Πέμπτη 18 Σεπτεμβρίου 2014

WWF: Μη βιώσιμη η ανάπτυξη είτε κοινωνικά είτε οικονομικά



Τη "μαύρη"ανάπτυξη, η οποία δεν είναι βιώσιμη ούτε με οικονομικούς, πόσο μάλλον με κοινωνικούς όρους, καθώς μετατρέπει την Ελλάδα σε ελεύθερο υποδοχέα νέων οικοδομών και εντατικών χρήσεων, ενίοτε με κρατική επιδότηση, "σκοτώνοντας" το πιο σημαντικό συγκριτικό της πλεονέκτημα, το φυσικό περιβάλλον, υπηρετεί η νομοθετική υπερδραστηριότητα της συγκυβέρνησης.

Σε αυτό το συμπέρασμα - προειδοποίηση καταλήγει η ετήσια έκθεση του WWF (Ιούλιος 2013 - Ιούνιος 2014), δέκατη στη σειρά, η οποία αξιολογεί την εφαρμογή της περιβαλλοντικής νομοθεσίας στην Ελλάδα και δόθηκε χθες στη δημοσιότητα.

Όπως υπογράμμισαν σε συνέντευξη Τύπου χθες ο διευθυντής της οργάνωσης Δ. Καραβέλλας και η υπεύθυνη πολιτικής Θ. Νάντσου, σε μια συνοπτική ανασκόπηση της δεκαετίας, η κατεδάφιση της περιβαλλοντικής και χωροταξικής νομοθεσίας, που αποτελούσε ένα ισχνό μεν πλην όμως ζωτικής σημασίας κεκτημένο ξεκίνησε την άνοιξη του 2011 με την ψήφιση του πρώτου Μνημονίου. Τότε άρχισε η αποδόμηση του συστήματος περιβαλλοντικής αδειοδότηση προς διευκόλυνση κάθε λογής επενδυτικού σχεδίου και της νομιμοποίησης αυθαιρέτων, ακόμα και σε περιοχές προστασίας.


Ακολούθησε η αλλοίωση της δασικής νομοθεσία με σκόρπιες τροποποιήσεις σε άσχετα νομοσχέδια, για να αλωθεί ολοκληρωτικά με τον αντιδασικό νόμο που ψηφίστηκε φέτος το καλοκαίρι. Στα σημαντικά πλήγματα που έφερε ο καταιγισμός των νομοθετημάτων προς όφελος της μαύρης ανάπτυξης κατατάσσεται και ο νόμος, πάλι του καλοκαιριού, που ψηφίστηκε σε 48 ώρες και καταργεί το ολοκληρωμένο χωρικό και πολεοδομικό σχεδιασμό, αλλά και την ασφάλεια δικαίου μέσα από το πλήθος των φωτογραφικών διατάξεων σε άσχετα νομοσχέδια για νομιμοποίηση παρανομιών και διευκόλυνση συγκεκριμένων επενδύσεων.
Η έκθεση εστιάζει και στην περαιτέρω αποδυνάμωση της ήδη υποστελεχωμένης δημόσιας διοίκησης π.χ. δασαρχεία, αλλά και στην κατάργηση της Ειδικής Γραμματείας Περιβάλλοντος και Ενέργειας στο θεσμοθετημένο οργανόγραμμα του ΥΠΕΚΑ. Όπως αναφέρθηκε χαρακτηριστικά, οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος, ο μοναδικός μηχανισμός εντοπισμού του περιβαλλοντικού εγκλήματος και επιβολής κυρώσεων, το 2005 αριθμούσε 33 εργαζόμενους, τώρα έχουν μειωθεί στους 23, για να λειτουργήσει στοιχειωδώς καλύπτοντας την επικράτεια απαιτούνται 78 εργαζόμενοι.

Η φετινή έκθεση, η οποία αφιερώνεται στη μνήμη του Λεωνίδα Λουλούδη, του "ασυμβίβαστου πρωτεργάτη της πολιτικής οικολογίας", φέρνει στο φως ανησυχητικά δεδομένα. Η χημική κατάσταση των νερών είναι σε πολλές περιοχές κακή λόγω βαριάς ρύπανσης και το χειρότερο: η χημική κατάσταση για 373 και η οικολογική κατάσταση για 159 υδάτινα σώματα αναφέρεται ως άγνωστη. Το ΥΠΕΚΑ, αντί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, προτείνει να εξαιρεθούν από την εφαρμογή της Οδηγίας - πλαίσιο 2000/60 για τα νερά!

Σε νομολογιακό επίπεδο χαρακτηρίζεται ιστορική η απόφαση 24/2014 της Ολομέλειας του ΣτΕ που κλείνει οριστικά "την πόρτα της νομιμότητας στο σκανδαλώδες πλέον κεφάλαιο 'εκτροπή του Αχελώου'" και ελπιδοφόρα εξέλιξη η μη κατάθεση στη Βουλή του νομοσχεδίου για τον αιγιαλό και την παραλία μετά το πλήθος των αντιδράσεων.

Το WWF Ελλάς εξετάζει το ενδεχόμενο προσφυγής κατά των νόμων που ψηφίστηκαν το καλοκαίρι, ενώ οι αιτήσεις ακύρωσης κατά του αναθεωρημένου χωροταξικού για τον τουρισμό θα συζητηθούν στο ΣτΕ στις 10 Οκτωβρίου.

Πηγή:http://www.avgi.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.