Σάββατο 8 Νοεμβρίου 2014

Kυπρος: το eurogroup (6/11), μετά το πραξικόπημα της ακύρωσης 4 νόμων, (!) χορηγεί τη δόση


ΑΙΡΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ, ΜΕ ΕΠΙΜΟΝΗ ΤΗΣ ΤΡΟΪΚΑΣ, ΚΑΘΕ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΠΡΩΤΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΣΤΕΓΗΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΜΑΖΙΚΟ ΞΕΣΠΙΤΩΜΑ ΚΑΙ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΙ ΑΚΙΝΗΤΩΝ. ΤΗ ΣΚΥΤΑΛΗ ΠΑΙΡΝΕΙ Η ΕΛΛΑΔΑ !

Η απόφαση-πραξικόπημα του Ανωτάτου Δικαστηρίου στις 31/10 που έκρινε με πολιτικά τροϊκανά κριτήρια ως αντισυνταγματικά και τα τέσσερα νομοθετήματα (!), που ψήφισε η Βουλή για τις εκποιήσεις ακινήτων, τα οποία ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέπεμψε, συμμορφούμενος με τις τροϊκανές υποδείξεις, άνοιξε το δρόμο για τη χορήγηση από το  Eurogroup της Πέμπτης (6/11) της 6ης τροϊκανής δόσης για την Κύπρο.  

Υπενθυμίζεται ότι με απόφασή τους οι δανειστές είχαν «παγώσει» κάθε συζήτηση για αξιολόγηση του κυπριακού προγράμματος από τις αρχές Σεπτεμβρίου, όταν η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε συνολικά έξι νομοθετήματα σχετικά με το θέμα των πλειστηριασμών ενυπόθηκων ακινήτων.

Αποτέλεσμα ήταν να μην υπάρξει συζήτηση και για την καταβολή προς την Κύπρο της επόμενης δόση ύψους €436 εκατ. (€350 εκατ. από ΕΕ και ΕΚΤ και €86 εκατ. από το ΔΝΤ).

Μάλιστα, ο υπουργός Οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης, είχε προειδοποιήσει ότι μπορεί προς το παρόν τα οικονομικά του κράτους να αντέχουν για κάποιους μήνες, ωστόσο, «χωρίς την επόμενη δόση θα έχουμε πρόβλημα».


Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ EUROGROUP

Το Eurogroup έκρινε αργά το βράδυ της Πέμπτης (6/11) ότι οι προαπαιτούμενες δράσεις σε σχέση με τον περί εκποιήσεων (πλειστηριασμών) νόμο έχουν εκπληρωθεί και ότι η πέμπτη αξιολόγηση του κυπριακού μνημονιακού προγράμματος ολοκληρώθηκε επιτυχώς και έλαβε πολιτική απόφαση να δρομολογήσει την εκταμίευση της έκτης δόσης, ύψους 350 εκατομμυρίων ευρώ από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (επιπλέον 86 εκατομμύρια αναμένεται να εγκριθούν από το ΔΝΤ).

Πάντως οι διεθνείς δανειστές προειδοποίησαν τη Λευκωσία ότι σε περίπτωση κατά την οποία σημειωθούν ανατροπές, δια των οποίων να ακυρώνεται ο περί εκποιήσεων νόμος, με απόφαση της Βουλής ή με οποιονδήποτε άλλο τρόπο, η διαδικασία εκταμίευσης της επόμενης δόσης, θα σταματήσει ! Σημειώνεται ότι η διαδικασία εκταμίευσης θα ολοκληρωθεί σε τρεις περίπου βδομάδες, περί τις αρχές Δεκεμβρίου, δεδομένου ότι σε κάποια κράτη-μέλη απαιτείται κοινοβουλευτική έγκριση.

Συναφείς πληροφορίες αναφέρουν ότι η τρόικα αναμένεται να επιστρέψει στην Κύπρο πριν από τα μέσα του προσεχούς Ιανουαρίου. Η συνεδρίαση του Eurogroup βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη.

