Η συμφωνία που επετεύχθη μεταξύ ΕΕ-Τουρκίας στις 18 Μαρτίου τέθηκε από σήμερα, Κυριακή σε ισχύ και η εφαρμογή της προβλέπει πως όποιος παράτυπος μετανάστης φθάνει στα ελληνικά νησιά θα πρέπει να επιστραφεί άμεσα στη γείτονα χώρα εκτός εάν χρίζει διεθνούς προστασία ή δεν ζητά άσυλο στη χώρα μας. Οι αιτήσεις όσων ζητούν άσυλο θα εξετάζονται, με ταχύτατες διαδικασίες, και με στόχο πάντα την άμεση επιστροφή τους στην Τουρκία, αν η αίτηση του κηρυχθεί απαράδεκτη.
Ήδη έχουν ξεκινήσει επιχειρήσεις στα ελληνικά νησιά για την απομάκρυνση των προσφύγων και την μεταφορά τους σε κέντρα φιλοξενίας- παρά το γεγονός πως μεγάλος αριθμός αρνείται να φύγει. Την ίδια στιγμή όμως που η συμφωνία τίθεται σε πλήρη ισχύ και η Τουρκία έχει δεσμευτεί να κάνει ό,τι περνά από το χέρι της για να μειωθούν οι ροές προς την Ελλάδα, τουλάχιστον 875 πρόσφυγες από τα τουρκικά παράλια έφτασαν την Κυριακή στις ελληνικές ακτές.
Η ίδια δε η συμφωνία και συνεχίζει να βρίσκεται στο επίκεντρο της κριτικής πολλών ανθρωπιστικών οργανώσεων που αμφισβητούν τη νομιμότητα των διαδικασιών που προωθούνται ενώ πολλοί αμφιβάλλουν για το κατά πόσο τελικά θα αποδώσει καρπούς ή θέτουν ερωτήματα για το πως θα λειτουργήσει μηχανισμός επαναπροωθήσεων, τι ανθρωπινό δυναμικό απαιτείται, ποιών ειδικοτήτων, τι βοήθεια θα πρέπει να λάβει η Ελλάδα για να μπορέσει να «τρέξει» την όλη διαδικασία αλλά πως γίνεται ο συντονισμός των δράσεων.
Απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα, είναι διαθέσιμες από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή που προσπαθεί να επικοινωνήσει θετικά την όλη συμφωνία.
Αυτές λοιπόν είναι 12 απαντήσεις σε 12 ερωτήματα που αφορούν τη συμφωνία και το πως προβλέπεται να εφαρμοστεί. Στην θεωρία βέβαια αφού το τι θα γίνει στην πράξη θα το διαπιστώσουμε τις προσεχείς ημέρες και εβδομάδες.
1. Τι συμφωνήθηκε μεταξύ ΕΕ-Τουρκίας;
- Όλες οι νέοι παράνομοι μετανάστες που διέρχονται από την Τουρκία στα ελληνικά νησιά από τις 20 Μαρτίου του 2016 και θα πρέπει να επιστρέφονται στην Τουρκία
- Για κάθε Σύριο που επιστρέφει στην Τουρκία από τα ελληνικά νησιά, ένας άλλος της Συρίας θα πρέπει να επανεγκαθίσταται στην ΕΕ
- Η Τουρκία θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου αποτρέψει το «άνοιγμα» νέων παράνομων διαδρομών, δια θαλάσσης ή δια ξηράς, προσφύγων ή μεταναστών από την Τουρκία προς την ΕΕ
- Μόλις «κλείσουν» αυτοί ή διάδρομοι ή υπάρξει σημαντική μείωση των ροών προς την ΕΕ θα ξεκινήσει το Εθελοντικό Ανθρωπιστικό Σύστημα Επανεισδοχής
- Η ολοκλήρωση του οδικού χάρτη για την απελευθέρωση της βίζα θα πρέπει να επιταχυνθεί, με σκοπό την άρση των προϋποθέσεων έκδοσης βίζα για τους Τούρκους πολίτες, το αργότερο μέχρι το τέλος του Ιουνίου 2016. Η Τουρκία θα λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα ώστε να εκπληρώσει εναπομείνασες απαιτήσεις
- Η ΕΕ, σε στενή συνεργασία με την Τουρκία, θα επιταχύνει τη διαδικασία εκταμίευσης 3 δισ. ευρώ στο πλαίσιο παροχής αρωγής των προσφύγων που βρίσκονται στην Τουρκία. Μόλις οι πόροι απορροφηθούν, η ΕΕ ξεκινήσει τις διαδικασίες για την παροχή πρόσθετης χρηματοδότησης ύψους έως 3 δισ. έως το 2018
- Η ΕΕ και η Τουρκία χαιρέτισαν τις εν εξελίξει εργασίες για την ενίσχυση της Τελωνειακής Ένωσης.
