Παρασκευή, 19 Φεβρουαρίου 2016

Tί νέα απο το Τ.Α.Ι.ΠΕ.Δ.;


Σχόλιο ιστολογίου: Δεν μας λέει τίποτα καινούργιο η έκθεση του  Transnational Institute (Δείτε παρακάτω)...Ο πρωθυπουργός μας τα γνώριζε εδώ και δύο τουλάχιστον χρόνια..."Εκτροφείο σκανδάλων το Τ.Α.Ι.ΠΕ.Δ.!!!" διαλαλεί όπου σταθεί και όπου βρεθεί!!!.

Τσίπρας, 27 Φεβρ. 2014: 


Έτσι λοιπόν λίγες μέρες πριν γίνει κυβέρνηση ...ΚΑΤAΡΓΕΙ το Τ.Α.Ι.ΠΕ.Δ.!!!!:

Τσίπρας, Ναύπλιο, Ιανουάριος 2015, λίγο πριν τις εκλογές:


.......//......

Οσμή σκανδάλου στο ΤΑΙΠΕΔ...

Του Αρη Χατζηστεφάνου

Ένα δαιδαλώδες δίκτυο τραπεζών και εταιρειών, οι οποίες λειτουργούν ταυτόχρονα σαν σύμβουλοι ιδιωτικοποιήσεων αλλά και σαν αγοραστές της δημόσιας περιουσίας, με τις ευλογίες και τη στήριξη της Ε.Ε. και του ΔΝΤ, φέρνει στο φως έκθεση του διεθνούς κέντρου ερευνών Transnational Institute.

Στην έκθεση, την οποία η «Εφ.Συν.» έλαβε κατ’ αποκλειστικότητα πριν από την επίσημη κυκλοφορία της, γίνεται εκτενής αναφορά σε παραδείγματα ελληνικών ιδιωτικοποιήσεων και κυρίως τις ιδιωτικές εταιρείες συμβούλων που μεσολάβησαν στη διαδικασία.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Deutsche Bank η οποία, όπως αναφέρεται, συμβούλευσε την ελληνική κυβέρνηση να πουλήσει τις μετοχές του ΟΠΑΠ στο 50% της αξίας τους.

Οι συντάκτες δεν κρύβουν την έκπληξή τους τόσο για την «απίστευτα» χαμηλή τιμή όσο και για το γεγονός ότι η συμφωνία επικυρώθηκε ακόμη και όταν έγινε γνωστό ότι ο τότε επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ, Στέλιος Σταυρίδης, παραιτήθηκε όταν έγινε γνωστό ότι ταξίδευε με αεροσκάφος του Μελισσανίδη.

Έκπληκτοι φαίνεται να έχουν μείνει οι ερευνητές του Transnational Institute και για τo γεγονός ότι το ΤΑΙΠΕΔ χρησιμοποίησε ως σύμβουλο την Eurobank Equities Investment Firm (θυγατρική της Eurobank) προκειμένου να πουλήσει σε μια άλλη θυγατρική της Eurobank (Eurobank Properties) 14 ακίνητα του Ελληνικού Δημοσίου – συμφωνία από την οποία οι Ελληνες φορολογούμενοι ζημιώθηκαν, αντί να ωφεληθούν, κατά 135 εκατ. ευρώ.

Η έκθεση δεν παραλείπει φυσικά την απόφαση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝ.ΕΛΛ. να πουλήσει τα 14 κερδοφόρα αεροδρόμια της χώρας κρατώντας μόνο τα επιδοτούμενα.

Οι ερευνητές επισημαίνουν τη σύγκρουση συμφερόντων που προκύπτει από το γεγονός ότι το ΤΑΙΠΕΔ χρησιμοποίησε ως σύμβουλο τη Lufthansa Consulting GmbH, θυγατρική της Lufthansa, η οποία με τη σειρά της είναι μέτοχος της Fraport που αγοράζει τα αεροδρόμια.

«Πουλήστε χαμηλά...»

Με ανάλογα παραδείγματα από άλλες έξι χώρες, η έκθεση (την οποία η Efsyn.gr θα παρουσιάσει το Σάββατο μεταφρασμένη στα ελληνικά) αποκαλύπτει ένα δαιδαλώδες δίκτυο ιδιωτικών επιχειρήσεων, οι οποίες λειτουργούν ταυτόχρονα ως σύμβουλοι πώλησης και αγοραστές δημόσιας περιουσίας – συχνά υπό το καθεστώς απειλών και πιέσεων της τρόικας προς τις υπερχρεωμένες χώρες τη Ε.Ε.

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στον κολοσσό Lazard (σύμβουλο της Ελλάδας για το καταστροφικό PSI, που επέστρεψε επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ [1]) ο οποίος, σύμφωνα με την έκθεση, συμβουλεύει κυβερνήσεις να πουλήσουν σε ιδιαίτερα χαμηλές τιμές τις επιχειρήσεις του Δημοσίου προκειμένου στη συνέχεια να τις αγοράζει μέσω θυγατρικών της.

Η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία που ειδικεύεται στις ιδιωτικοποιήσεις είναι η NM Rothschild (θυγατρική της Rothschild & Co), η οποία ουσιαστικά φέρεται να συνδιαμόρφωσε την πολιτική μαζικών ιδιωτικοποιήσεων της κυβέρνησης Θάτσερ πριν ανοίξει τα φτερά της σε άλλες 30 χώρες του κόσμου.