Την Πέμπτη (6/11) το βράδυ ο υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Έχει σήμερα επιβεβαιωθεί από το Eurogroup η σημαντική πρόοδος στην προσπάθεια για τη μεταρρύθμιση και την ανάκαμψη της κυπριακής οικονομίας. Έχει, επίσης, εκκινήσει η διαδικασία εκταμίευσης 350 εκ ευρώ που η οικονομία μας έχει ανάγκη. Πρέπει συνεπώς να αποφευχθούν αχρείαστες κινήσεις που θα διακυβεύσουν τη σημαντική αυτή προοπτική. Θα πρέπει κυρίως να διαφυλαχθεί και να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη προς την κυπριακή οικονομία που είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την οριστική ανάκαμψη και την ανάπτυξη».

ΜΑΖΙΚΟ ΞΕΣΠΙΤΩΜΑ ΚΑΙ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΙ ΑΚΙΝΗΤΩΝ  

Ως αποτέλεσμα της πραξικοπηματικής ακύρωσης, μετά την απαίτηση της τρόικας, των 4 νόμων που ψήφισε η Βουλή της Κύπρου, αίρεται στην ουσία κάθε ουσιαστική προστασία της πρώτης κατοικίας και της επαγγελματικής στέγης στην Κύπρο.
Οι συνέπειες για να λάβει η Κύπρος την 6η τροϊκανή δόση-θηλιά θα είναι κάτι παραπάνω από οδυνηρές: θα ακολουθήσει μαζικό ξεσπίτωμα και μαζικοί πλειστηριασμοί (εκποιήσεις) ακίνητων, όσων δεν μπορούν να αποπληρώσουν τα δάνεια.

Μετά την Κύπρο, φυσικά, ακολουθεί η Ελλάδα !

Το ερώτημα είναι: τι θα κάνουν τώρα τα κυπριακά κόμματα της αντιπολίτευσης ; Θα καταπιούν την ακύρωση των νόμων που ψήφισαν στη Βουλή και κατά συνέπεια την ταπείνωση και τον εξευτελισμό της Κυπριακής Δημοκρατίας ; Ή θα αντιδράσουν επαναφέροντας για ψήφιση, με άλλη μορφή, διατάξεις που να θωρακίζουν τη μικρομεσαία ακίνητη περιουσία έναντι των πιστωτών και αυτών που τους οφείλονται ποσά που δεν μπορούν να αποπληρωθούν;


ΖΗΤΟΥΝ ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ, ΤΟΥΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ ΜΕ ΕΚΠΟΙΗΣΗ

ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΑΚΑΘΕΚΤΕΣ ΝΑ ΣΤΕΛΝΟΥΝ ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ ΣΕ ΜΙΚΡΟΟΦΕΙΛΕΤΕΣ, ΕΝΩ ΕΤΟΙΜΑΖΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΓΙΑ ΕΚΠΟΙΗΣΕΙΣ

Ελάχιστες μόνο μέρες κράτησαν οι υποσχέσεις της κυπριακής κυβέρνησης και της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου σε σχέση με τις εκποιήσεις, αφού μετά την αφαίρεση του διχτυού προστασίας που ψήφισε η κυπριακή Βουλή τα πιστωτικά ιδρύματα ξεκίνησαν και πάλι να στέλνουν μαζικά επιστολές σε δανειολήπτες για καθυστερημένες οφειλές. Μάλιστα όπως διαπιστώθηκε χθες κατά τη συζήτηση του θέματος στην Επιτροπή Οικονομικών, οι επιστολές προς τους δανειολήπτες στέλνονται με οδηγίες της ίδιας της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου.

Επί του παρόντος οι επιστολές προς τους δανειολήπτες δεν εμπίπτουν στις νέες ρυθμίσεις αφού, όπως λέχθηκε, για να γίνει αυτό θα πρέπει να περάσουν 120 μέρες (90 ημέρες μέχρι το δάνειο να καταστεί μη εξυπηρετούμενο και 30 μέρες περιθώριο μέχρι την επιστολή εκποίησης). Ωστόσο, αποτελούν προάγγελο του τι θα ακολουθήσει αφού όπως όλα δείχνουν μόλις τεθούν σε εφαρμογή οι νέοι κανονισμοί για εκποιήσεις χωρίς την παρέμβαση του Κτηματολογίου, θα ακολουθήσουν σκηνές τρόμου.