- Η διαδικασία ένταξης της Τουρκίας ξεκινά και πάλι με το άνοιγμα του κεφαλαίου 33 κατά τη διάρκεια της Ολλανδικής Προεδρίας – λήγει τέλη Ιουνίου- ενώ θα ξεκινήσουν και οι προπαρασκευαστικές εργασίες για το άνοιγμα άλλων κεφαλαίων
- Η ΕΕ και η Τουρκία θα εργαστούν για τη βελτίωση των ανθρωπιστικών συνθηκών στο εσωτερικό της Συρίας.
2. Πότε θα ξεκινήσουν οι μετεγκαταστάσεις από την Τουρκία;
Οι μετεγκαταστάσεις των Σύριων, στη λογική του 1:1 (ένας επιστρέφει από την Ελλάδα στην Τουρκία και ένας φεύγει από την Τουρκία για κάποια χώρα της ΕΕ) ξεκινά στις αρχές Απριλίου.
3. Τι θα γίνει με τους μετανάστες που βρίσκονται ήδη στην Ελλάδα ;
Οι ελληνικές αρχές, τα κράτη μέλη της ΕΕ και οι οργανισμοί της ΕΕ θα επισπεύσουν τις διαδικασίες μετεγκαταστάσεις από την Ελλάδα σε άλλες χώρες της ΕΕ αλλά και τις διαδικασίες για την παροχή πρόσθετης ανθρωπιστικής βοήθειας προς την Ελλάδα. Δεδομένων δε των συνθηκών έκτακτης ανάγκης που έχουν διαμορφωθεί στόχος είναι να προχωρήσουν 6.000 μετεγκαταστάσεις εντός του επόμενου μήνα και τουλάχιστον 20.000 μετεγκαταστάσεις μέχρι τα μέσα Μαΐου το 2016.
4. Τι επιχειρησιακή υποστήριξη θα χρειαστεί Ελλάδα για την εφαρμογή αυτών των διαδικασιών;
Η εφαρμογή της συμφωνίας θα απαιτήσει τεράστιες επιχειρησιακές προσπάθειες από όλους τους εμπλεκόμενους, και περισσότερο από την Ελλάδα. Τα κράτη μέλη της ΕΕ συμφώνησαν να παρέχουν στην Ελλάδα σε σύντομο χρονικό διάστημα όλα τα απαραίτητα μέσα, συμπεριλαμβανομένων των συνοριοφυλάκων, εμπειρογνωμόνων σε θέματα ασύλου και διερμηνείς.
