Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου 2015

Επιστολή του Ε.Πα.Μ. στο ΥΠΕΣ για τις εκλογές



ΠΡΟΣ
ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
ΣΤΑΔΙΟΥ 27 , ΑΘΗΝΑ                                                                      Αθήνα,18/09//2015

ΑΠΟ 
ΕΝΙΑΙΟ ΠΑΛΛΑΪΚΟ ΜΕΤΩΠΟ ( Ε.ΠΑ.Μ.)


Αξιότιμε κύριε Υπουργέ Εσωτερικών,

Όπως γνωρίζετε, το Ε.ΠΑ.Μ. ,  με  το  από  17/09/2015 έγγραφό του, απάντησε   στην  ΑΠ 32388/ 16-9-2015  επιστολή σας με θέμα ¨Εκδοση αδείας εισόδου του Υπουργείου Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης την 20η Σεπτεμβρίου 2015» και σας  υπέδειξε τους  επίσημους αντιπροσώπους του που θα μπορούν να εισέλθουν στο Υπουργείο Εσωτερικών το βράδυ των εκλογών.
Ωστόσο με το παρόν έγγραφό μας σας επισημαίνουμε τις εντονότατες αντιρρήσεις μας για το συνολικό πλαίσιο διεξαγωγής των εκλογών, αφού η εκ μέρους μας γνωστοποίηση των αντιπροσώπων μας ουδόλως σημαίνει την αποδοχή ή νομιμοποίηση του εν λόγω αντισυνταγματικού νομικού πλαισίου, επιφυλασσόμαστε δε ρητώς του δικαιώματός μας να προβούμε σε νομικές ενέργειες προσβολής του.

Καταρχήν τονίζουμε ότι οι εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου 2015 πραγματοποιούνται δυνάμει του καλπονοθευτικού και αντισυνταγματικού εκλογικού νόμου που προβλέπει το διαβόητο “μπόνους” των 50 εδρών για το πρώτο κόμμα.
Όπως αντιλαμβάνεστε, η πριμοδότηση του πρώτου κόμματος με 50 επιπλέον έδρες, δηλαδή με το 1/6 της συνολικής κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης του Ελληνικού Κοινοβουλίου, ευθέως διαστρέφει το πραγματικό εκλογικό αποτέλεσμα και τη βούληση του Ελληνικού Λαού, ενώ ταυτόχρονα παραβιάζει τη δημοκρατική αρχή που είναι συνταγματικά κατοχυρωμένη και επιβάλλει την αυθεντική κοινοβουλευτική εκπροσώπηση των Ελλήνων πολιτών. Η αρχή της πλειοψηφίας προφανώς επιβάλλει τη στήριξη της όποιας κυβέρνησης από κόμματα που διαθέτουν την πλειοψηφία στο εκλογικό σώμα, προϋπόθεση που δεν τηρείται με την εφαρμογή του ισχύοντος εκλογικού νόμου. Για τον λόγο αυτόν υποστηρίζουμε ότι το μόνο συνταγματικά ανεκτό εκλογικό σύστημα είναι η λεγόμενη απλή αναλογική και μάλιστα χωρίς το όριο του 3% για την είσοδο στη βουλή.

Δεύτερη κατά την άποψή μας σοβαρότατη παραβίαση της δημοκρατική αρχής συνιστά το γεγονός ότι με πρωτοβουλία της απελθούσας κυβέρνησης η προεκλογική περίοδος υπήρξε εξαιρετικά σύντομη, γεγονός που δεν παρέχει τη δυνατότητα λεπτομερούς και σαφούς ενημέρωσης των πολιτών για τα προγράμματα και τις θέσεις των διαφόρων κομμάτων. Επομένως καταγγέλλουμε και αυτή τη μεθόδευση ως ευθέως αντιδημοκρατική.

Τρίτη αιτίαση κατά του απαράδεκτου νομικού πλαισίου των εκλογών αποτελεί ο αποκλεισμός των εξωκοινοβουλευτικών κομμάτων, τόσο από τη συμμετοχή τους στην Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή, όσο εν πολλοίς και από τη συμμετοχή τους σε πολιτικές συζητήσεις στα ΜΜΕ. Δεν είναι δυνατόν σε έστω τύποις δημοκρατικό καθεστώς να μη δίδονται ακριβώς οι ίδιες δυνατότητες προβολής σε όλα τα κόμματα και μάλιστα ανεξαρτήτως της μέχρι τότε απήχησής τους στους πολίτες. Ο μηχανισμός έμμεσου αποκλεισμού των μικρών κομμάτων από την προβολή τους στα ΜΜΕ ουσιαστικά περιορίζει με καταφανώς αντιδημοκρατικό τρόπο τη δυνατότητα των πολιτών να ακούσουν απόψεις και θέσεις κομμάτων που δεν εκπροσωπούνται στη βουλή. Σας γνωρίζουμε χαρακτηριστικά ότι η διακαναλική συνέντευξη του ΕΠΑΜ προβλήθηκε από τα ιδιωτικά ΜΜΕ πανελλαδικής εμβέλειας μεταξύ 1.00 π.μ. και 5.00 π.μ. της 18-9-2015, δηλαδή σε ώρες που η πλειοψηφία των πολιτών κοιμόταν, ενώ η ΕΡΤ την προέβαλε στις 10.30 π.μ.

