Τετάρτη 31 Μαΐου 2017

Η διάχυση της Τζιχάντ στην Ήπειρο


Οι τελευταίες εμφανίσεις και προκλήσεις άνευ προηγουμένου, με συνέπειες που θα υπάρξουν σύντομα, στην περιοχή της Β. Ηπείρου του ακραίου εθνικιστή απ’ το Κόσσοβο, Ταχίρ Βελίου ενέχουν όλα τα χαρακτηριστικά της τζιχαντιστικής δράσης. Χωρίς να γνωρίζουμε ως προς το βαθμό σύνδεσης του με περιφερειακή δίκτυα της Ισλαμιστικής ακραίας συμπεριφοράς, εξωτερικά και απ’ τους συμβολισμούς των ενεργειών του μπορούμε να συμπεράνουμε εύκολα ότι κινείται σ’ αυτό το τοπίο. Αργά ή γρήγορα θα ανακεφαλαιώσει και μετατραπεί σε πυρήνα της Βαλκανικής τζιχάντ, σήματα για την ύπαρξη της οποίας και ενδεχόμενα κτυπήματα έχουν ήδη δημοσιοποιηθεί από εξειδικευμένες δυτικές υπηρεσίες.

Παρατηρώντας λοιπόν τη συμπεριφορά του συγκεκριμένου και τα θέματα που προβάλει στην τελευταία του εμφάνιση σε καίρια σημεία όχι μόνο της Ελληνικής παρουσίας αλλά τις πλέον ζωντανές Ορθόδοξες ενορίες προκύπτει ότι ο Βελίου και η Οργάνωση του δεν επιδιώκει απλά την καλλιέργεια διεθνοτικού μίσους. Αυτό θα μπορούσε όπως και μέχρι σήμερα να το καλλιεργεί διαδικτυακά. Περισσότερο φαίνεται να στοχεύει στην πρόκληση ψυχολογικής τρομοκράτησης στους πληθυσμούς και επιπλέον το χρησιμοποιεί ως μέσο στρατολόγησης ντόπιων στελεχών που του είναι απαραίτητα.
Σε προηγούμενες ενέργειες του έδειχνε μόνος ενώ τώρα συνοδεύονταν τόσο από κοσσοβάρους μυημένους αλλά κυρίως ντόπιους δικτυωμένους τους οποίους εμπλέκοντας τους ταυτόχρονα τους δεσμεύει και για μελλοντική χρήση.

Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι στόχος του είναι ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος. Μπορεί να επικαλείται την εθνική του καταγωγή αλλά προφανώς ενοχλεί η Ορθόδοξη Εκκλησία και η πνευματική της δράση ως ανάχωμα στο Ισλάμ και την τζιχάντ. Προσχηματικά αναφέρεται στην Ελλάδα και σε δήθεν εκκρεμή ιστορικά ζητήματα. Εκείνο που μεθοδεύει και σχεδιάζει για το άμεσο μέλλον είναι μάλλον η πρόκληση επεισοδίων στη Β. Ήπειρο και στην ευρύτερη περιοχή της Ηπείρου με υπόβαθρο θρησκευτικό.

Γνωρίζει εξ άλλου ότι στόχοι όπως αυτοί που επικαλείται στην πλατφόρμα του όπως η «συνένωση εδαφών που ανήκουν στους Αλβανούς», η εκδίωξη ελληνικών γηγενών πληθυσμών ή ο επαναπατρισμός άλλων πληθυσμών που εγκατέλειψαν τη Θεσπρωτία κατόπιν εγκληματικών δραστηριοτήτων, δεν επιτυγχάνεται με ενέργειες ολιγομελών ακραίων οργανώσεων. Κατά τη πάγια τακτική όμως των τζιχαντιστικών δικτύων είναι αποδοτική μέθοδος για την πρόκληση πανικού και προβολή στόχων ή προγραμμάτων. Είναι ακόμη ένα συμβολικό μεν αλλά αρκετά δηλωτικό ως προς την ποιότητα και ουσία της Οργάνωσης Κίνημα για την Ενωμένη Αλβανία. Στην επίσημη ιστοσελίδα τους έχουν αναρτήσει την ίδια ημέρα με την προκήρυξη κατά του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου και μια φωτογραφία φοιτητών απ’ το Πανεπιστήμιο της Πρίστινα να ποδοπατούν την Ελληνική σημαία. Η σημαία μας όμως έχει και το σύμβολο του Σταυρού στο οποίο μάλιστα ο φακός τους εστιάζει. Δεν είναι τυχαίο. Είναι γνωστό ότι στις μεθόδους στρατολόγησης νέων στελεχών στις ακραίες ισλαμιστικές οργανώσεις αναφέρονται τέτοια μέσα όπως η πυρπόληση ναών, ποδοπάτηση ιερών εικόνων, καταστροφή σταυρών κ.α.

