Σάββατο, 11 Φεβρουαρίου 2017

Η Ουκρανία ετοιμάζει μεγάλη επίθεση στα ανατολικά…


Το Ντονμπάς βρίσκεται προ των πυλών μεγάλου πολέμου: το Κίεβο πρόκειται να αρχίσει στρατιωτικές επιχειρήσεις στην αποσχισθείσα περιοχή, όπως μεταδίδουν τα τοπικά ΜΜΕ, επικαλούμενα στρατιωτικές και διπλωματικές πηγές στην Μόσχα, στο Ντονιέτσκ και στο Λουγκάνσκ. Οι επίσημοι εκπρόσωποι της ΛΔ του Ντονιέτσκ και της ΛΔ του Λουγκάνσκ έκαναν ανάλογες δηλώσεις στις 7 Φεβρουαρίου. Οι εκπρόσωποι της πολιτοφυλακής του Ντονμπάς είπαν ότι η πληροφόρησή τους βασίζεται σε εκθέσεις των μυστικών υπηρεσιών και σε πολυάριθμες περιπτώσεις μεγάλης κλίμακας ανάπτυξη στρατού και στρατιωτικού υλικού στη διαχωριστική γραμμή.

Επιμέλεια ρεπορτάζ: Σωτήρης Δημόπουλος

Την ίδια ώρα, οι ειδικοί παρατηρητές του ΟΑΣΕ καταγράφουν παραβιάσεις της εκεχειρίας, τη χρήση συστημάτων πολλαπλών εκτοξευτών πυραύλων (MLRS) και βαρέος πυροβολικού από τα αντιμαχόμενα μέρη. Οι πρόσφατες σποραδικές μάχες κατά μήκος της γραμμής άμυνας των δύο δημοκρατικών είναι μάλλον ο πρόλογος σε έναν πόλεμο μεγάλης κλίμακας που μπορεί να ξεσπάσει στο Ντονμπάς στο εγγύς μέλλον.

Στρατιωτικές και διπλωματικές πηγές στην ΛΔ του Ντονιέτσκ ανέφεραν εχθές ότι εκεί έχουν συγκεντρωθεί όχι λιγότερες από 9 πυροβολαρχίες και 6 τάγματα MLRS που έχουν μεταφερθεί από τα μετόπισθεν. Μια πρώτη ανάλυση της κατάστασης δείχνει ότι πρόκειται για περίπου πάνω από 200 πυροβόλα, με διάμετρο 122 mm (ένα Ουκρανικό τάγμα πυροβολικού, κατά κανόνα, έχει 24 πυροβόλα) και όχι λιγότερα από 36 «Grad» και «Uragan» MLRS. Από τις 10 έως τις 23 Ιανουαρίου το Κίεβο απέστειλε 16 τρένα με πυρομαχικά.

Ένα τρένο έχει συνήθως 30-40 βαγόνια. Ένα όχημα φέρει σχεδόν 800 βλήματα για οβιδοβόλα 122 mm και λίγο λιγότερα για τα συστήματα MRLS. Οπότε πρέπει να υποθέσουμε ότι ο ουκρανικός στρατός έχει συγκεντρώσει όχι λιγότερο από 400.000 μονάδες πυρομαχικών για το πυροβολικό στις δύο προηγούμενες εβδομάδες. Τόσο μεγάλος αριθμός πυροβολικού και πυρομαχικών είναι αρκετός για να υποστηρίξει μια γενικευμένη επίθεση του στρατού ώστε να προσεγγίσει 15-20 χλμ. εγγύτερα στα ρωσικά σύνορα.

Στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες πιστεύουν ότι ο ουκρανικός στρατός δεν θα κάνει μια κατά μέτωπο επίθεση στο Ντονιέτσκ. Αντ’ αυτού θα κτυπήσει με ένταση στην αραιοκατοικημένη περιοχή νοτίως του Ντονιέτσκ ώστε να αποκόψει την πόλη από το Νοβοαζόβσκ, και να καταλάβει την στρατιωτική βάση στο Τόρεζ πριν κινηθεί προς την κατεύθυνση του χωριού Σνιέζνογιε, στα σύνορα με τη Ρωσία.

Την ίδια ώρα η Ουκρανία έχει ενισχύσει τις ένοπλες δυνάμεις της βορείως της Μαριούπολης. Η ουκρανική στρατιωτική διοίκηση έχει ήδη αναπτύξει στην περιοχή το τάγμα Ντονμπάς, όπως επίσης και 3 τάγματα του συντάγματος Αζόφ. Ως επιστέγασμα όλων, το Κίεβο έχει ενισχύσει με 4 ταξιαρχίες την περιοχή του Ντονμπάς, συμπεριλαμβανομένης και μιας αερομεταφερόμενης.

Παράλληλα, από το βορρά, στη δεύτερη γραμμή άμυνας των ουκρανικού στρατού στο Ντονμπάς, έχουν έλθει και άλλες ενισχύσεις. Ο επίσημος εκπρόσωπος της Λαϊκής Πολιτοφυλακής της ΛΔ του Λουγκάνσκ αντισυνταγματάρχης Αντρέι Μαρότσκο ανέφερε ότι μεταφέρθηκε από το Χάρκοβο, η 92η μηχανοκίνητη ταξιαρχία, σε πλήρη σχηματισμό.

Το πιθανότερο είναι η Ουκρανία να εξαπολύσει μια γενική επίθεση στο Ντονμπάς ταυτόχρονα από δύο στρατηγικές κατευθύνσεις την Μαριούπολη και το Χάρκοβο. Ο στόχος της επιχείρησης είναι να προσεγγίσει τα σύνορα με τη Ρωσία και να καταλάβει τα σημεία ελέγχου.

Όπως φαίνεται, το προγεφύρωμα για το Σεβέρσκι Ντοντς. «Το προγεφύρωμα βρίσκεται σε άμεση εγγύτητα με τα ρωσικά σύνορα. Κατ΄ αυτόν τον τρόπο, η διοίκηση του ουκρανικού στρατού εκ νέου, όπως και το καλοκαίρι του 2014, θα προσπαθήσει να προωθηθεί με γενική επίθεση έως εκεί, ώστε να αποκόψει το Ντομπάς από τη Ρωσία» υποστηρίζει ο [Ρώσος] αντιστράτηγος Γιούρι Νετκάτσιοφ.
Κατά την άποψή του αυτό πρέπει να συμβεί σύντομα, καθώς τώρα στην περιοχή επικρατεί δριμύ ψύχος, αλλά η περιοχή στην κοιλάδα του ποταμού Σεβέρσκι Ντοντς τους θερινούς μήνες είναι δύσκολα προσπελάσιμη. «Τώρα, που η γη έχει παγώσει, είναι η κατάλληλη στιγμή για επίθεση», είπε ο αντιστράτηγος.

Οι πρόσφατες εξελίξεις προκάλεσαν πιθανώς και την αιφνίδια επιθεώρηση από τον Πούτιν της ετοιμότητας των ρωσικών αεροπορικών δυνάμεων.

Πηγές Pravda και PravdaReport

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.