Πέμπτη 21 Αυγούστου 2014

Καλαμάτα-Σούδα ορμητήριο των Αμερικανών...


ΕΛΛΗΝΟΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΜΗ ΕΠΑΝΔΡΩΜΕΝΩΝ ΑΕΡΟΣΚΑΦΩΝ

Ήδη από τις 17 Ιουλίου η κυβέρνηση των ΗΠΑ είχε απαιτήσει από την ελληνική κυβέρνηση, την έγκριση στάθμευσης στην Ελλάδα των αμερικανικών μη-επανδρωμένων βομβαρδιστικών αεροσκαφών (UAV) και την παραχώρηση του ελληνικού εναέριου χώρου για τις επιχειρησιακές τους πτήσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αύριο Πέμπτη (21/8) ο Δ. Αβραμόπουλος θα έχει συνάντηση στο Πεντάγωνο με τον Αμερικανό ομόλογο του Τσακ Χέιγκελ, με κύριο θέμα συζήτησης το αμερικανικό αίτημα για στάθμευση των μη επανδρωμένων αεροσκαφών (UAV) στην Ελλάδα.

H ελληνική κυβέρνηση πιστή στην πρόσδεσή της με κάθε κόστος στις ευρωατλαντικές ιμπεριαλιστικές επιδιώξεις, αναμένεται να ικανοποιήσει την απαίτηση των ΗΠΑ για την "αναβάθμιση" των προσφερόμενων υπηρεσιών των ελληνικών βάσεων σε Σούδα και Καλαμάτα.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, είχε προηγηθεί στις αρχές Ιουλίου σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου με τη συμμετοχή του πρωθυπουργού και των υπουργών εξωτερικών και άμυνας, όπου και «κλείδωσαν» οι τελευταίες λεπτομέρειες!


Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, φέρεται ότι θα μετασταθμεύσουν από βάση της Ιταλίας και η πιθανότερη αεροπορική βάση που θα τα υποδεχτεί είναι η Καλαμάτα η οποία έχει αναβαθμιστεί από την εποχή των επιχειρήσεων κατά της Λιβύης αλλά και η βάση της Σούδας.

Τις αποφάσεις της ελληνικής κυβέρνησης, μετέφερε την Τρίτη (19/8) ο Δ. Αβραμόπουλος στον πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα Ντέιβιντ Πιρς, κατά τη διάρκεια της συνάντησης τους στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Σύμφωνα με πληροφορίες στη συνάντηση του Δ. Αβραμόπουλο με τον Ντ. Πιρς συζητήθηκαν θέματα «αμοιβαίου στρατηγικού και αμυντικού ενδιαφέροντος» που αφορούν στην ευρύτερη περιοχή, με πρώτο στη λίστα, όπως προαναφέραμε, τη δημιουργία των βάσεων για τα αμερικανικά βομβαρδιστικά. Ουσιαστικά πρόκειται για την τυπική ενημέρωση που συνηθίζουν να παρέχουν, όλοι οι Έλληνες υπουργοί, πριν την μετάβαση τους στην αμερικανική πρωτεύουσα.

Τα Μη Επανδρωμένα Εναέρια Οχήματα (UAV), είναι τα αεροσκάφη που είτε ελέγχονται από «πιλότους» από το έδαφος είτε- όσο εξελίσσονται τεχνολογικά– πετούν αυτόνομα αφού προγραμματιστούν για την εκτέλεση μια συγκεκριμένης αποστολής. Υπάρχουν δεκάδες διαφορετικοί τύποι των UAV που βασικά χωρίζονται σε δύο κατηγορίες:Αυτά που χρησιμοποιούνται για σκοπούς αναγνώρισης και παρακολούθησης και αυτά που είναι οπλισμένα με πυραύλους και βόμβες.
Αυτά της δεύτερης κατηγορίας είναι τα UAV που η Ουάσιγκτον ζητά από την ελληνική κυβέρνηση να σταθμεύσουν σε ελληνικό έδαφος και συγκεκριμένα στα αεροδρόμια της Σούδας και της Καλαμάτας.

Η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει να κατοχυρώσει ότι είναι «το καλό παιδί των Αμερικανών» και ότι αποτελεί μαζί με την Κύπρο σταθερό σύμμαχο των ιμπεριαλιστικών τους επιδιώξεων στην Ανατολική Μεσόγειο. Ο Δ. Αβαμόπουλος,δε, δίνει για μια ακόμη φορά τα διαπιστευτήριά του λίγο πριν την ανάληψη  της θέσης του Επιτρόπου της ΕΕ και όπως τόνιζαν πολιτικοί αναλυτές προασπίζει το πολιτικό του μέλλον σε μια χώρα μπανανία!

*Bασική πηγή: imerodromos.gr

Πηγή:http://iskra.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=17403:mh-apandrvmena-kalamata-souda&catid=81:kivernisi&Itemid=198

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.