Κυριακή 14 Σεπτεμβρίου 2014

H Σκωτία δείχνει το μέλλον


Του Γιώργου Δελαστίκ*

Θα εκμεταλλευτούν οι Σκωτσέζοι την ευκαιρία που τους έδωσαν οι Άγγλοι να ψηφίσουν υπέρ της ανεξαρτησίας της πατρίδας τους, δίνοντας τέλος στην υποτέλεια τριών αιώνων; Ή μήπως θα αποδειχθούν δουλόφρονες, εθισμένοι πλέον στην υποταγή, αρνούμενοι την ανεξαρτησία και ψηφίζοντας υπέρ της παραμονής τους υπό τον αγγλικό ζυγό; Την Πέμπτη το βράδυ θα έχουμε την απάντηση του λαού της Σκωτίας. Μια απάντηση που θα επηρεάσει το μέλλον των εθνών σε όλη την Ευρώπη. Αν ψηφίσουν υπέρ της ανεξαρτησίας, θα δώσουν φτερά σε όλα τα κινήματα εθνικής ανεξαρτησίας στα ευρωπαϊκά κράτη που υπάρχουν ανάλογα ζητήματα.

Δεν υπάρχει η παραμικρή ταλάντευση ή αμφιβολία ότι όλοι οι προοδευτικοί άνθρωποι ελπίζουν και εύχονται οι Σκωτσέζοι να ψηφίσουν υπέρ της ανεξαρτησίας της χώρας τους. Δεν αγνοούν φυσικά ότι ενδεχόμενη ανεξαρτησία της Σκωτίας θα επιχειρηθεί να γίνει αντικείμενο εκμετάλλευσης από τις μεγάλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, αλλά μήπως έτσι δεν γινόταν πάντα; Αλίμονο αν ποτέ η Αριστερά εγκλωβιζόταν στο δίλημμα ποια ιμπεριαλιστική χώρα κερδίζει από την ανεξαρτητοποίηση ενός έθνους και αυτό την οδηγούσε να τάσσεται υπέρ ή κατά της ανεξαρτησίας ενός λαού, με γνώμονα ποιος ιμπεριαλισμός κερδίζει και ποιος χάνει! Να τάσσεται δηλαδή υπέρ της ανεξαρτησίας εκείνων των λαών που η δημιουργία των χωρών τους θα ενισχύσει τον… «λιγότερο κίνδυνο», τον «υποδεέστερο» ιμπεριαλισμό! Δεν συζητάμε γενικά και αόριστα και δεν κάνουμε γενικά αυτή την επισήμανση. Αφορά ευθέως τη Σκωτία, γιατί η ανεξαρτησία της, αν επιτευχθεί σαφώς και ενισχύει αντικειμενικά τη Γερμανία. Κι όχι μόνο έμμεσα διά της αποδυνάμωσης του βρετανικού ιμπεριαλισμού, άρα και του αμερικάνικου, αφού η Αγγλία είναι ο ισχυρότερος και απόλυτα αφοσιωμένος σύμμαχος των ΗΠΑ στην ευρωπαϊκή ήπειρο, με αποτέλεσμα το Λονδίνο διαρκώς να αντιστέκεται στην πολιτική του Βερολίνου στην ΕΕ και διαρκώς να ηττάται για να περιθωριοποιείται.


Η Γερμανία, η οποία δεν έχει κανένα εθνικοαποσχιστικό κίνημα στους κόλπους της, τάσσεται αναφανδόν υπέρ της ανεξαρτησίας της Σκοτίας για έναν απλούστατο λόγο: Όλα τα μέχρι τώρα βρετανικά πετρέλαια της Βόρειας Θάλασσας θα ανήκουν αποκλειστικά στη Σκωτία, αν αυτή αποφασίσει την ανεξαρτησία της! Για την ακρίβεια, στη Σκωτία ανήκει το 96% των βρετανικών κοιτασμάτων. Αν η Σκωτία φύγει, το Ηνωμένο Βασίλειο θα χάσει το ένα τρίτο της εδαφικής του έκτασης, που σήμερα ανέρχεται σε 244.755 τ. χλμ., εκ των οποίων στη Σκωτία ανήκουν τα 78.750. Ελάχιστοι έχουν συνειδητοποιήσει ότι η καθαυτό Αγγλία είναι σε έκταση μικρότερη από την… Ελλάδα! Όντως, έχει έκταση 130.360τ.χλμ, έναντι των 131.985 τ.χλμ. της χώρας μας, στα οποία προστίθενται τα 20.760 τ.χλμ της Ουαλίας και τα 14.150 τ. χλμ. της Βόρειας Ιρλανδίας. Από πληθυσμιακής πλευράς η Βρετανία θα έχανε μόλις το 8% του πληθυσμού της – οι Σκοτσέζοι είναι μόνο 5,3 εκατ. έναντι 53,9 εκατ. Άγγλων, ενώ 3 εκατ. είναι οι Ουαλοί και 1,8 εκατ. οι Βορειοϊρλανδοί. Το Ηνωμένο Βασίλειο θα έχανε το 9% του ΑΕΠ του και το εμπορικό του ισοζύγιο θα επιδεινωνόταν σοβαρά, τουλάχιστον σε αρχική φάση. Αυτά είναι όμως ασήμαντες, τελικά, λεπτομέρειες. Η ουσία είναι ότι η Γερμανία θα προτιμούσε χίλιες φορές να αγοράζει πετρέλαιο από μια χώρα μικρή, όπως θα είναι η υποτιθέμενη ανεξάρτητη Σκωτία με τα μόλις 5,3 εκατ. κατοίκους της, την οποία το Βερολίνο θα μπορούσε να εξαρτήσει με χίλια νήματα, παρά με την απείρως ισχυρότερη Βρετανία, η οποία έχει πίσω της και την πείρα μιας ολόκληρης αυτοκρατορίας, μαζί φυσικά με την αμέριστη υποστήριξη των ΗΠΑ.