Η Επιτροπή εκτιμά ότι θα χρειαστούν:
- Περίπου 4.000 υπάλληλοι από την Ελλάδα, τα κράτη-μέλη, την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης για το Άσυλο (EASO) και τη FRONTEX (για τη διαδικασία χορήγησης ασύλου 200 Έλληνες της υπηρεσίας ασύλου, 400 εμπειρογνώνομες από άλλα κράτη-μέλη και την ΕΑSO και400 διερμηνείς, για την εξέταση των ενστάσεων 10 Επιτροπές Προσφυγών που θα συνθέτουν 30 μέλη από την Ελλάδα και 30 δικαστές με εξειδίκευση στο δίκαιο ασύλου από άλλα κράτη μέλη και 30 διερμηνείς και για τη διαδικασία επιστροφής 25 Έλληνες αξιωματικοί για την επανεισδοχή, 250 αξιωματικοί της ΕΛΑΣ, καθώς και 50 εμπειρογνώμονες σε θέματα επιστροφής από την Frontex. Επιπρόσθετα απαιτούνται 1.500 αστυνομικοί οι δαπάνες της απόσπασης των οποίων θα καλυφθεί από την Frontex)
- Ασφάλεια: 1.000 άτομα προσωπικό ασφαλείας/στρατός
- Υλική βοήθεια: Για τις μεταφορές από τα ελληνικά νησιά θα χρειαστούν 8 σκάφη της Frontex, χωρητικότητας 300-400 επιβατών το καθένα και 28 λεωφορεία, για τη διαμονή απαιτούνται άμεσα 20.000 φιλοξενίας ενώ αυτή τη στιγμή υπάρχουν 6.000 και σε επίπεδο διοικητικών δομών απαιτούνται 190 κοντέινερ, συμπεριλαμβανομένων των 130 για τους εργαζόμενους της EASO.
5. Ποιος θα συντονίσει την όλη διαδικασία;
Όπως αποφασίστηκε κατά τη Σύνοδο Κορυφής, η αρμοδιότητα αυτή ανήκει στην Κομισιόν και ο συντονισμός θα γίνει σε συνεργασία με τα κράτη-μέλη και τις αρμόδιες υπηρεσίες. Ο Ζ.Κ.Γιουνκέρ, όρισε ήδη τον Maarten Verwey (Γενικός Διευθυντής της Υπηρεσίας Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων της Κομισιόν)ως τον αξιωματούχο που θα ενεργεί ως συντονιστής της για την εφαρμογή της Συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας. Ήδη ηγείται ομάδας που βρίσκεται στην Ελλάδα από από τον Οκτώβριο του 2015, συνεργαζόμενη στενά με τις ελληνικές αρχές για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, ενεργεί για την επιτάχυνση των διαδικασιών πρόσβασης σε έκτακτες χρηματοδοτήσεις, τη βελτίωση του συντονισμού μεταξύ των διαφόρων φορέων, την αντιμετώπιση διοικητικών προβλημάτων και την ανταλλαγής τεχνογνωσίας σχετικά με τη διαχείριση των συνόρων και τη μετεγκατάσταση. Έχει στη διάθεσή του σημαντικούς πόρους από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες (DG HOME) και τους οργανισμούς της ΕΕ (FRONTEX, EASO, Europol).
Ο Maarten Verwey θα συντονίσει τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν αλλά και την αποστολή των 4.000 υπαλλήλων που θα απαιτηθούν από την Ελλάδα, τα κράτη-μέλη, την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης για το Άσυλο (EASO) και την FRONTEX.
6. Τι οικονομική ενίσχυση θα παρασχεθεί στην Ελλάδα;
Η Κομισιόν εκτιμά ότι το κόστος της πρακτικής εφαρμογής της συμφωνίας θα ανέλθει στα περίπου 280 εκατ. ευρώ κατά τους επόμενους έξι μήνες.
Η ΕΕ θα στηρίξει την Ελλάδα με ενίσχυση σε επίπεδο ανθρώπινου δυναμικού, υποδομών, δυνατότητα υποδοχής, προκειμένου να μπορέσει να φέρει σε πέρας τις διαδικασίες καταγραφής και μεγάλης κλίμακας επιχειρήσεων επιστροφών. Ειδικότερα, τα hotspots στα ελληνικά νησιά θα πρέπει να προσαρμοστούν – αφού τώρα εστιάζουν στην καταγραφή και στον έλεγχο πριν από την ταχεία μεταφορά ατόμων προς την ηπειρωτική χώρα- στη νέα διαδικασία που εστιάζει στην στην επιστροφή ατόμων στην Τουρκία.
