Πέμπτη, 3 Μαρτίου 2016

Επικίνδυνα επικοινωνιακά παιγνίδια στο Αιγαίο...


Ξαφνικά και ενώ η κυβέρνηση επιχειρούσε να διασκεδάσει τις αρνητικές εντυπώσεις αλλά και τις προειδοποιήσεις όλων των ειδικών για τους κίνδυνους που ενέχει η εμπλοκή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, την οποία άκριτα αποδέχτηκε, διαρροές προερχόμενες από στρατιωτικές πηγές άρχισαν να αναδεικνύουν τα προσκόμματα που προβάλλει η Τουρκία…

Η Αθήνα παριστάνοντας ότι δεν γνώριζε σε τι είχε συμφωνήσει, διέρρεε ότι η Τουρκία αρνείται να επιτρέψει στο γερμανικό σκάφος της Νατοϊκής δύναμης να εισέλθει στα τουρκικά χωρικά ύδατα και ότι επίσης αρνήθηκε να δεχθεί σχέδιο πτήσης ελικοπτέρου το οποίο θα μετέφερε την γερμανίδα υπουργό Άμυνας από την Λέσβο στο γερμανικό σκάφος και από εκεί στην Τουρκία, με το επιχείρημα ότι το νησί είναι σε καθεστώς αποστρατιωτικοποίησης.

Είναι γνωστό ότι η Τουρκία η οποία και είχε την πρωτοβουλία από κοινού με την κ. Merkel να φέρει το ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, εκμεταλλεύτηκε την αφελή προσέγγιση της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία θεώρησε ότι προσφέρει εκδούλευση στην κ. Merkel και έτσι αποφασίστηκε η εμπλοκή του ΝΑΤΟ, χωρίς σαφείς εγγυήσεις, οπότε ήταν προδιαγεγραμμένο το τι θα ακολουθούσε.


Όπως ο ίδιος ο κ. Τσίπρας δήλωσε (στην εκπομπή του Ν. Χατζηνικολάου) ότι με το ΝΑΤΟ θα σταματήσει το blame game εις βάρος της χώρας μας για το προσφυγικό, έχει προφανώς δημιουργηθεί μια επίπλαστη εικόνα και στο Υπουργείο Άμυνας, ότι επικοινωνιακά θα στριμώξει την Τουρκία, έστω και αν το πραγματικό κόστος ήταν ιδιαίτερα βαρύ για τα εθνικά συμφέροντα.

Όμως και από τον Υπουργό Εξωτερικών Ν. Κοτζιά υπήρξαν δυσάρεστες αποκαλύψεις αλλά και «εκπλήξεις», καθώς ουσιαστικά «διόρθωσε» τον Αλ. Τσίπρα σε ότι αφορά το ενδεχόμενο βέτο στην Ε.Ε., λέγοντας ότι το βέτο είναι ο τρόπος για να γίνουν γνωστές οι κόκκινες γραμμές, ενώ αποδοκίμασε το Υπ. Αμυνας για την υπόθεση  του πρωθυπουργικού αεροσκάφους  στο οποίο «απαγορεύθηκε» εμμέσως από την Άγκυρα, να ανεφοδιαστεί στην Ρόδο.

Ο κ. Κοτζιάς  ομολόγησε ότι η …σκληρή διαπραγμάτευση στο ΝΑΤΟ απέδωσε μια … αναφορά  του  Γ.Γ. ότι θα γίνονται σεβαστά τα χωρικά  ύδατα και ο εναέριος χώρος των δυο χωρών και ότι δεν θα κινούνται οι δυνάμεις της κάθε χώρας  στον εναέριο χώρο του ενός ή του άλλου. Και αμέσως μετά παραδέχθηκε ότι το  « ΝΑΤΟ θεωρεί τα 6 μίλια δοσμένα και από τα 6-10 μιλια  από την εποχή του Αρσένη τα έβαζε με ερωτηματικά».