Ως προσπάθεια διάχυσης της Τζιχάντ πρέπει λοιπόν να αντιμετωπιστούν οι εμφανίσεις αυτές του Βελίου και της ομάδας του και όχι αποκλειστικά εθνικιστικές ή ακραίου σωβινισμού. Ας ληφθεί υπόψη ότι προφανώς τουρκικά κέντρα και ακόμη ανατολικότερα διαχρονικά ενοχλεί η έντονη παρουσία Ορθοδόξων σε όλη τη μεθόριο με την Ελλάδα και ειδικά το οικονομικό παιχνίδι που εξελίσσεται. Οι ντόπιοι πληθυσμοί είναι τόσο εξοικειωμένοι με την Ελλάδα, έχουν εκ του σύνεγγυς γνωρίσει ποικιλόμορφα τη βοήθεια της και επιπλέον είναι ήρεμες οι σχέσεις μεταξύ χριστιανών και μουσουλμάνων μπεκτασί όπως και Αλβανών και Ελλήνων. Έτσι τα ενδιαφερόμενα κέντρα στέλνουν απ’ έξω στρατολογημένο και μάλιστα με ότι τα πράγματα δείχνουν καλά «καταρτισμένο» στις τζιχαντιστικές μεθόδους. Η συμπεριφορά του στην κοινότητα της Δρόπολης όπου απειλούσε ηλικιωμένα άτομα ήταν επίσης συνέχεια της άσκησης στην οποία υπέβαλε άτομα που μόλις είχε δικτυώσει στο Αργυρόκαστρο.

Προκαλεί κατόπιν τούτων εντύπωση η σιωπή των αρμοδίων οργάνων της πολιτείας. Οι ενέργειες του σε κεντρικές πλατείες μεγάλων χωριών της περιοχής μπορούν να έχουν συνέπειες που όλοι δύναται να φανταστούν στην περίπτωση συμπλοκής με τους κατοίκους. Η στρατολόγηση και καλλιέργεια ατόμων στο θρησκευτικό μίσος επίσης είναι εύκολο να προβλεφθεί που οδηγεί. Επί το πλείστον δε η τοποθέτηση σε στρατόπεδο πινακίδας με περιεχόμενο προκλητικό και ανεπίτρεπτο από οργάνωση τοπική μεν αλλά σε διαδικασία προσέγγισης και σύνδεσης με του Βελίου θα έπρεπε να οδηγήσουν σε άμεση αυτεπάγγελτη κίνηση εισαγγελίας και διωκτικών αρχών.

Εφ’ όσον εκείνες δεν «ενοχλούνται» αφήνοντας σαφώς να υπονοηθεί ότι η πολιτική τάξη ίσως και να ενδιαφέρεται για ασύμβατα επεισόδια στο Νότο εν όψει εκλογών και γενικότερων εξελίξεων στην περιοχή, θα μπορούσαν οι δήμοι και κοινότητες της ΕΕΜ να καταθέσουν μηνύσεις για οργάνωση που υποθάλπει το διεθνικό και διαθρησκευτικό μίσος. Το υλικό που περιέχει η σελίδα τους είναι αρκετά κατατοπιστικό.