- Βοήθεια έκτακτης ανάγκης: Από τις αρχές του 2015, η Ελλάδα έχει λάβει 181εκατ. ευρώ ως έκτακτη οικονομική βοήθεια. Για το 2016, η Επιτροπή αύξησε σημαντικά τον προϋπολογισμό για την παροχής έκτακτης βοήθειας και το συνολικό ποσό που είναι πλέον διαθέσιμο για την προσφυγική κρίση φθάνει τα 464εκατ. ευρώ. Εξ αυτών τα 267 εκατ. ευρώ έχουν δεσμευθεί για την Ελλάδα, εκ των οποίων 193,7 εκατ. είναι ακόμα διαθέσιμα για την υποστήριξη των ελληνικών αρχών και των Διεθνών Οργανισμών που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, εφόσον βέβαια υποβληθούν τα σχετικά αιτήματα. Η χρηματοδότηση μπορεί να διατεθεί για τα κέντρα υποδοχής στα νησιά, για την υποστήριξη των επιχειρήσεων επιστροφής (μεταφορά και συνοδευτικά μέτρα). Η χρηματοδότηση μπορεί επίσης να αξιοποιηθεί για την προσωρινή εγκατάσταση επιπλέον υπαλλήλων και εμπειρογνωμόνων- Ελλήνων και άλλων κρατών της ΕΕ αντίστοιχα- που θα συνδράμουν στην υλοποίηση της συμφωνίας και θα δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα. Στις 18 Μαρτίου η Επιτροπή διέθεσε επιπλέον 35,5 εκατ. ευρώ στο ΥΕΘΑ για την παροχή στέγης, τροφής και ιατρική περίθαλψη σε πρόσφυγες.
- Χρηματοδότηση από εθνικά προγράμματα: Η χρηματοδότηση έκτακτης ανάγκης είναι πρόσθετη των 509 εκατ. ευρώ που έχουν ήδη διατεθεί στην Ελλάδα στο πλαίσιο των εθνικών προγραμμάτων για την περίοδο 2014-2020 (294,5εκατ. από AMIF και 214,7 από το ISF).
- Χρηματοδότηση από Frontex: 60 εκατ. ευρώ είναι διαθέσιμα για τις επιχειρήσεις επιστροφής προσφύγων, συμπεριλαμβανομένης της επιστροφής των εξόδων των εμπειρογνωμόνων της Frontex που θα συνδράμουν σε αυτή τη διαδικασία, των εξόδων μεταφοράς (συμπεριλαμβανομένων των σκαφών που διατίθενται μέσω της Frontex ) και των εξόδων των αστυνομικών που θα εκτελούν χρέη συνοδών (συμπεριλαμβανομένων των αστυνομικών που είναι αποσπασμένοι από άλλα κράτη-μέλη βάσει των διμερών συμφωνιών αστυνομικής συνεργασίας).
- Χρηματοδότηση από EASO: Στο πλαίσιο του προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Υποστήριξης για το Άσυλο , 1,9 εκατ ευρώ είναι διαθέσιμα για την υποστηρίξει των κρατών – μελών που υφίστανται ιδιαίτερες πιέσεις το 2016 εξαιτίας της προσφυγικής κρίσης, ενώ υπάρχει πρόβλεψη και για πρόσθετα κονδύλια. Η χρηματοδότηση αφορά πχ την απασχόληση δικαστών, άλλων υπαλλήλων κλπ.
- Μηχανισμός παροχής βοήθειας έκτακτης ανάγκης: Στις 2 Μαρτίου, η Επιτροπή πρότεινε την αξιοποίηση ενός μέσου παροχής έκτακτης βοήθειας, με την παροχή 700 εκατ. ευρώ για τα επόμενα τρία χρόνια. Στόχος η παροχή από πλευράς της ΕΕ πιο άμεσης και συντομευμένης βοήθειας σε περιπτώσεις μεγάλων κρίσεων, όπως η προσπάθεια των κρατών-μελών να αντεπεξέλθουν στις προσφυγικές ροές. Οι εκτιμώμενες ανάγκες για το 2016 είναι 300 εκατ. και 200 εκατ. για το 2017 και 2018 αντίστοιχα.
