Τρίτη 12 Αυγούστου 2014

O Mελισσανίδης δεν μπορεί να βγάλει άδεια για το γήπεδο-εμπορική επιχείρηση στο Αλσος της Νέας Φιλαδέλφειας!

Εφημερίς της Κυβερνήσεως της Ελληνικής Δημοκρατίας, Τεύχος Πρώτο, Αρ. Φύλλου 159, 8 Αυγούστου 2014. Νόμος υπ' αριθ. 4280:

Περιβαλλοντική αναβάθμιση και ιδιωτική πολεοδόμηση − Βιώσιμη ανάπτυξη οικισμών Ρυθμίσεις δασικής νομοθεσίας και άλλες διατάξεις.

Ενας ακόμη δασοκτόνος νόμος, όπως σωστά χαρακτηρίστηκε από την πρώτη στιγμή, με στόχους καθαρά εγκληματικούς σε βάρος του δασικού πλούτου της χώρας μας (σχετικά μπορείτε να διαβάσετε εδώ και εδώ). Αυτός ο εγκληματικά αντιδασικός νόμος, όμως, έμελλε να βάλει φρένο -τι ειρωνεία!- στα καταστροφικά σχέδια του καπιταλιστή Δημήτρη Μελισσανίδη για το Αλσος της Νέας Φιλαδέλφειας.

Oπως γράψαμε αναλυτικά σε προηγούμενο δημοσίευμά μας (δες εδώ), το άρθρο 36 αυτού του δασοκτόνου νόμου αντικαθιστά τα άρθρα 45 έως 61 του βασικού δασικού νόμου 998/1979, μεταξύ των οποίων και το άρθρο 49, το οποίο αναφέρεται στις επιτρεπτές παρεμβάσεις σε άλση και πάρκα. Το άρθρο 49 του ν. 998/1979 αντικαθίσταται πλέον από δύο άρθρα, τα 58 και 59.

Το περιεχόμενο των νέων άρθρων 58 και 59 του νόμου 998/1979 ακυρώνει τη μετατροπή των αλσών (και του Αλσους της Νέας Φιλαδέλφειας) σε Μητροπολιτικά Πάρκα (με τις περιβόητες «ειδικές χρήσεις» στο εσωτερικό τους), απαγορεύει την εκχώρηση έξι στρεμμάτων Αλσους στην επιχείρηση συμφερόντων Μελισσανίδη για την κατασκευή του γηπέδου-εμπορική επιχείρηση, απαγορεύει την επέκταση του γηπέδου-εμπορική επιχείρηση με την αρπαγή του 5% του Αλσους (άλλα 24 στρέμματα).


Σύμφωνα με τις χαριστικές υπέρ Μελισσανίδη διατάξεις του νόμου 4277/2014, οι οποίες πλέον είναι άχρηστες, τις άδειες έγκρισης και δόμησης για την ανέγερση του γηπέδου-εμπορική επιχείρηση εκδίδει η Διεύθυνση Οικοδομικών και Κτιριοδομικών Κανονισμών του Υπουργείου Περιβάλλοντος,Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (άρθρο 42, παρ. 6 ν. 4277/2014). Πρόκειται για μια ακόμη σκανδαλώδη διάταξη, η οποία παρακάμπτει την αρμόδια Πολεοδομία και παραπέμπει την έκδοση της οικοδομικής άδειας σ’ αυτή την υπηρεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ, προκειμένου να γίνουν όλα με πλήρη αδιαφάνεια και χωρίς ουσιαστικό έλεγχο (όπως συνέβαινε με τα περιβόητα ολυμπιακά έργα).

Oμως, μετά τη δημοσίευση στο ΦΕΚ του μεταγενέστερου νόμου 4280/2014, και αυτή η υπηρεσία, η ΔΟΚΚ του ΥΠΕΚΑ, δεν μπορεί να εκδώσει άδειες έγκρισης και δόμησης για το γήπεδο-εμπορική επιχείρηση του Μελισσανίδη, γιατί αυτές προσκρούουν στα άρθρα 58 και 59 του βασικού δασικού νόμου 998/1979, όπως αυτά διαμορφώθηκαν με το άρθρο 36 του ν. 4280/2014.

