Του Δημήτρη Καζάκη
Ο κ. Τσίπρας και η κυβέρνησή του πρόκειται να διαπράξει ένα ακόμη τραγικό σφάλμα. Εναποθέτει το άνοιγμα των τραπεζών στη συνδρομή ELA της ΕΚΤ. Εγκληματική επιλογή. Η παροχή έκτακτης ρευστότητας δεν είναι δωρεάν χρήμα από τον Ντράγκι, αλλά επαχθής δανεισμός. Όσο περισσότερο δανείζονται οι συστημικές τράπεζες από το ευρωσύστημα, τόσο αυξάνει το χρέος τους προς αυτό, τόσο πιο επιτακτική γίνεται η νέα ανακεφαλαιοποίησή τους για να μην καταρρεύσουν.
Ήδη οι τράπεζες έχουν χρέος προς το ευρωσύστημα που υπερβαίνει τα 120 δις ευρώ. Η ΕΚΤ ήδη έχει θέσει σε κίνηση τον μηχανισμό bail in, ο οποίος περιλαμβάνει κούρεμα καταθέσεων (χαμηλότερα των 100 χιλιάδων), κούρεμα συμμετοχών και τραπεζικών ομολόγων. Αυτός είναι κι ο λόγος που οι τράπεζες κυριολεκτικά οργίασαν το τελευταίο εξάμηνο να εκδίδουν δικά τους ομόλογα (αξίας άνω των 54 δις ευρώ) με εγγύηση της κυβέρνησης.
Οι τράπεζες λοιπόν πρέπει να ανοίξουν άμεσα με ίδια μέσα. Χωρίς προσφυγή στην ΕΚΤ. Κι αυτό μπορεί να γίνει μόνο αν παρθούν τα εξής μέτρα:
1. Επιβολή έκτακτης φορολογίας άνω του 40% για κάθε ευρώ που τοποθετείται στο εξωτερικό με αναδρομική ισχύ εξαμήνου. Μ' αυτόν τον τρόπο θα αναχαιτιστεί η διαρροή καταθέσεων και χρήματος στο εξωτερικό, που στο εξάμηνο έχει υπερβεί τα 38 δις ευρώ.
2. Εγκατάσταση ειδικών εκκαθαριστών στις συστημικές τράπεζες συνοδεία εισαγγελέων για να αναλάβουν την εκκαθάριση ενεργητικών και παθητικών. Η εκκαθάριση θα είχε σαν στόχο να ομαλοποιήσει την κατάσταση και να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη στο τραπεζικό σύστημα. Ταυτόχρονα θα αποκαλύψει τυχόν ατασθαλίες, θαλασσοδάνεια, ξέπλυμα χρήματος, κοκ., προκειμένου να λογοδοτήσουν όσοι ενέχονται σ' αυτά.
3. Υπό την ευθύνη των εκκαθαριστών θα πρέπει να ανοίξουν τα ταμεία συναλλαγής με το κοινό και να αξιοποιηθούν τα διαθέσιμα περιουσιακά στοιχεία των τραπεζών για να πληρωθεί το σύνολο των συντάξεων και να διευκολυνθεί άμεσα ο ιδιωτικός τομέας. Οι τράπεζες διαθέτουν χαρτοφυλάκιο επενδύσεων αξίας 52 δις ευρώ κυρίως σε κρατικά ομόλογα Βρετανίας και Λουξεμβούργου. Το χαρτοφυλάκιο αυτό δεν είναι υπό τον έλεγχο της ΕΚΤ και πρέπει να χρησιμοποιηθεί υπέρ της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας.
Η κυβέρνηση Τσίπρα έχει τεράστια ευθύνη, αν η χώρα οδηγηθεί σε bail in. Δεν μπορεί η διάσωση των τραπεζών και των τραπεζιτών να είναι προτεραιότητα για την κυβέρνηση, επειδή έτσι διατάζουν οι δανειστές. Προτεραιότητα έχει η προστασία του εισοδήματος των εργαζομένων, των συνταξιούχων και των μικρομεσαίων. Όπως και η λύτρωση επιτέλους από το υφιστάμενο σαράφικο, τοκογλυφικό και εντελώς αυθαίρετο τραπεζικό σύστημα.
Πηγή:http://dimitriskazakis.blogspot.gr/2015/07/blog-post_49.html
Το χαρτοφυλάκιο των 52 δις ευρώ είναι κρατικά ομόλογα Βρετανίας και Λουξεμβούργου. Οι τράπεζες χρειάζονται για τις ημερήσιες συναλλαγές τους περί τα 2,5 δις ευρώ. Μπορούν κάλλιστα να ρευστοποιηθούν αντίστοιχης αξίας τίτλοι από αυτά τα ομόλογα, τα οποία στη δευτερογενή έχουν πολύ υψηλή μεταπωλητική αξία.
Μία μόνο ερώτηση: όταν μας λένε ότι χρωστάμε σε κράτη, με ποια μορφή χρωστάμε αυτά τα χρήματα; Μέσω του ESM με εγγυήσεις των κρατών, ή με απευθείας δάνειο από τα ίδια τα κράτη; Κοινώς, τα κράτη έχουν επιλογή να γλιτώσουν το φόρτωμα των χρεών, ή είναι υποχρεωμένοι να μείνουν με τα χαρτιά στα χέρια.