Η αγγλική πολιτική ηγεσία αφενός εκβιάζει ωμά τους Σκωτσέζους μέσω των τραπεζών και αφετέρου προσπαθεί να εξαγοράσει την ψήφο τους μέσω παροχών. Η Τράπεζα της Αγγλίας και οι ηγεσίες των Συντηρητικών, των Εργατικών και των Φιλελεύθερων απέρριψαν τη χρήση της λίρας ως νομίσματος μιας ανεξάρτητης Σκωτίας, με στόχο να τρομοκρατήσουν τους σκωτσέζους ψηφοφόρους. Θα ήταν πολύ διασκεδαστικό να υλοποιήσουν την απειλή τους, αν την Πέμπτη η Σκωτία αποφασίσει ότι θέλει την ανεξαρτησία. Θα έστελναν έτσι τη Σκωτία κατευθείαν στα νύχια της Γερμανίας, υποχρεώνοντας πιθανότατα τους Σκωτσέζους να ενταχθούν αμέσως στην ευρωζώνη! Θα αποδεικνύονταν απίστευτα ηλίθιοι οι Άγγλοι, αν όντως έκαναν κάτι τέτοιο – και μόνο ηλίθιοι δεν είναι πολιτικά! Προφανώς, μπλοφάρουν. Απομένει να δούμε αν οι Σκωτσέζοι την Πέμπτη θα δείξουν ότι «φτύνουν» τους σκωτσέζους τραπεζίτες, τους οποίους οι πανικόβλητοι Άγγλοι έβαλαν να βγούν και να απειλήσουν δημοσίως τους ψηφοφόρους ότι αν ψηφίσουν «ΝΑΙ» στην ανεξαρτησία θα πάρουν τις τράπεζες τους και θα τις μεταφέρουν στο Λονδίνο! Ακόμη και οι Αμερικανοί, η επιρροή των οποίων στην Ευρώπη μέσω Αγγλίας θα υποστεί πλήγμα, αν ανεξαρτητοποιηθεί η Σκωτία, τάσσονται τελικά υπέρ της σκοτσέζικης ανεξαρτησίας. Σε μια ανεξάρτητη Σκωτία θα μπουν πολύ ευκολότερα οι αμερικανικές εταιρίες πετρελαίου από όσο μπορούν να διεισδύσουν σήμερα ση βρετανική Σκωτία.

Άλλωστε, όποια χώρα υποδούλωναν οι Αμερικανοί, όπως το Ιράκ και τη Λιβύη, την έκαναν κομμάτια, γιατί έτσι υπηρετούνται καλύτερα τα συμφέροντα των αμερικανικών επιχειρήσεων του καπιταλισμού της εποχής μας. Γενικότερα, οι μεγάλες επιχειρήσεις είναι εδώ και δεκαετίες πολύ μεγάλες πια για να ανέχονται τους περιορισμούς που βάζει αντικειμενικά ή ίδια η ύπαρξη εθνικών κρατών και τώρα έχουν τη δυνατότητα να διαλύουν σε κομμάτια τις πιο αδύναμες χώρες. Άλλο ζήτημα βέβαια αν εξακολουθούν να υφίστανται σήμερα οι λόγοι που είχαν οδηγήσει στη δημιουργία των εθνικών κρατών. Αυτό όμως είναι θέμα μιας άλλης συζήτησης.

*Δημοσιεύθηκε στο «Πριν» της Κυριακής 14 Σεπτεμβρίου 2014

Πηγή:http://iskra.gr

Δες και:


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.