Κυριακή 14 Σεπτεμβρίου 2014

Εταιρεία Χάλυβος Θεσ/νίκης: 300 εργαζόμενοι στο δρόμο...


ΠΡΟΣ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΗ Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΧΑΛΥΒΟΣ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ

ΣΕ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗ ΕΡΗΜΟ ΜΕΤΑΤΡΕΠΕΤΑΙ Η ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Με θέμα τη "λύση και εκκαθάριση της εταιρείας", θα συνεδριάσει η  γενική συνέλευση των μετόχων μετά από κάλεσμα της διοίκησης της "Hellenic Steel" (Εταιρεία Χάλυβος Θεσσαλονίκης). Η συνέλευση που έχει προγραμματιστεί για το πρωί της Τρίτης 30 Σεπτεμβρίου, θα πραγματοποιηθεί στην έδρα της εταιρείας στον Διαβατά Θεσσαλονίκης και αν επιλεγεί η εκκαθάριση της εαταιρείας τότε οι 272 εργαζόμενοι που απασχολούνται σε αυτή, θα βρεθούν κυριολεκτικά στο δρόμο.

Σημειώνεται πως την πλειοψηφία των μετοχών της ελληνικής εταιρίας (77,12%) κατέχει η ιταλική χαλυβουργία ILVA SPA , ενώ συμμετέχουν στη μετοχική σύνθεση , μια γερμανική εταιρία και δύο ελληνικές τράπεζες.

Οι εργαζόμενοι αντιτίθενται στα σχέδια για εκκαθάριση της εταιρείας και καταγγέλουν ότι η κυβέρνηση έχει αδιαφορήσει πλήρως για την άσχημη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο χαλυβουρικό κλάδο. Ζητούν, μάλιστα, από την ελληνική κυβέρνηση να μεσολαβήσει στην ιταλική κυβέρνηση και στη μητρική εταιρία ILVA (η οποία τελεί από τον Ιούνιο του 2013 υπό καθεστώς κρατικής επιτροπείας), ώστε να αποτραπεί η εκκαθάριση της ελληνικής εταιρίας και να δοθεί παράταση χρόνου για να αναζητηθούν άλλες λύσεις που δεν θα έχουν ως συνέπεια να πεταχτούν οι εργαζόμενοι στο δρόμο.

Σύμφωνα με στοιχεία του σωματείου εργαζομένων στην ΑΕΕΧ, «ο Χάλυψ», η εταιρία δραστηριοποιείται στον τομέα της ψυχρής έλασης χάλυβα και ετησίως παράγει περίπου 200.000 τόνους επεξεργασμένων προϊόντων χάλυβα (με συνολική δυνατότητα παραγωγής 400.000 τόνους), που σε ποσοστό 50 - 60% εξάγεται στα Βαλκάνια, στην Τουρκία, τη Μέση Ανατολή και στη Βόρειο Αφρική. Είναι μοναδικός παραγωγός στο είδος της στην Ελλάδα και κατέχει το 40% της εγχώριας αγοράς, ενώ το υπόλοιπο μερίδιο καλύπτεται από εισαγωγές. Αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους πελάτες του ΟΛΘ (5-8% της διακίνησης dry bulk) και απασχολεί 272 εργαζόμενους, ενώ συνεργάζεται με ανεξάρτητους μεταφορείς και διακινεί τα προϊόντα της επιμερισμένα σε 14.000 διαδρομές με πληρωμές περίπου 1,5 εκ. ευρώ. Στεγάζεται σε ιδιόκτητες εγκαταστάσεις στα Διαβατά Θεσσαλονίκης και δεν χρωστά στο ελληνικό δημόσιο, σε τράπεζες, ή στο προσωπικό, ενώ αποδίδει ετησίως στο ελληνικό δημόσιο, δέκα εκατομμύρια ευρώ για ΦΠΑ και έξι εκατομμύρια ευρώ στο ΙΚΑ και σε άλλα ασφαλιστικά ταμεία. Μεταξύ των πρώτων 200 ελληνικών εταιριών κατέχει την 158η θέση.

«Υπάρχουν οφειλές μόνο προς τη μητρική εταιρία που ανέρχονται περίπου σε 62 εκ. ευρώ και σε κάθε περίπτωση πρέπει να υπάρξει εύλογος χρόνος για να αναζητηθεί λύση, ώστε να μην κλείσει η ΑΕΕΧ» δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο πρόεδρος του σωματείου Παναγιώτης Χατζάκος.

ΑΝΤΙΣΤΕΚΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ

Τη Δευτέρα (15/09), στις έντεκα το πρωί, οι εργαζόμενοι προγραμματίζουν συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Μακεδονίας και Θράκης και στα μέσα της εβδομάδας προσανατολίζονται σε κάθοδο στην Αθήνα και διαμαρτυρία έξω από το υπουργείο Ανάπτυξης.

Όπως, μάλιστα, σημειώνουν σε ανακοίνωση που εξέδωσαν, «επί μακρόν χρονικό διάστημα, η πολιτεία αδιαφορεί συνολικά για τον χαλυβουργικό κλάδο και για το κόστος της ενέργειας, όταν αντίστοιχες εταιρείες του εξωτερικού (Ε.Ε.) θωρακίζονται από τις κυβερνήσεις, προστατεύοντας τόσο τις θέσεις εργασίας όσο και την εξωστρέφεια τους με πολλαπλά οφέλη για την οικονομία. Στην Ελλάδα, με αυτήν την κυβερνητική τακτική των Ευρωπαϊκών δημοσίων σχέσεων δεν θα μείνει βαριά βιομηχανία".

Πηγή:http://iskra.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.