Εμείς έχουμε ήδη αποστείλει με FAX (όπως μας ζητήθηκε) στη ΔΟΚΚ του ΥΠΕΚΑ το προηγούμενο άρθρο μας, που καταδεικνύει το γεγονός ότι οι υπέρ Μελισσανίδη διατάξεις δεν ισχύουν πλέον, μετά την ψήφιση του νόμου 4280/2014. Aγνοια νόμου για μια δημόσια υπηρεσία και τους υπηρεσιακούς παράγοντες που χειρίζονται ένα τόσο σοβαρό θέμα δεν δικαιολογείται (ιδιαίτερα όταν τους έχει επισημανθεί τι προβλέπει ο νόμος). Πάντως, όπως ενημερωθήκαμε, φάκελο για την έκδοση άδειας έγκρισης και άδειας δόμησης η επιχείρηση Μελισσανίδη («Δικέφαλος 1924» ΑΕ) μέχρι στιγμής δεν έχει καταθέσει.

Παραθέτουμε στο τέλος τα άρθρα 58 και 59 του νόμου 998/1979, όπως αντικαταστάθηκαν με το άρθρο 36 του νόμου 4280/2014, για να μπορεί να κρίνει ο αναγνώστης, χωρίς να χρειάζονται ειδικές νομικές γνώσεις, ότι ο Μελισσανίδης δεν μπορεί να βγάλει νόμιμη οικοδομική άδεια για να χτίσει το γήπεδο-επιχείρηση στο Αλσος της Νέας Φιλαδέλφειας (οι εμφάσεις είναι δικές μας, για να δείξουν τις βασικές απαγορευτικές διατάξεις). Πουθενά σ’ αυτά τα άρθρα του βασικού δασικού νόμου 998/1979 δεν γίνεται αναφορά στις υπέρ Μελισσανίδη χαριστικές διατάξεις, οι οποίες έτσι έχουν καταστεί άχρηστες, κενό γράμμα.

Η ΑΕΚ, βέβαια, μπορεί να εκδώσει οικοδομική άδεια και να χτίσει γήπεδο (εννοείται με απόλυτο σεβασμό στην ισχύουσα πολεοδομική και περιβαλλοντική νομοθεσία) στα 26,6 στρέμματα της έκτασης που της έχει παραχωρηθεί από παλιά και στην οποία βρισκόταν το γήπεδο που γκρέμισε η διοίκηση Γρανίτσα. Οι οπαδοί της ΑΕΚ μπορούν τώρα να κρίνουν την «αεκοφροσύνη» του… δακρύοντος «Τίγρη». Εμείς πάμε στοίχημα ότι δεν πρόκειται να χτίσει γήπεδο στην έκταση που ανήκει στην ΑΕΚ, γιατί απλούστατα δεν τον ενδιαφέρει η ΑΕΚ (στο παρελθόν την πούλησε στον Τροχανά, για ν’ αρχίσουν τα «πέτρινα χρόνια» της, και την ξαναπήρε με τον όρο να πέσει στη Γ’ Εθνική!), αλλά μια μπίζνα που με πρόσχημα το γήπεδο θα μετατρέψει το Αλσος της Νέας Φιλαδέλφειας σε «Μόντε Κάρλο», όπως ο ίδιος έχει πει.

ΥΓ: Κάποια παπαγαλάκια του Μελισσανίδη, που παραμυθιάζουν τους οπαδούς της ΑΕΚ από τις «υπαλληλικές» ιστοσελίδες, έγραφαν ότι το παλιό άρθρο 82 του νομοσχέδιου για τα Νέα Ρυθμιστικά Σχέδια της Αττικής και της Θεσσαλονίκης (τελικά, άρθρο 43 του ν. 4277/2014 - η αρίθμηση άλλαξε γιατί αφαιρέθηκε το Ρυθμιστικό Σχέδιο Θεσσαλονίκης) ήταν απαραίτητο προκειμένου να τροποποιηθεί το άρθρο 49 του βασικού δασικού νόμου 998/1979 και να είναι νόμιμη η παραχώρηση των έξι στρεμμάτων για το γήπεδο-εμπορική επιχείρηση. Τώρα, που το συγκεκριμένο άρθρο τροποποιήθηκε με τον μετεγενέστερο νόμο 4280/2014, χωρίς να περιλαμβάνει την υπέρ Μελισσανίδη ρύθμιση, αυτά τα… καλλίφωνα παπαγαλάκια έχουν πάθει αφωνία.

