Κυριακή, 20 Μαρτίου 2016

Μάρτιος 1944:Το μπλόκο της Καλογρέζας. 22 Έλληνες εκτελούνται από τα τάγματα ασφαλείας.

Το ξεκίνημα της ΟΠΛΑ
Τον Αύγουστο του 1943 έγινε μια απεργία των τροχιοδρομικών. Οι Γερμανοί συνέλαβαν 50 άτομα. Ακολούθησε το πρώτο μεγάλο σαμποτάζ του ΕΛΑΣ Αθήνας στο αμαξοστάσιο της Καλλιθέας, με την καταστροφή 93 βαγονιών. Οι Γερμανοί, έξαλλοι με την απεργιακή κινητοποίηση και το σαμποτάζ, απειλούσαν να εκτελέσουν τους τροχιοδρομικούς υπαλλήλους, αρκετοί εκ των οποίων είχαν συλληφθεί.
2 Σεπτεμβρίου 1943
Στην Καλογρέζα υπάρχουν ανθρακωρυχεία και περίπου 1500 σκληροτράχηλοι ανθρακωρύχοι, μαζί με κατοίκους, έφθασαν στο αστυνομικό τμήμα Ν. Ιωνίας αποφασισμένοι να απελευθερώσουν τους τροχιοδρομικούς. Στη συμβολή της λεωφόρου Ηρακλείου με τη Μικράς Ασίας, τους περιμένει η χωροφυλακή. Επικεφαλής είναι ο Ταγματάρχης Δημήτριος Αλεξόπουλος. Ξέρει ότι απέναντί του έχει εργάτες αλλά και πολά οργανωμένα μέλη της αριστεράς.
Ίσως αυτό έκανε την ολέθρια απόφαση του πιο εύκολη. Έδωσε εντολή στους άνδρες του να πυροβολήσουν εναντίον του άμαχου πλήθους. Οι χωροφύλακες τραυμάτισαν έξι και σκότωσαν τρεις ανθρακωρύχους από την Καλογρέζα. Τον Παναγιώτη Κούτρα, τον Γεράσιμο Κεραμιδά και τον Παναγιώτη Γεωργίου. Για πρώτη φορά οι χωροφύλακες πυροβολούν το άοπλο πλήθος, χωρίς γερμανική ή ιταλική εντολή. Τηρούσαν για πρώτη φορά την γραμμή της κυβέρνησης Ράλλη, για σύγκρουση με την αριστερά χωρίς τη συμμετοχή ή την έγκριση των κατακτητών.
Η 8η Αχτίδα της ΚΟΑ αποφάσισε να μην αφήσει ατιμώρητο το έγκλημα. Έτσι, η Ομάδα Περιφρούρησης Λαϊκών Αγωνιστών (ΟΠΛΑ) ανέλαβε να εκτελέσει τον υπεύθυνο της σφαγής. Διάλεξαν μια σημαδιακή ημερομηνία, την δεύτερη επέτειο ίδρυσης του ΕΑΜ στις 27 Σεπτεμβρίου. Τότε εκτελέστηκε ο ταγματάρχης Χωροφυλακής Δημήτρης Αλεξόπουλος. Είναι η πρώτη εκτέλεση της οργάνωσης στην Αθήνα. Η πρωτεύουσα την επόμενη μέρα γεμίζει με συνθήματα του ΕΑΜ που γνωστοποιούν την εκτέλεση και προειδοποιούν ότι είναι μόνο η αρχή. Οι Γερμανοί και τα τάγματα ασφαλείας, ετοίμαζαν την απάντηση τους και ο χρόνος για τη σφαγή στην Καλογρέζα μετρούσε αντίστροφα.
Το μπλόκο της Καλογρέζας
Στην Καλογρέζα σαν περνάς Ξέγνοιαστε εσύ διαβάτη, Με ευλάβεια πρέπει να πατάς, Γιατί σε τούτα τα ληθάρια, Έπεσαν για τη λευτεριά 22 παλικάρια.
Τον Μάρτιο του 1944 αποφασίστηκε να «χτυπηθούν» οι δυο μεγάλοι πόλοι της αριστεράς και της αντίστασης στην Αττική. Η Κοκκινιά και η Καλογρέζα. Στην Κοκκινιά έγινε η πρώτη μεγάλη μάχη που δόθηκε σε πόλη και στην Καλογρέζα, λίγες μέρες μετά έγινε το πρώτο μεγάλο μπλόκο της Κατοχής. Η Νέα Ιωνία ήταν εργατούπολη αλλά και εκκολαπτήριο του ΕΑΜ. Άρα για τα τάγματα ασφαλείας και τη χωροφυλακή, η περιοχή ήταν εχθρική.
Την Τρίτη 14 Μαρτίου 1944, όλη η δύναμη και οι διοικητές της χωροφυλακής και των ταγμάτων ασφαλείας, συμμετέχουν στο μπλόκο. Τα ξημερώματα μεταφέρονται με λεωφορεία στην Καλογρέζα και περικυκλώνουν την περιοχή. Ακολουθούν σκηνές τρομοκρατίας με άγριους ξυλοδαρμούς, ενώ υπάρχουν μαρτυρίες και για πλιάτσικο.