7. Σε ποια νομική βάση θα γίνει η επιστροφή παράτυπων μεταναστών από τα ελληνικά νησιά στην Τουρκία;
Όσοι δεν χρίζουν διεθνούς προστασίας θα πρέπει να επιστρέφονται αμέσως στην Τουρκία. Το νομικό πλαίσιο για αυτές τις επιστροφές βασίζεται στη διμερή συμφωνία επανεισδοχής ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία . Από την 1η Ιουνίου 2016, η συμφωνία αυτή αντικατασταθεί από αντίστοιχη συμφωνία μεταξύ της ΕΕ.
8. Σε ποια νομική βάση θα γίνεται οι επιστροφή αιτούντων ασύλου από τα ελληνικά νησιά στην Τουρκία;
Οι αιτήσεις όσων ζητούν άσυλο στην Ελλάδα θα εξετάζονται ξεχωριστά στη βάση όσων προβλέπονται από το διεθνές και το ευρωπαϊκό δίκαιο ενώ θα γίνει σεβαστή η αρχή των μη μαζικών επαναπροωθήσεων. Θα διεξάγονται ατομικές συνεντεύξεις, θα γίνονται ατομικές αξιολογήσεις και θα υπάρχει δικαίωμα προσφυγής κατά των αποφάσεων. Δεν θα υπάρξει καμία «αυτόματη» επιστροφή ατόμων που υποβάλλουν αίτηση ασύλου. Οι κανόνες χορήγησης ασύλου της ΕΕ επιτρέπουν στα κράτη μέλη, υπό ορισμένες συνθήκες να κηρύσσουν μια αίτηση ως «απαράδεκτη», δηλαδή, να την απορρίπτουν χωρίς να εξετάζεται ουσιαστικά.
Υπάρχουν δύο νομικές δυνατότητες βάσει των οποίων θα μπορούσε να κηρυχθεί ως απαράδεκτη μια αίτηση ασύλου και να ακολουθήσει η ασύλου απαράδεκτη, σε σχέση με την Τουρκία:
- πρώτη χώρα ασύλου (άρθρο 35 της Οδηγίας για τις Διαδικασίες Ασύλου): όπου το πρόσωπο έχει ήδη αναγνωρισθεί ως πρόσφυγας στη συγκεκριμένη χώρα ή απολαμβάνει επαρκούς προστασίας εκεί.
- ασφαλούς τρίτης χώρας (άρθρο 38 της Οδηγίας για τις Διαδικασίες Ασύλου): όπου το άτομο δεν έχει ήδη λάβει προστασία στην τρίτη χώρα, αλλά η τρίτη χώρα μπορεί να εγγυηθεί αποτελεσματική πρόσβαση στο καθεστώς διεθνούς προστασίας, κατά την επανεισδοχή του σε αυτή.
9. Ποιες εγγυήσεις υπάρχουν για τους αιτούντες άσυλο;
Όλες οι αιτήσεις πρέπει να αντιμετωπίζονται ατομικά και απαιτείται να δοθεί η δέουσα προσοχή στις πιο ευάλωτες ομάδες, κυρίως των ασυνόδευτων ανηλίκων, για τους οποίους όλες οι αποφάσεις πρέπει να είναι προς το συμφέρον τους. Επιπλέον , θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή και σε πρόσωπα που ήδη μέλη της άμεσης οικογένειας τους βρίσκονται σε άλλα κράτη-μέλη και για τους οποίους θα πρέπει να εφαρμόζονται οι κανόνες του Δουβλίνου. Όλοι οι υποψήφιοι θα είναι επίσης σε θέση να ασκήσουν έφεση κατά της αρχικής απόφασης.
10. Οι αιτούντες ασύλου στην Ελλάδα θα παραμένουν στη χώρα κατά τη διάρκεια εξέτασης της προσφυγής;
Στην περίπτωση της «ασφαλούς τρίτης χώρας» , κάθε απόφαση επιστροφής αναστέλλεται αυτόματα για όσο διάστημα εξετάζεται η προσφυγή κατά της αρχικής απόφασης αίτησης παροχής ασύλου ενώ στην περίπτωση της «πρώτης χώρας ασύλου», υπάρχει η δυνατότητα υποβολής αίτησης αναστολής της μεταφοράς όσο η προσφυγή εξετάζεται.
