Σάββατο, 26 Σεπτεμβρίου 2015

Τo ΟΧΙ υπαναχώρησε δεν ηττήθηκε

Τα αποτελέσματα των εκλογών της 20ης Σεπτεμβρίου κατέγραψαν την υποχώρηση των δυνάμεων του ΟΧΙ. Η πίεση που ασκήθηκε από τις ηγετικές δυνάμεις της Ε.Ε. και τους δανειστές αλλά και η υποχώρηση της ελληνικής κυβέρνησης στις 13 Ιουλίου και η υπογραφή του τρίτου μνημονίου αποδείχτηκε ότι έκαμψαν το φρόνιμα και την στάση του πολίτικου ρεύματος που αρνήθηκε τα μνημόνια τις δανειακές συμβάσεις και την φυλακή της ΟΝΕ στο δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου. Χρειάζεται μια σε βάθος ανάλυση των αποτελεσμάτων καθώς και ειδικότερη αποτίμηση της προεκλογικής περιόδου. 

Ωστόσο σαν πρώτη διαπίστωση μπορεί να διακρίνει κανείς το γεγονός ότι η υπαναχώρηση αυτή ήταν ταυτόχρονα σε ένα μεγάλο βαθμό και προϊόν παραπλάνησης με υποσχέσεις για «ισοδύναμα», «παράλληλα προγράμματα ανακούφισης του λαού», δήθεν επαναδιαπραγμάτευση κα. Θεωρούμε ότι το συνεπές αντιμνημονιακό-αντινεοφιλελεύθερο ρεύμα που προέκυψε από τους αγώνες τις τελευταίας πενταετίας υπαναχώρησε και δεν ηττήθηκε οριστικά. Διανύει μια περίοδο υποχώρησης από την οποία μπορεί και πρέπει να βγει και πιστεύουμε ότι θα βγει όταν διαψευστούν οι υποσχέσεις από την αμείλικτη πραγματικότητα των εφαρμοστικών νόμων του τρίτου μνημονίου.

Το αποτέλεσμα  ήταν για την Λαϊκή Ενότητα αρνητικό. Θεωρούμε ότι σε ένα βαθμό η εξέλιξη αυτή ήταν προϊόν του αιφνιδιασμού και της «Δημοκρατίας του Αυγούστου» που εκβίαζε τα πράγματα και την ανάγκαζε να συγκροτηθεί και να κατέβει στις εκλογές εντός είκοσι ημερών. Χρειάζεται όμως να ανιχνευθούν και να αντιμετωπισθούν και υπαρκτές υποκειμενικές αδυναμίες που έχουν να κάνουν με την διείσδυση και την επιρροή της σε μαχόμενα λαϊκά στρώματα που δεν έλκουν την πολιτική τους καταγωγή από την αριστερά, στην καλύτερη επεξεργασία και προβολή των προγραμματικών θέσεων ενός μεταβατικού προγράμματος αναστροφής της πορείας της χώρας και στην προβολή και τοποθέτηση των μεγάλων γεωπολιτικών-εθνικών ζητημάτων που αφορούν την χώρα μας και απειλούν με αλλαγές  των συνόρων στην περιοχή. 

Πηγή:http://www.dikki.org/index.php?option=com_content&view=article&id=1275:2015-09-23-16-19-45

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.