Συνελήφθησαν γύρω στα 500 άτομα. 50 αγωνιστές παραδόθηκαν στους Γερμανούς και 150 οδηγήθηκαν στην Ειδική Ασφάλεια. 22 άνδρες, από μια λίστα εξήντα μαχητικών ανθρακωρύχων, εκτελέστηκαν επιτόπου. Ήταν όλοι μέλη και στελέχη της εργατικής ΕΠΟΝ, στελέχη της Δεύτερης Ταξιαρχίας. Η πόλη θρήνησε τα παιδιά της. Το σοκ από το μακελειό ήταν μεγάλο.
Όσοι οδηγήθηκαν στην ασφάλεια βασανίσθηκαν και οι γυναίκες ταπεινώθηκαν με διεστραμμένα βασανιστήρια. Οι εκτελεσθέντες και όσοι συνελήφθησαν είχαν ηγετικό ρόλο και οι οργανώσεις έμειναν ακέφαλες από στελέχη. Έτσι αποφασίστηκε από το Σώμα Στρατού του ΕΛΑΣ, να σταλούν ενισχύσεις και έμπειρα στελέχη, που ξαναζωντάνεψαν την οργάνωση.
Η Καλογρέζα δυστυχώς για τους κατοίκους της είχε πολλές πρωτιές. Εκεί έγινε το πρώτο μεγάλο μπλόκο των Γερμανών, στο οποίο για πρώτη φορά κατέβηκε όλη η δύναμη των ντόπιων συνεργατών τους. Είναι η πρώτη φορά που οι οργανώσεις της αριστεράς μένουν ακέφαλες από στελέχη. Είναι η γειτονιά που για πρώτη φορά οι δυνάμεις της Χωροφυλακής ακολούθησαν το «γράμμα» της κυβέρνησης Ράλλη και «χτύπησαν» χωρίς γερμανική εντολή. Και τέλος στην περιοχή έχουμε και την πρώτη εκτέλεση της ΟΠΛΑ, της οργάνωσης που στοχοποιούσε και εκτελούσε, συνήθως σε δημόσιους χώρους, τους συνεργάτες των Γερμανών.
Πηγή:http://news247.gr/eidiseis/mixani-tou-xronou/mhxanh-toy-xronoy-to-mploko-ths-kalogrezas-22-ellhnes-ektelountai-apo-ta-tagmata-asfaleias-sthn-kalogreza-kanei-kai-thn-prwth-ektelesh-xwrofulaka-h-opla.2735158.html
.........................................................

ΤΟ ΜΟΝΟ ΧΡΕΟΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ, ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΤΗΣ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ

15 Μάρτη  1944, 72 χρόνια μετά…
25 Μάρτη 1821, 195 χρόνια μετά…
οι Γερμανοί είναι και πάλι εδώ, το ίδιο και οι γερμανοτσολιάδες!

72 χρόνια μετά και οι ζωές, οι δουλειές  και οι περιουσίες μας, μισθοί και συντάξεις, όλα, ολόκληρη η χώρα είναι και πάλι στα χέρια κατακτητών που δε δίνουν δεκάρα για μας και τα παιδιά μας!
72 χρόνια μετά και οι φερόμενες ως ελληνικές κυβερνήσεις, εκλεγμένες αυτή τη φορά, λογοδοτούν για μια φορά ακόμα  στους ξένους «δανειστές».
195 χρόνια μετά  και το Αιγαίο έπαψε να είναι Ελληνική θάλασσα… Είναι πλέον νατοϊκή! Ενώ, στα ελληνικά νησιά, θα τοποθετηθούν Τούρκοι «παρατηρητές» για την «επαναπροώθηση των μεταναστών»! Προσοχή! Στα νησιά μας και όχι στα παράλια της Μικράς Ασίας!  Τούρκοι πράκτορες και όχι αξιωματούχοι του ΟΗΕ!

72 χρόνια μετά και τα πολιτικά κόμματα που κυβέρνησαν και κυβερνούν την Ελλάδα, προσπαθούν από κοινού να μας τσακίζουν το ηθικό, να μας πείσουν πως όλοι φταίμε, αφού  «όλοι μαζί τα φάγαμε» και πως «οι λαοί έχουν τις κυβερνήσεις που τους αξίζουν»!  Αυτό ήταν πάντα το πιστεύω των δωσίλογων, των ραγιάδων, των υποτακτικών! Ο κυνισμός όπλιζε τότε τα χέρια των χαφιέδων και των ταγμάτων ασφαλείας! Το αμύνεσθαι περί «πάρτης» όπλισε τα χέρια των φονιάδων στο Μπλόκο της Καλογρέζας! Τότε ταγματαλήτες… σήμερα γραβατοφορεμένοι και μη, αδίστακτοι υποτακτικοί των δανειστών!
Ο ρεαλισμός του ομηρικού  «είς οιωνός άριστος αμύνεσθαι περί πάτρης»  στεφανώνει ακόμα τους ήρωες!
72 χρόνια μετά και τα όνειρα γυρεύουν δικαίωση…
72 χρόνια μετά και η ανάγκη δεν έγινε ακόμα ιστορία…

195 χρόνια μετά από την Επανάσταση του ‘21 και 188 χρόνια από τον ερχομό του Καποδίστρια, ο λαός μας, εμείς, δεν γίναμε ακόμα νοικοκύρηδες και αφεντικά στον τόπο μας!
Φαίνεται, πως το βαρύ φορτίο αλλά και η μεγάλη τιμή της ολοκλήρωσης της Εθνικής και κοινωνικής απελευθέρωσης του λαού μας, είναι πλέον στα χέρια της δικής μας γενιάς!

Ας είναι ελαφρύ το χώμα που σας σκεπάζει Σύντροφοι!
Συναγωνιστές συνεχίζουμε!
Μέχρι την τελική  νίκη!

Ε.ΠΑ.Μ. ΝΕΑΣ ΙΩΝΙΑΣ-ΝΕΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.