Πολύ απλά δηλαδή ο υπουργός εξωτερικών της Ελλάδας δηλώνει ότι η κυβέρνηση του συνυπέγραψε την πρόσκληση του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, ενώ ήταν δεδομένο από την εποχή Αρσένη ότι δεν αναγνωρίζει τον ελληνικό εναέριο χώρο μεταξύ των 6 και των 10 ν.μ. κάτι που δίνει πλέον και με την μεγαλύτερη επισημότητα  την ευκαιρία στην Άγκυρα να επαναφέρει την διεκδίκηση της. Και θεωρεί μάλιστα τον συγκεκριμένο χειρισμό, ως «επιτυχία».

Όμως ακόμη πιο τραγική ήταν η αναφορά του κ. Κοτζιά στο επεισόδιο το οποίο έγινε το Δεκαπενταύγουστο στα Ίμια, το οποίο μάλιστα επιχείρησε να δικαιολογήσει και να το παρουσιάσει και ως ...εθνική επιτυχία.(***)

Όπως είχε αποκαλύψει η Καθημερινή το καλοκαίρι  αποβιβάστηκαν και Έλληνες και Τούρκοι λιμενικοί στα Ίμια, όπου είχαν εγκαταλειφθεί από δουλεμπόρους, σύριοι πρόσφυγες. Καθώς οι λιμενικοί ήταν οπλισμένοι, υπήρξε διαδικασία αποκλιμάκωσης με αποτέλεσμα να αποχωρήσουν από την βραχονησίδα ταυτόχρονα, παίρνοντας μαζί τους τον ίδιο αριθμό προσφύγων, χωρίζοντας  ακόμη και οικογένεια σύρων που είχε διασωθεί.

Με τον τρόπο αυτό η Τουρκία εμπράκτως αμφισβήτησε  όχι μόνο την ελληνική αρμοδιότητα  έρευνας και διάσωσης, άλλα και την  ελληνική κυριαρχία στα Ίμια.

Και το γκριζάρισμα των Ιμίων για πρώτη φορά έγινε αποδεκτό από μια ελληνική κυβέρνηση (μετά την τότε κυβέρνηση Σημίτη).

Ο κ. Κοτζιάς  απαντώντας σε ερώτηση του  Αλ. Παπαχελά με ακατανόητη αυταρέσκεια  δήλωσε ότι τουλάχιστον «δεν έγινε επεισόδιο» και έδωσε την δική του εκδοχή :

« Ήταν από εδώ και από εκεί τα λιμενικά των δυο κρατών και πέσανε οι πρόσφυγες οι μεν από εδώ οι μεν από εκεί. Πολλές οικογένειες. Πέσανε από την μεριά της ελληνικής ακτοφυλακής άλλοι από την τουρκική.
[…] ήταν καλή συμπεριφορά των Τούρκων εκείνη την ημέρα, δεν προσπάθησαν να δημιουργήσουν θέμα. Και οι συνεννοήσεις μου με τους ομολόγους μου στην Τουρκία. Ορισμένες οικογένειες σπάσανε. Πήγε η μάνα με το ένα παιδί από τη μια πλευρά και ο πατέρας από την άλλη. Και υπήρξε πρόβλημα που θα πάνε αυτές οι οικογένειες,  και αυτές οι οικογένειες αποδόθηκαν στην μεριά που είχε πάει κάποιο μέλος στις ελληνικές βάρκες του λιμενικού. Ξέρετε από διεθνές δίκαιο,  Σημαίνει πως είναι ομολογία εν πράγματι ότι τα Ίμια είναι ελληνικά νησιά, εάν δεν ήταν ελληνικά νησιά θα επέμενε η άλλη πλευρά ότι έπρεπε  να φέρουμε και τα άλλα μέλη της οικογένειας να είναι μαζί. Αποτελεί αυτό πλέον ένα fact για την αναγνώριση της ελληνικότητας των Ιμίων» .
Το αστείο αυτό επιχείρημα δείχνει την ελαφρότητα με την οποία χειρίζεται το ΥΠΕΞ μείζονα θέματα εξωτερικής πολιτικής που άπτονται της εθνικής  κυριαρχίας.

