτεί τί μπορεί να συμβεί σε κάποια ταραχή που για χίλιους λόγους μπορεί να προκαλέσουν οι ίδιοι ή άλλοι στο όνομά τους; Έχετε σκεφτεί τι θα γίνει στις  πολυκατοικίες και τις γειτονιές; 

Κύριε Πρόεδρε, Πρέπει να εκθέσετε τους κινδύνους στους ιδιοκτήτες και όχι να τους προτρέψετε στην ενοικίαση. Εξάλλου, ουδέν μονιμότερον του προσωρινού διότι γύρω τους θα δημιουργηθούν παράνομες αγορές (διαβατήρια κ.λ.π.) οι οποίες θα έχουν κάθε λόγο να συντηρούν την κατάσταση. ΤΗΝ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΜΑΣ, ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΜΕΡΙΣΤΗ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΜΑΣ προς τους μετανάστες-πρόσφυγες και όπως κατά καιρούς τους αποκαλούν, την ΔΕΙΧΝΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΧΡΟΝΙΑ ΤΩΡΑ, ΧΩΡΙΣ ΑΝΤΑΛΛΑΓΜΑ, παρά την άσχημη οικονομική κατάσταση της Ελλάδας. Και μείναμε μόνοι μας, ενώ οι επαγγελματίες ανθρωπιστές πλουτίζουν και η υπόλοιπη Ευρώπη κλείνει τα σύνορα της, για να γίνουμε εμείς ο λάκκος της δικής της ντροπής. Εμείς που δεν προκαλέσαμε τον πόλεμο και δεν ωφελούμαστε από αυτόν. 

Τέλος, όσοι προσφέρουν εθελοντικές υπηρεσίες μήπως θα ήταν πιο αποδοτικό να πάνε στις εμπόλεμες περιοχές ή να εκφράσουν ως κοινωνία πολιτών που υποστηρίζουν ότι είναι την αντίθεσή τους στους πολέμους, και να πιέσουν να σταματήσουν; Παρακαλούμε πολύ να λάβετε υπόψιν όσα σάς εκθέσαμε και είμαστε στη διάθεση σας. Με τιμή ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΠΛΑΤΕΙΑΣ ΒΙΚΤΩΡΙΑΣ- ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΑΓΙΟΥ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΑ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΠΛΑΤΕΙΑΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ «ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΗΣ ΚΥΨΕΛΗΣ"

Πηγή:www.dikaiologitika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.