Παρασκευή, 11 Μαρτίου 2016

Δυστυχώς κύριε Ντράγκι...ο αποπληθωρισμός τιθασεύεται μόνο με πόλεμο!


[1]: Η είδηση...

ΕΚΤ: Μειώνει επιτόκια δανεισμού, αυξάνει αγορές ομολόγων

Ομοβροντία μέτρων στήριξης της οικονομίας εξαπέλυσε η ΕΚΤ στην προσπάθειά της να ενισχύσει τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη, αλλά και να διαφυλάξει την αξιοπιστία της, δεδομένου ότι τους τελευταίους μήνες πολλοί επενδυτές είχαν αρχίσει να αμφιβάλλουν κατά πόσο είχε την θέληση να οδηγήσει τον πληθωρισμό προς τον στόχο του 2%.

Ωστόσο, το σχόλιο του επικεφαλής της, Μάριο Ντράγκι, ότι δεν προτίθεται να χαμηλώσει περαιτέρω τα αρνητικά επιτόκια καταθέσεων, προκάλεσε άμεση αντιστροφή του κλίματος στις αγορές, δηλαδή ενίσχυση του ευρώ έναντι του δολαρίου και υποχώρηση των χρηματιστηριακών δεικτών. 

Η ΕΚΤ ανακοίνωσε ότι θα αυξήσει από τον Απρίλιο το ύψος των μηνιαίων αγορών ομολόγων από τα 60 δισ ευρώ στα 80 δισ. Παράλληλα, η Τράπεζα θα αγοράζει ιδιωτικά ομόλογα που εμπίπτουν στην επενδυτική βαθμίδα.

Επιπλέον, μείωσε ακόμη περισσότερο, στο -0,4% από -0,3%, το επιτόκιο για τις καταθέσεις τραπεζών στην ίδια την Κεντρική Τράπεζα, ενώ μείωσε στο 0% από 0,05% το βασικό επιτόκιο των καταθέσεων.


Στην προσπάθειά της να ενισχύσει την ρευστότητα και κυρίως τον τραπεζικό δανεισμό προς την πραγματική οικονομία, η ΕΚΤ ανακοίνωσε ακόμη ότι από τον Ιούνιο θα αρχίσει να εφαρμόζει τέσσερα νέα προγράμματα μακροχρόνιου δανεισμού (TLTRO), καθένα εκ των οποίων θα έχει διάρκεια τεσσάρων ετών.

Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν, εξέπληξαν τις αγορές, οι οποίες μάλλον διατηρούσαν χαμηλότερες προσδοκίες, με αποτέλεσμα το ευρώ να υποχωρεί κατά 1,35% έναντι του δολαρίου, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,0850. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300 ενισχυόταν κατά 1,8%. Ωστόσο, το ευρώ άρχισε να ενισχύεται και στις 16:25 η ισοτιμία  είχε διαμορφωθεί στο 1,1010, διότι νωρίτερα ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι είχε διευκρινίσει ότι δεν πρόκειται να μειώσει ακόμη περισσότερο τα αρνητικά επιτόκια.

Πρέπει να σημειωθεί ότι η ΕΚΤ αναθεώρησε χθες σημαντικά προς το χειρότερο την πρόβλεψη για το επίπεδο της ανάπτυξης και του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη τα επόμενα χρόνια.

Όσον αφορά στον πληθωρισμό, η ΕΚΤ προβλέπει ότι θα διαμορφωθεί το 2016 μόλις στο 0,1% από 1% που προέβλεπε τον περασμένο Δεκέμβριο. Για το 2017 ο πληθωρισμός αναμένεται να διαμορφωθεί στο 1,3% από 1,6% που προβλεπόταν τον Δεκέμβριο, ενώ για το 2018 προβλέπει πως θα διαμορφωθεί στο 1,6%.

Τα στοιχεία αυτά σηματοδοτούν ουσιαστικά το γεγονός ότι η ΕΚΤ παραδέχεται πως δεν θα καταφέρει να φέρει τον πληθωρισμό στο επίπεδο του 2%, παρά τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε σήμερα.

Η ΕΚΤ αναθεώρησε σημαντικά και την πρόβλεψη για την ανάπτυξη, στο 1,4% για το 2016 από 1,7% που είχε προβλεφθεί τον Δεκέμβριο, ενώ για το 2017 προβλέπει 1,7% (αμετάβλητο) και για το 2018, 1,8%.

Ο κ. Ντράγκι δήλωσε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ότι «τα επιτόκια (δανεισμού) θα παραμείνουν χαμηλά, πολύ χαμηλά για πολύ μακρά χρονική περίοδο». Παράλληλα, τόνισε ότι το πρόγραμμα αγοράς περιουσιακών στοιχείων θα συνεχιστεί τουλάχιστον μέχρι τον Μάριου του 2017 ή και ακόμη περισσότερο, εφόσον χρειαστεί.

Πηγή:http://www.kathimerini.gr/852662/article/oikonomia/die8nhs-oikonomia/ekt-meiwnei-epitokia-daneismoy-ay3anei-agores-omologwn]

[2]...και τί κρύβεται πισω απο αυτή...

Σχόλιο του Γ.Γ. του Ε.Πα.Μ. Δημ. Καζάκη [e-roi.gr-10 Μαρτίου 2016]:Σας θυμίζουμε την ανακοίνωση της Π.Γ. του Ε.Πα.Μ. την 23η Ιανουαρίου 2015, όταν η Ε.Κ.Τ. ανακοίνωσε την έναρξη του προγράμματος Ποσοτικής Χαλάρωσης (Quantitative Easing).