Διότι είναι προφανές ότι η Τουρκία δεν θα κρατούσε για λάφυρο τα μισά μέλη της συριακής οικογενείας. Αλλά τα επέστρεψε στο ελληνικό λιμενικό αφού είχε κατορθώσει με ευκολία να επιβεβαιώσει, με την συναίνεση μάλιστα της Αθήνας την αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας επί των Ιμίων. Διότι η κυβέρνηση δέχτηκε και διαπραγματεύτηκε την ταυτόχρονη αποχώρηση με τους Τούρκους από την ελληνική βραχονησίδα, αποδεχομένη έτσι ότι τα Ίμια είναι "γκρίζα ζώνη».

Και φυσικά η θεωρία του κ. Κοτζιά δεν εξηγεί πως «πήδησαν από την μια μεριά και τους έπιαναν οι Τούρκοι και από την άλλη μεριά και τους έπιαναν οι Έλληνες, σε περιοχή ελληνική, σε ελληνικά χωρικά ύδατα και σε ελληνική ζώνη έρευνας και διάσωσης..

Και ο κ. Κοτζιάς επισημαίνει ότι  ο Erdogan «δέκα χρόνια πρόεδρος και πρωθυπουργός  της Τουρκίας δεν έχει κάνει θερμό επεισόδιο εις βάρος της Ελλάδας…», κάτι που είναι προφανές ότι δεν συνέβη καθώς στην διάρκεια αυτής της δεκαετίας  η Αθήνα  δεν τόλμησε να ασκήσει κυριαρχικά δικαιώματα της όπως η επέκταση των χωρικών υδάτων έως τα 12 ν.μ., η ανακήρυξη ΑΟΖ , η οριοθέτηση ΑΟΖ με την Κύπρο  η αξιοποίηση των βραχονησίδων όπως τα Ίμια…

Πηγή:http://www.liberal.gr/arthro/35949/amyna--diplomatia/2016/epikinduna-epikoinoniaka-paignidia-sto-aigaio-kai-oraiopoiisi-ton-parachoriseon-i.html

(***) Σχόλιο ιστολογιου:

Παραθέτουμε το σχετικό δημοσίευμα της "Καθημερινής" της 14ης Αυγούστου 2015:

Και το νέο (ενημερωμένο) δημοσίευμα της "Καθημερινής" [07 Φεβ. 2016] με τις λεπτομέρειες του συμβάντος της 14ης Αυγούστου 2015:

Και νέο θρίλερ στα Ιμια μεταξύ Ελλήνων-Τούρκων

Πολλά επεισόδια έρευνας και διάσωσης σε βραχονησίδες του Αιγαίου καταγράφηκαν από την άνοιξη έως και το φθινόπωρο του 2015. Ωστόσο, ένα συγκεκριμένο, που έλαβε χώρα στα Ιμια και φέρνει σήμερα στη δημοσιότητα η «Κ», έχει ενδεχομένως το πιο ξεχωριστό ενδιαφέρον.

Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές, άνδρες του Λιμενικού της Ελλάδας και της Τουρκίας αποβιβάστηκαν ένοπλοι (!) στη βραχονησίδα, το πρωί της 14ης Αυγούστου. Και ήταν τότε που εκτυλίχθηκε ένα εξάωρο πολιτικό και στρατιωτικό θρίλερ με άγνωστες έως τώρα λεπτομέρειες και προεκτάσεις. Γιατί είναι η πρώτη φορά που συνέβη τέτοιο επεισόδιο, με Ελληνες και Τούρκους λιμενικούς να βρίσκονται αντιμέτωποι και μάλιστα ένοπλοι πάνω σε ελληνικό νησί. Η Τουρκία όχι μόνο δεν έχει αποσύρει τη θεωρία των γκρίζων ζωνών, αντίθετα την ενισχύει, όπως δείχνουν τα γεγονότα.