Όλα αυτά εφόσον δεν είναι αργά καθώς η πείρα δείχνει ότι τέτοιες οργανώσεις κλιμακώνουν τις προκλήσεις και ενέργειες τους προκειμένου να αναβαθμίσουν το θόρυβο και προβάλουν την ύπαρξη τους. Άρα μετά τη σημαία μας και την εις βάρος ατόμων ψυχολογικής βίας μπορεί η Τζιχαντιστική οργάνωση να περάσει και σε φυσική βία…

Πηγή:http://tachydromos.org/2017/05/31/epikairoteta/e-diakhuse-tes-tzikhant-sten-epeiro.html

***

Αλβανός επικεφαλής ακραίου κινήματος κατεβάζει και πατάει τη γαλανόλευκη (βίντεο)

Οι αλβανικές προκλήσεις δεν έχουν τέλος. Σήμερα ο εθνικιστής και επικεφαλής της οργάνωσης για την "ΕΝΩΜΕΝΗ ΑΛΒΑΝΙΑ", Ταχίρ Βελίου κατέβασε την ελληνική σημαία στο χωριό Κρανιά του Δελβίνου της Β.Ηπείρου και, όπως μπορείτε να δείτε στο ΒΙΝΤΕΟ, που ανέβασε ο ίδιος την πατάει με μίσος, και την χαρακτηρίζει "σκουπίδι".

Με αναρτήσεις στο Facebook γράφει: «Το κίνημα για την "Ενωμένη Αλβανία" δεν θα επιτρέψει στους γείτονές μας να παραβιάζουν την εδαφική κυριαρχία και ακεραιότητα της δημοκρατίας της Αλβανίας. Το κίνημα για την “Ενωμένη Αλβανία" είναι έτοιμο να χτυπήσει όλους τους εχθρούς του αλβανικού έθνους».

Ακόμα όμως πιο προκλητική είναι η απάντηση του εθνικιστή στο Star. Δηλώνει ότι η Πρέβεζα ανήκει στους Αλβανούς. «Για ποιο λόγο να υπάρχει σημαία της Ελλάδας στο Δελβινάκι της Αλβανίας; Αν πρέπει να υψωθεί μια σημαία, αυτή θα είναι η αλβανική στην Πρέβεζα, όπου είναι τα πραγματικά σύνορα της Ενωμένης Αλβανίας».

Ο Ταχίρ Βελίου θεωρείται από τους πιο σκληροπυρηνικούς εθνικιστές της Αλβανίας. Στη λέξη εχθρός "βλέπει" πάντα την Ελλάδα και η κίνηση του αυτή θεωρείται αντίποινο μετά την ανάρτηση του χάρτη της Β. Ηπείρου από τον Μητροπολίτη Κόνιτσας.

«Πρώτα εμείς , μετά ο μητροπολίτης. Παίζει το ακραίο παιχνίδι της Αλβανίας. Ο Ταχίρ Βελίου κάνει γύρα στην Βόρεια Ήπειρο και κατεβάζει σημαίες» , είπε στο Star ο πρόεδρος Συλλόγου Βορειοηπειρωτών 1914, Λευτέρης Πρίφτης.

Μάλιστα πριν ένα χρόνο είχε απαγορευτεί η είσοδος του εθνικιστή στη χώρα μας, καθώς ήθελε να παρουσιάσει στα Γιάννενα βιβλίο του, σχετικά με την αποκαλούμενη «Μεγάλη Αλβανία» .

Όλες αυτές οι εθνικιστικές κορώνες έχουν βάλει σε αναμμένα κάρβουνα Ευρώπη και Νάτο, ενώ στη Ρωσία κάθε μέρα πληθαίνουν τα δημοσιεύματα που "βλέπουν " την 11η Ιουνίου, ημέρα εκλογών στο Κόσσοβο, ως ορόσημο για τις πρώτες απειλητικές ορέξεις των Αλβανών.

Με αφορμή την παραφιλολογία για την Μεγάλη Αλβανία, το ΓΕΣ διέρρευσε φωτογραφίες με την εκπαίδευση LEOPARD, με την υποσημείωση πως «εμείς δεν είμαστε η Γιουγκοσλαβία του 1999».

Πηγή:http://www.himara.gr/epikairotita/6440-albanos-ethnikistis-epikifalis-kinimatos-katebazei-kai-pataei-ti-galanoleyki

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.