Τρίτη 5 Ιουλίου 2016

Τζέιμς Γκάλμπρεϊθ : Το σχέδιο Βαρουφάκη για επιστροφή στη δραχμή...

Εθνικοποίηση της ΤτΕ, επιστράτευση υπαλλήλων -Κινητά σε ψυγεία ξενοδοχείων και μυστικά συμβούλια...

Το περίγραμμα του Σχεδίου Β ή «Σχεδίου Χ» που ετοίμαζε από τον Μάρτιο του 2015, με εντολή του Γιάνη Βαρουφάκη, σε περίπτωση που ναυαγούσαν πλήρως οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, περιγράφει στο βιβλίο του «Καλώς όρισες στη μαρτυρική αρένα» ο Τζέιμς Γκάλμπρεϊθ, ο άνθρωπος που είχε αναλάβει να το «χτίσει».

Το Σχέδιο Β περιελάμβανε, μεταξύ άλλων, την κήρυξη της Ελλάδας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, την άμεση εθνικοποίηση της Τράπεζας της Ελλάδος και τον επαναπροσδιορισμό των καταθέσεων σε νέα δραχμή, μέτρα για την εγγύηση της δημόσιας τάξης και ασφάλειας, αλλά και επιστράτευση δημοσίων υπαλλήλων.

Το σχέδιο αυτό, όπως γράφει η «Καθημερινή», ετοιμαζόταν από το «πολεμικό συμβούλιο» του τότε υπουργού Οικονομικών με βασικό συντονιστή τον Τζέιμς Γκάλμπρεϊθ κάτω από συνθήκες άκρας μυστικότητας. Μεταξύ άλλων, αναφέρεται ότι προκειμένου να εξασφαλίσουν ότι δεν θα διέρρεε κάτι από το εν λόγω σχέδιο, έβαζαν ακόμη και τα κινητά τους στα ψυγεία των ξενοδοχείων όπου συνεδρίαζαν!

Οπως γράφει η εφημερίδα, ο Αμερικανός καθηγητής στο βιβλίο του περιγράφει τον τρόπο λειτουργίας του «πολεμικού συμβουλίου» που είχε συγκροτηθεί με εντολή του Γιάνη Βαρουφάκη, υποστηρίζοντας ότι συνεδρίαζε υπό συνθήκες άκρας μυστικότητας –που περιελάμβανε ασφαλείς επικοινωνίες, ακόμη και τοποθέτηση κινητών τηλεφώνων σε ψυγεία ξενοδοχείων!

Εθνικοποίηση των τραπεζών, με υποσχετικές οι μισθοί

Κατά τον κ. Γκάλμπρεϊθ, στο διάστημα που η χώρα θα ήταν σε έκτακτη ανάγκη η Τράπεζα της Ελλάδος θα έπρεπε να εθνικοποιηθεί είτε μέσω Προεδρικού Διατάγματος, είτε μέσω γενικής συνέλευσης.
«Για την εισαγωγή νέου νομίσματος, όμως, θα έπρεπε να τροποποιηθεί και το καταστατικό της ΤτΕ. Με βάση το σενάριο του Σχεδίου Β, για την αποτροπή συμψηφισμού των καταθέσεων με τον ELA, οι τράπεζες θα εθνικοποιούνταν αμέσως, θα ανακεφαλαιοποιούνταν σε νέα δραχμή και θα έμεναν κλειστές για απροσδιόριστο χρονικό διάστημα, μέχρι τη μετατροπή του νομίσματος. Για την κάλυψη μισθών και συντάξεων θα έπρεπε να εκτυπωθούν άμεσα υποσχετικές» αναφέρει στο ρεπορτάζ της η «Καθημερινή».