11. Πού θα φιλοξενούνται μέχρι να επιστρέψουν στην Τουρκία;
Οι παράτυποι μετανάστες μπορεί να κρατηθούν σε κλειστά κέντρα υποδοχής στα ελληνικά νησιά, βάσεις της κοινοτικής νομοθεσίας (EU Return Directive). Οι αιτούντες άσυλο θα φιλοξενούνται σε ανοιχτά κέντρα υποδοχής στα ελληνικά νησιά.
12. Πώς εξασφαλίζεται πως όσοι επιστρέφουν στην Τουρκία θα τους παρέχεται η δέουσα προστασία;
Στην Τουρκία θα πρέπει να επιστρέφονται μόνο οι αιτούντες άσυλου που χρίζουν προστασίας σύμφωνα με τα σχετικά διεθνή πρότυπα και με σεβασμό στην αρχή της μη επαναπροώθησης. Η ΕΕ θα επιταχύνει την εκταμίευση των κονδυλίων ύψους 3δισ. ευρώ για τους Πρόσφυγες στην Τουρκία τα οποία θα αξιοποιηθούν για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των Σύρων στην Τουρκία (πρόσβαση σε τροφή, στέγη , εκπαίδευση και υγειονομική περίθαλψη) ενώ θα ακολουθήσουν κονδύλια άλλων 3δισ. ευρώ. Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες θα έχει κεντρικό ρόλο στις διαδικασίες επανεισδοχής και επανεγκατάστασης, παρέχοντας στήριξη αλλά και εποπτεύοντας τη διαδικασία.
Πηγή:http://www.huffingtonpost.gr/2016/03/20/apantiseis-symfwnia-ee-toyrkia-prosfyges_n_9511616.html?1458502351&utm_hp_ref=greece
ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ: Οι 12 απαντήσεις στα Αγγλικά:
European Commission - Fact Sheet |
EU-Turkey Agreement: Questions and Answers
Brussels, 19 March 2016
Factsheet on the EU-Turkey Agreement
What has been agreed?
On 18 March, following on from the EU-Turkey Joint Action Plan activated on 29 November 2015 and the 7 March EU-Turkey statement, the European Union and Turkey decided to end the irregular migration from Turkey to the EU. Yesterday's agreement targets the people smugglers' business model and removes the incentive to seek irregular routes to the EU, in full accordance with EU and international law.
The EU and Turkey agreed that:
1) All new irregular migrants crossing from Turkey to the Greek islands as of 20 March 2016 will be returned to Turkey;
2) For every Syrian being returned to Turkey from the Greek islands, another Syrian will be resettled to the EU;
3) Turkey will take any necessary measures to prevent new sea or land routes for irregular migration opening from Turkey to the EU;
4) Once irregular crossings between Turkey and the EU are ending or have been substantially reduced, a Voluntary Humanitarian Admission Scheme will be activated;
5) The fulfilment of the visa liberalisation roadmap will be accelerated with a view to lifting the visa requirements for Turkish citizens at the latest by the end of June 2016. Turkey will take all the necessary steps to fulfil the remaining requirements;
6) The EU will, in close cooperation with Turkey, further speed up the disbursement of the initially allocated €3 billion under the Facility for Refugees in Turkey. Once these resources are about to be used in full, the EU will mobilise additional funding for the Facility up to an additional €3 billion to the end of 2018;
7) The EU and Turkey welcomed the ongoing work on the upgrading of the Customs Union.
8) The accession process will be re-energised, with Chapter 33 to be opened during the Dutch Presidency of the Council of the European Union and preparatory work on the opening of other chapters to continue at an accelerated pace;
9) The EU and Turkey will work to improve humanitarian conditions inside Syria.
On what legal basis will irregular migrants be returned from the Greek islands to Turkey?