 Άρθρο 58
Πάρκα και άλση

1α. Υπό την επιφύλαξη των προβλεπομένων, στα άρθρα 48 παράγραφος 1 και 59 του παρόντος, καθώς και στο άρθρο 21 του ν. 4269/2014 (Α΄ 142), δεν επιτρέπεται η μεταβολή του κύριου προορισμού και η αναίρεση της λειτουργίας των πάρκων ή αλσών ως και των δασών της περίπτωσης ε΄ της παρ. 1 του άρθρου 69 του ν.δ. 86/1969 όπως ισχύει.

β. Η ως άνω απαγόρευση ισχύει επίσης για κοινόχρηστους χώρους πρασίνου, που περιβάλλονται από τον οικιστικό ιστό χωρίς να έχουν ενταχθεί σε σχέδιο πόλης, φέρουν δασική βλάστηση, φυσικώς ή τεχνητώς δημιουργηθείσα και λειτουργούν εκ των πραγμάτων ως πάρκα και άλση.

γ. Στις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας υπάγονται και τμήματα πάρκου ή άλσους, τα οποία φέρουν μη δασική βλάστηση συνδέονται όμως οργανικά με το σύνολο του πάρκου ή άλσους υπό την έννοια ότι συμβάλλουν στη διατήρηση της φυσικής ισορροπίας του συνόλου.
[…]

7. Αποφάσεις κήρυξης εκτάσεων ως δασωτέων ή αναδασωτέων που αφορούν πάρκα και άλση αίρονται με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης κατόπιν σχετικής εισήγησης της αρμόδιας δασικής υπηρεσίας μετά τη δημιουργία ή αναδημιουργία της δασικής βλάστησης.

8. Έργα απαραίτητα για τη λειτουργία των δασών της περίπτωσης ε΄ της παρ. 1 του άρθρου 69 του ν.δ. 86/1969 όπως ισχύει, των πάρκων και αλσών που συντηρούν και εμπλουτίζουν τη βλάστηση, βελτιώνουν την αισθητική του τοπίου, εξασφαλίζουν την άνετη, ασφαλή κίνηση και εξυπηρέτηση των επισκεπτών και διευκολύνουν τη σωματική άσκηση, την αναψυχή και την πνευματική ανάταση του ανθρώπου δεν συνιστούν μεταβολή της κατά προορισμό χρήσης των εν λόγω δασών, πάρκων και αλσών. Ο τυχόν αναδασωτέος χαρακτήρας τους δεν εμποδίζει την ανάπτυξη των έργων αυτών.

Άρθρο 59
Επιτρεπτές επεμβάσεις στα πάρκα και άλση

1. Σε πάρκα ή άλση και γενικότερα σε κοινόχρηστους χώρους πρασίνου δύναται, μετά από έρευνα του υπεδάφους για την καταλληλότητα, να κατασκευάζονται έργα του Μετρό ή του Τραμ και τα συνοδά έργα αυτών (π.χ. γραφεία), καθώς και τα προβλεπόμενα στο άρθρο 21 του ν. 4269/2014 με την προϋπόθεση ότι θα αποκατασταθεί πλήρως από τον υπεύθυνο του έργου ή την αναθέτουσα αρχή, μετά το πέρας των εργασιών κατασκευής και στο σύνολο της έκτασης επέμβασης η λειτουργία του πάρκου, του άλσους ή του χώρου πρασίνου ως φυσικού συστήματος εντός του αστικού ιστού.

2. α. Η παραχώρηση της χρήσεως πάρκου ή άλσους επιτρέπεται μόνο σε Ο.Τ.Α. α΄ και β΄ βαθμού, με απόφαση του Γενικού Γραμματέα της οικείας Aποκεντρωμένης Διοίκησης, μετά από εισήγηση της αρμόδιας περιφερειακής δασικής υπηρεσίας, υπό τον όρο της μη μεταβολής του προορισμού ή της χρήσης της παραχωρούμενης έκτασης. Επιτρέπονται έργα ή δραστηριότητες που είναι απολύτως αναγκαία για τη λειτουργία του πάρκου ή άλσους.

