Πέμπτη 18 Σεπτεμβρίου 2014

Venire contra factum proprium


Tου Ermippos Ermippiou

Κάποιος πρέπει να ενημερώσει τον κ. Χαρδούβελη Γκίκα, -ο οποίος αναζητεί την επιστροφή στο ταμείο των λύτρων που κατέβαλαν οι Καραμανλής και Χατζηγάκης από τους ίδιους τους αγρότες που τα εισέπραξαν-, για το γεγονός ότι η αντιφατική συμπεριφορά του δημοσίου αποτελεί βάσιμο λόγο ακύρωσης των πράξεων του, ακόμη και αν αυτές είναι νόμιμες ή εμφανίζονται ως τέτοιες.. Το λέει ο δυτικός νομικός πολιτισμός και το ασπάζεται και ο ίδιος ο ΣτΕς, άσχετα αν στα πλαίσια της δουλειάς του, ως παραδουλεύτρας της διοίκησης, δεν συνηθίζει να το εφαρμόζει.

Και να του πει ότι οι αγρότες στην περίπτωση αυτή, -όπως άλλωστε και το ίδιο το ελληνικό κράτος ισχυρίσθηκε δια της στάσεως του ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, επιμένοντας μέχρι την τελευταία στιγμή ότι πλήρωσε αποζημιώσεις και όχι ενισχύσεις-, ενήργησαν νόμιμα και εισέπραξαν τις παράνομες επιδοτήσεις ως καλόπιστοι τρίτοι και κατά συνέπεια, σύμφωνα με την έννομη τάξη μας, ουδεμία αναδρομική ευθύνη έχουν.

Εκτός και αν το κράτος αναγνωρίσει επίσημα εκ των υστέρων την ενοχή του, ομολογήσει δηλαδή ότι πλήρωνε εν γνώσει του και κατόπιν σιωπηρής συμφωνίας λύτρα σε εκβιαστές, οπότε το πράγμα αλλάζει ελαφρώς, αλλά και πάλι όχι για όλους τους αγρότες. Αλλάζει για την συνδικαλιστική τους ηγεσία και για τους λίγους εκείνους που ήξεραν τι ακριβώς έκαναν. Επειδή οι πολλοί απλά εισέπρατταν αμέριμνοι, έχοντας ειλικρινή αίσθηση δικαιώματος, επειδή έτσι τους δίδαξε για δεκαετίες το κράτος πατερούλης, αυτό που τους χάριζε απλόχερα την καλή ζωή.

Σε τελευταία ανάλυση οι αγρότες έχουν και ένα ακόμη ισυχρό επιχείρημα, ακριβώς ίδιο με αυτό της μαμάς Κωνσταντοπούλου. Ότι είτε τα πήραν καλώς είτε κακώς τώρα δεν τα έχουν επειδή τα ξόδεψαν για τις ανάγκες του βίου τους. Πολλώ δε μάλλον που κάποιες από τις ανάγκες αυτές τα τελευταία χρόνια αφορούν και την πληρωμή υποχρεώσεων τους προς το ίδιο το κράτος.

Τα χρήματα αυτά λοιπόν τα πληρώνει τώρα το ίδιο το κράτος, δια του συνόλου των φορολογουμένων του και οι τελευταίοι μαθαίνουν, αν θέλουν φυσικά να μάθουν, να μην ξαναεκλέγουν Καραμανλήδες και Χατζηγάκηδες. Εναλλακτικά μαθαίνουν, αν τους εκλέξουν κατά λάθος ή παρασυρμένοι, να τους τιμωρούν για τα εγκλήματα τους ώστε να φοβούνται και λίγο οι επόμενοι.

Πηγή:http://www.toportal.gr/?i=toportal.el.politikh&id=5515#sthash.8TiBo1Fs.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.