Το τέταρτο μελανό σημείο της εκλογικής διαδικασίας έγκειται στις σκανδαλώδεις ρυθμίσεις που διέπουν την κρατική χρηματοδότηση προς τα κόμματα, με τις οποίες ενισχύονται μόνο τα κοινοβουλευτικά κόμματα και όποια εξωκοινοβουλευτικά κόμματα επιτύχουν συγκεκριμένο ποσοστό ψήφων. Είναι ενδεικτικό ότι ακόμα και η δωρεάν παροχή του χάρτου για την εκτύπωση των ψηφοδελτίων έχει προϋποθέσεις που αποκλείουν όσα κόμματα δεν έχουν επαρκή εκπροσώπηση λόγω οικονομικών δυσκολιών. Δεδομένου ότι τα δημοκρατικά δικαιώματα, όπως εν προκειμένω το δικαίωμα του εκλέγεσθαι, δεν προϋποθέτουν να διαθέτει κάποιος και τα αντίστοιχα οικονομικά μέσα, το ΕΠΑΜ καταγγέλλει τις ρυθμίσεις αυτές ως αντισυνταγματικούς κανόνες που περιορίζουν τη συμμετοχή στις εκλογές σε όσα κόμματα δεν διαθέτουν τους οικονομικούς πόρους για κατάρτιση ψηφοδελτίων με τα ποσοστά που ορίζονται. 

Επισημαίνουμε επίσης ότι η επί δεκαετίες ανάθεση της συλλογής και δημοσιοποίησης των εκλογικών αποτελεσμάτων σε ιδιωτική εταιρεία δεν συνάδει με την υποχρέωση του κράτους για διαφύλαξη της γνησιότητας της κορυφαίας εκδήλωσης της λαϊκής βούλησης, ιδίως όταν το κράτος διαθέτει αμιγώς δημόσιους μηχανισμούς και πλήθος επιστημόνων που θα μπορούσαν να διεκπεραιώσουν αυτό το έργο, χωρίς να μπορεί να προκύψει οποιαδήποτε υπόνοια νόθευσης της λαϊκής βούλησης. Ως εκ τούτου, αδυνατώντας να είμαστε απολύτως σίγουροι ότι δεν έχει αποκλειστεί η λειτουργία οποιουδήποτε μηχανισμού νόθευσης της λαϊκής βούλησης, επιφυλασσόμαστε ρητώς ως προς την εγκυρότητα των εκλογικών αποτελεσμάτων που θα ανακοινωθούν. Καλούμε επίσης το Υπουργείο Εσωτερικών να φροντίσει για τη συγκέντρωση των αντιγράφων των τηλεγραφημάτων που κατατίθενται στα κατά τόπους πρωτοδικεία από τους δικαστικούς αντιπροσώπους και να χορηγήσει όλα αυτά τα αντίγραφα στα πολιτικά κόμματα που συμμετείχαν στις εκλογές της 20-9-2015, ώστε να μπορεί να διασταυρωθεί η ακρίβεια των αποτελεσμάτων που θα μεταδοθούν από την ιδιωτική εταιρεία που έχει αναλάβει αυτό το έργο. Το δε παρόν έγγραφό μας συνιστά επίσημη αίτησή μας προς το Υπουργείο Εσωτερικών με την υπόμνηση ότι τα αποτελέσματα αυτά θα πρέπει να μας παραδοθούν ατελώς μέχρι την Παρασκευή 25-9-2015.

Δεδομένου λοιπόν ότι όλα τα ανωτέρω εκτιθέμενα αποδεικνύουν σαφώς το αντισυνταγματικό νομικό πλαίσιο βάσει του οποίου διεξάγονται οι εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου 2015, το ΕΠΑΜ καταγγέλλει όλες τις προαναφερθείσες ρυθμίσεις και μεθοδεύσεις και αιτείται τη δωρεάν παράδοση αντιγράφων όλων των τηλεγραφημάτων των δικαστικών αντιπροσώπων ανά την επικράτεια μέχρι την 25-9-2015.

Για το αιτούν πολιτικό κόμμα
ΕΝΙΑΙΟ ΠΑΛΛΑΪΚΟ ΜΕΤΩΠΟ  (Ε.ΠΑ.Μ.)

Δημήτρης Καζάκης
Γενικός Γραμματέας & Νόμιμος εκπρόσωπος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.