Αποτέλεσμα πολυετούς έρευνας σε ολόκληρη την Ευρώπη, η έκθεση καταρρίπτει με ατράνταχτα επιχειρήματα σειρά διαδεδομένων μύθων για την «υψηλότερη αποδοτικότητα» των ιδιωτικοποιημένων επιχειρήσεων, τις χαμηλότερες τιμές για τα νοικοκυριά αλλά και τα κέρδη που υποτίθεται ότι προσφέρουν στα κρατικά ταμεία.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι σε 34 χώρες του ΟΟΣΑ η απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας οδήγησε σε αυξήσεις των τιμολογίων κατά 23,1% κατά μέσον όρο.


Για τους ερευνητές του T. I. η Ελλάδα φαίνεται να αποτελεί και σε αυτή την περίπτωση παγκόσμιο παράδειγμα προς αποφυγή λόγω της τεράστιας ζημιάς που προκαλούν στην εθνική οικονομία οι ιδιωτικοποιήσεις των πιο κερδοφόρων επιχειρήσεων του δημοσίου τομέα.

Πηγή:https://www.efsyn.gr/arthro/osmi-skandaloy-sto-taiped
.......//........

Σημείωση ιστολογίου: Ιούλιος 2015: Με μάχη μέχρις εσχάτων ως την 9η πρωϊνή (17 ώρες πάλευε το παιδί...), τελικά ο Τσίπρας νήκησε!!!

Τσίπρας, στην Ε.Ρ.Τ.-14 Ιουλίου 2015):......//......


Πέφτει και το τελευταίο... οχυρό με νέα υποχώρηση Τσίπρα - Ξένος πρόεδρος στο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων Δημόσιας Περιουσίας! [13-02-2016]

- Προσχέδιο που επεξεργάζεται ο Ευκλείδης Τσακαλώτος προβλέπει ότι ο πρόεδρος του Ταμείου θα ορίζεται από τους δανειστές
- Στα περιουσιακά στοιχεία προς πώληση εντάσσονται ολόκληρο το ΤΑΙΠΕΔ, οι τράπεζες, οι θυγατρικές τους, οι ΔΕΚΟ και όλα τα κρατικά ακίνητα! 
- Το εποπτικό διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου θα είναι πενταμελές. Τα τρία μέλη θα επιλεγούν από την κυβέρνηση και τα δύο από την Κομισιόν και τον ESM.

Τρία συν ένα αγκάθια έχει μπροστά της η κυβέρνηση για να κλείσει η αξιολόγηση. Ασφαλιστικό, φορολογικό και δημοσιονομικό παραμένουν στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές, ενώ ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ετοιμάζεται να βάλει κι άλλο νερό στο κρασί του σε ένα θέμα που για καιρό αποτέλεσε “κόκκινη” γραμμή του!

Πρόκειται για το Ταμείο Αξιοποίησης της Δημόσιας Περιουσίας, ένα ζήτημα για το οποίο η ελληνική πλευρά είχε ασκήσει... βέτο όσον αφορά τη θέση του επικεφαλής.

Σύμφωνα με την εφημερίδα “Αγορά”, μαζί με το φορολογικό και το ασφαλιστικό πρέπει να περάσει από τη Βουλή και το νομοσχέδιο για το νέο Ταμείο αποκρατικοποιήσεων.

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, υπάρχει ήδη προσχέδιο στο γραφείο του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, το οποίο προβλέπει ότι ο πρόεδρος του Ταμείου θα ορίζεται από τους δανειστές, δηλαδή ενδέχεται να είναι ξένος, ενώ στα περιουσιακά στοιχεία προς πώληση εντάσσονται ολόκληρο το ΤΑΙΠΕΔ, οι τράπεζες, οι θυγατρικές τους, οι ΔΕΚΟ και όλα τα κρατικά ακίνητα!

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το νέο Ταμείο θα έχει έδρα την Αθήνα, αλλά ουσιαστικά θα διοικείται από το... Λουξεμβούργο και τους εταίρους! Το εποπτικό διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου θα είναι πενταμελές. Τα τρία μέλη θα επιλεγούν από την κυβέρνηση και τα δύο από την Κομισιόν και τον ESM, με δικαίωμα όμως να ορίσουν εκείνοι τον πρόεδρο, είτε Έλληνα είτε ξένο!

Υπενθυμίζεται ότι με βάση τη συμφωνία του περασμένου Ιουλίου, σε ορίζοντα 30ετίας στο Ταμείο πρέπει να δημιουργηθεί αποθεματικό 50 δισ. ευρώ, που θα χρησιμοποιηθεί ως αντιστάθμισμα του τρίτου δανείου που έλαβε η Ελλάδα το καλοκαίρι.

Πηγή:http://www.newsit.gr/politikh/Paei-ki-ayti-i-kokkini-grammi-KSenos-proedros-sto-Tameio-Apokratikopoiiseon-Dimosias-Perioysias-/574200


ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ:

[1] 
ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΓΙΑ ΜΕΓΕΘΥΝΣΗΟλόκληρη η έκθεση του Transnational Institute μεταφρασμένη στα ελληνικά βρίσκεται ΕΔΩ.

PDF icontni_privatisingeurope180216_greek_print.pdfΔεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.