Παρασκευή 15 Απριλίου 2016

Ποιοι πρέπει να πληρώσουν για τον “αφοπλισμό” των ΕΔ της χώρας και την διπλωματική της εξασθένιση;

 
Του Πάρη Καρβουνόπουλου

Τα όσα ζούμε στο Αιγαίο με την προκλητικότητα των Τούρκων είναι ασύλληπτα. Για να τα συνειδητοποιήσουμε θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε κάποιες αλήθειες…

Γράψαμε στο Μilitaire.gr ότι η Τουρκία μεταξύ άλλων κάνει επίδειξη δύναμης,θέλοντας να καταδείξει και να εκμεταλλευθεί τις αδυναμίες μας. Η πρώτη αλήθεια είναι ότι αυτές δεν προέκυψαν ΜΟΝΟ από την κρίση και τις επιπτώσεις της. Την Εθνική Άμυνα,τις Ένοπλες Δυνάμεις και το οπλοστάσιό τους, είχαν αρχίσει να το καταστρέφουν εκ των έσω κυβερνήσεις και πολιτικοί με την ανοχή στρατιωτικών ηγεσιών!

Η πρώτη φάση της καταστροφής ήταν οι αχρείαστες και πανάκριβες αγορές οπλικών συστημάτων. Άδειασαν τα ταμεία και ταυτόχρονα δεν εξόπλισαν τη χώρα όπως θα έπρεπε . Αυτή τη περίοδο κουτσά στραβά την διερευνήσαμε,την διερευνούμε και τέλος πάντων την γνωρίζουμε.

Ακολούθησε η δεύτερη εξίσου για να μην πούμε περισσότερο καταστροφική περίοδος της δήθεν…εξυγίανσης. Των δήθεν οικονομιών στην Άμυνα υπέρ του κοινωνικού συνόλου. Των ανόητων διλημμάτων για βούτυρο και κανόνια. Σ΄αυτή τη χρονική περίοδο έγιναν εγκλήματα εξίσου σοβαρά με την περίοδο κατά την οποία αγοράζαμε τα πάντα χωρίς δεύτερη σκέψη.
Πολλοί απ΄ όσους κλήθηκαν να διαχειριστούν θέματα της Εθνικής Άμυνας, αντί να διορθώσουν τις άθλιες συμβάσεις με τις οποίες έγιναν οι αγορές μετέθεταν τα προβλήματα στον επόμενο, βάζοντάς τα κάτω από το χαλί! Ακόμη κι όταν υπήρχαν χρήματα. Η κρίση ήρθε να αποτελειώσει όσα είχαν μείνει όρθια.

Κάπως έτσι πίστες γέμισαν με καθηλωμένο αεροπορικό υλικό, πλοία έδεσαν, οπλικά συστήματα αχρηστεύθηκαν.

Δεν είμαστε και δεν θα παραστήσουμε τους “εισαγγελείς” .Το δεδομένο όμως είναι ότι σήμερα η χώρα καλείται να αντιμετωπίσει μεγάλες προκλήσεις και κινδύνους με τις ΕΔ να αντιμετωπίζουν ελλείψεις που αφαιρούν ισχύ και από το διπλωματικό της “οπλοστάσιο”. Δεν χρειάζεται και δεν πρέπει να ειπωθούν περισσότερα, είναι αυτονόητο. Αλλά όλοι γνωρίζουμε και καταλαβαίνουμε .

Το ερώτημα είναι αν θα πρέπει να πληρώσουν κάποιοι για την κατάσταση που έφεραν τις ΕΔ. Αν θα πρέπει να αναζητηθούν ευθύνες απ΄ όσους με τις πράξεις τους δημιούργησαν ή μεγάλωσαν τις “τρύπες” στον αμυντικό φράχτη της χώρας. Η απάντηση δεν μπορεί παρά να είναι ναι. Αλλά ποιος πιστεύει ότι τελικά αυτές οι ευθύνες θα αποδοθούν; Εδώ πολλοί απ΄ αυτούς που ευθύνονται για τις παραλείψεις και τις ελλείψεις που δημιουργούν ανυπέρβλητα προβλήματα στη λειτουργία των ΕΔ ζητούν …εύσημα για την αναποφασιστικότητα,την ανικανότητα ή ότι άλλο τους οδήγησε στο να μην λύνουν προβλήματα ,να μην βάζουν υπογραφές και να μην παίρνουν αποφάσεις.Τα αποτελέσματα τα ζούμε σήμερα. Ελπίζουμε να μην τα πληρώσουμε πολύ ακριβά όχι σε χρήμα αλλά σε κόστος εθνικό.

Militaire.gr
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.