People who do not have a right to international protection will be immediately returned to Turkey. The legal framework for these returns is the bilateral readmission agreement between Greece and Turkey. From 1 June 2016, this will be succeeded by the EU-Turkey Readmission Agreement, following the entry into force of the provisions on readmission of third country nationals of this agreement.
On what legal basis will asylum seekers be returned from the Greek islands of Turkey?
People who apply for asylum in Greece will have their applications treated on a case by case basis, in line with EU and international law requirements and the principle of non-refoulement. There will be individual interviews, individual assessments and rights of appeal. There will be no blanket and no automatic returns of asylum seekers.
The EU asylum rules allow Member States in certain clearly defined circumstances to declare an application “inadmissible”, that is to say, to reject the application without examining the substance.
There are two legal possibilities that could be envisaged for declaring asylum applications inadmissible, in relation to Turkey:
1) first country of asylum (Article 35 of the Asylum Procedures Directive): where the person has been already recognised as a refugee in that country or otherwise enjoys sufficient protection there;
2) safe third country (Article 38 of the Asylum Procedures Directive): where the person has not already received protection in the third country but the third country can guarantee effective access to protection to the readmitted person.
What safeguards exist for asylum seekers?
All applications need to be treated individually and due account must be paid to the situation of vulnerable groups, in particular unaccompanied minors for whom all decisions must be in their best interests.
Moreover, specific attention should be given also to persons who have members of their close family in other Member States and for whom the Dublin rules should be applied.
All applicants will also be able to appeal their decision.
Will asylum seekers remain in Greece during the appeal procedure?
When applying the "safe third country" concept, any return decision is suspended automatically while the appeal is being treated.
When applying the "first country of asylum" concept, there is a possibility to make a request to suspend the transfer while the appeal is being treated.
Where will migrants be accommodated whilst they await return?
Irregular migrants may be held in closed reception centres on the Greek islands, subject to EU legislation – in particular the EU Return Directive. Asylum seekers will be accommodated in open reception centres on the Greek islands.
How can you be sure that people will be given protection in Turkey?
Only asylum seekers that will be protected in accordance with the relevant international standards and in respect of the principle of non-refoulement will be returned to Turkey.
The EU will speed up the disbursement of funds from the €3 billion Facility for Refugees in Turkey. This funding will support Syrians in Turkey by providing access to food, shelter, education and healthcare. An additional €3 billion will be made available after this money is used to the full, up to the end of 2018. The UNHCR will be a key actor in the readmission and resettlement processes to provide additional support and supervision.
What operational support will Greece need in order to implement the scheme?
The implementation of the agreement will require huge operational efforts from all involved, and most of all from Greece. EU Member States agreed to provide Greece at short notice with the necessary means, including border guards, asylum experts and interpreters.
The Commission estimates that Greece will need:
Around 4,000 staff from Greece, Member States, the European Asylum Support Office (EASO) and FRONTEX:
- For the asylum process: 200 Greek asylum service case workers, 400 asylum experts from other Member States deployed by EASO and 400 interpreters
- For the appeals process: 10 Appeals Committees made up of 30 members from Greece as well as 30 judges with expertise in asylum law from other Member States and 30 interpreters
- For the return process: 25 Greek readmission officers, 250 Greek police officers as well as 50 return experts deployed by Frontex. 1,500 police officers seconded on the basis of bilateral police cooperation arrangements (costs covered by FRONTEX)
- Security: 1,000 security staff/army
Material assistance:
- Transport: return from the islands: 8 FRONTEX vessels with a capacity of 300-400 passengers per vessel) and 28 buses
- Accommodation: 20,000 short-term capacity on the Greek islands (of which 6,000 already exist)
- Administration: 190 containers, including 130 for EASO case workers
Who will coordinate this support?
Heads of State or Government meeting in the European Council on 17-18 March 2016 agreed that "the Commission will coordinate and organise together with Member States and Agencies the necessary support structures to implement it effectively."