Σημειώνεται ότι ήταν έπειτα από το συγκεκριμένο επεισόδιο στα Ιμια –και τη γενικότερη έντονη αντιπαράθεση γύρω από βραχονησίδες, όπου Τούρκοι διακινητές αποβιβάζουν πρόσφυγες– που ακολούθησε η επίσκεψη Τσίπρα στην Τουρκία, τον Νοέμβριο του 2015, και η συμφωνία για τη συνέχιση των διερευνητικών συνομιλιών για το Αιγαίο.

Προκειμένου να υπάρχει μια ολοκληρωμένη εικόνα του γεγονότος, στο σημείο αυτό θα πρέπει να υπενθυμισθεί ότι εκείνη την περίοδο σε Ελλάδα και Τουρκία η πολιτική σκηνή κινούνταν μεταξύ σταθερότητας και αποσταθεροποίησης. Στη χώρα μας, το πρωί της 14ης Αυγούστου, ψηφίζεται το τρίτο μνημόνιο, με τον ΣΥΡΙΖΑ να διασπάται και να προδιαγράφεται αβέβαιο το μέλλον της κυβέρνησης, με τις εκλογές να είναι ορατές στον ορίζοντα. Στην Τουρκία, στις εκλογές του Ιουνίου του 2015, ο Ερντογάν χάνει την απόλυτη πλειοψηφία, δεν έχει σχηματιστεί κυβέρνηση, ενώ οξύνεται και το κουρδικό.

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, και σύμφωνα με έγκυρες πηγές, τα γεγονότα στη βραχονησίδα των Ανατολικών Ιμίων και οι μετέπειτα διπλωματικές και πολιτικές διεργασίες εκτυλίχθηκαν ως εξής:

Τα γεγονότα

Το πρωί της 14ης Αυγούστου, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Ελληνικού Λιμενικού, αναφέρεται: «Σήμερα περίπου στις 9 π.μ., 27 Σύροι πρόσφυγες διασώθηκαν από το Ελληνικό Λιμενικό, στην περιοχή των Ιμίων. Τα μέλη του Ελληνικού Λιμενικού Σώματος διαχειρίστηκαν με εξαιρετική αποτελεσματικότητα και υπευθυνότητα τόσο το ανθρωπιστικό έργο της διάσωσης όσο και την κατάσταση που δημιουργήθηκε από την παρουσία σκαφών της τουρκικής ακτοφυλακής στην περιοχή».

Τα πράγματα είναι πιο σύνθετα. Τα ελληνικά ραντάρ καταγράφουν κινήσεις γύρω από τα Ιμια, ενώ σχεδόν ταυτόχρονα το γραφείο του Λιμενικού στην Κάλυμνο δέχεται τηλεφώνημα από πρόσφυγες που ήδη βρίσκονταν στη βραχονησίδα, οι οποίοι ζήτησαν από τις ελληνικές αρχές να τους παραλάβουν γιατί ήθελαν να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς την Ευρώπη.

Έγινε αμέσως αντιληπτό ότι υπήρχε πρόβλημα, λόγω της κρίσης του 1996 αλλά και γιατί σχεδόν ταυτόχρονα με τους Ελληνες έφθασαν στα Ιμια και οι Τούρκοι λιμενικοί. Οι ελιγμοί των σκαφών ήταν επικίνδυνοι στην προσπάθεια των δύο αποστολών για κυριαρχία στον πολύ μικρό χώρο που κινούνταν. Ωστόσο όλοι κατάφεραν να αποβιβαστούν ένοπλοι, υπήρξε «σωματική επαφή», κατά την αφήγηση της διπλωματικής πηγής, δηλαδή σπρωξίματα ίσως και κάτι παραπάνω, καθώς κανείς δεν αποχωρούσε.