Πώς θα πηγαίναμε στη δραχμή

Περιγράφοντας τη διαδικασία μετάβασης στο νέο νόμισμα, ο Γκάλμπρεϊθ αναφέρεται στον ρόλο που θα αναλάμβαναν οι υπουργοί Άμυνας και Εσωτερικών προκειμένου να διατηρήσουν τη δημόσια τάξη, την ασφάλεια και τις προμήθειες, επισημαίνοντας ότι κρίσιμο θα ήταν να επιστρατευθούν υπάλληλοι σε σχολεία, νοσοκομεία και αστυνομία, τους τομείς, δηλαδή, εκείνους που αποτελούν σημαντικούς δημόσιους οργανισμούς. Κατόπιν, θα έπρεπε να ακολουθήσει διάγγελμα του πρωθυπουργού που θα ανακοίνωνε τη μετάβαση στο νέο νόμισμα και εντολή για εκτύπωση νέων χαρτονομισμάτων.

Ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Τέξας δεν κρύβει, πάντως, στα γραφόμενά του την απογοήτευσή του για το γεγονός ότι το σχέδιο δεν εφαρμόστηκε. «Πραγματοποιήθηκε μια συνάντηση υψηλού επιπέδου για το ζήτημα, ο πρωθυπουργός δεν ζήτησε ενημέρωση από μας και η εργασία επί του θέματος τερματίστηκε με την υποβολή ενός εκτενούς υπομνήματος στις αρχές Μαΐου», σημειώνει.

Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι ο Γκαλμπρέιθ υποστηρίζει ότι αυτοί που κλήθηκαν να αναπτύξουν το σχέδιο μεγαλοποιούσαν τις δυσκολίες και παρέβλεπαν «κάποιες ευοίωνες προοπτικές»...

Πηγή: Τhttp://www.iefimerida.gr/news/276242/shedio-varoyfaki-gia-epistrofi-sti-drahmi-ethnikopoiisi-tis-tte-epistrateysi-ypallilon#ixzz4DWABEsHy

***

Παππάς και Κοτζιάς «δίνουν» Βαρουφάκη: Ηθελε να υπογράψουμε συνέχιση του προγράμματος Σαμαρά...


Στην αποκάλυψη ότι ο τότε υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης στις αρχές του 2015, πρότεινε στον Αλέξη Τσίπρα να υπογραφεί η συνέχιση του προγράμματος της κυβέρνησης Σαμαρά, έκαναν δύο νυν υπουργοί.

Ο Νίκος Παππάς και ο Νίκος Κοτζιάς, υποστήριξαν σε τηλεοπτικές του συνεντεύξεις στην ΕΡΤ ότι ο Γιάνης Βαρουφάκης πρότεινε τον Φεβρουάριο του 2015 να υπογραφούν τα συμφωνηθέντα της προηγούμενης κυβέρνησης.

Απαριθμώντας τους σταθμούς της διαπραγμάτευσης, υπ. Επικρατείας Ν. Παππάς είπε πως «μία ημερομηνία σταθμός ήταν η υπογραφή της τις 20 Φεβρουαρίου. Εκεί φτάσαμε με πολλές δυσκολίες γιατί είχαμε πιέσεις στο Eurogroup που προηγήθηκε να συνεχίσουμε με την ολοκλήρωση των υπογεγραμμένων από την κυβέρνηση Σαμαρά. Ήταν από τις πρώτες πολύ σοβαρές δοκιμασίες». Οταν κλήθηκε να διευκρινίσει τι εννοεί, είπε ανοικτά: «Ήταν μία πολύ φρέσκια κυβέρνηση και υπήρχαν εισηγήσεις από το οικονομικό επιτελείο και τον υπουργό Οικονομικών να υπογράψουμε τη συνέχιση του υπάρχοντος προγράμματος». Για να συνεχίσει: «Νομίζω θα ήταν μία οδυνηρή επιλογή την οποία ευτυχώς αποφύγαμε και φτάσαμε στην επέκταση εκείνης της συμφωνίας».

Αλλά και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, μιλώντας επίσης στην ΕΡΤ, ανέφερε επίσης πως ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, επέμενε να συνεχιστούν τα συμφωνηθέντα από την κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά γιατί δεν ήθελε να χρεωθεί μία ενδεχόμενη αρνητική εξέλιξη.

Πηγή: http://www.iefimerida.gr/news/276232/pappas-kai-kotzias-dinoyn-varoyfaki-ithele-na-ypograpsoyme-synehisi-toy-programmatos#ixzz4DWBC5fE4

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.