President Juncker has appointed Maarten Verwey to act as the EU coordinator to implement the EU-Turkey statement. Maarten Verwey is the Director-General of the European Commission's Structural Reform Support Service. He leads a team which has already been on the ground in Greece since October 2015, working hand in hand with the Greek authorities to address the refugee crisis, by accelerating access to emergency funding, improving the coordination between the various actors, addressing administrative bottlenecks and facilitating knowledge sharing on border management and relocation. The EU coordinator has at his disposal significant resources from relevant European Commission services in Brussels (in particular DG HOME) and EU agencies (FRONTEX, EASO, Europol).
The EU coordinator will organise the work and coordinate the dispatching of the 4,000 staff that will be needed from Greece, Member States, the European Asylum Support Office (EASO) and FRONTEX. Staff needed include case workers, interpreters, judges, return officers and security officers.
What financial support will be provided to Greece?
The Commission estimates the costs of the practical implementation of the agreement to be around €280 million euro over the next six months.
The EU will support Greece to put in place the necessary human resources, infrastructure and reception capacity in order to carry out registrations appeals processes and large scale return operations. In particular, the hotspots in the islands in Greece will need to be adapted – with the current focus on registration and screening before swift transfer to the mainland replaced by the objective of implementing returns to Turkey.
- Emergency assistance
Since the beginning of 2015, Greece has been awarded €181 million in emergency assistance. For 2016, the Commission has significantly increased the emergency assistance budget under the Asylum Migration and Integration Fund (AMIF) and the Internal Security Fund (ISF) - the total amount of emergency funding available in 2016 for the refugee crisis now stands at €464 million. €267 million has been earmarked for Greece, out of which €193,7 million is still available to support the Greek authorities and International Organisations operating in Greece in managing the refugee and humanitarian crisis, provided requests for financing are submitted to the Commission. This funding can be made available for the funding of reception centres on the islands, as well as support for return operations (transport and accompanying measures). This funding can also be used for the temporary deployment of additional Greek staff or Member States' experts deployed to Greece. Yesterday, the Commission awarded an additional €30.5 million from the available emergency funding for Greece to support the Greek Ministry of Defence in providing shelter, accommodation, food and health care to refugees.
- Funding available under the Greek multiannual National Programmes
The emergency funding comes on top of the €509 million already allocated to Greece under the national programmes for 2014-2020 (€294.5 million from AMIF and €214.7 million from ISF).
- Frontex funding
€60 million euro is available in funding for return operations, including the reimbursement of the costs of Frontex return experts, the reimbursement of transport costs (including vessels made available through Frontex) and the reimbursement of police officers for return escorts (including police officers seconded by other Member States on the basis of bilateral police cooperation agreements).
- EASO funding
Under the budget of the European Asylum Support Office, €1,9 million (additional allocations are foreseen) is available to support Member States under particular pressure in 2016 with the funding of for example case worker and judges and part of the mobile containers.
- Emergency Assistance mechanism
On 2 March, the Commission proposed an Emergency Assistance instrument, providing €700 million over the next three years, to be used within the European Union to provide a faster, more targeted response to major crises, including helping Member States cope with large numbers of refugees. The estimated needs for 2016 are €300 million with a further €200 million each for use in 2017 and 2018, respectively.
When will the new agreement take effect?
The agreement will take effect from 20 March 2016. What this means in practice is that anyone arriving in the Greek islands from this date will be returned directly to Turkey if they have no right to international protection or do not claim asylum. Those who claim asylum will have their application processed, in an expedited fashion, with a view to their immediate return to Turkey if the claim is declared inadmissible.
When will resettlements from Turkey start?
Resettlements of Syrians under the 1:1 scheme will commence as of the beginning of April.
What happens to migrants who are already in Greece?
The Greek authorities, EU Member States and EU Agencies will accelerate relocations from Greece and provide rapid humanitarian assistance to Greece. In view of the emergency situation on the ground, 6,000 relocations should be achieved within the next month and at least 20,000 relocations completed by mid-May 2016.
MEMO/16/963
Πηγή:http://europa.eu/rapid/press-release_MEMO-16-963_en.htm
ΣΧΕΤΙΚΑ:
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.