Ανακοίνωση

Την έναρξη του προγράμματος Ποσοτικής Χαλάρωσης (Quantitative Easing) ανακοίνωσε χθες 22 Ιανουαρίου η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Η απόφαση αυτή της ΕΚΤ και του κ.Ντράγκι να εκδόσει με λογιστική εγγραφή φρέσκο χρήμα, αφορά συνδυασμένες αγορές δημόσιου και ιδιωτικού χρέους από ομόλογα που ήδη έχουν στα χέρια τους οι συστημικές τράπεζες. Δεν έχει σε καμμία περίπτωση στόχο την παροχή ρευστότητας στην πραγματική οικονομία, των κρατών μελών της ευρωζώνης. Αντίθετα, εγγυάται τα κέρδη των κερδοσκόπων, με κρατικά και εταιρικά ομόλογα.

Ποιοί είναι οι κερδοσκόποι; Οι αποκαλούμενες συστημικές τράπεζες και τα επενδυτικά κεφάλαια υψηλού ρίσκου. Κοινώς οι «γύπες». Στόχος είναι να δοθεί διέξοδος στα κερδοσκοπικά κεφάλαια που βρίσκονται σε στασιμότητα, που λιμνάζουν, έτσι ώστε να τοποθετηθούν σε προβληματικά χαρτιά – ομόλογα με την εγγύηση της ΕΚΤ.

Η πολιτική αυτή εφαρμόζεται από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (FED), την Τράπεζα της Αγγλίας και την κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας. H FED από την αρχή της παγκόσμιας κρίσης το 2008 έχει διαθέσει το εξωφρενικό ποσό των 4.5 τρις δολλαρίων. Ποιό ήταν το αποτέλεσμα;


1. Εκτίναξη των κρατικών χρεών.
2. Ενίσχυση της ροής κεφαλαίων από την πραγματική οικονομία στην πλασματική και την περαιτέρω διόγκωση του άρρωστου χρημοτοπιστωτικού τομέα.
3. Αύξηση της κερδοσκοπίας με προβληματικούς τίτλους – ομόλογα.
4. Τρομακτικό άνοιγμα της ψαλίδας ανάμεσα στις πολύ μεγάλες περιουσίες και το πραγματικό εισόδημα των μεσαίων και λαϊκών στρωμάτων.

Τι σημαίνουν όλα αυτά;
Το 1,1 τρις ευρώ που ανακοίνωσε η ΕΚΤ μέχρι το 2016 μέσω του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης θα χρειαστεί να εξισορροπηθεί στη νομισματική κυκλοφορία με προσθήκη λιτότητας, νέες οριζόντιες περικοπές και νέα συμπίεση της ζωντανής εργασίας. Ταυτόχρονα, η κίνηση αυτή της ΕΚΤ, αντίθετα με τους ισχυρισμούς του εχγώριου κατοχικού καθεστώτος, αποδεικνύει περίτρανα ότι η Ευρωζώνη στο σύνολό της βρίσκεται σε άθλια κατάσταση. Τέλος, όσο τα κέρδη θα πληθωρίζονται στις αγορές κεφαλαίου, τόσο θα ενισχύεται η τάση παρασιτικής κατανάλωσης, πρωτίστως μέσω του επεκτατισμού και του πολέμου.

Το ερώτημα που τίθεται λοιπόν αμείλικτα, είναι: Ποιό είναι το θετικό αντίκτυπο της Ποσοτικής Χαλάρωσης από τη σκοπιά των εργαζομένων και του λαού;

Καταλαβαίνουμε απόλυτα τον διακαή πόθο της ακροδεξιάς κυβέρνησης του κ. Σαμαρά, να οδηγήσει την Ελλάδα στην ποσοτική χαλάρωση μετά και τον όρο της ΕΚΤ για αξιολόγηση του υπάρχοντος προγράμματος. Αυτό που δεν κατανοούμε όμως, είναι η θριαμβολογία της επίδοξης κυβέρνησης της αντιπολίτευσης, να θεωρεί ως διαπραγματευτικό ατού τις αποφάσεις της ΕΚΤ, στην επικείμενη διαπραγμάτευση.

Πώς είναι δυνατόν να μπαίνεις σε διαπραγμάτευση με στόχο να κουρέψεις χρέος, τη στιγμή που ενισχύεται η δανειακή σου εξάρτηση από την ΕΚΤ;
Πώς είναι δυνατόν «αριστερή» κυβέρνηση να υιοθετεί τις ακραίες εκφάνσεις της μονεταριστικής πολιτικής, σε βάρος του λαού και της χώρας;
Τελικά η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ ποιά συμφέροντα εξυπηρετεί; Των αγορών και των διεθνών τοκογλύφων τύπου Σόρος και της παρέας του  ή του λαού και της χώρας;

Το ΕΠΑΜ για πολλοστή φορά, υπογραμμίζει την απόλυτη ανάγκη για μη αναγνώριση και διαγραφή του χρέους. Κι αυτό δεν μπορεί να συμβεί με διαπραγματεύσεις και προγράμματα τύπου ποσοτικής χαλάρωσης, παρά μόνο με μονομερείς ενέργειες που δηλώνουν πράξεις κυριαρχίας ενός λαού που θέτει την επιβίωση της χώρας του πέρα και πάνω από όποιον την επιβουλεύεται.

Γι’αυτό καλεί τον ελληνικό λαό να βρίσκεται σε εγρήγορση, επαγρύπνηση, και σε συνεχή κινητοποίηση έτσι ώστε να μην επιτρέψει σε κανένα να τον ρίξει στη νέα παγίδα που του στήνουν!

ΟΡΓΑΝΩΣΗ - ΑΓΩΝΑΣ - ΛΑΪΚΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ

Η Πολιτική Γραμματεία του ΕΠΑΜ ,Αθήνα 23/01/2015 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.