β. Οι παραχωρησιούχοι υποχρεούνται με ευθύνη και δαπάνες τους να συντηρούν και να βελτιώνουν τη βλάστηση, να διαχειρίζονται και να φυλάσσουν τις εκτάσεις η χρήση των οποίων τους έχει παραχωρηθεί, σύμφωνα με τις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας. Οι εκτάσεις αυτές διατηρούν στο ακέραιο πάντοτε το δασικό τους χαρακτήρα.

γ. Αν δεν τηρούνται οι όροι της παραχώρησης η τελευταία ανακαλείται.

3. Επιτρεπόμενες χρήσεις στα δάση της περίπτωσης ε΄ της παρ. 1 του άρθρου 69 του ν.δ. 86/1969 όπως ισχύει είναι αυτές της ήπιας αναψυχής και των κοινωφελών λειτουργιών, κατά τα ειδικότερα οριζόμενα στο άρθρο 21 του ν. 4269/2014. Οι τελευταίες εγκρίνονται, σύμφωνα με τους όρους και τις προϋποθέσεις του παρόντος νόμου.

Για να μην υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία, παραθέτουμε και το άρθρο 21 του νόμου 4269/2014, το οποίο επίσης δεν αφορά το γήπεδο-εμπορική επιχείρηση του Μελισσανίδη:

NOMOΣ ΥΠ’ ΑΡΙΘ. 4269
Χωροταξική και πολεοδομική μεταρρύθμιση − Βιώσιμη ανάπτυξη.
Άρθρο 21
Ελεύθεροι Χώροι − Αστικό Πράσινο (ΠΡ)

Οι περιοχές ελευθέρων χώρων – χώρων αστικού πρασίνου (ΠΡ) αφορούν:

α) Κοινόχρηστους χώρους που καθορίζονται από το εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο. Ως κοινόχρηστοι χώροι για την εφαρμογή του παρόντος, νοούνται οι χώροι για την παραμονή, αναψυχή και μετακίνηση πεζών και τροχοφόρων, όπως οδοί, οδοί ήπιας κυκλοφορίας, πεζόδρομοι, αμιγείς πεζόδρομοι, ποδηλατόδρομοι, πλατείες, άλση, πράσινο, και παιδικές χαρές. Στις πλατείες − χώρους πρασίνου επιτρέπονται τα οριζόμενα στο άρθρο 20 του ν. 4067/2012, καθώς και επιπλέον περιορισμένης έκτασης χρήσεις εστίασης και αναψυχής για την εξυπηρέτηση του κοινόχρηστου χώρου, υπό την προϋπόθεση ότι προβλέπονται από το εγκεκριμένο σχέδιο ή και τον πολεοδομικό κανονισμό. Στους χώρους της παραγράφου αυτής επιτρέπεται η κατασκευή υπογείων χώρων στάθμευσης αυτοκινήτων (σταθμοί αυτοκινήτων) υπό την προϋπόθεση ότι προβλέπεται από το σχεδιασμό, με μέριμνα όμως διατήρησης της τυχόν υψηλής βλάστησης που φέρουν.

β) Ελεύθερους χώρους αστικού και περιαστικού πρασίνου. Οι περιοχές αυτές είναι χώροι εκτός εγκεκριμένων ρυμοτομικών σχεδίων, οι οποίοι προβλέπονται από το σχεδιασμό και νοούνται ως χώροι για τη δημιουργία πνευμόνων πρασίνου και αναψυχής, με στόχο τη διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος. Στις περιοχές αυτές επιτρέπονται λειτουργίες και δραστηριότητες ήπιας αναψυχής, κοινωφελείς λειτουργίες και εγκαταστάσεις αστικών υποδομών, υπό την προϋπόθεση ότι προβλέπονται από το σχεδιασμό.

Πηγή:http://www.eksegersi.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.