Συναγερμός

Ταυτόχρονα είχαν ειδοποιηθεί τα υπουργεία Εθνικής Αμυνας και Εξωτερικών, ενώ ενημερώθηκε και ο πρωθυπουργός. Η διαχείριση της κρίσης απαιτούσε πολιτική παρέμβαση. Η πρόταση εκ μέρους αξιωματούχων του υπουργείου Αμυνας να μεταβεί στην περιοχή σκάφος του Πολεμικού Ναυτικού απορρίφθηκε άμεσα από τον Αλέξη Τσίπρα που αποφάσισε να γίνει πολιτική διαχείριση και όχι στρατιωτική, καθώς αναβίωνε ο εφιάλτης του 1996.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η ένταση, που διήρκεσε έξι ώρες, θα μπορούσε ανά πάσα στιγμή να προκαλέσει κρίση, αν κάποιος από τους άνδρες στη βραχονησίδα χρησιμοποιούσε όπλο και για τον λόγο αυτό υπήρξαν επικοινωνίες σε πολιτικό και κυρίως διπλωματικό επίπεδο που οδήγησαν σε εκτόνωση λίγο μετά το μεσημέρι. Σημειώνεται ότι οι Τούρκοι λιμενικοί, κατόπιν εντολών που δέχθηκαν, πήραν μαζί τους έναν αριθμό προσφύγων, παρά τη θέληση των τελευταίων, προκειμένου να καταγραφεί από την Αγκυρα η αποστολή έρευνας και διάσωσης στα Ιμια.

Συμπεριφορά

Μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου στην Ελλάδα και του Νοεμβρίου στην Τουρκία, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μετέβη στις 18 Νοεμβρίου στην Αγκυρα, όπου έθεσε το θέμα της συμπεριφοράς της Τουρκίας στο Αιγαίο και αποφάσισε να ξεκινήσουν και πάλι οι διερευνητικές συνομιλίες. Για τον σκοπό αυτό έχει συγκροτηθεί ειδική ομάδα εντός του υπουργείου Εξωτερικών, που πλαισιώνεται και από επιστημονικούς συνεργάτες.

Πάντως οι συνομιλίες δεν προχωρούν ιδιαίτερα. Ούτε στα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) υπάρχει πρόοδος, ενώ χαμηλές είναι οι προσδοκίες ενόψει της πραγματοποίησης του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας - Τουρκίας, που προγραμματίζεται για τις 8 Μαρτίου.

Οταν τον περασμένο Οκτώβριο άρχισε η συζήτηση με πρωτοβουλία της Γερμανίας και τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για κοινές περιπολίες Ελλάδας - Τουρκίας, η ελληνική διπλωματία απέρριψε ασυζητητί τέτοιο ενδεχόμενο, καθώς το ερώτημα «πώς θα γίνονται οι κοινές περιπολίες στα Ιμια» ήταν κυρίαρχο. Οι εξελίξεις αυτές οδήγησαν και στην «αφυδάτωση» της πρωτοβουλίας για τριμερή συνάντηση Ελλάδας - Τουρκίας - Γερμανίας, καθώς υπήρχε κίνδυνος να εμπλακούν στη συζήτηση και ζητήματα κυριαρχίας.

Πλέον, σε πολλά νησιά του Αιγαίου υπάρχουν εκατοντάδες κοινοτικοί αξιωματούχοι που συνεργάζονται με τις ελληνικές αρχές για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης. Αυτό που απασχολεί Ελληνες διπλωμάτες είναι πώς θα αντιδράσουν όλοι αυτοί αν η Τουρκία, για δικούς της λόγους, επιχειρήσει ένα παρόμοιο με τα Ιμια επεισόδιο.


[Οι υπογραμμίσεις δικές μου]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.