Οπως υποστήριξαν στην Επιτροπή Οικονομικών οι εκπρόσωποι των πιστωτικών ιδρυμάτων, η αποστολή επιστολών επιβάλλεται μέσα από τις οδηγίες της Κεντρικής Τράπεζας ώστε να είναι ενήμεροι οι δανειολήπτες και να απευθύνονται έγκαιρα στις τράπεζες ή τα συνεργατικά με τα οποία συνεργάζονται για την αναδιάρθρωση του δανείου τους. Ωστόσο, όπως διαπιστώθηκε κατά τη συζήτηση του θέματος, ενώ τα πιστωτικά ιδρύματα επιδεικνύουν μεγάλο ζήλο στο θέμα των επιστολών δεν δείχνουν να νοιάζονται και τόσο για την αναδιάρθρωση των δανείων, ενώ ούτε και η Κεντρική Τράπεζα φαίνεται να είναι έτοιμη να επιβάλει την εφαρμογή της σχετικής οδηγίας. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι με βάση τα στοιχεία τα οποία κατέθεσε στην Επιτροπή η Κεντρική Τράπεζα, από τα 28 δις ευρώ μη εξυπηρετούμενα δάνεια μέχρι στιγμής έχουν τύχει αναδιάρθρωσης μόλις 3 δις ευρώ, που αντιστοιχούν σε 13 χιλιάδες δάνεια.

Εκπρόσωπος του Συνδέσμου Προστασίας Πρώτης Κατοικίας κατήγγειλε στην Επιτροπή Οικονομικών ότι ενώ οι δανειολήπτες ζητούν από τα πιστωτικά ιδρύματα αναδιάρθρωση του δανείου τους, εκείνα απαντούν με επιστολές ότι είναι... μη συνεργάσιμοι και απαιτούν την αποπληρωμή του ποσού απειλώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση θα κινήσουν τις προβλεπόμενες διαδικασίες, περιλαμβανομένης και της εκποίησης της περιουσίας τους.

Προς επιβεβαίωση των πιο πάνω μάλιστα κατέθεσε στην Επιτροπή Οικονομικών την αλληλογραφία συγκεκριμένου μικροοφειλέτη με την τράπεζα, όπου φαίνεται ότι ενώ ο ίδιος ζήτησε γραπτώς από την τράπεζα όπως έρθουν σε επαφή για αναδιάρθρωση του δανείου του, η τελευταία του απάντησε ότι τον κατατάσσει στους μη συνεργάσιμους πελάτες.

ΝΕΑ ΟΔΗΓΙΑ ΓΙΑ ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΕΙΣ

Ο εκπρόσωπος της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου παραδέχτηκε ότι υπάρχουν προβλήματα σε σχέση με τις αναδιαρθρώσεις και ότι έχουν φτάσει και στην Κεντρική Τράπεζα πολλές καταγγελίες. Δικαιολόγησε όμως τις τράπεζες λέγοντας ότι μέχρι πρόσφατα δεν διέθεταν μονάδες για αναδιάρθρωση δανείων ενώ αποκάλυψε ότι μέχρι το τέλος του μήνα θα εκδοθεί νέα οδηγία προς τις τράπεζες σχετικά με τις αναδιαρθρώσεις.

Οπως είπε, η νέα οδηγία θα αφορά μόνο τα φυσικά πρόσωπα και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις ενώ θα είναι πιο απλή, πιο κατανοητή και πιο εύκολη από την προηγούμενη.

Στο μεταξύ, όπως αποκάλυψε ο Χρηματοπιστωτικός Επίτροπος Παύλος Ιωάννου, στις 25 Νοεμβρίου 2014 αναμένεται να εκδοθεί ανακοίνωση - πρόσκληση για υποβολή παραπόνων προς εξέταση.

Πηγή:http://iskra.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=18392:cypros-troika&catid=78:ygeia&Itemid=178

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.